Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јоханес Ројте у служби проповедања, негде око 1920.

ИЗ НАШЕ АРХИВЕ

„Иако сам на броду, ја хвалим Јехову“

„Иако сам на броду, ја хвалим Јехову“

„СВИ ратови из прошлости не могу се ни поредити с ратним вихором који се сада шири Европом.“ Овим речима је у Стражарској кули од 1. септембра 1915. описан Први светски рат, који се на крају проширио на око 30 земаља. У Стражарској кули је о том тешком периоду писало: „Служба за Краљевство је отежана, нарочито у Немачкој и Француској.“

Нашавши се усред овог конфликта светских размера, Истраживачи Библије нису у потпуности разумели начело хришћанске неутралности. Па ипак, били су одлучни да објављују добру вест. Будући да је желео да учествује у служби за Краљевство, Вилхелм Хилдебрант је поручио примерке Месечника Истраживача Библије на француском. Он није у Француској служио као пионир, већ као немачки војник. Овај наводни непријатељ, обучен у војну униформу, ширио је поруку мира запрепашћеним пролазницима.

Писма која су објављена у Стражарској кули указују на то да је било још Истраживача Библије пореклом из Немачке, који су проповедали добру вест о Краљевству док су били војници. Брат Лемке, који је служио у ратној морнарици, сведочио је петорици морнара који су били заинтересовани за истину. „Иако сам на броду, ја хвалим Јехову“, написао је.

Џорџ Кајзер је отишао у рат као војник, а вратио се кући као Божји слуга. Како се то десило? Добио је публикацију Истраживача Библије, целим срцем прихватио истину о Краљевству и одложио оружје. Затим је потражио посао који није имао везе с војском. Након рата, дуго година је ревно служио као пионир.

Иако Истраживачи Библије још увек нису у потпуности разумели питање неутралности, њихово гледиште и поступци су били у оштрој супротности с гледиштима и поступцима оних који су подржавали рат. Док су политичари и представници цркава хушкали на рат, Истраживачи Библије су своје наде полагали у „Кнеза Мира“ (Ис. 9:6). Неки од њих нису у потпуности били неутрални, али су имали став као и брат Конрад Мертер, који је рекао: „Из Божје Речи сам јасно разумео да хришћанин не сме да убија“ (Изл. 20:13). *

Ханс Хелтерхоф с покретним колицима

У Немачкој, где закон није допуштао одбијање војне службе на темељу приговора савести, више од 20 Истраживача Библије одбило је да има било какве везе с војном службом. Неки су били проглашени ментално болеснима, као што су Густав Кујат, који је био смештен у болницу за душевне болести где су га дрогирали лековима. Ханс Хелтерхоф, који је такође одбио војну службу, послат је у затвор, где је одбио све послове који су били повезани с војском. Тамо је био мучен. Једном приликом, чувари су му толико јако свезали руке да су се оне укочиле. Када то није сломило његову одлучност, чувари су почели с психичком тортуром. Упркос свему томе, Ханс је остао непоколебљив.

Остала браћа која су била регрутована, одбила су да носе оружје и тражила су послове који нису били директно везани за учешће у рату. * Јоханес Ројте је због таквог става послат да ради на изградњи пруге. Конрад Мертер је радио као болничар, а Рајнхолд Вебер као медицински техничар. Аугуст Крафциг је био задужен за војни пртљаг. Они нису били једини Истраживачи Библије који су одлучно служили Јехови, иако нису у потпуности разумели шта љубав и верност према Богу значе.

Истраживачи Библије су током ратног периода због свог доброг понашања били често испитивани. У Немачкој су и након рата на хиљаде пута позивани на суђења због проповедања. Зато је у Бетелу у Магдебургу формирано правно одељење.

Јеховини сведоци су постепено разумели питање хришћанске неутралности. Када је избио Други светски рат, остали су неутрални и потпуно одвојени од било које војне службе. Због тога су на њих гледали као на непријатеље немачке државе и били су жестоко прогоњени. Али то је прича за неки од наредних чланака из ове серије „Из наше архиве“.

^ одл. 7 Видети чланак „Из наше архиве — Били су непоколебљиви у ’часу кушње‘“, у издању Стражарске куле од 15. маја 2013.

^ одл. 9 Овакав став је предложен у шестом тому књиге Миленијумска зора из 1904. и у немачком издању Сионске стражарске куле од августа 1906. Стражарска кула од септембра 1915. појаснила је наше гледиште и предложила да се Истраживачи Библије не придружују војсци. Међутим, овај чланак се није појавио у немачком издању.