Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли увиђаш колико је важно да обучаваш друге?

Да ли увиђаш колико је важно да обучаваш друге?

Ја ћу вам дати добру поуку (ПОСЛ. 4:2)

ПЕСМЕ: 93, 96

1, 2. Зашто је важно да помажемо другима да духовно напредују?

ЗА ИСУСА је објављивање добре вести о Краљевству било изузетно важно. Међутим, он је такође издвајао време да би своје ученике поучио како да проповедају и брину о Божјем стаду. Тако су они постали добри духовни пастири (Мат. 10:5-7). На пример, ученик Филип је много времена проводио у проповедању, али је несумњиво обучавао и своје кћерке како да и оне то чине (Дела 21:8, 9). И данас је важно обучавати друге. Зашто?

2 Широм света, у скупштинама има много оних који се још нису крстили. Зато треба да им помажемо да увиде колико је важно да сами проучавају Библију. Поред тога, треба да их поучимо како да проповедају и поучавају друге. Ту су и недавно крштена браћа која још нису слуге помоћници и старешине. Њима старешине треба да пруже помоћ како би се оспособили да на тај начин служе у скупштинама. На крају крајева, сви зрели хришћани треба да из Библије користе „добру поуку“ и помажу другима да духовно напредују (Посл. 4:2).

ПОМАЖИМО ДРУГИМА ДА ЦРПЕ СНАГУ И МУДРОСТ ИЗ БОЖЈЕ РЕЧИ

3, 4. (а) Како је Павле повезао проучавање Библије са службом? (б) Шта је потребно да бисмо подстакли друге да сами проучавају Библију?

3 Колико је важно да читамо и проучавамо Божју Реч? Апостол Павле је то објаснио када је писао сухришћанима у Колосу: „Непрестано [се] молимо за вас и тражимо да се испуните добрим познавањем његове воље у свој мудрости и способности схватања коју дух даје.“ До чега то води? Павле је даље објаснио: „Како бисте живели животом достојним Јехове и тако му потпуно угодили доносећи плод у сваком добром делу“ (Кол. 1:9, 10). Дакле, добро познавање Божје воље помаже нам да доносимо плод „у сваком добром делу“, посебно у служби проповедања. С тим на уму, када с неким проучавамо, треба да му помогнемо да разуме да ако редовно чита и проучава Библију биће подстакнут да служи Јехови.

4 Да бисмо помогли другима да увиде колико је важно читати и проучавати Библију, потребно је да и сами будемо уверени у вредност тога. Морамо им пружити добар пример. Свима нам је потребна поука из Божје Речи. Када је примамо, она нам помаже у служби и животу. На пример, знаћемо како да се поставимо када нам саговорници у служби поставе неко тешко питање или кад изразе мишљење које се сукоби с Библијом. Надаље, када читамо о томе како су Исус, Павле и други истрајали у служби, то ће нам помоћи да и ми истрајно служимо Јехови. Тада ћемо бити спремни да делимо с другима оно што смо сазнали из Библије и охрабрићемо их да је и они марљиво проучавају.

5. Како можемо некоме помоћи да редовно проучава Библију?

5 Можда се питаш како да особи с којом проучаваш помогнеш да и она сама редовно проучава Библију. За почетак је можда добро да јој покажеш како да се припреми за материјал који обрађујете. Можеш јој предложити да прочита неки део из додатка у књизи Шта Библија заиста научава? и да провери наведене стихове. Помози јој да се припреми за састанак с циљем да коментарише. Подстакни је да прочита сва текућа издања Стражарске куле и Пробудите се! Уколико има нека библијска питања, покажи јој како да користи библиотеку публикација на CD-у (Watchtower Library) и онлајн библиотеку да би пронашла одговоре на своја питања. На тај начин, убрзо ће сигурно уживати у свом проучавању.

6. (а) Како некоме можеш помоћи да заволи Библију? (б) На шта ће љубав према Библији навести особу?

6 Наравно, не треба ни на кога да вршимо притисак да чита и проучава Библију. Али уз помоћ онога што нам Јеховина организација пружа можемо помоћи особи да продуби љубав према Библији. С временом ће лично осетити колико су тачне речи једног псалмисте: „Мени је добро бити близу Бога. Суверени Господ Јехова уточиште је моје“ (Пс. 73:28). Несумњиво ће Јехова посредством свог духа помоћи таквој особи да му се приближи.

