Пређи на садржај

Пређи на садржај

Pawel Gluza/500Px Plus/Getty Images

БДИТЕ!

Пад од 73 посто у популацијама дивљих врста за само пола века – шта о томе каже Библија

Пад од 73 посто у популацијама дивљих врста за само пола века – шта о томе каже Библија

 Светска фондација за природу је 9. октобра 2024. објавила отрежњавајући извештај о утицају људских активности на живи свет. Тај извештај је открио да је у „протеклих 50 година (од 1970. до 2020.) забележен просечан пад од 73% у популацијама посматраних дивљих врста“. Извештај упозорава: „Није никакво претеривање рећи да ће наредних пет година одредити будућност живота на земљи.“

 Многи људи су шокирани оваквим извештајима. Сасвим је нормално што волимо нашу дивну планету и погађа нас када видимо како свет природе пропада. Није ни чудо што се тако осећамо јер је Бог у нас усадио жељу да бринемо о животињама (Постанак 1:27, 28; Пословице 12:10).

 Можда се питаш: „Да ли ћемо моћи да заштитимо живи свет? Шта Библија говори о томе?“

Нада за будућност

 Колико год се ми трудили, будућност наше планете не зависи од нас, него од Бога. Према Откривењу 11:18, Библија је прорекла да ће Бог уништити оне који уништавају земљу. Из овог стиха учимо две ствари:

  1.  1. Бог неће дозволити људима да потпуно униште земљу.

  2.  2. Бог ће ускоро узети ствари у своје руке. Како то знамо? Људи никад нису били ближе томе да униште живи свет.

 Како ће Бог решити тај проблем? Путем своје небеске власти, то јест Краљевства које ће владати над читавом земљом (Матеј 6:10). Под том влашћу, људи ће учити како да брину о свету природе и како да га сачувају (Исаија 11:9).