Пређи на садржај

Пређи на садржај

НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Правне битке

Правне битке

Апостол Павле је подстакао хришћане: „Мислите на оне који су у оковима као да сте и сами с њима оковани“ (Јевр. 13:3). Као Јеховине слуге, ми не заборављамо нашу верну браћу и сестре и зато у своје молитве укључујемо и „све који су на власти, да бисмо водили миран и тих живот у потпуној оданости Богу и честитости“ (1. Тим. 2:1, 2; Еф. 6:18).

Следе нека правна питања с којима су се Јеховини сведоци суочили у протеклој години.

Наша браћа и сестре у Русији и даље ’без престанка поучавају и објављују добру вест‘ упркос кампањи коју против њих и даље води Руска православна црква и појединци који су на власти (Дела 5:42). Руске власти и даље злоупотребљавају — када су у питању наше публикације и наши суверници у Русији — један не баш најјаснији закон о екстремизму који је донет у циљу спречавања тероризма. Тако су руски судови утврдили да око 70 наших публикација садрже „екстремистичке“ изразе и власти су их сврстали међу осталу забрањену екстремистичку литературу. Позивајући се на ову наводну опасност, неки представници локалних власти упадали су у наше Дворане Краљевства, као и у куће наших суверника да би пронашли такву литературу. Полиција приводи Сведоке, фотографише их и узима им отиске прстију кад их затекне у служби проповедања. Често их задржава у притвору с циљем да их заплаши.

Почевши од маја 2013. године, 16 наше браће и сестара из Таганрога морали су да изађу пред суд због организовања, присуствовања и учешћа на нашим хришћанским састанцима и у служби проповедања. То је након распада Совјетског Савеза било први пут да су Сведоци били кривично гоњени због своје вере. Представници власти широм Русије покушавају да издејствују да судови прогласе нашу литературу „екстремистичком“ а да нашу браћу осуде за распиривање верске нетрпељивости.

Услови под којима живе наша браћа и сестре у Еритреји још увек се нису побољшали. У јулу 2013. године, 52 Сведока је било у затвору, укључујући и осморицу браће који имају 70 или више година, као и шест сестара. Тројица браће, Паулос Ијасу, Исак Могос и Нагада Теклемаријам, затворени су још од 24. септембра 1994. зато што су одбили да служе војску.

Отприлике половина њих налази се у затвору Мајтер, који се налази у пустињској области, северно од главног града Асмаре. У периоду од октобра 2011. до августа 2012, власти су казниле 25 наше браће тако што су их ставиле у контејнере од таласастог лима који су до половине укопани у земљу. У летњим месецима, стражари их током дневне жеге пусте напоље због несносне врућине. Ипак, не добијају довољно воде, а храна коју им дају је врло оскудна, што све нарушава њихово здравље. Нажалост, наш 68-годишњи брат Јоханес Хајле, преминуо је у августу 2012. због оваквих сурових услова, баш као и брат Мисгина Гебретинсае 2011. године.