Пређи на садржај

Пређи на садржај

Порекло и сврха брака

Порекло и сврха брака

Јехова Бог је рекао: „Није добро да човек буде сам. Начинићу му помоћницу да га допуњује“ (ПОСТ. 2:18)

ПЕСМЕ: 36, 11

1, 2. (а) Како је брак настао? (б) Шта су први човек и жена могли да закључе о браку? (Видети слику на почетку чланка.)

БРАК је за многе саставни део живота. Да бисмо имали исправно гледиште о браку и уживали у свему што он доноси, треба да узмемо у обзир како је он настао и која је његова сврха. Када је створио првог човека, Адама, Бог му је дао задатак да да̂ имена животињама. Међутим, „за човека [се] није нашла помоћница која би га допуњавала“. Зато је Бог учинио да Адам утоне у дубок сан и узео му је једно ребро. Од њега је направио жену за Адама. (Прочитати Постанак 2:20-24.) Према томе, брак потиче од Бога.

2 Исус је једном приликом цитирао Јеховине речи: „Човек [ће] оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену, и њих двоје биће једно тело“ (Мат. 19:4, 5). То што је Јехова створио жену од Адамовог ребра, вероватно је помогло Адаму и Еви да схвате да су нераскидиво везани. Развод брака није био у плану, као ни могућност да се истовремено буде у браку с више особа.

КАКО СЕ БРАЧНО УРЕЂЕЊЕ УКЛАПА У ЈЕХОВИНУ НАМЕРУ СА ЗЕМЉОМ

3. Шта је била једна важна сврха брака?

3 Адам је био одушевљен својом женом, којој је касније дао име Ева. Она га је допуњавала и била му је помоћница. Као муж и жена, требало је да једно друго сваког дана чине срећним (Пост. 2:18). Једна важна сврха брака била је да људи имају децу и да напуне земљу (Пост. 1:28). Када би деца одрасла и одлучила да ступе у брак, требало би да оду од својих родитеља и оснују своју породицу. Тако би се људи настанили по целој планети и претворили је у рај.

4. Шта се десило с првим браком?

4 Када су Адам и Ева одлучили да не буду послушни Јехови, њихов брак више није био срећан. „Празмија“, Сатана Ђаво, преварио је Еву и навео је да помисли да ће, ако буде јела „с дрвета спознања добра и зла“, добити нешто посебно што ће јој омогућити да одлучује шта је добро, а шта зло. Она није питала свог мужа шта он мисли о томе и тиме је показала да га није поштовала као поглавара. С друге стране, Адам није био послушан Богу, већ је узео плод који му је Ева дала (Откр. 12:9; Пост. 2:9, 16, 17; 3:1-6).

5. Шта можемо научити из Адамовог и Евиног одговора Јехови?

5 У разговору с Богом о ономе што се десило, Адам је окривио своју жену, рекавши: „Жена коју си ми дао да буде уз мене, она ми је дала плод с дрвета па сам га јео.“ Ева је окривила змију да ју је преварила (Пост. 3:12, 13). Какви јадни изговори! Први човек и жена нису били послушни Јехови и зато их је он осудио. То је важно упозорење за нас. Да би брак био успешан, супружници морају озбиљно гледати на своју улогу и бити послушни Јехови.

6. Како би објаснио оно што пише у Постанку 3:15?

6 Упркос ономе што је Сатана урадио у Едену, Јехова је путем првог библијског пророчанства пружио наду човечанству. (Прочитати Постанак 3:15.) У њему је Јехова рекао да ће потомство „жене“ уништити Сатану. Тиме што је небројено много духовних бића која му служе на небу назвао својом женом, Јехова је људима помогао да виде да између њега и тих духовних бића постоји један посебан однос. Такође је открио да ће из своје небеске организације послати оног који ће „здробити“ Ђавола и послушном човечанству омогућити оно што је први пар изгубио — вечни живот на земљи. Тако ће се испунити оно што је Јехова од почетка и желео (Јов. 3:16).

7. (а) Како брак изгледа откако су се Адам и Ева побунили против Бога? (б) Шта Бог очекује од мужа и жене?

7 Адамова и Евина побуна негативно је утицала на њихов брак, али и на све наредне бракове. На пример, Ева и све жене након ње имаће болан порођај. Жене ће жудети за својим мужевима, али ће они господарити над њима, чак врло грубо. То видимо у многим данашњим браковима (Пост. 3:16). Библија каже да мужеви своју улогу поглавара треба да испуњавају с пуно љубави. С друге стране, жене треба да буду подложне својим мужевима (Еф. 5:33). Када супружници слушају Бога и међусобно сарађују, онда су неслога и неспоразуми веома ретки или их уопште нема.

