Пређи на садржај

Пређи на садржај

КАКО СМАЊИТИ СТРЕС

Шта је стрес?

Шта је стрес?

Стрес је реакција тела на тешку ситуацију. Мозак шаље сигнал да се хормони луче у великим количинама. Они убрзавају рад срца и дисање, повећавају крвни притисак и затежу мишиће. И пре него што смо тога свесни, наше тело је у „стању приправности“. А када стрес прође, тело се враћа у нормалу.

ДОБАР И ЛОШ СТРЕС

Стрес је природна реакција нашег тела захваљујући којој се можемо суочити с неким изазовом или опасношћу. Та реакција почиње у мозгу. Добар стрес нам омогућава да у датом тренутку брзо реагујемо. Извесна доза стреса нам помаже да остваримо неки циљ или постигнемо боље резултате, на пример током испита, разговора за посао или утакмице.

Међутим, дуготрајан, изразито јак или хроничан стрес може бити изузетно штетан. Када нам је тело често или непрекидно у „стању приправности“, физичко и психичко здравље је на удару. То може утицати на наше понашање, укључујући и начин на који се опходимо према другима. Није необично да они који су стално под стресом прибегавају неким лошим навикама, на пример пију, пуше, преједају се, дрогирају или постају зависни од лекова. Хроничан стрес чак може водити до депресије, изгарања или самоубилачких мисли.

Премда стрес можда неће утицати подједнако на свакога, он може бити плодно тло за настанак многих болести. Осим тога, он штетно утиче на скоро сваки орган.