Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трагај за нечим много бољим од злата

Трагај за нечим много бољим од злата

Да ли си некада нашао грумен злата? Мало је оних који јесу. Међутим, милиони људи су пронашли нешто много боље. Ради се о Божјој мудрости, која се „ни за чисто злато не може [...] добити.“ (Јов 28:12, 15)

ЗА ОНЕ који са исправним мотивима проучавају Библију може се рећи да су попут трагача за златом. Морају се својски трудити и истраживати Библију да би пронашли драгоцену мудрост. Сада ћемо размотрити три начина на која се може доћи до злата и применићемо то на истраживање Библије.

КАД НАЂЕШ ПРВИ ГРУМЕН

Замисли да идеш обалом реке и угледаш нешто светлуцаво. Сагнеш се и одушевиш кад схватиш да је то грумен злата. Мањи је од главе чиоде, али и ређи од првокласног дијаманта. Наравно, одмах гледаш около да нема још неког грумена.

Слично томе, сигурно се сећаш када ти је неко од Јеховиних сведока покуцао на врата и разговарао с тобом о нади која се налази у Библији. Можда се још увек јасно сећаш када си открио свој први духовни грумен злата, рецимо онда када си у Библији први пут видео да се Бог зове Јехова (Пс. 83:18). Затим си сазнао и да можеш постати Божји пријатељ (Јак. 2:23). Одмах си знао да си нашао нешто боље од злата! Пожелео си да нађеш још духовних груменова.

КАД НАЂЕШ ЈОШ ЗЛАТА

Љуспице злата се понекад скупљају у потоцима и рекама. То се зове алувијално злато. У једној сезони, вредни трагачи на овај начин могу пронаћи и по неколико килограма злата, вредно на десетине хиљада евра.

Кад си почео да проучаваш Библију с Јеховиним сведоцима, можда си се осећао попут трагача који испира велике количине злата. Стално си размишљао о разним библијским стиховима и повећавао си своје знање, што те је обогатило у духовном погледу. Док си пажљиво размишљао о тим драгоценим библијским истинама, сазнао си како можеш постати близак с Јеховом и одржати се у његовој љубави. Стекао си реалну наду да можеш живети заувек (Јак. 4:8; Јуд. 20, 21).

Као што трагач тражи злато, да ли се и ти трудиш да откријеш драгоцену библијску истину?

Као што трагач тражи драгоцено алувијално злато, можда и ти неуморно тражиш драгоцено духовно благо. Након што си сазнао основна библијска учења, вероватно си желео да напредујеш ка предању и крштењу (Мат. 28:19, 20).

НАСТАВИ ДА ТРАГАШ!

Трагач може наћи мале количине злата и унутар вулканског камења. То камење понекад може имати довољну концентрацију злата да би се руда копала, дробила и из ње извлачило злато. Међутим, оно се у руди не види увек тако лако. Зашто? Зато што руда може садржати само 10 грама злата по тони! Па ипак, трагач не сматра да је његов труд узалудан.

Шта да радиш након што савладаш „основна учења о Христу“? (Јевр. 6:1, 2). Треба да наставиш да се трудиш да током проучавања Библије пронађеш нове мисли и практичне поуке. Шта можеш урадити да би ти проучавање Библије користило, иако је можда већ годинама проучаваш?

Буди спреман да учиш. Обраћај пажњу на детаље. И даље се труди да пронађеш драгоцене груменове Божје мудрости (Римљ. 11:33). Да би се још боље упознао с Библијом, користи помоћна средства за истраживање. Стрпљиво тражи смернице које ти требају, као и одговоре на своја питања. Питај друге који стихови и чланци им помажу и дају снагу. Причај с њима о нечему занимљивом што си пронашао током свог проучавања Божје Речи.

Наравно, није циљ само напунити главу знањем. Апостол Павле је написао да „знање надима“ (1. Кор. 8:1). Зато се труди да останеш понизан и јак у вери. Редовно породично и лично проучавање помагаће ти да живиш по Јеховиним мерилима и подстицаће те да помажеш другима. Тада ћеш бити срећан јер си пронашао нешто много боље од злата (Посл. 3:13, 14).