ОБУЧИ НОВЕ ОБЈАВИТЕЉЕ ДА ПРОПОВЕДАЈУ И ПОУЧАВАЈУ

7. Како је Исус обучавао своје ученике да проповедају? (Видети слику на почетку чланка.)

7 У 10. поглављу Матеја читамо о томе како је Исус обучавао своје апостоле да проповедају. Они су били с њим када је он проповедао и могли су да виде како је поучавао друге. Такође им је конкретно рекао шта треба да раде. [1] Убрзо су и они постали вешти у поучавању других (Мат. 11:1). И ми треба да обучавамо нове објавитеље. Погледајмо сада како им можемо помоћи да науче како треба да разговарају с људима и да их поучавају.

8, 9. (а) На који начин је Исус разговарао с људима понаособ? (б) Зашто је важно да помажемо новим објавитељима да науче како да разговарају с људима?

8 Како разговарати с људима? Исус се није увек обраћао само окупљеном мноштву већ је често разговарао и с људима понаособ. Међутим, увек је био пријатан и пријатељски настројен. Једном приликом је водио занимљив разговор са женом код бунара близу града Сихара (Јов. 4:5-30). Такође је разговарао и с једним порезником, Матејем Левијем. У Библији се не говори много о том разговору, али знамо да је Матеј постао Исусов следбеник. Након тога је приредио гозбу на којој је Исус разговарао с присутнима (Мат. 9:9; Лука 5:27-39).

9 Једном другом приликом, Исус је љубазно разговарао с Натанаилом, човеком који је имао лоше мишљење о становницима Назарета. Натанаило је након тога променио мишљење. Чак је желео да сазна нешто више о ономе што је Исус, човек из Назарета, говорио (Јов. 1:46-51). Из Исусовог примера учимо да када с људима разговарамо љубазно и опуштено они ће вероватно пре саслушати оно што им говоримо. [2] Када обучавамо нове објавитеље да на такав начин разговарају с другима, више ће уживати у служби проповедања.

10-12. (а) Како је Исус поучавао оне који су желели да сазнају више о доброј вести? (б) Како можемо помоћи новим објавитељима да поучавају друге?

10 Како поучавати друге? Исус је имао ограничено време да изврши своју службу. Па ипак, он није само проповедао већ је и поучавао оне који су га слушали. На пример, једног дана се мноштво окупило на обали да би га чуло. Исус је с Петром ушао у чамац и одатле поучавао народ. Након тога, желео је да поучи Петра нечем важном. Петар и други су целу ноћ безуспешно ловили рибу. Након тога је Исус учинио чудо за њих, па су имали велики улов. Исус је потом рекао Петру: „Од сада ћеш ловити људе.“ Тада су Петар и они с њим „извукли чамце на копно, оставили све и пошли за њим“ (Лука 5:1-11).

11 Такође је и један члан Синедриона, по имену Никодим, желео да чује Исуса. Међутим, плашио се шта ће други рећи ако га виде како прича с њим. Исус се прилагодио овом човеку и састао се с њим ноћу, далеко од погледа других (Јов. 3:1, 2). Шта учимо из ових примера? Божји Син је проводио време с људима понаособ и градио им веру у Бога. Зар не треба то да чинимо и ми, на пример, када вршимо накнадне посете или проучавамо Библију с људима?

12 Уколико идемо у службу с новим објавитељима, помоћи ћемо им да постану вештији у поучавању других. Притом треба да им скренемо пажњу да не превиде ни оне који су показали макар мало занимања за библијску истину. Такође их можемо позвати да иду с нама у накнадне посете и на библијске курсеве. Тада ће највероватније и они уживати да посећују људе и проучавају Библију с њима. Такође ће научити да не одустану лако већ да буду стрпљиви и истрајни у служби (Гал. 5:22; видети оквир „ Упорност се исплати“).

ОБУЧИ ДРУГЕ ДА ПОМАЖУ БРАЋИ И СЕСТРАМА

13, 14. (а) Шта ти мислиш о библијским личностима које су се много жртвовале за друге? (б) Како можеш показати другима шта значи волети браћу и сестре?

