Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како победити смрт?

Како победити смрт?

ИАКО су наши прародитељи, Адам и Ева, били непослушни Богу и пренели грешност и смртност свој својој деци, Бог је и даље остао при ономе што је у почетку замислио за људе. На много места у својој писаној Речи, Библији, Бог увек изнова потврђује да није променио своју намеру.

  • „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ (Псалам 37:29)

  • „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица.“ (Исаија 25:8)

  • „Као последњи непријатељ биће уништена смрт.“ (1. Коринћанима 15:26)

  • „Смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити.“ (Откривење 21:4)

Како ће Бог победити смрт? Као што се види из цитата, у Библији јасно пише да ће праведници живети заувек. Али Библија каже и то да „нема на земљи праведног човека који чини само добро“ (Проповедник 7:20). Да ли ће Бог снизити своја мерила да би победио смрт и тако дозволити људима да иако су грешни живе вечно? Неће. Он то никада не би урадио јер „Бог [...] не може да лаже“ (Титу 1:2). Шта ће онда урадити да би остварио своју замисао с људима?

БОГ ЋЕ ЗАУВЕК УНИШТИТИ СМРТ. (ИСАИЈА 25:8)

ПОБЕДА НАД СМРЋУ ПУТЕМ ОТКУПНИНЕ

Јехова Бог је хтео да избави људе од смрти и зато је обезбедио откупнину. Откупнина је цена која се плаћа као покриће, у случају када је нешто оштећено или да би се удовољило правди. Она подразумева да се плаћа цена једнака причињеној штети. Пошто су сви људи грешни и као такви осуђени на смрт, Библија каже: „Нико ни на који начин не може брата откупити, нити за њега Богу откуп дати“ (Псалам 49:7, 8).

Када човек умре, он само плаћа казну за своје грехе; он не може откупити од греха ни себе нити било ког другог (Римљанима 6:7). Могао нас је избавити само неко ко је савршен и безгрешан; неко ко би умро не за своје грехе, већ за наше (Јеврејима 10:1-4).

Управо је то оно што је Бог решио да уради. Послао је свог Сина с неба да се роди на земљи као савршен, безгрешан човек (1. Петрова 2:22). Исус је рекао да је дошао да „свој живот да као откупнину за многе“ (Марко 10:45). Он је умро да би победио смрт, да бисмо ми имали живот (Јован 3:16).

КАДА ЋЕ СМРТИ ДОЋИ КРАЈ?

Дошла су „нарочито тешка времена“, баш као што је Библија и прорекла да ће бити „у последњим данима“ овог ужасног света (2. Тимотеју 3:1). Последњи дани ће се завршити кад дође дан „суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:3, 7). Али људи који воле Бога преживеће уништење и добиће „вечни живот“ (Матеј 25:46).

Исус је дошао да „свој живот да као откупнину за многе“. (Марко 10:45)

Милиони других ће имати прилику да добију вечни живот када ускрсну. Исус је показао да је ускрсење могуће када је био у граду Наину. Он се сажалио на једну удовицу и вратио у живот њеног сина јединца (Лука 7:11-15). Такође, апостол Павле је рекао: „Имам наду [...] да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике.“ Бог је показао колико много воли људе тиме што им је дао ту чврсту наду (Дела апостолска 24:15).

Милијарде људи се могу надати вечном животу. Библија каже: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Тада ће доживети испуњење речи које је апостол Павле записао пре око 2 000 година, а које гласе: „Смрти, где је твоја победа? Смрти, где је твој жалац?“ (1. Коринћанима 15:55). Смрт, човеков застрашујући непријатељ, коначно ће бити побеђена!