Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Зашто су Исусови непријатељи правили питање око прања руку?

Била је то само једна од многих ствари које су Исусови непријатељи замерали њему и његовим ученицима. У Мојсијевом закону су се налазиле многе заповести у вези с обредном чистоћом. На пример, шта учинити у случају када дође до неког излива из тела, губе или контакта с људским или животињским лешом. Такође је садржавао и упутства како да нека особа или ствар поново постане чиста. То се могло постићи приношењем жртава, прањем или шкропљењем (Лев., погл. 11-15; Бр., погл. 19).

Јевреји су ове законе разложили до најситнијих детаља. У једној енциклопедији стоји да се за сваку нечистоћу морало „испитати у каквим је околностима могла настати, како се и у којој мери могла пренети, затим да ли је могуће да се пренесе на оруђа и друге предмете, и на крају, која су средства и обреди потребни за очишћење“.

Исусови непријатељи су га једном упитали: „Зашто твоји ученици не поступају по предању наших старих него једу, а да нису опрали руке према обреду?“ (Мар. 7:5). Ти верски противници нису говорили о хигијени. Наиме, захтевали су да им се из обредних разлога водом поливају руке пре јела. У наведеној енциклопедији стоји: „Такође су дебатовали које посуде користити за поливање, какву воду користити, ко треба да им полива руке и које делове руку треба опрати.“

Исус је јасно показао свој став према таквим измишљеним законима. Тим верским вођама из првог века је рекао: „Добро је Исаија пророковао о вама, лицемери, кад је написао: ’Овај народ ме [Јехову] поштује уснама својим, али срце му је далеко од мене. Узалуд ме обожавају, јер су учења која научавају људске заповести.‘ Остављате Божју заповест, а држите се људског предања“ (Мар. 7:6-8).