Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ПОГЛАВЉЕ

„Ово је мој Син“

„Ово је мој Син“

КАДА су деца добра онда су они који брину о њима срећни. Када нека девојчица уради нешто добро, њен отац поносно каже другима: „То је моја ћерка.“ Или, када неки дечак уради нешто добро, отац радосно каже: „То је мој син.“

Исус је увек чинио оно што је угодно његовом Оцу. Због тога се његов Отац поносио њиме. Да ли се сећаш шта је Исусов Отац изјавио онда када је Исус био са своја три следбеника?— Да, Бог је чак с неба рекао: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем“ (Матеј 17:5).

Исус и данас радосно чини оно што је угодно његовом Оцу. Да ли знаш зашто? Зато што стварно воли свог Оца. Ако неко ради нешто само зато што мора, онда му то пада тешко. Али много му је лакше када то ради драговољно. Да ли знаш шта значи драговољно?— То значи да особа ради нешто зато што то стварно жели.

Исус је чак и пре него што је дошао на земљу био спреман да ради шта год је његов Отац тражио од њега. Спремно је то радио зато што је волео свога Оца, Јехову Бога. Исус је живео на предивном месту, на небу са својим Оцем. Али Бог је имао један посебан задатак за њега. Да би испунио тај задатак, Исус је морао да напусти небо. Морао је да се роди као беба на земљи. Он је био спреман на то јер је то била Јеховина жеља.

Шта је анђео Гаврило рекао Марији?

Да би могао да се роди на земљи, Исус је морао да има мајку. Да ли знаш како се она звала?— Звала се Марија. Јехова је послао с неба свог анђела Гаврила да разговара с Маријом. Гаврило јој је рекао да ће родити дечака и да он треба да се зове Исус. Али ко ће бити отац том детету?— Анђео је рекао да ће Јехова Бог бити његов отац. Због тога је Исус назван Божјим Сином.

Шта мислиш, како се Марија осећала?— Да ли је рекла: „Нећу да будем Исусова мајка“? Није, Марија је драговољно урадила оно што је Бог желео. Али како је Божји Син с неба могао да се роди на земљи? По чему се Исусово рођење разликовало од рођења свих других беба? Да, ли знаш?—

Па, Бог је створио наше прародитеље, Адама и Еву, тако да су на један чудесан начин могли да се споје. Након тога би беба почела да се развија у својој мами. Људи кажу да је то право чудо! Сигуран сам да и ти тако мислиш.

Бог је сада учинио још веће чудо. Преместио је живот свога Сина с неба у Маријин стомак. Бог никада пре тога није урадио тако нешто, нити после тога. Тим чудом Он је учинио да Исус почне да се развија у Марији као што се друге бебе развијају у стомаку своје маме. После тога се Марија удала за Јосифа.

Када је дошло време да се Исус роди, Марија и Јосиф су отишли у Витлејем. Али у том граду је било пуно људи. Марија и Јосиф нису могли да нађу ниједну слободну собу, па су зато морали да се сместе у једну шталу. Марија се тамо породила и Исуса су ставили у јасле, као што можеш да видиш овде на слици. Јасле су место где стоји храна за краве и друге животиње.

Зашто су Исуса ставили у јасле?

Те ноћи када се Исус родио, десили су се узбудљиви догађаји. Један анђео се појавио неким пастирима близу Витлејема. Објаснио им је да је Исус веома важна особа. Рекао је: ’Ево! Јављам вам добру вест која ће обрадовати људе. Данас се родио неко ко ће спасти људе‘ (Лука 2:10, 11).

Коју добру вест је један од ових анђела пренео пастирима?

Анђео је рекао пастирима да могу да пронађу Исуса у Витлејему у јаслама. Затим су се одједном и други анђели придружили том анђелу у слављењу Бога. „Слава Богу“, певали су они, „а на земљи мир међу људима који су по његовој вољи“ (Лука 2:12-14).

Када су анђели отишли, пастири су пожурили у Витлејем и пронашли Исуса. Испричали су Јосифу и Марији све што су чули од анђела. Замисли само како је Марија била срећна што је драговољно пристала да буде Исусова мајка!

Јосиф и Марија су касније отишли са Исусом у Назарет. Тамо је Исус провео детињство. Када је одрастао, почео је да обавља велико дело поучавања. То је био део задатка који је Јехова Бог желео да његов Син изврши на земљи. Исус је драговољно извршавао то дело зато што је пуно волео свог небеског Оца.

Пре него што је Исус постао Велики Учитељ, њега је крстио Јован Крститељ на реци Јордан. Тада се догодило нешто задивљујуће! Док је Исус излазио из воде, Јехова је с неба рекао: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем“ (Матеј 3:17). Зар се не осећаш лепо када ти родитељи кажу да те воле?— И Исус се сигурно осећао лепо.

Исус је увек поступао на исправан начин. Он се није правио да је нешто што није. Није рекао људима да је он Бог. Анђео Гаврило је рекао Марији да ће Исус бити назван Божјим Сином. И сам Исус је потврдио да је он Божји Син. Али, није говорио људима да зна више од свог Оца. Он је рекао: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28).

Чак и док је био на небу, Исус је обављао сваки посао који му је Отац доделио. Он није обећао да ће урадити нешто, а затим радио нешто друго. Он је волео свог Оца и зато му је био послушан. Када је дошао на земљу, радио је оно због чега га је његов небески Отац и послао. Он није трошио време на нешто друго. Није ни чудо што је Јехова задовољан својим Сином!

И ми желимо да угодимо Јехови, зар не?— Онда морамо да будемо стварно послушни Богу као што је то Исус био. Бог нам говори преко Библије. Не би било у реду да се правимо да слушамо Бога, а да верујемо и радимо нешто што је у супротности с Библијом, зар не?— И имај на уму да уколико заиста волимо Јехову, бићемо радосни када чинимо оно што је њему угодно.

Сада прочитај ове додатне библијске стихове који показују шта треба да знамо о Исусу и шта треба да верујемо у вези с њим: Матеј 7:21-23; Јован 4:25, 26 и 1. Тимотеју 2:5, 6.