БРАК ОД АДАМА ДО ПОТОПА

8. Шта се може рећи о брачном уређењу од Адама до Потопа?

8 Адам и Ева су због греха и несавршености умрли. Али пре тога су добили синове и ћерке (Пост. 5:4). Њихов први син, Каин, оженио се једном од својих рођака. Његов потомак Ламех први је за кога се каже да је имао две жене (Пост. 4:17, 19). У периоду од Адама до Потопа, било је мало Јеховиних слугу. Међу њима су били Авељ, Енох, Ноје и његова породица. О Нојевом времену Библија каже: „Синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе, па су их узимали себи за жене.“ Из тих неприродних бракова, које су материјализовани анђели склапали са женама, родили су се насилни дивови, звани нефилими. Било је очигледно да „човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу“ (Пост. 6:1-5).

9. Зашто је Јехова уништио свет Потопом и шта не смемо изгубити из вида?

9 Јехова је уништио свет Потопом јер су људи били зли. У то време, људи су били потпуно окупирани свакодневним стварима, међу којима је и брак. Због тога нису озбиљно схватали кад им је Ноје, „проповедник праведности“, говорио о предстојећем уништењу (2. Петр. 2:5). Исус је рекао да ће тако бити и у наше време. (Прочитати Матеја 24:37-39.) Данас, већина не обраћа пажњу на добру вест о Божјем Краљевству, која се проповеда широм света пре него што овај зли свет буде уништен. Шта ми можемо научити? Немојмо ни због чега, па ни због брака и одгајања деце, изгубити из вида колико је Јеховин дан близу.

БРАК ОД ПОТОПА ДО ИСУСОВИХ ДАНА

10. (а) Какав је био морал у многим културама? (б) Шта брачни парови могу научити од Аврахама и Саре?

10 Ноје и његова три сина су имали по једну жену, али је полигамија била уобичајена након Потопа. У многим културама, неморал је био начин живота до те мере да је постао део верских ритуала. Када су се Аврахам и Сара преселили у Ханан, тамошњи људи су својим развратним поступцима показивали непоштовање према брачном уређењу. Зато је Јехова решио да уништи Содом и Гомору, јер су њихови становници били изопачени у моралном погледу. С друге стране, Аврахам је био веома добар поглавар, а Сара је подупирала његово поглаварство. (Прочитати 1. Петрову 3:3-6.) Он је предузео све што је било потребно како би се његов син оженио девојком која је служила Јехови. Исто је учинио и Исаков син Јаков, од чијих је синова настало 12 израелских племена.

11. Како је Мојсијев закон штитио Израелце?

11 Касније је Јехова склопио савез с потомцима Јакова (Израела). Брачно уређење је било регулисано путем Мојсијевог закона. На пример, постојале су одредбе о полигамији, као и закони који су забрањивали склапање бракова са онима који нису служили Јехови. На тај начин, Закон је штитио Израелце у духовном погледу. (Прочитати Поновљене законе 7:3, 4.) Када би се појавили озбиљни проблеми, брачним паровима би обично помагале старешине. Постојали су и закони како поступити у случају неверства и љубоморе. Развод је био дозвољен, али су за то постојали закони. Човек се могао развести од своје жене ако би код ње „нашао нешто недолично“ (Пон. зак. 24:1). Библија не каже шта је све спадало у недолично, али јасно је да се није радило о ситницама (Лев. 19:18б).

НИКАД НЕМОЈ БИТИ НЕВЕРАН СВОМ БРАЧНОМ ДРУГУ

12, 13. (а) Шта су радили неки ожењени мушкарци у Малахијино време? (б) Шта би било с Јеховиним сведоком који би отишао с нечијим брачним другом?

12 У данима пророка Малахије, многи Јудејци су били неверни својим женама и разводили су се од њих, служећи се разноразним изговорима. Они су то радили да би се женили млађим женама, а можда и женама из других народа. Јудејци су се и у Исусово време разводили „из било ког разлога“ (Мат. 19:3). Јехова Бог је мрзео такав развод. (Прочитати Малахију 2:13-16.)

