Пређи на садржај

Пређи на садржај

40. ПОГЛАВЉЕ

Како можемо обрадовати Бога

Како можемо обрадовати Бога

ШТА можемо да радимо да бисмо обрадовали Бога? Да ли можемо нешто да му дамо?— Јехова каже: ’Моје су све животиње по планинама.‘ Он такође каже: „Моје је сребро и моје је злато“ (Псалам 24:1; 50:10; Агеј 2:8). Па ипак, постоји нешто што можемо дати Богу. Шта је то?—

Јехова нам допушта да изаберемо да ли ћемо му служити или нећемо. Он нас не присиљава да радимо оно што он жели. Хајде да покушамо да разумемо зашто нас је Бог створио тако да можемо да бирамо да ли ћемо му служити или нећемо.

Вероватно знаш шта је робот. То је машина која је програмирана да ради онако како то жели онај ко ју је направио. Дакле робот не може да бира шта ће радити. Јехова је све нас могао да створи као роботе. Могао је да нас створи тако да радимо само оно што он жели. Али није нас тако створио. Да ли знаш зашто?— Па, неке играчке су као роботи. Када притиснеш дугме, оне раде само оно за шта их је њихов произвођач направио. Да ли си некада видео такву играчку?— Деца се често брзо засите играња с играчком која ради само оно за шта је направљена, то јест програмирана. Бог не жели да га ми слушамо као неки роботи који су програмирани да му служе. Јехова жели да му служимо зато што га волимо и зато што желимо да га слушамо.

Зашто нас Бог није створио да будемо као овај робот?

Шта мислиш, како се осећа наш небески Отац када га ми слушамо зато што то желимо?— Хајде реци ми, како твоје понашање утиче на твоје родитеље?— Библија каже да је мудар син „радост оца свога“, али да је луд син „жалост мајке своје“ (Пословице 10:1). Јеси ли запазио да су твоји мајка и отац срећни када урадиш нешто што су те они замолили?— Али како се осећају када их не слушаш?—

Како можеш обрадовати и Јехову и своје родитеље?

Размисли сада о нашем небеском Оцу, Јехови. Он нам је рекао како можемо да га обрадујемо. Узми своју Библију и отвори Пословице 27:11. Ту нам Бог каже: „Буди, сине [можемо рећи и ћерко], мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи.“ Да ли знаш шта значи ружити некога, то јест ругати се некоме?— Па, нека особа ти се може ругати тако што ће ти се смејати и говорити како ниси у стању да урадиш нешто што си рекао да можеш. Како се Сатана руга Јехови?— Хајде да видимо.

Вероватно се сећаш да смо у 8. поглављу ове књиге сазнали да је Сатана желео да буде главни и да сви слушају њега. Он је рекао да људи обожавају Јехову само зато што ће им он дати вечни живот. Након што је навео Адама и Еву да буду непослушни Јехови, Сатана је Богу упутио изазов. Рекао му је: ’Људи ти служе само зато што добијају нешто од тебе. Пружи ми прилику и све ћу их одвратити од тебе.‘

Након што су Адам и Ева згрешили, који је изазов Сатана упутио Јехови?

Истина, ове речи се не налазе у Библији. Али да је Сатана стварно тако нешто рекао Богу можемо закључити када читамо о човеку који се звао Јов. И за Сатану и за Јехову је и те како било важно да ли ће Јов бити веран Богу или неће. Хајде да у нашим Библијама отворимо прва два поглавља Јова и да видимо шта се догодило.

Запази у првом поглављу да је Сатана био на небесима заједно са анђелима који су дошли код Јехове. Јехова је питао Сатану: „Одакле ти долазиш?“ Сатана је одговорио да је обилазио земљу. Јехова га је затим питао: ’Јеси ли видео Јова који ми служи и никада не чини ништа лоше?‘ (Јов 1:6-8).

Сатана је одмах нашао објашњење за то. ’Јов те обожава само зато што никада није имао проблема. Ако га више не будеш штитио и благосиљао, псоваће те у очи.‘ Јехова је на то одговорио: ’Добро Сатано, учини му шта год хоћеш, само га немој повредити‘ (Јов 1:9-12).

Шта је Сатана урадио?— Навео је неке људе да украду Јовову стоку и магарце и да убију оне који су бринули о њима. Затим је проузроковао да удари гром и убије овце и оне који су их чували. Касније су дошли неки други људи и украли камиле и побили оне који су бринули о њима. На крају је Сатана изазвао олују која је срушила кућу у којој је било Јовово десеторо деце и сви су погинули. Упркос свему томе, Јов је и даље служио Јехови (Јов 1:13-22).

Када је Јехова поново видео Сатану, указао му је на то да је Јов и даље веран. Међутим, Сатана је тврдио: ’Ако ми само дозволиш да повредим лично њега, псоваће те у очи.‘ Јехова је дозволио Сатани да повреди Јова, али га је упозорио да га не убије.

Шта је све Јов поднео и зашто је Бог због тога био срећан?

Сатана је проузроковао да се Јов изненада разболи тако да су му се по целом телу појавиле ране. Ране су тако страшно смрделе да нико није хтео да буде близу њега. Чак му је и жена рекла: ’Прокуни Бога и умри!‘ Дошли су да га посете људи који су се претварали да су му пријатељи и утицали су да се осећа још горе, јер су му рекли да мора да је учинио нешто страшно чим му се све то дешава. Међутим, упркос свим невољама и болу које му је Сатана нанео, Јов је и даље верно служио Јехови (Јов 2:1-13; 7:5; 19:13-20).

Шта мислиш, како се Јехова осећао због тога што је Јов био веран?— Био је срећан јер је могао рећи Сатани: ’Погледај Јова! Он ми служи зато што то жели.‘ Хоћеш ли и ти бити попут Јова, тако да Јехова може да покаже на тебе као на некога ко доказује да је Сатана лажов?— Заиста је предност што можемо доказати да Сатана није био у праву када је тврдио да може све људе одвратити од служења Јехови. Исус је то сигурно сматрао предношћу.

Велики Учитељ никада није дозволио да га Сатана наведе да уради нешто лоше. Замисли само како је његов Отац био срећан због тога! Јехова је могао да укаже на Исуса и да каже Сатани: ’Погледај мог Сина! Он је остао потпуно веран зато што ме воли!‘ Замисли такође колико је Исус био радостан што је могао да обрадује свог Оца. Због те радости је чак поднео и смрт на мученичком стубу (Јеврејима 12:2).

Да ли и ти желиш да будеш као и наш Велики Учитељ и да обрадујеш Јехову?— Онда настави да учиш о томе шта Јехова жели да радимо и обрадуј га тиме што ћеш то и радити!

Прочитај како је Исус радовао Бога и шта ми треба да радимо да бисмо га радовали: Пословице 23:22-25; Јован 5:30; 6:38; 8:28 и 2. Јованова 4.