Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта неки кажу о молитви

Шта неки кажу о молитви

„Док се молим, имам осећај да је Бог поред мене, да ме држи за руку и да ме води кад се осећам изгубљено.“ (МАРИЈА)

„Моја жена је умрла након 13 година борбе с раком. Сећам се да сам се сваког дана молио Богу и осећао да ме стварно слуша и разуме мој бол. То ми је враћало унутрашњи мир.“ (РАУЛ)

„Молитва је предиван дар који је Бог дао људима.“ (АРНЕ)

За Марију, Раула, Арнеа и многе друге, молитва је посебан дар. Они путем молитве разговарају с Богом, захваљују му и траже његову помоћ. Потпуно су уверени да је оно што Библија каже о молитви тачно. У њој пише: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јованова 5:14).

С друге стране, многима је тешко да прихвате оно што Библија каже о молитви. Стив је испричао шта је раније мислио: „Када сам имао 17 година, троје мојих пријатеља погинуло је у две несреће. Један друг је настрадао у судару аутомобила, а две другарице су се утопиле у мору.“ Шта је Стив радио? „Молио сам се Богу да ми објасни зашто се све то десило, али одговора није било. Зато сам се питао: ’Зашто бих се уопште молио?‘“ Многи сматрају да њихове молитве нису услишене и зато се питају има ли смисла молити се.

Постоје и други разлози због којих неки мисле да им молитва не помаже. Они кажу да пошто Бог зна све, он већ зна шта нам треба и с каквим се проблемима суочавамо, тако да нема потребе да му све то говоримо.

Неки пак сматрају да Бог не слуша њихове молитве због греха које су раније починили. Џени каже: „Мој највећи проблем је што се осећам безвредно. Радила сам ствари због којих дубоко жалим и зато сам убедила себе да не заслужујем да Бог услиши моје молитве.“

Шта ви мислите о молитви? Ако сте икада слично размишљали или су вам се јавиле неке сумње што се тиче молитве, можда ће вас утешити чињеница да Библија пружа логичне одговоре. Библија је ауторитет када је реч о молитви. * Она вам може помоћи да пронађете одговоре на питања попут следећих:

  • Да ли Бог заиста слуша наше молитве?

  • Зашто неке молитве нису услишене?

  • Какве треба да буду ваше молитве да би биле услишене?

  • Како вам молитве могу помоћи?

^ одл. 9 У Библији су записане молитве многих Божјих слугу, међу којима су и оне које је изговорио Исус Христ. Хебрејски део Светог писма, познат и као Стари завет, садржи више од 150 молитви.