13 У Јеховином народу, брачно неверство се ни данас не сме толерисати. Али претпоставимо да се један Јеховин сведок договори с другом особом да обоје напусте своје брачне другове, разведу се и затим венчају. Ако се не каје, могао би бити искључен да би се сачувала духовна чистоћа скупштине (1. Кор. 5:11-13). Пре него што буде поново примљен у скупштину, мора показати да има „плодове који доликују покајању“ (Лука 3:8; 2. Кор. 2:5-10). Иако не постоји неко одређено време које мора проћи пре тога, такво неверство, које се ретко дешава унутар Божјег народа, не сме се игнорисати. Да би преступник доказао да се искрено каје, може проћи доста времена — годину дана или више. Чак и након примања у скупштину, он мора стати „пред Божју судску столицу“, јер Бог зна да ли се заиста каје (Римљ. 14:10-12; видети Стражарску кулу од 1. априла 1980, стр. 30-32).

БРАК МЕЂУ ХРИШЋАНИМА

14. Шта је била сврха Закона?

14 Израелци су се држали Мојсијевог закона више од 1 500 година. Он их је чувао и водио до Месије, и у исто време им помагао да породична питања и све друго решавају у духу Божјих начела (Гал. 3:23, 24). Када је Исус умро, Закон је престао да важи (Јевр. 8:6). Неке ствари које су под Мојсијевим законом биле дозвољене, хришћанима више нису биле дозвољене.

15. (а) Које мерило о браку важи у хришћанској скупштини? (б) Шта све хришћанин треба да узме у обзир ако размишља о разводу?

15 Када су фарисеји поставили Исусу питање у вези с разводом, он им је одговорио да је Бог путем Мојсијевог закона дозволио развод иако „у почетку није било тако“ (Мат. 19:6-8). Тиме је Исус хтео да каже да ће Божје мерило о браку, које је постављено у Едену, важити и у хришћанској скупштини (1. Тим. 3:2, 12). Брачни другови су „једно тело“ и не треба да се раздвајају. Љубав према Богу и међусобна љубав ојачаће њихов брак. Чак и ако се неко законски разведе, ипак није слободан да поново ступи у брак осим у случају полног неморала (Мат. 19:9). Наравно, неко може одлучити да опрости брачном другу који га је преварио али се каје, као што је Осија опростио својој жени, Гомери. Слично томе, Јехова је опростио израелском народу, који се покајао за духовно неверство (Ос. 3:1-5). Треба споменути да ако неко зна да га је брачни друг преварио и након тога има односе с њим, то значи да му је опростио и да библијски основ за развод више не постоји.

16. Шта је Исус рекао о онима који одлуче да не ступају у брак?

16 Након што је појаснио да се прави хришћани могу развести само у случају прељубе, Исус је говорио о онима који не ступају у брак. Рекао је: „Ко може да живи тако, нека живи тако“ (Мат. 19:10-12). Многи су одлучили да не ступају у брак како би се потпуно посветили служби Јехови. То је за сваку похвалу!

17. Шта хришћанину може помоћи у одлуци да ли да ступи у брак?

17 Свако треба да одлучи у свом срцу да ли ће ступити у брак или не. Апостол Павле је препоручио хришћанима да не ступају у брак, али је рекао: „Пошто је блуд веома раширен, нека сваки мушкарац има своју жену и нека свака жена има свог мужа.“ Затим је додао: „Ако се не могу савладати, нека ступе у брак, јер је боље ступити у брак него изгарати од страсти.“ Брак може помоћи особи да не упадне у проблем мастурбације и полног неморала. Важно је узети у обзир и године, јер је Павле рекао: „Ако неко мисли да не може да влада својим полним поривима и да је за њега најбоље да ступи у брак, посебно ако више није у цвету младости, нека учини оно што жели, не греши. Такви нека ступе у брак“ (1. Кор. 7:2, 9, 36; 1. Тим. 4:1-3). Ипак, не треба журити у брак због страсти, која је уобичајена у младости. Млада особа није довољно зрела за одговорности брачног живота.

18, 19. (а) Који су услови за склапање брака по Божјим мерилима? (б) Шта ћемо разматрати у следећем чланку?

18 Да би неки брак био по Божјим мерилима, мушкарац и жена треба да буду предани Јехови и да га воле целим срцем. Такође, између њих двоје мора да постоји љубав и жеља да се уједине у брачној заједници. Јехова ће их благословити што слушају савет да се венчају „само у Господу“ (1. Кор. 7:39). Њихов брак ће бити успешан ако наставе да примењују библијске смернице.

19 Ми живимо у „последњим данима“, када многи испољавају особине које су препрека за срећан брак (2. Тим. 3:1-5). У следећем чланку ћемо размотрити библијске савете који могу помоћи хришћанима у браку да се изборе с многим изазовима. У својој дивној Речи, Јехова нам је дао све што нам треба да бисмо имали леп и срећан брак. То ће нам помоћи да заједно с његовим народом идемо путем који води у вечни живот (Мат. 7:13, 14).