13 Библија истиче колико је важно да показујемо „братску љубав“ и да служимо једни другима. (Прочитати 1. Петрову 1:22 и Луку 22:24-27.) Божји Син је био спреман да све, укључујући и живот, да̂ како би служио другима (Мат. 20:28). Добар пример је и Дорка, која је била „богата добрим делима и помагала је сиромашнима“ (Дела 9:36, 39). Ту је била и Марија, „која се много трудила“ у скупштини (Римљ. 16:6). Како можемо да помогнемо другима да увиде колико је важно помагати браћи и сестрама?

Поучимо друге како да показују љубав према браћи и сестрама (Видети 13.и 14. одломак)

14 Можемо их позвати да иду с нама када посећујемо болесне и старе. Уколико је то прикладно, родитељи могу водити своју децу у такве посете. Старешине могу позвати нове објавитеље или младе да им помогну како би се заједно побринули за остареле објавитеље. Можда им треба обезбедити нешто од намирница или извршити неку поправку у кући. На тај начин, они уче шта је љубав на делу. На пример, када је један старешина ишао у службу проповедања на удаљено подручје, кратко би посетио и објавитеље који тамо живе. С њим је често ишао један млади брат и на тај начин је научио колико је важно да сва браћа и сестре имају осећај да су део уједињеног братства (Римљ. 12:10).

15. Зашто је важно да се старешине занимају за духовни напредак браће у скупштини?

15 Пошто Јехова користи браћу да поучавају објавитеље у скупштини, важно је да она буду добри говорници. У том правцу, ако си старешина, да ли можеш да слушаш неког слугу помоћника док вежба говор који треба да одржи? Тако му можеш помоћи да се побољша као говорник (Нем. 8:8). [3]

16, 17. (а) Како је Павле помагао Тимотеју да духовно напредује? (б) Како старешине могу обучавати будуће пастире у скупштини?

16 У скупштинама постоји велика потреба за духовним пастирима. Зато је потребно обучавати оне који би могли да служе у том својству. О важности обучавања других, апостол Павле је писао Тимотеју: „А ти, сине мој, јачај у незаслуженој доброти која је у Христу Исусу. Оно што си чуо од мене и што су потврдили многи сведоци повери верним људима, који ће затим бити оспособљени да поучавају друге“ (2. Тим. 2:1, 2). Тимотеј је с Павлом служио раме уз раме и тако је од тог старешине и апостола научио да буде вешт у служби и да помаже другима у скупштини (2. Тим. 3:10-12).

17 Павле није препустио случају Тимотејево обучавање. Водио га је са собом и доста времена проводио с њим (Дела 16:1-5). Старешине се могу угледати на Павла и, када је то прикладно, повести неког слугу помоћника у пастирску посету. На тај начин, они им пружају директну поуку како поучавати друге, бити стрпљив и пун љубави. Све је то део обуке будућих пастира „Божјег стада“ (1. Петр. 5:2).

ВАЖНОСТ ОБУЧАВАЊА

18. Зашто треба да нам буде важно да обучавамо друге?

18 С обзиром на време у ком живимо и које све могућности да служимо Јехови постоје, обучавање је од пресудне важности. Зато је битно да попут Исуса и Павла марљиво обучавамо друге да би они могли да преузму теократска задужења. Велика је част помагати браћи да стекну потребно искуство како би бринули о скупштини. Такво обучавање је важно и преко потребно, будући да има још много тога да се уради у служби проповедања пре него што дође крај.

19. Зашто не треба да сумњамо да ћемо успети у обучавању других?

19 Наравно, обучавање изискује време и труд. Али Јехова и његов вољени Син помоћи ће нам и дати нам потребну мудрост како бисмо другима пружали добру обуку. Тада ћемо се радовати када и они којима смо помогли буду напорно радили и напрезали се у скупштини и служби проповедања (1. Тим. 4:10). С друге стране, не треба да запоставимо ни своју духовност, већ треба да напредујемо у служби за Јехову.

^ [1] (7. одломак) На пример, Исус је поучио ученике: (1) да проповедају о Краљевству, (2) да верују да ће се Бог побринути за њихове материјалне потребе, (3) да се не свађају с људима, (4) да се ослоне на Бога кад се суочавају с прогонством и (5) да се не плаше људи.

^ [2] (9. одломак) У приручнику за теократску школу, на странама 62-64, налазе се добри предлози како бити вешт у вођењу разговора с људима на подручју.

^ [3] (15. одломак) У приручнику за теократску школу, на странама 52-61, налазе се корисни савети како бити добар учитељ.