Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО СЕ КОРИСТЕ ВАШИ ПРИЛОЗИ

Исус у јеванђељима – шта се дешава иза камере

Исус у јеванђељима – шта се дешава иза камере

1. ОКТОБАР 2024.

 Ове године су Јеховини сведоци из целог света с нестрпљењем ишчекивали прву епизоду из серије Исус у јеванђељима. До сада су је већ милиони њих погледали. А у наредним годинама чека нас још 17 епизода! Да ли вас занима шта се дешава иза камере и како се вашим прилозима подупире рад на овом пројекту?

Збрињавање потреба глумачке и сниматељске екипе

 Већина сцена из серије Исус у јеванђељима снима се у аустралијској подружници. a Приликом снимања сваке сцене, на сету буде од 50 до 80 људи. За све њих припремају се ручак, вечера и ужине. Оброци се планирају доста унапред. „Да бисмо набавили што квалитетније намирнице по што бољој цени, сарађујемо са више добављача“, објашњава Естер, која ради у одељењу за припрему хране. „Осим тога, стално коригујемо рецепте да би што мање хране пропало.“ Дневно се на оброке потроши око четири долара по особи.

 Нашој екипи која је свакодневно на сету поред хране треба и заштита од сунца. У Аустралији је углавном сунчано и топло, али је зато ниво ултраљубичастог зрачења веома висок. Зато, да нико не би био превише изложен сунцу и топлоти, помоћни радници постављају шаторе и пунктове за расхлађивање. Они воде рачуна да су свима на располагању заштитне креме, кишобрани и довољно воде. Кевин из Службе за аудио и видео пројекте каже: „Већина помоћних радника су спољни бетелски сарадници. Они су стварно понизни и радосно обављају много тога. Овај пројекат не би био могућ без њих.“

Снимање на терену

 Неке сцене библијских догађаја не могу да се сниме ни у студију у оквиру подружнице, а ни на филмском сету који је изграђен на имању подружнице. Да би оне биле аутентичне, екипа често мора да отпутује на удаљено подручје где нема струјних далековода, асфалтираних путева и савремених кућа. Костими, реквизити и опрема морају се спаковати и транспортовати, а на самој локацији снимања се мора пронаћи одговарајуће место да се све то смести. Неки су задужени да пре снимања поставе генераторе и да се побрину да тоалети буду доступни и да има довољно пијаће воде. За све чланове екипе проналази се смештај – у домовима Јеховиних сведока, камп-приколицама, хотелима или брвнарама.

Снимање на терену носи са собом неке потешкоће

 Снимање на терену може бити скупо и исцрпљујуће, и може одузети много времена. Зато је Водеће тело 2023. одобрило да се за око 2,3 милиона евра купи један видео-зид. То је посебна технологија у којој се користе екрани високе резолуције и осветљење које се синхронизује са оним што се види на екранима, тако да се ствара утисак да је снимано напољу. Захваљујући томе, често се могу избећи скупи одласци на терен. Дарен, члан Одбора подружнице у Аустралији, објашњава: „Када се снима помоћу видео-зида, глумци се мање уморе, а сниматељи могу више пута да снимају исту сцену. На пример, када се снима напољу, на природном светлу, имамо само неколико минута да снимимо сцену у којој се види залазак сунца. Али помоћу видео-зида, можемо да снимамо такву сцену колико год пута желимо, све док не будемо задовољни резултатом.“

Подешавање и тестирање видео-зида пре снимања

„Не осећам да сам нешто жртвовала“

 За снимање сваке епизоде серије Исус у јеванђељима потребно је на стотине глумаца и још много оних који учествују у снимању. Шта они мисле о свему ономе што браћа и сестре раде за њих?

 Амбер, која је из Мелбурна путовала више од 700 километара да би учествовала на овом пројекту, изјавила је: „Од момента кад сам стигла на аеродром, браћа из Бетела су се лепо бринула о мени. Многи бетелски радници су ме позвали на оброк или чај. На сету су се сви потрудили да се осећам опуштено и као део једне велике породице. Толико тога лепог сам доживела да уопште не осећам да сам нешто жртвовала.“

 Дерек који ради у продукцији каже: „Од самог почетка смо имали подршку многих одељења. Захвалан сам што сам окружен браћом и сестрама који су жртвовали своје време, средства и снагу за овај пројекат. Они су спремни за сарадњу, вредни и веома пријатни. Нема сумње да Јехова благосиља све њих, а и нас. Уверен сам да њему није важан само крајњи резултат већ и то како долазимо до њега.“

 Снимање ове серије је могуће захваљујући вашим прилозима које, између осталог, дајете путем сајта donate.pr418.com. Много вам хвала!

a Ова подружница надгледа наше активности у Аустралији и многим другим земљама, укључујући неколико земаља јужног Пацифика. Подружница се налази на периферији Сиднеја.