Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ПОГЛАВЉЕ

Да ли је лепо да се тучеш?

Да ли је лепо да се тучеш?

ДА ЛИ познајеш неке дечаке или девојчице који су дрски и груби?— Да ли волиш да будеш у њиховом друштву? Или радије волиш да будеш с неким ко је добар и мирољубив?— Велики Учитељ је рекао: „Срећни су мирољубиви, јер ће се звати ’Божји синови‘“ (Матеј 5:9).

Међутим, понекад други можда ураде нешто што нас наљути, зар не?— Можда тада пожелимо да им се осветимо. То се једном десило и Исусовим ученицима када су ишли са Исусом у Јерусалим. Хајде да ти испричам шта се догодило.

Пошто су већ прешли известан део пута, Исус је послао неколико ученика да оду у једно самарићанско село да пронађу место где би могли да се одморе. Међутим, Самарићани у том селу нису хтели да их приме, пошто су били друге религије. Осим тога, они нису волели никога ко је ишао у Јерусалим да обожава Бога.

Шта су Јаков и Јован хтели да ураде да би се осветили Самарићанима?

Шта би урадио да се то теби догодило? Да ли би се наљутио? Да ли би хтео да им се осветиш?— Исусови ученици Јаков и Јован хтели су баш то да ураде. Они су рекли Исусу: „Хоћеш ли да кажемо да ватра сиђе с неба и да их уништи“ (Лука 9:51-56). Није ни чудо што је Исус ове ученике назвао „синови грома“! Исус им је рекао да није у реду да буду такви према другима (Лука 9:51-56; Марко 3:17).

Истина, понекад се други не понашају лепо према нама. Можда нека деца не желе да се играју с тобом. Можда чак кажу: „Нећемо да се дружимо с тобом.“ Кад се деси тако нешто, вероватно се не осећамо баш лепо, зар не? Можда бисмо хтели да урадимо нешто да им се осветимо. Али, да ли би требало да то урадимо?—

Хајде погледај шта каже Библија. Отворимо Пословице 24. поглавље, 29. стих. Ту пише: „Не реци: Као он мени, тако ћу ја њему, платићу свакоме по делу његовом.“

Како ти разумеш овај стих?— Он нам каже да не треба да покушавамо да се осветимо другима. Не треба да будемо безобразни према неком само зато што је он био безобразан према нама. Али шта ако неко покушава да те изазове да би се тукао с тобом? Можда хоће да те наљути па те назива ружним именима. Можда ти се руга и каже да си плашљивац. Претпоставимо да те назива кукавицом. Шта треба да урадиш? Да ли треба да се потучеш?—

Хајде опет да погледамо шта каже Библија. Отвори 5. поглавље Матеја, 39. стих. Исус ту каже: „Не одупирите се ономе ко је зао; него ко те ошамари по десном образу, окрени му и други.“ Шта мислиш, шта је Исус тиме хтео да каже? Да ли је он тиме мислио да некоме ко те је песницом ударио у један образ треба да дозволиш да те удари и у други?—

Не, Исус уопште није то мислио. Шамар није исто што и ударац песницом. Шамар је нешто слично као када те неко гурне. Можда нас особа ошамари да би изазвала тучу и да би нас наљутила. Ако се наљутимо и гурнемо је, шта ће се десити?— Вероватно ћемо се потући.

Али Исус није хтео да се његови следбеници туку. Зато је рекао да уколико нас неко ошамари, не треба да му враћамо. Не треба да се љутимо и упуштамо у тучу. Ако бисмо тако радили, онда не бисмо били ништа бољи од особе која је започела тучу.

Ако се појави проблем, шта мислиш да је најбоље да урадиш?— Најбоље је да се удаљиш од те особе. Можда ће те још који пут гурнути, али ће вероватно на крају престати. То што ћеш се удаљити не значи да си слабић. То значи да имаш храброст да урадиш оно што је исправно.

Шта би требало да урадимо ако неко покуша да се туче с нама?

Али шта ако се упустиш у тучу и будеш јачи? Шта би се тада могло десити?— Па, тај кога си истукао може позвати неке другаре и вратити се. Тад би те могли чак повредити неком великом мотком или ножем. Да ли сада разумеш зашто Исус не жели да се тучемо?—

Шта треба да урадимо ако видимо друге да се туку? Да ли треба да станемо на нечију страну?— Библија нам каже шта је исправно да урадимо. Отвори Пословице 26:17. Ту пише: „Као онај који пса за уши хвата, тако је и онај који пролазећи за туђу се свађу жести.“

Зашто је мешање у тучу других слично хватању пса за уши? Зато што можеш бити повређен. Зато немој то да радиш!

Шта би се десило ако би ухватио пса за уши? Њега би то сигурно болело и он би покушао да те уједе, зар не? Што би се пас више отимао то би ти још јаче морао да га држиш за уши, и он би био још беснији. Ако би га пустио, вероватно би те јако угризао. Али да ли би могао тако стално да га држиш за уши?—

Исти проблем бисмо имали и ако бисмо се умешали у тучу између других. Можда не знамо ни ко је почео тучу ни зашто се туку. Вероватно ће неко од њих добити батине, али можда је баш тај украо нешто оном другом. Ако бисмо му помогли, то би значило да помажемо лопову. А то не би било у реду, зар не?

Шта би онда требало да урадиш ако видиш неку тучу?— Ако се то деси у школи, могао би да отрчиш и кажеш учитељици. Ако је ван школе, могао би да позовеш своје родитеље или полицајца. Да, чак и када други хоће да се туку, ми треба да будемо мирољубиви.

Шта би требало да урадиш ако видиш неку тучу?

Прави Исусови ученици се труде колико год могу да избегавају тучу. На тај начин показујемо да смо одлучни да радимо оно што је исправно. Библија каже да Исусов ученик „нема потребе да се упушта у борбе, него треба да буде фин према свима“ (2. Тимотеју 2:24).

Хајде да погледамо још неке добре савете који ће нам помоћи да избегавамо да се тучемо: Римљанима 12:17-21 и 1. Петрова 3:10, 11.