Пређи на садржај

Зашто је живот тако пун проблема?

Зашто је живот тако пун проблема?

Вест Краљевства бр. 34

Зашто је живот тако пун проблема?

Да ли је могућ рај без невоља?

ОЗБИЉНИ ПРОБЛЕМИ СЕ ПОГОРШАВАЈУ — ЗАШТО?

Људи су одувек имали проблема. И мада многи мисле да би савремена технологија могла да их реши, озбиљни проблеми се погоршавају.

Криминал: Мало људи се осећа безбедно док хода улицама или чак док седе у својим сопственим домовима. У једној европској земљи, недавне године је скоро свака трећа особа била жртва неког криминала.

Околина: Загађење ваздуха, земље и воде све је раширеније. У земљама у развоју, једна четвртина људи нема приступ чистој води.

Сиромаштво: Сиромашних и гладних људи има више него икад. Преко 90 посто људи у неким земљама живи у сиромаштву; 30 посто светске радне снаге, око 800 милиона, незапослено је или има недовољно или неадекватно запослење — а ти бројеви расту.

Глад: Чак и ако ви сами имате довољно да једете, растући милиони људи немају. У недовољно развијеним земљама, сваке године најмање 13 милиона људи, углавном деце, умире од последица глади.

Рат: Стотине хиљада је убијено у недавном етничком насиљу. А у 20. веку, ратови су одузели животе доста више од стотине милиона људи.

Други проблеми: Горњим проблемима додајте све гори распад породице, више неудатих мајки, растуће бескућништво, широко распрострањену злоупотребу дрога, разуздани неморал. С правом је један бивши члан кабинета САД рекао: „Постоји једноставно превише показатеља да... цивилизација трули.“ У недавном 30-годишњем периоду, становништво САД је порасло 41 посто, али је насилни криминал скочио 560 посто, ванбрачна рођења 400 посто, разводи 300 посто, стопа самоубистава тинејџера преко 200 посто. Ситуација је слична и у другим државама.

Зашто се проблеми погоршавају?

Наш Створитељ пружа одговор. Његова Реч назива ова проблемима испуњена времена ’последњим данима‘, период када ће „критична времена с којима се тешко излази на крај“ бити ту (2. Тимотеју 3:1, New World Translation). Последњи дани чега? Па, Библија говори о ’свршетку света‘ (Матеј 24:3).

Данашњи растући проблеми јасан су доказ да је крај овог система ствари близу, укључујући крај зла и оних који су одговорни за то зло (Матеј 24:3-14; 2. Тимотеју 3:1-5; Откривење 12:7-12). Ускоро ће Бог интервенисати и побринути се да сви данашњи проблеми буду потпуно решени (Јеремија 25:31-33; Откривење 19:11-21).

РЕЛИГИЈЕ ОВОГ СВЕТА СУ ЗАТАЈИЛЕ

Уместо да помогну у решавању данашњих проблема, религиозни системи овог света им доприносе. Током ратова, католици убијају католике, протестанти убијају протестанте — на милионе. Не тако давно, у Руанди, где су већина католици, људи су се убијали на стотине хиљада! (Види слику лево.)

Да ли би Исус ишао у рат с пушком или мачетом и убијао своје ученике зато што је њихова националност другачија од његове? Сигурно да не би! „Ко Бога љуби“, каже Библија, треба „да љуби и брата свога“ (1. Јованова 4:20, 21). Религије овог света пропуштају да то чине. „Говоре да познају Бога, а делима га се одричу“ (Титу 1:16).

Надаље, тиме што стварно не подржавају библијска мерила о моралности, светске религије доприносе шокантном слому морала широм света.

Исус је рекао да криву религију можете разликовати од праве религије ’по њеним плодовима‘ — по ономе што чине њени чланови. Он је такође рекао: „Свако дрво које не даје добра плода, сече се и баца се у огањ“ (Матеј 7:15-20). Божја Реч нас подстиче да бежимо из религије која даје лоше плодове и тако се суочава с уништењем (Откривење 18:4).

Права религија није затајила

Права религија „даје добре плодове“, нарочито љубав (Матеј 7:17; Јован 13:34, 35). Које уједињено међународно братство хришћана практикује такву љубав? Ко одбија да убија особе из своје религије, или било кога другог? (1. Јованова 3:10-12).

Јеховини сведоци имају репутацију да доносе те „добре плодове“. По читавој земаљској кугли, у више од 230 земаља, ’они прекивају мачеве своје на раонике‘ (Исаија 2:4). Њихова љубав према људима такође се показује њиховом послушношћу Христовој заповести да проповедају „добру вест“ о Божјем Краљевству широм света (Матеј 24:14, New World Translation). Они такође практикују и заступају високи морал који се научава у Библији (1. Коринћанима 6:9-11).

Права религија није затајила. Она упућује људе на Јединог који је способан да реши проблеме човечанства. Ускоро ће Тај остварити читав један нови свет. Ко је Он? (Молимо вас видите задњу страну.)

РАЈ БЕЗ НЕВОЉА ЈЕ СИГУРНА СТВАР

Кад бисте могли, зар не бисте решили све проблеме који муче човечанство? Наравно да бисте решили! Да ли треба да мислимо да ће наш Створитељ пун љубави, који једини има моћ и мудрост да реши проблеме човечанства, учинити ишта мање?

Библија открива да ће Бог интервенисати у људским стварима помоћу своје небеске владавине у рукама Исуса Христа. Та владавина ће „разбити“ покварене владавине на земљи (Данило 2:44; Матеј 6:9, 10). А зашто? Обраћајући се Богу, псалмиста одговара: „Нек знају да си ти сам, коме је име [Јехова]. Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:19).

Кад овај свет заврши, хоће ли бити преживелих? „Свет пролази“, каже Библија, „али онај који вољу Божју чини остаје до века“ (1. Јованова 2:17). Где ће ти преживели живети до века? „Праведници ће наслиједити земљу, и живјеће на њој довијека“, одговара Библија (Псалам 37:9-11, 29, Даничић-Караџић; Пословице 2:21, 22).

У Божјем новом свету, „смрти неће више бити, ни жалости ни вике“ (Откривење 21:4). Нема више криминала, сиромаштва, глади, болести, туге или смрти! Па, чак ће и мртви поново живети! ’Биће ускрсење‘ (Дела апостолска 24:15). А сама земља биће преобликована у дослован рај (Исаија 35:1, 2; Лука 23:43).

Шта ми морамо радити да бисмо се радовали животу у Божјем новом свету? Исус је рекао: „А живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Милиони људи искрена срца по читавом свету усвајају то спознање. То им омогућује да се суочавају с многим од њихових личних проблема сада, али што је још важније, оно им пружа потпуно уверење да ће проблеми који су изван њихове могућности да их реше бити потпуно уклоњени у Божјем новом свету.

[Извор слике на 2. страни]

Фотографија СЗО од П. Алмазија

[Извор слике на 3. страни]

Jerden Bouman/Sipa Press