Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бољи живот већ сада

Бољи живот већ сада

УСКОРО више нико неће бити болестан, нико неће старити и умирати. Али живот је и даље суров и пун проблема. Како да већ сада будемо задовољни животом колико год је то могуће? Библијски савети ће нам помоћи у томе. Осмотримо неке од животних проблема и шта нам Библија саветује да радимо.

КАКО БИТИ ЗАДОВОЉНИЈИ ЖИВОТОМ

Библијски савет: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате“ (Јеврејима 13:5).

Данас постоји толико тога што нам се представља као нешто без чега не можемо да живимо. Али Библија каже да можемо бити задовољни оним што имамо. Како да то постигнемо?

Немојте волети новац. Многи би за новац урадили све, чак и по цену тога да изгубе здравље, породицу, пријатеље, образ и достојанство (1. Тимотеју 6:10). Зар је то вредно толике жртве? Чак и да се обогати, човек који воли новац неће бити задовољан (Проповедник 5:10).

Цените људе више него ствари. Руку на срце, материјалне ствари имају своје место у нашем животу. Али не могу нас волети ствари, већ људи. Оно што ће нам заиста обогатити живот јесу прави пријатељи (Пословице 17:17).

АКО СЛУШАМО БИБЛИЈСКЕ САВЕТЕ, ЖИВОТ НАМ ВЕЋ САДА МОЖЕ БИТИ БОЉИ

КАКО СЕ НОСИТИ С ЛОШИМ ЗДРАВЉЕМ

Библијски савет: „Весело срце делује добро као лек“ (Пословице 17:22).

Радост нам попут доброг лека помаже да лакше носимо своје здравствене проблеме. Али како да будемо радосни поред слабог здравља?

Будите захвални. Ако стално размишљамо о свом здравственом стању, увек ћемо се осећати лоше (Пословице 15:15). Али Библија нас саветује да будемо захвални (Колошанима 3:15). Треба да научимо да ценимо добре ствари у животу, ма колико обичне да се чине. Прелепи залазак сунца, благи поветарац, осмех неког ко нам је драг – све то чини живот лепшим.

Радите нешто за друге. Библија каже да „више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35). Можда нас здравље не служи добро, али кад осетимо да други цене оно што радимо за њих, то нас испуњава и скреће нам мисли с проблема. Када другима чинимо добро и ми се осећамо боље.

КАКО ОЈАЧАТИ БРАК

Библијски савет: Просудите „шта је најважније“ (Филипљанима 1:10).

Брачни парови који мало времена проводе заједно у опасности су да се удаље. Мужеви и жене су мудри ако дају приоритет свом браку, који за њих треба да буде једна од најважнијих ствари у животу.

Радите ствари заједно. Немојте водити засебне животе, већ планирајте да ствари обављате заједно. „Боље је двојици него једноме“, каже Библија (Проповедник 4:9). Заједно можете кувати, вежбати, сести и попити нешто или уживати у неком хобију.

Изражавајте љубав. Библија подстиче мужеве и жене да се воле и поштују (Ефешанима 5:28, 33). Осмех, загрљај или поклончић много значе и могу ојачати брак. Наравно, нежне додире и интимне односе треба да сачувамо само за свог брачног друга (Јеврејима 13:4).