Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли увиђаш важност духовног напретка?

Да ли увиђаш важност духовног напретка?

Посвети се јавном читању, подстицању, поучавању (1. ТИМ. 4:13)

ПЕСМЕ: 45, 70

1, 2. (а) Како се Исаија 60:22 испуњава у овим последњим данима? (б) Шта је сада потребно скупштинама Божјег народа?

„ОД МАЛОГ ће постати хиљада и од незнатног силан народ“ (Ис. 60:22). Ове пророчанске речи испуњавају се у овим последњим данима. На пример, током 2015. службене године, широм света је проповедало 8 220 105 Јеховиних слугу! Наставак Исаијиног пророчанства каже: „Ја, Јехова, убрзаћу то кад буде време.“ Ове речи нам показују да ћемо како се ближи крај овог света имати све више посла у Јеховиној организацији. Имајући ово на уму, да ли дајемо све од себе у служби за Јехову? Многи већ служе као општи и помоћни пионири. Други су се преселили на подручја где је потребно пружити помоћ у проповедању или на неки други начин подупиру ширење добре вести.

2 С обзиром на све то, лако је запазити зашто је потребно више оних који ће предводити у скупштинама. Годишње се формира око 2 000 скупштина. Ако би у свакој од тих нових скупштина било именовано 5 старешина, онда би годишње било потребно да 10 000 слугу помоћника постану старешине. Поред тога, на хиљаде друге браће требало би да постану слуге помоћници. Има толико много посла да с правом можемо рећи да су не само браћа већ и сестре „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58).

ШТА ЗНАЧИ ДУХОВНО НАПРЕДОВАТИ

3, 4. Које циљеве себи можеш поставити да би духовно напредовао?

3 Прочитати 1. Тимотеју 3:1. Апостол Павле је похвалио браћу која су желела да служе као надгледници, то јест оне који су посезали за таквом врстом службе. Као што неко мора испружити руку да би посегнуо за нечим што је ван његовог домашаја, тако и ми морамо уложити труд да бисмо духовно напредовали. Замислимо једног брата који размишља шта би још могао да учини за скупштину. Можда жели да постане слуга помоћник, али увиђа да мора побољшати своју хришћанску личност. Затим, када постане слуга помоћник, жели духовно да напредује и постане старешина. Да би остварио своје циљеве, мора се напрезати како би испунио библијске услове да служи у поменутим својствима.

4 Слично томе, многа браћа и сестре су спремни да жртвују нешто како би више учинили за Јехову. Тако неки служе као пионири, бетелски радници или добровољци на градњи Дворана Краљевства. Погледајмо како нас Библија може подстаћи да још више духовно напредујемо.

НАСТАВИ ДА ДУХОВНО НАПРЕДУЈЕШ

5. Како млади могу користити своју снагу за Јехову?

5 Млади имају доста снаге и енергије и зато могу много тога учинити за Јехову. (Прочитати Пословице 20:29.) Многи од њих служе у Бетелима и помажу око производње Библија и библијске литературе. Други пак учествују у градњи и одржавању Дворана Краљевства, а неки прискачу у помоћ у време неке природне катастрофе. Ту су и млади пионири који уче неки страни језик и путују на друга места да би проповедали.

6-8. (а) Шта је једном младом брату помогло да промени став и које је благослове доживео? (б) Како можемо испитати и видети „да је Јехова добар“?

6 Несумњиво знамо колико је важно да волимо Јехову и служимо му целом душом. Па ипак, можда се осећамо онако како се осећао брат по имену Арон. Он каже: „За мене су састанци и служба били досадни.“ Пошто је желео да буде срећан и да ужива у служби, морао је нешто да предузме. Шта је учинио?

7 Почео је да улаже додатни труд да би редовно читао Библију, припремао се за састанке и давао коментаре на њима. Такође је почео да се чешће моли. Његова љубав према Јехови је расла и више је духовно напредовао. Тако је с временом служио као пионир, учествовао у пружању хуманитарне помоћи и проповедао на страном подручју. Сада је старешина и служи у једном Бетелу. Шта он мисли о свом животу? „Испитао сам и видео да је Јехова добар. Будући да ме је толико благословио, желим још више да се напрежем у служби за њега, а то онда води до даљњих благослова.“

8 Псалмиста је рекао: „Онима који Јехову траже ниједног добра неће недостајати.“ (Прочитати Псалам 34:8-10.) Јехова заиста никада неће разочарати оне који му ревно служе. Ако и ми чинимо за Јехову све што можемо и сами ћемо осетити „да је Јехова добар“, а наша срећа биће неизмерна.

