Пређи на садржај

Пређи на садржај

kovop58/stock.adobe.com

БДИТЕ!

Да ли Олимпијске игре стварно уједињују људе – шта о томе каже Библија

Да ли Олимпијске игре стварно уједињују људе – шта о томе каже Библија

 Током Летњих олимпијских игара 2024. процењује се да ће пет милијарди људи гледати спортисте из 206 земаља који се такмиче у разним дисциплинама. „Део смо догађаја који уједињује свет у миру“, изјавио је Томас Бах, председник Међународног олимпијског комитета. „Прославимо овај олимпијски дух који нас подстиче на живот у миру као једно јединствено човечанство уједињено у свој својој разноликости.“

 Могу ли Олимпијске игре остварити те узвишене циљеве? Има ли наде да ће цео свет живети у миру и јединству?

Допринос миру и јединству?

 На овогодишњим Олимпијским играма фокус није био само на спорту. Дошла су до изражаја друштвена и политичка питања која разједињују људе. На пример, питања о људским правима, расизму, религиозној дискриминацији и неједнакости.

 Сврха међународних спортских догађаја попут Олимпијских игара јесте да забаве људе. Међутим, на оваквим догађајима се често износе и промовишу ставови и поступци који стварају поделе уместо да допринесу миру и јединству.

 У Библији је проречено какви ће људи бити у наше време, због чега је тако тешко остварити јединство (2. Тимотеју 3:1-5). Да бисте сазнали више о овом библијском пророчанству, прочитајте чланак „Да ли је Свето писмо прорекло какви ће људи данас бити?

Како ће у свету завладати прави мир и јединство

 Библија нам пружа праву наду да ће једног дана на целом свету владати мир и јединство. У њој се каже да ће сви људи на земљи бити уједињени под Божјим Краљевством, које већ влада на небу (Лука 4:43; Матеј 6:10).

 Краљ тог Краљевства је Исус Христ и он ће ускоро остварити мир и на земљи. У Библији пише:

  •   „Цветаће праведници, посвуда ће владати мир“ (Псалам 72:7).

  •   „Он ће избавити сиромашне који зову у помоћ [...] Избавиће их од угњетавања и насиља“ (Псалам 72:12, 14).

 Исусова учења већ данас уједињују милионе људи у 239 земаља и територија. Јеховини сведоци из целог света живе по тим учењима и зато међу њима влада мир. Да бисте сазнали више о томе, прочитајте издање Стражарске куле под насловом „Како прекинути зачарани круг мржње“.