Пређи на садржај

Пређи на садржај

МОЖЕ ЛИ НАША ПЛАНЕТА ОПСТАТИ?

Шуме

Шуме

ЗА ШУМЕ се често каже да су „плућа планете Земље“, и то с добрим разлогом. Дрвеће апсорбује угљен-диоксид, који је иначе штетан за човека. Такође емитује кисеоник – важан састојак ваздуха који удишемо. Око 80 процената копнених биљака и животиња живе у шумама. Без шума, ми једноставно не бисмо могли преживети.

Крчење шума

Сваке године, милијарде стабала бива посечено, углавном да би се добиле нове обрадиве површине. Тако је у последњих 75 година нестала половина кишних шума.

Када се нека шума посече, заједно с њом бива уништен и њен екосистем.

Наша планета је створена са способношћу да се сама обнавља

Примећено је да нека подручја на којима су шуме искрчене имају задивљујућу способност да се природним путем обнове. Еколози су изненађени којом брзином на таквим подручјима ниче ново дрвеће и формира бујне шуме. Погледајмо неке примере.

  • Истраживачи су посматрали подручја на којима су шуме искрчене да би се добило обрадиво земљиште које је затим напуштено. Истраживање које је обухватало 2 200 таквих парцела у Америци и западној Африци открило је да је на њима за само 10 година поново никло дрвеће и формирало шуме.

  • Према резултатима истраживања који су објављени у једном угледном часопису, процењује се да би за око 100 година посечене шуме и њихов екосистем могли у потпуности да се обнове (Science).

  • Научници у Бразилу су недавно упоређивали брзину којом се шуме опорављају на подручјима која су људи пошумљавали са подручјима која су остављена да се сама природно обнове. Какви су били резултати тог истраживања?

  • Према ономе што стоји у часопису Национална географија, „научници су били изненађени открићем да није било потребе да се сади дрвеће“. За само пет година, парцеле које су биле обухваћене тим истраживањем, биле су „пуне самониклог дрвећа“.

Људски напори

Широм света се улажу напори да се заштите постојеће шуме и да се обнове оне које су посечене. Према једном извору Уједињених нација, као резултат тих напора у протеклих 25 година, „сеча шума на светском нивоу је смањена за више од 50 посто“.

Али све то није довољно да би се спасле наше шуме. Према једном извештају који је објавила организација која прати стање шума, „стопа уништавања кишних шума није нимало опала у протеклих неколико година“ (Global Forest Watch).

Илегална сеча шума компанијама доноси зараду од више милијарди долара и та експлоатација у комерцијалне сврхе масовно уништава кишне шуме.

Шумари воде рачуна о заштити шума тако што плански секу стара стабла и саде нова

Разлози за оптимизам из угла Светог писма

„Јехова a Бог је учинио да из земље никне разноврсно дрвеће које је пријатно за гледање и чији је плод добар за јело“ (Постанак 2:9).

Шуме су створене тако да могу да се природно обнављају уколико људи њене ресурсе користе у разумној мери. Наш Створитељ жели да шуме и њихов задивљујући екосистем заштити од уништавања.

Из Светог писма сазнајемо да ће Бог стати на пут експлоатисању земљиних ресурса и да неће дозволити да себични људи униште нашу планету и живот на њој. Погледајте чланак „Бог обећава да ће наша планета опстати“ на 15. страни.

a Јехова је Божје лично име (Псалам 83:18).