Пређи на садржај

Пређи на садржај

Rui Almeida Fotografia/Moment via Getty Images

БДИТЕ!

Политичко насиље – шта о томе каже Библија

Политичко насиље – шта о томе каже Библија

 У последње време политичко насиље је узбуркало цели свет.

  •   Изборна кампања у Мексику 2023/24. била је најсмртоноснија до сада. Убијено је 39 кандидата, а пратили су је и други облици политичког насиља.

  •   У Европи су у скорије време забележени бројни случајеви политичког насиља, међу којима је и покушај атентата на премијера Словачке 15. маја 2024.

  •   Сједињене Државе је уздрмала вест о покушају атентата на бившег председника Доналда Трампа 13. јула 2024.

 Зашто има толико политичког насиља? Хоће ли икада престати? Шта о томе каже Библија?

Политички немири су проречени

 У Библији је проречено да ће у „последњим данима“, чиме се указује на данашње време, многи људи имати ставове који ће бити погодно тло за појаву насиља и немира.

  •   „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити [...] незахвални, неверни [...] неспремни за било какав договор [...] окрутни [...] издајници, тврдоглави и поносни“ (2. Тимотеју 3:1-4).

 У Библији је такође проречено да ће немири и побуне обележити овај период људске историје (Лука 21:9, фуснота). Међутим, политичко насиље и поделе неће трајати довека.

Назире се крај политичком насиљу

 Библија каже да ће Бог све људске власти заменити својом влашћу која ће владати са неба.

  •   „Бог ће небески успоставити краљевство [...] Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства и једино оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44).

 Божје Краљевство ће ујединити све људе и успоставити мир на целом свету.

  •   Владар тог краљевства је Исус Христ, који се у Библији назива и „Кнез Мира“. Под његовом влашћу, „миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7).

  •   Поданици тог краљевства се већ сада уче како да живе у миру. На њима се испуњавају следеће речи из Библије: „Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Народ на народ више неће подизати мач нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:3, 4).

 За више информација, прочитајте чланак „Шта ће постићи Божје Краљевство?„ и погледајте видео Шта је Божје Краљевство?