Пређи на садржај

Пређи на садржај

30. ПОГЛАВЉЕ

Шта нам помаже да савладамо страх

Шта нам помаже да савладамо страх

ДА ЛИ ти је лако да служиш Јехови?— Велики Учитељ је казао да то неће бити лако. Вече пре него што ће бити убијен, он је апостолима рекао: „Ако вас свет мрзи, знајте да је мене мрзео пре вас“ (Јован 15:18).

Петар се хвалио да никада неће напустити Исуса, али Исус му је рекао да ће баш ту ноћ три пута рећи да га не познаје. И Петар је управо то и урадио! (Матеј 26:31-35, 69-75). Како је то могло да се деси?— Могло је зато што се Петар уплашио, а и други апостоли су се уплашили.

Да ли знаш зашто су се уплашили?— Зато што су пропустили да ураде нешто јако важно. Ако сазнамо шта је то било, то нам може помоћи да служимо Јехови, без обзира шта нам други можда кажу или ураде. Али, хајде за почетак да се подсетимо шта се десило последње ноћи коју је Исус провео са апостолима.

Они су заједно славили Пасху, која се иначе обележавала сваке године. Била је то посебна вечера која је Божји народ подсећала на ослобођење из ропства у Египту. Исус је затим с њима успоставио другу посебну вечеру. О томе ћемо причати у неком од наредних поглавља и видећемо како се том приликом подсећамо на Исуса. После вечере и после охрабрења које је дао својим апостолима, Исус их је одвео у Гетсимански врт. Било је то место где су обично волели да буду заједно.

Исус се мало удаљио од њих у врту да би се молио. Такође је рекао Петру, Јакову и Јовану да се моле. Али они су заспали. Исус се три пута удаљио од њих да би се молио и сваки пут када се вратио Петар и остали су спавали! (Матеј 26:36-47). Да ли знаш зашто је требало да остану будни и да се моле?— Хајде да попричамо о томе.

Зашто је требало да Петар, Јаков и Јован остану будни?

Мало раније те вечери, на Пасхи са Исусом и осталим апостолима био је присутан и Јуда Искариотски. Као што се можда сећаш, Јуда је постао лопов. Сада је постао и издајник. Он је знао на ком се месту у Гетсиманском врту Исус обично састајао са апостолима. Зато је тамо довео војнике да ухапсе Исуса. Када су стигли, Исус их је питао: „Кога тражите?“

Војници су одговорили: „Исуса.“ Исус се није уплашио, већ је рекао: „Ја сам тај.“ Војници су били толико изненађени Исусовом храброшћу да су устукнули и пали на земљу. Исус је затим рекао: ’Ако мене тражите, пустите моје апостоле нека иду‘ (Јован 18:1-9).

Када су војници ухватили Исуса и свезали му руке, апостоли су се уплашили и побегли. Али Петар и Јован су хтели да виде шта ће се десити и зато су их кришом пратили. Исуса су на крају одвели у кућу првосвештеника Кајафе. Пошто је Јован био познат првосвештенику, жена која је стајала на улазу у двориште пустила је њега и Петра да уђу.

Свештеници су се већ били окупили у Кајафиној кући да би судили Исусу. Они су хтели да га осуде на смрт. Зато су довели сведоке који су говорили лажи о њему. Људи су Исуса ударали песницама и шамарали га. Петар је био у близини и посматрао је све што се дешавало.

Изненада га је спазила једна слушкиња, она жена која је пустила њега и Јована да уђу. „И ти си био са Исусом!“, рекла је. Али Петар је одговорио да чак и не познаје Исуса. Након неког времена, још једна жена је приметила Петра и рекла онима који су ту стајали: „Овај је био с Исусом.“ Петар је поновио да не познаје Исуса. Мало касније га је видела једна група људи и рекла му: „Ти си сигурно један од њих.“ Петар је трећи пут то порекао, одговоривши: „Не познајем тог човека!“ Он се чак заклињао да говори истину. Исус се тада окренуо и погледао га (Матеј 26:57-75; Лука 22:54-62; Јован 18:15-27).

Зашто се Петар толико уплашио да је на крају слагао да не познаје Исуса?

Да ли знаш зашто је Петар лагао?— Тачно, зато што се уплашио. Али, зашто се уплашио? Шта је пропустио да уради да би био храбар? Размисли о томе. Шта је Исус урадио да би био храбар?— Он се молио Богу и Бог му је дао храбрости. Сети се, Исус је три пута рекао Петру да се моли, да буде будан и да пази. Али шта се десило?—

Петар је сваки пут заспао. Он се није молио, нити је пазио. Зато је био неспреман када су ухапсили Исуса. Касније када су на суђењу тукли Исуса и правили планове како да га убију, Петар се уплашио. Међутим, шта је Исус, само неколико сати пре тога, рекао својим апостолима да очекују?— Рекао им је да ће их свет мрзети, баш као што је и њега мрзео.

Како се ти можеш наћи у сличној ситуацији?

Хајде да сада размислимо о нечему што се може догодити и нама, а што је слично ономе што се догодило Петру. Претпоставимо да се затекнеш у учионици када други почну да причају нешто ружно о људима који не поздрављају заставу и не славе Божић. Затим се неко окрене према теби и пита: „Је л’ истина да ти не поздрављаш заставу?“ Или други кажу: „Чули смо да не славиш Божић!“ Да ли ћеш се плашити да кажеш истину?— Хоћеш ли доћи у искушење да слажеш, попут Петра?—

Петру је после било јако жао што је рекао да не познаје Исуса. Када је схватио шта је урадио, изашао је напоље и плакао. Да, Петар се покајао (Лука 22:32). Размисли мало о томе. Шта нам може помоћи да се не уплашимо и да не урадимо нешто попут Петра?— Вероватно се сећаш да је Петар пропустио да се моли и да пази. Зато, шта би ти рекао да треба да радимо да бисмо били следбеници Великог Учитеља?—

Сигурно да треба да се молимо Јехови за помоћ. Да ли знаш шта је Бог учинио за Исуса када му се Исус молио?— Послао је анђела да га ојача (Лука 22:43). Да ли Божји анђели могу и нама да помогну?— Библија каже: „Анђео Јеховин станује око оних који се њега боје, и избавља их“ (Псалам 34:8). Али да би нам Бог помогао, треба још нешто да радимо осим да му се молимо. Да ли знаш шта још треба да радимо?— Исус је рекао својим следбеницима да буду будни и да пазе. Шта мислиш, како то можемо радити?—

Треба пажљиво да слушамо оно што се говори на нашим хришћанским састанцима и да обраћамо пажњу на оно што читамо у Библији. Такође треба редовно да се молимо Јехови да нам помогне да му служимо. Ако га молимо, он ће нам помоћи да савладамо страх. Тада ћемо бити срећни када нам се пружи прилика да другима говоримо о Великом Учитељу и његовом Оцу.

Следећи стихови нам могу помоћи да никада не дозволимо да нас страх од људи спречи да чинимо оно што је исправно: Пословице 29:25; Јеремија 26:12-15, 20-24 и Јован 12:42, 43.