Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радио-станица WBBR, 1924.

ИЗ НАШЕ АРХИВЕ

Добра вест у етру

Добра вест у етру

 У недељу увече, 24. фебруара 1924, Истраживачи Библије a су први пут емитовали програм на својој новој радио-станици, WBBR. Како је изгледала та прва радио-емисија и ко ју је слушао? И како су Јеховини сведоци наставили да користе најновију технологију да би преносили „[добру] вест о Краљевству [...] по целом свету“? (Матеј 24:14).

Тонски техничар радио-станице WBBR

„Тако смо почели“

 Прва емисија је почела у пола девет увече и трајала је два сата. Емитована је из новог студија на Статен Ајланду, у држави Њујорк. Главни инжењер звука, брат Ралф Лефлер, рекао је да је у студију „владало велико узбуђење“. Питао се: „Да ли ће нас ико чути?“ Још је рекао: „Укључио сам прекидач и тако смо почели, надајући се најбољем.“

 Водитељ те незаборавне емисије био је брат Виктор Шмит, управник радио-станице. Програм је започео најављујући неколико талентованих извођача. Сви они су били Истраживачи Библије. Најпре је један брат извео неколико класичних композиција на клавиру. Затим је Кора Велман отпевала песму под називом „Деведесет девет“ која се заснивала на Исусовој причи о изгубљеној овци (Лука 15:4-7). Уследили су и остали извођачи, укључујући и Фредерика Франца, који је певао песму „Покајник“, која је говорила о изгубљеном, то јест расипном сину (Лука 15:11-25).

Програм прве емисије радија WBBR

 Џозеф Ратерфорд, који је у то време организовао активности Истраживача Библије, изнео је говор којим је посветио радио-станицу „ширењу истине о Месијанском Краљевству“. Изјавио је: „Пошто је Господ дозволио да се радио изуме, сигурно је његова воља да људи путем овог средства сазнају за то како се испуњавају његова величанствена пророчанства.“

„Чуло се свако слово“

 Прву емисију су слушали многи на североистоку Сједињених Држава. Један слушалац из Морисвила, у држави Вермонт, који је удаљен више од 320 километара, рекао је: „Драго ми је што могу да кажем да се програм и овде добро чуо [...] Посебно је био јасан Ратерфордов глас [...] Чуло се свако слово.“ Емисију је пратио чак и један слушалац из Монтичела на Флориди. Ова нова радио-станица је била веома успешна и многи су изразили захвалност путем писама.

Џозеф Ратерфорд за микрофоном у студију WBBR. Виктор Шмит је био водитељ емисије

 Станица је наставила да емитује библијску поруку наредне 33 године b и слушала се највише на североистоку Сједињених Држава. Али понекад би се WBBR повезао са осталим радио-станицама и тако су програм могли да прате милиони слушалаца у Сједињеним Државама, Канади и шире. Заправо, у Годишњаку Јеховиних сведока за 1975. на енглеском стајало је: „До 1933, када је највише људи слушало наш програм, преносило га је 408 станица на шест континената и укупно су емитована 23 783 библијска говора [...] У то време, људи широм света једноставно су могли да пронађу станицу и слушају наш програм. Етар је често био пун радио-таласа који су преносили речи истине које су славиле Бога.“

Служба од куће до куће постаје ефикаснија од радија

 Кад су Истраживачи Библије почели да користе WBBR, у Сједињеним Државама их је у просеку било 1 064. Овој малој групи је радио пуно значио у преношењу добре вести. Али до 1957. у Сједињеним Државама је у просеку било 187 762 објавитеља, а широм света њих 653 273. Осим тога, захваљујући обуци коју су добијали на скупштинским састанцима, ова ревна браћа и сестре су постајали све ефикаснији у служби од куће до куће и у другим видовима сведочења.

 Због тих промена одговорна браћа су почела да размишљају о томе колико су радио-емисије ефикасне у поређењу с проповедањем од куће до куће. Донели су одлуку да продају WBBR, једину станицу коју је наша организација још увек поседовала и користила. Продата је 15. априла 1957. Претходног дана је одржана посебна опроштајна емисија, у којој је Натан Нор упитан због чега је станица продата. Објаснио је да је број Јеховиних сведока порастао највећим делом захваљујући проповедању од куће до куће. Рекао је: „Многима су помогле наше радио-емисије. Али у подручју где се слушала ова радио-станица пораст није био већи него у осталим деловима света.“ Браћа су закључила да ће се више резултата постићи проповедањем од куће до куће него емитовањем емисија путем радија. Међутим, ту није био крај преношења добре вести на даљину. Деценијама касније је оно обновљено, али у једном другачијем облику.

Поново у етру

 Дана 6. октобра 2014, догодило се нешто веома значајно за Јеховину организацију – почела је с радом наша телевизијска станица JW Broadcasting. Јеховини сведоци и други људи могли су да прате наше месечне емисије путем интернета, апликације JW Library, уређаја за стримовање, као и преко сателита. c Међутим, у неким деловима света, Јеховин народ и даље користи радио и телевизију. На који начин?

Прва емисија на телевизији JW Broadcasting у октобру 2014.

 У недавним годинама, Јеховина организација је користила комерцијалне радио и телевизијске станице како би преносила седмичне састанке, као и конгресе у подручјима која немају приступ интернету. На тај начин је добра вест стигла до великог броја људи који нису Сведоци, укључујући и многе које занима Библија. На пример, између 2021. и 2022, уредници неких радио-станица су пренели нашој подружници за Источну Африку да су многи људи који нису Сведоци изразили захвалност за наше састанке. Неки који су слушали наше програме из Кеније, Јужног Судана и Танзаније чак су тражили да неко проучава Библију с њима.

 Међутим, Јеховини сведоци првенствено проповедају добру вест о Краљевству од врата до врата, помоћу колица с литературом и путем веб-сајта jw.org. На нашем веб-сајту, особе које то желе могу читати Библију и библијску литературу на више од 1 080 језика, и то све бесплатно. Такође могу добити одговоре на библијска питања и сазнати где се одржавају наши састанци. Захваљујући свему томе, добра вест о Божјем Краљевству је сада доступнија него икада у људској историји. Она се проповеда „по целом свету“, баш као што је Библија и прорекла (Матеј 24:14).

a Истраживачи Библије су 1931. променили назив у Јеховини сведоци.

b Јеховини сведоци су неко време имали радио-станице у још неким земљама, као што су Аустралија и Канада.