НЕМОЈ КЛОНУТИ

9, 10. Зашто је важно да чекамо спремног духа?

9 Можда желиш да учиниш више за Јехову. Али шта ако већ дуже време чекаш да оствариш свој циљ или да ти се околности промене? Тада је важно да то чиниш спремног духа (Мих. 7:7). Иако Јехова може допустити да нека ситуација потраје, можеш бити сигуран да ће те он подржавати. Узмимо за пример Аврахама. Јехова му је обећао да ће добити сина, али је он морао да чека дуго да се то и оствари (Јевр. 6:12-15). Да ли је клонуо духом у том периоду? Није. Био је стрпљив и никада није изгубио веру. Зато га Јехова није разочарао (Пост. 15:3, 4; 21:5).

10 Наравно, није лако чекати (Посл. 13:12). Али ако се препустимо размишљању колико нам је тешко, онда ћемо само потонути. Уместо тога, добро је да се трудимо да постанемо бољи у духовном погледу. Осмотримо три начина на која то можемо чинити.

11. На чему можемо да радимо и зашто је то важно?

11 Ради на духовним одликама. Када читамо Божју Реч и дубоко размишљамо, ми стичемо мудрост, оштроумност, јасно разумевање и способност да доносимо добре одлуке. Та својства су неопходна браћи која брину за скупштине (Посл. 1:1-4; Титу 1:7-9). Када проучавамо библијске публикације стичемо увид у Јеховино размишљање. То нам помаже да доносимо одлуке које су му угодне, на пример, што се тиче избора забаве, одевања, коришћења новца и међуљудских односа.

12. Како можемо показати да смо одговорни?

12 Покажи да си одговоран. Било да смо брат или сестра, треба да дајемо све од себе на својим задужењима. Погледајмо пример Немије. Требало је да изабере људе који ће добити додатна задужења у обнови храма. Кога је изабрао? Оне који су били богобојазни, поуздани и одговорни (Нем. 7:2; 13:12, 13). Слично је и данас. „Од настојника се тражи да буде веран“ (1. Кор. 4:2). Добра дела не пролазе незапажено и зато они који су верни и марљиви могу добити додатна задужења. (Прочитати 1. Тимотеју 5:25.)

13. Како ти Јосифов пример може помоћи уколико си жртва неправде?

13 Допусти да те Јехова „прочисти“. Шта можеш учинити уколико си жртва неправде? Понекад ствар можеш одмах изгладити. Али понекад ћеш уколико настојиш да енергично одбраниш свој став и докажеш да си у праву само погоршати ситуацију. О томе много можемо научити од Јосифа. Његова браћа су била окрутна према њему, али он није гајио озлојеђеност. Касније је био неправедно оптужен и бачен у тамницу. Међутим, све то време он је тражио Јеховино вођство. До чега је то довело? „Реч га је Јеховина прочистила“ (Пс. 105:19). На крају својих кушњи, он је био спреман за једно посебно задужење (Пост. 41:37-44; 45:4-8). Ако и ти имаш неки тежак проблем због ког си веома узнемирен, моли се Јехови за мудрост и снагу. Он ће ти помоћи да останеш смирен и љубазан када разговараш с онима који нису били фер према теби. (Прочитати 1. Петрову 5:10.)

НАПРЕДУЈ У СЛУЖБИ ПРОПОВЕДАЊА

14, 15. (а) Зашто је важно да добро пазимо како проповедамо? (б) Зашто је важно да испробаш неки нови вид сведочења? (Видети слику на почетку чланка и оквир „ Да ли можеш пробати неки други вид сведочења?“)

14 Павле је подстицао Тимотеја: „Посвети се јавном читању, подстицању, поучавању. Добро пази како живиш и како поучаваш“ (1. Тим. 4:13, 16). Међутим, Тимотеј је већ био добар проповедник. Зашто је онда добио овај подстрек? Зато што је било потребно да „добро пази“ како поучава. То значи да је морао да прилагођава свој приступ људима, пошто су се њихове околности и потребе мењале. То исто морамо и ми чинити.

