Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ПОГЛАВЉЕ

Шта је заиста важно?

Шта је заиста важно?

О чему је размишљао овај богаташ?

ЈЕДНОГА дана је неки човек дошао да види Исуса. Он је знао да је Исус веома мудар, па му је зато рекао: „Учитељу, реци мом брату да подели са мном своје наследство.“ Овај човек је мислио да нешто од онога што има његов брат треба да буде његово.

Шта би ти рекао да си био на Исусовом месту?— Исус је приметио да тај човек има један проблем. Али проблем није био у томе да му је било потребно то што је његов брат имао. Проблем је био тај што он није знао шта је заиста важно у животу.

Хајде да размислимо мало о следећим питањима: Шта би требало да нам буде најважније? Да ли то да имамо лепе играчке, нову одећу или неке друге сличне ствари?— Не, има нешто много важније. Исус је хтео тог човека да поучи томе шта је најважније. Зато је испричао причу о једном човеку који је заборавио на Бога. Да ли би волео да је чујеш?—

Тај човек је био веома богат. Имао је њиве и амбаре. Усев који је посејао добро је родио, тако да није могло све да стане у амбаре. Шта је онда урадио? Рекао је себи: ’Срушићу своје амбаре и саградићу веће. Онда ћу ставити сав свој усев и сва своја добра у те нове амбаре.‘

Овај богати човек је мислио да је то мудра одлука. Мислио је да је мудро да сакупи сва своја добра. Рекао је себи: ’Имам много добра на залихи. Трајаће ми много година. Сада могу да се опустим. Јешћу, пићу и уживаћу.‘ Али тај богаташ ипак није добро размишљао. Да ли знаш у чему је погрешио?— Мислио је само на себе и на свој ужитак. Заборавио је на Бога.

О чему је размишљао овај богаташ?

Бог му је зато рекао: ’Глупи човече. Ове ноћи ћеш умрети. Коме ће онда остати то што си сакупио?‘ Да ли ће тај богаташ моћи да користи те ствари после смрти?— Не, неће. Оне ће остати неком другом. Исус је рекао: „Тако пролази онај ко себи скупља благо а није богат пред Богом“ (Лука 12:13-21).

Ти не би волео да будеш као тај богаташ, зар не?— Његов главни циљ у животу је био да стекне што више богатства. У томе је била његова грешка. Увек је желео да има још више. Али није био „богат пред Богом“.

Многи људи су попут тог богаташа. Они увек желе да имају још више. Али то може водити до великих проблема. На пример, ти имаш играчке, зар не?— Хајде реци ми које све играчке имаш?— Шта ако неко од твојих другара има лопту или лутку или неку другу играчку коју ти немаш? Да ли би било у реду да тражиш да родитељи и теби купе ту играчку?—

Понекад изгледа као да је нека играчка јако важна. Али шта се деси после неког времена с њом?— Постане стара играчка. Можда се поломи и онда више и не желиш да се играш с њом. Међутим, ти имаш нешто што је много вредније од играчака. Да ли знаш шта је то?—

Шта је много вредније од играчака?

То је твој живот. Твој живот је јако важан, зато што када не би био жив не би могао ништа да радиш. Али твој живот зависи од тога да чиниш оно што је угодно Богу, зар не?— Зато немојмо бити као тај глупи богаташ који је заборавио на Бога.

Можда су и нека деца немудра попут тог богаташа, али и многи одрасли тако поступају. Неки од њих стално теже да имају још више. Можда имају храну, одећу и дом у ком живе, али желе више од тога. Желе много одеће. И желе већу кућу. За све то треба више новца. Зато они много раде да би зарадили још новца. И што више зараде, то још више желе да имају.

Неки одрасли су толико заокупљени зарађивањем новца да немају времена да буду са својом породицом. И немају времена за Бога. Да ли им њихов новац може спасти живот?— Не, не може. Да ли могу да користе свој новац када умру?— Не могу, јер мртви не могу ама баш ништа да ураде (Проповедник 9:5, 10).

Да ли то значи да је погрешно имати новац?— Не, не значи. Помоћу новца можемо купити храну и одећу. Библија каже да новац пружа заштиту (Проповедник 7:12). Али ако волимо новац, онда ћемо имати проблема. Бићемо као и тај глупи богаташ који је себи скупљао богатство, а није био богат пред Богом.

Шта значи бити богат пред Богом?— То значи да нам Бог буде на првом месту у животу. Неки људи кажу да верују у Бога. Они мисле да је то све што је потребно. Али да ли су заиста богати пред Богом?— Не, они су попут тог богатог човека који је заборавио на Бога.

Исус никада није заборавио на свог Оца на небу. Он није покушавао да заради много новца. Није поседовао ни много ствари. Исус је знао шта је заиста важно у животу. Шта је по теби заиста важно?— Важно је бити богат пред Богом.

Које јако важне ствари ради ова девојчица?

Реци ми, како ми можемо бити богати пред Богом?— Можемо бити богати пред Богом тако што радимо оно што он воли. Исус је рекао: „Ја увек чиним оно што је њему угодно“ (Јован 8:29). Бог воли када радимо оно што он жели да радимо. Реци ми сада шта је то што ти можеш радити да би угодио Богу?— Тачно, можеш читати Библију, ићи на хришћанске састанке, молити се Богу и помагати другима да уче о њему. То су заиста најважније ствари у животу.

Пошто је Исус био богат пред Богом, Јехова је бринуо о њему. Он је Исуса наградио вечним животом. Ако будемо попут Исуса, Јехова ће и нас волети и бринуће о нама. Зато будимо попут Исуса, и никад немојмо бити као онај богаташ који је заборавио на Бога.

Ево још неких библијских стихова који показују како да имамо исправан став према материјалним стварима: Пословице 23:4; 28:20; 1. Тимотеју 6:6-10 и Јеврејима 13:5.