Пређи на садржај

Пређи на садржај

37. ПОГЛАВЉЕ

Сећај се Јехове и његовог Сина

Сећај се Јехове и његовог Сина

ПРЕТПОСТАВИМО да ти је неко дао један предиван поклон. Како би реаговао?— Да ли би само захвалио и затим потпуно заборавио на онога ко ти је дао тај поклон? Или би се сећао те особе и онога што је урадила за тебе?—

Јехова Бог нам је такође дао нешто предивно. Послао је свог Сина на земљу да умре за нас. Да ли знаш зашто је Исус морао да умре?— То је веома важно да разумемо.

Као што смо видели у 23. поглављу, Адам је згрешио када је прекршио Божји савршени закон. Тако смо сви наследили грех од Адама, који је праотац свих људи. Шта мислиш, шта нам је онда потребно?— Потребан нам је, да тако кажемо, нови отац који је остао савршен до краја свог живота на земљи. Шта би рекао, ко може да нам буде такав отац?— Може Исус.

Јехова је послао Исуса на земљу да би нам био као отац уместо Адама. Библија каже: „’Први човек Адам постао је жива душа.‘ Последњи Адам постао је животодајни дух.“ Ко је био први Адам?— Тачно, човек којег је Бог створио од земаљског праха. Ко је други Адам?— То је Исус. Библија то показује када каже следеће: ’Први човек [Адам] је са земље и начињен је од праха; други човек [Исус] је с неба‘ (1. Коринћанима 15:45, 47; Постање 2:7).

Пошто је Бог преместио Исусов живот с неба и ставио га у Марију, Исус није наследио никакав грех од Адама. Зато је он био савршен човек (Лука 1:30-35). Због тога је, када се Исус родио, један анђео рекао пастирима: ’Данас вам се родио Спаситељ‘ (Лука 2:11). Али да би Исус био наш Спаситељ, шта је требало да постане од њега? — Требало је да израсте у потпуно одраслог човека као што је био Адам. Тада би он могао да буде ’други Адам‘.

Наш Спаситељ Исус такође ће постати и наш ’Вечни Отац‘, како га Библија назива (Исаија 9:6, 7). Да, савршени Исус може бити наш отац уместо Адама, који је постао несавршен када је згрешио. То значи да ми можемо изабрати да нам отац буде тај ’други Адам‘, то јест Исус. Наравно, и он је Син Јехове Бога.

По чему су Адам и Исус били слични и зашто је то толико важно?

Тиме што учимо о Исусу ми га прихватамо као нашег Спаситеља. Да ли се сећаш, од чега треба да будемо спасени?— Тачно, од греха и смрти које смо наследили од Адама. Савршени живот који је Исус као одрастао човек жртвовао, то јест дао за нас назива се откупнина. Јехова је обезбедио откупнину да би нам били опроштени греси (Матеј 20:28; Римљанима 5:8; 6:23).

Сигурно не желимо да заборавимо то што су Бог и његов Син урадили за нас, зар не?— Исус је показао својим следбеницима како могу на један посебан начин да се сећају онога што је он урадио, а то и нама може помоћи. Хајде да поразговарамо о томе.

Замисли да се налазиш у соби на спрату једне куће у Јерусалиму. Ноћ је. Исус и његови апостоли се налазе за столом. На столу су печено јагње, пљоснати хлеб и црвено вино. Они имају један посебан оброк. Да ли знаш којим поводом?—

Тај оброк их подсећа на оно што је Јехова урадио стотинама година раније када је његов народ Израел био у ропству у Египту. Јехова је тада рекао свом народу: ’Нека свака породица закоље једно јагње и намаже његовом крвљу довратак своје куће.‘ Затим је рекао: ’Уђите у кућу и једите га‘.

Како је јагњећа крв заштитила Израелце?

Израелци су то урадили. Те исте ноћи, Божји анђео је прошао кроз Египат. У већини кућа је убио најстарије дете. Али обишао је оне куће на чијим је довратницима видео јагњећу крв. У тим кућама није ниједно дете умрло. Фараон, египатски краљ, јако се уплашио због онога што је Јеховин анђео урадио. Зато је рекао Израелцима: ’Слободни сте. Идите из Египта!‘ Они су тада натоварили своје камиле и магарце и отишли.

Јехова није желео да његов народ заборави како их је ослободио. Зато је рекао: ’Једном годишње јешћете оброк какав једете вечерас.‘ Они су тај посебан оброк назвали Пасха. Те ноћи је Божји анђео ’прошао поред‘ кућа које су биле обележене крвљу (Излазак 12:1-13, 24-27, 31).

Исус и његови апостоли су се присећали тог догађаја док су јели пасхални оброк. Исус је после тога урадио нешто веома важно. Међутим, пре него што је то урадио, отпустио је неверног апостола Јуду. Затим је узео један од преосталих хлебова, помолио се, преломио га и поделио својим ученицима. „Узмите, једите“, рекао је. Након тога им је рекао: ’Овај хлеб представља моје тело које ћу дати када умрем за вас.‘

Исус је затим узео чашу црвеног вина. Још једном је у молитви захвалио, проследио ту чашу вина својим ученицима и рекао: ’Пијте из ње сви. Ова чаша представља моју крв. Ускоро ћу пролити своју крв да бих вас ослободио од греха. Чините ово да бисте ме се сећали‘ (Матеј 26:26-28; 1. Коринћанима 11:23-26).

Шта нам Исусова крв, коју је он упоредио с вином, омогућава?

Да ли си запазио да је Исус рекао ученицима да то наставе да чине у знак сећања на њега?— Више није требало да имају пасхалне оброке. Уместо тога, требало је да једанпут годишње имају овај посебан оброк приликом ког би се сећали Исуса и његове смрти. Тај оброк се зове Господова вечера. Ми га данас обично зовемо Меморијал. Зашто?— Зато што нас он подсећа на оно што су Исус и његов Отац, Јехова Бог, урадили за нас.

Хлеб треба да нас наведе да размишљамо о Исусовом телу. Исус је био спреман да жртвује своје тело да бисмо ми могли имати вечни живот. А црвено вино?— Оно треба да нас подсећа на вредност Исусове крви. Она је још драгоценија од крви пасхалног јагњета у Египту. Да ли знаш зашто?— Библија каже да наши греси могу бити опроштени на темељу Исусове крви. Када сви наши греси буду опроштени, више се нећемо разболевати, старити и умирати. О томе треба да размишљамо када присуствујемо Меморијалу.

Да ли сви који присуствују Меморијалу треба да једу хлеб и пију вино?— Па, Исус је рекао онима који су јели и пили: ’Ви ћете бити у мом краљевству и седећете са мном на престолима на небу‘ (Лука 22:19, 20, 30). То значи да ће они ићи на небо да буду краљеви са Исусом. Дакле, само они који имају наду да ће владати са Исусом на небу треба да узимају хлеб и вино.

Али чак и они који не једу хлеб и не пију вино треба да присуствују Меморијалу. Да ли знаш зашто?— Зато што је Исус дао живот за све нас. Тиме што присуствујемо Меморијалу, показујемо да нисмо заборавили то што је Исус урадио. Ми се сећамо Божјег предивног дара.

Ево неких библијских стихова који показују колико је важна Исусова откупнина: 1. Коринћанима 5:7; Ефешанима 1:7; 1. Тимотеју 2:5, 6 и 1. Петрова 1:18, 19.