Пређи на садржај

Пређи на садржај

У древним библијским рукописима, Божје име се појављује на много места

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Божје име

Божје име

Милиони људи Бога зову Господ, Свемоћни, Алах или једноставно Бог. Али он има и своје име. Да ли треба да га користимо?

Како се Бог зове?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

 

Многи мисле да се Бог зове Исус. Други не виде зашто бисмо користили Божје име кад ионако постоји само један Свемоћни Бог. А неки пак тврде да је богохулно ословљавати Бога по имену.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

 

Свемоћни Бог се не зове Исус, пошто су Бог и Исус две различите особе. Заправо, Исус је својим следбеницима рекао да, када се моле Богу, кажу: „Оче, нека се свети име твоје“ (Лука 11:2). А када се он молио Богу, рекао је: „Оче, прослави своје име“ (Јован 12:28).

Сам Бог је рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје, и никоме нећу дати славу своју“ (Исаија 42:8). „Јехова“ је превод Божјег имена на српски језик, а у оригиналу, на хебрејском језику, писало се сугласницима ЈХВХ. У хебрејском делу Светог писма, који је познат као Стари завет, ово име се појављује скоро 7 000 пута. * То је много чешће него титуле „Бог“, „Свемоћни“ и „Господ“, и уопште било које друго име, као што су Аврахам, Мојсије или Давид.

Нигде у Библији се не наводи да је Јехова забранио људима да користе његово име, ако то чине с поштовањем. Из ње заправо сазнајемо да су Божје слуге из прошлости без устручавања користиле његово име. Они су деци давали имена која су у себи садржавала Божје име. На пример, када се преведе са хебрејског, име Илија значи „мој Бог је Јехова“, а Захарија зна чи „Јехова се сетио“. Божје име се користило и у свакодневном разговору (Рута 2:4).

Бог жели да користимо његово име. Библија нас позива: „Захваљујте Јехови, призивајте име његово“ (Псалам 105:1). Штавише, Јехова не заборавља оне који „размишљају о његовом имену“ (Малахија 3:16).

Да би се знало да си једино ти, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“ (Псалам 83:18)

Шта значи Божје име?

Неки изучаваоци хебрејског сматрају да Божје име, Јехова, значи „он проузрокује да постане“. Поменута дефиниција указује на то да Бог може у свим околностима постати шта год је потребно како би испунио своју вољу, као и да може учинити да све што је створио — живо и неживо — постане или учини шта год је потребно како би се испунила његова намера. То може само Свемоћни и зато само он с правом носи име Јехова.

ЗАШТО ЈЕ ТО ВАЖНО ЗНАТИ.

 

Када сазнамо значење Божјег имена, тада боље разумемо какав је Бог и то нас приближава њему. Можемо ли уопште бити блиски с неким коме не знамо ни име? Чињеница да нам се Бог путем Библије представио по имену показује да он жели да му се приближимо (Јаковљева 4:8).

Значење Божјег имена улива нам поверење у то да ће Бог испунити своје замисли. И Библија повезује познавање Божјег имена с поуздањем у њега када каже: „Они који знају име твоје, уздаће се у тебе“ (Псалам 9:10). А када упознамо Бога и схватимо да је он пун љубави, милосрдан, саосећајан и праведан, наше поуздање у њега бива још јаче (Излазак 34:5-7). Тада нам је јасно и на који начин Бог остварује своје замисли — увек у складу са својим дивним особинама.

Заиста је част знати име Свемоћног Бога! Када за пријатеља имамо такву особу, то нам улива мир и пружа наду у прелепу будућност. Он нам чак даје обећање: „Заштитићу га јер познаје име моје“ (Псалам 91:14).

„Свако ко призове Јеховино име биће спасен.“ (Јоило 2:32)

Божје име на разним језицима

^ одл. 9 Неки преводиоци су уместо Божјег имена користили титулу „ГОСПОД“ писану великим словима како би назначили да се у изворном тексту ту налазило Божје име. Други су оставили Божје име само у неким стиховима или у фуснотама. У библијском преводу Нови свет, Божје име се користи свуда где се оно налазило у изворном тексту.