Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свитак с Мртвог мора на ком се види део Исаијине књиге (изнад) и њен савремени превод на арапски. Божја Реч је остала непромењена

Да ли је Божја Реч промењена?

Да ли је Божја Реч промењена?

Неки се питају да ли је Божја Реч промењена. Исаија је рекао да „реч нашег Бога остаје заувек“ (Исаија 40:8). Како можемо бити сигурни да је она остала иста?

Бог има моћ да сачува своју писану Реч и он не би дозволио да било ко измени њен текст. На пример, у древна времена свети списи су се ручно преписивали. Међутим, преписивачи су били веома савесни и бројали су свако слово да ништа не би било додато, одузето или измењено. Тако нису направили ниједну грешку која је утицала на смисао текста.

КАКО МОЖЕМО БИТИ СИГУРНИ ДА ЈЕ БОЖЈА РЕЧ ОСТАЛА ИСТА?

Сачувано је на хиљаде примерака древних рукописа Божје Речи. Лако се може установити да ли неки од њих садржи грешку. Довољно је само да се више њих упореди. (Више информација о томе може се наћи у чланку „Да ли је текст Светог писма промењен?“, на сајту jw.org.)

Узмимо за пример древне свитке с Мртвог мора, које су бедуини открили 1947, у пећинама близу Мртвог мора. Међу њима су били и делови светих списа старих више од две хиљаде година. Стручњаци су их упоредили са текстовима које имамо данас. До каквог су закључка дошли?

Пажљивом анализом старих манускрипата установили су да нема разлике између Божје Речи коју данас читамо и њеног првобитног текста. * Можемо имати апсолутно поверење у то да се Величанствени Бог побринуо да његова Реч остане непромењена.

Према томе, можемо читати Божју Реч без имало сумње у њену тачност. Погледајмо онда шта су у Божјој Речи његове слуге писале о њему.

^ одл. 7 The Complete Dead Sea Scrolls in English, Геза Вермеш, страна 16.