15 Често људи нису код куће када идемо од врата до врата. Има и зграда у које не можемо да уђемо. Уколико је то случај и с твојим подручјем, да ли можеш испробати неки нови вид сведочења?

16. Како се може сведочити на јавним местима?

16 Сведочење на јавним местима представља још један изузетан начин ширења добре вести. Многи су вешти у томе. На пример, они уживају да проповедају на аутобуским и железничким станицама, пијацама, по парковима и другим јавним местима. Они започињу разговор тако што прокоментаришу неку вест, похвале децу особе с којом разговарају или је питају нешто везано за њен посао. Уколико је особа расположена за разговор, они дискретно помену неку библијску мисао и питају је шта она мисли о томе. То често отвара пут за леп разговор о Библији.

17, 18. (а) Како можеш постати вештији у сведочењу на јавним местима? (б) Како ти Давидов став може помоћи у служби?

17 Уколико ти сведочење на јавним местима пада тешко, немој се обесхрабрити. Погледај како се с тим изборио пионир по имену Еди. Он живи у Њујорку и једно време му није било лако да прилази непознатим људима и разговара с њима. Али он сада ужива у овом виду службе проповедања. Шта му је помогло? Он каже: „Током породичног проучавања, супруга и ја размишљамо који су уобичајени приговори и мишљења људи. Затим истражујемо шта бисмо им могли рећи. Такође питамо и друге Сведоке за њихове предлоге.“

18 Док постајеш вештији у проповедању добре вести, твој духовни напредак ће постати очигледан. (Прочитати 1. Тимотеју 4:15.) Можда ћеш чак моћи да помогнеш некоме да постане Јеховин слуга. Надаље, сигурно ћеш бити подстакнут да славиш Јехову попут Давида: „Благосиљаћу Јехову у свако доба, хвала ће његова стално бити на уснама мојим. Дичиће се Јеховом душа моја; кротки ће чути и радоваће се“ (Пс. 34:1, 2).

СЛАВИ ЈЕХОВУ ТИМЕ ШТО ДУХОВНО НАПРЕДУЈЕШ

19. Зашто Јеховине слуге могу бити срећне чак и у тешким околностима?

19 Давид је овако хвалио Јехову: „О Јехова, хвалиће те сва дела твоја, благосиљаће те верне слуге твоје. О слави краљевства твога причаће, и о моћи твојој говориће, да синовима људским објаве моћна дела твоја и славу величанственог краљевства твога“ (Пс. 145:10-12). Сигурно се сви ми који волимо Јехову и желимо да га славимо слажемо с Давидовим речима. Али шта ако због поодмаклих година или болести не можеш да учиниш у служби онолико колико би желео? Немој никада заборавити да сваки пут када с неким разговораш о Јехови, на пример с лекарима и медицинским сестрама, ти славиш Бога. А шта ако си због вере у затвору? И тада можеш неком да сведочиш и обрадујеш Јеховино срце (Посл. 27:11). Јехова је срећан и када му служиш у породици где нису сви његове слуге (1. Петр. 3:1-4). Дакле, Јехову можемо славити у свим околностима, ма колико биле тешке, и духовно напредовати.

20, 21. Како треба да обављаш своја задужења у Јеховиној организацији да би позитивно утицао на друге?

20 Уколико наставиш да духовно напредујеш и тиме постајеш све сличнији Јехови, он ће те сигурно благословити. Можда је потребно да направиш неке измене у свом распореду или животу како би више времена посветио проповедању драгоцене истине. Поред тога, твој пример и несебичност могу позитивно утицати на остале сувернике. Када виде како понизно и с љубављу подупиреш скупштину, они ће те волети, ценити и подупирати.

21 Без обзира на то колико дуго служимо Јехови, сви можемо духовно да напредујемо. Али како зрели хришћани могу помагати новима у истини да духовно напредују? О томе ће бити речи у наредном чланку.