Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 33

Они који те слушају биће спасени

Они који те слушају биће спасени

Добро пази како живиш и како поучаваш. Устрај у томе, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају (1. ТИМ. 4:16)

ПЕСМА 67 „Проповедај Реч“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта сви ми желимо?

„ОД ТРЕНУТКА кад сам упознала истину, хтела сам да цела моја породица буде са мном у рају“, каже сестра по имену Полин. * „Нарочито сам желела да мој супруг Вејн и наш синчић служе са мном Јехови.“ Да ли и ти имаш некога у породици ко још није упознао и заволео Јехову? Вероватно се и ти осећаш као Полин.

2. Која питања ћемо размотрити у овом чланку?

2 Нико од нас не може присилити чланове породице да прихвате добру вест, али им можемо помоћи да размисле о библијској поруци и повољно реагују на њу (2. Тим. 3:14, 15). Зашто треба да им сведочимо? Зашто треба да будемо обзирни према њима? Шта можемо урадити како бисмо им помогли да попут нас заволе Јехову? И како остали чланови наше скупштине могу помоћи?

ЗАШТО ТРЕБА ДА СВЕДОЧИМО ЧЛАНОВИМА ПОРОДИЦЕ?

3. Према 2. Петровој 3:9, зашто треба да сведочимо члановима породице?

3 Јехова ће ускоро уништити овај свет. Преживеће само они који исправно гледају на вечни живот (Дела 13:48). Много времена и снаге трошимо како бисмо проповедали људима које уопште не познајемо. Зато је сасвим разумљиво што желимо да сведочимо члановима породице како би и они с нама служили Јехови. Наш брижни Отац Јехова „не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“. (Прочитати 2. Петрову 3:9.)

4. Коју грешку бисмо могли направити када сведочимо члановима породице?

4 Требало би да имамо на уму да постоји исправан и неисправан начин на који можемо преносити поруку спасења. Можда смо тактични када сведочимо непознатима, али смо са члановима породице веома директни.

5. Шта треба да имамо на уму када сведочимо члановима породице?

5 Многи би волели да су у почетку другачије сведочили својој породици. Апостол Павле је саветовао хришћане: „Нека ваша реч увек буде љубазна, сољу зачињена, да бисте знали свакоме да одговорите како треба“ (Кол. 4:5, 6). Добро је да имамо на уму овај савет када сведочимо члановима породице. У супротном би се могло десити да их увредимо и да због тога више не желе да нас слушају.

КАКО ИМ МОЖЕМО ПОМОЋИ?

Твоја обзирност и лепо понашање пружиће најбоље сведочанство (Видети одломке 6-8) *

6-7. Наведи пример који показује колико је важно бити обзиран према брачном другу који није у истини.

6 Буди обзиран. Полин, о којој је раније било речи, каже: „У почетку сам желела да са својим супругом разговарам само о духовним стварима. Уопште више нисмо водили ’нормалне‘ разговоре.“ Међутим, Вејн није познавао Библију и није разумео о чему то његова жена говори. Чинило му се да она размишља само о својој религији и ни о чему другом. Плашио се да је упала у неку опасну секту и да је заведена.

7 Полин признаје да је једно време многе вечери и викенде углавном проводила са својим суверницима – на састанцима, у служби проповедања и на дружењима. „Понекад никог није било код куће кад се Вејн враћао с посла и зато се осећао усамљено“, каже она. Разумљиво је што су му недостајали супруга и син. Није познавао људе с којима су проводили време, а чинило му се да су његовој жени нови пријатељи важнији од њега. Зато јој је запретио разводом. Како је Полин могла бити обзирнија?

8. Према 1. Петровој 3:1, 2, на шта наша породица обраћа већу пажњу?

8 Нека твоја дела говоре уместо тебе. Чланови наше породице ће већу пажњу обратити на оно што радимо, него на оно што говоримо. (Прочитати 1. Петрову 3:1, 2.) То је схватила и Полин. „Знала сам да нас Вејн воли и да не жели развод. Његове речи су ме продрмале и натерале да схватим да је крајње време да почнем да примењујем Јеховине савете за брак. Требало је да чиним нешто добро за њега, а не да му стално проповедам.“ Није више инсистирала на разговорима о Библији, већ су разговарали о свакодневним стварима. Он је запазио да је његова супруга постала пријатнија према њему и да га је син више слушао (Посл. 31:18, 27, 28). Када је видео како је Библија позитивно утицала на његову породицу, почео је да мења мишљење о Божјој Речи (1. Кор. 7:12-14, 16).

9. Зашто треба да будемо истрајни?

9 Буди истрајан. Јехова нам у овоме даје добар пример. Увек изнова пружа људима прилику да прихвате добру вест и добију живот (2. Лет. 36:15). А апостол Павле је саветовао Тимотеја да истраје у помагању другима. Зашто? Зато што је тако могао спасти и себе и оне који га слушају (1. Тим. 4:16). Ми волимо своју породицу и желимо да упознају истину из Божје Речи. Што се тиче сестре Полин, њен труд је после неког времена уродио плодом. Она данас радосно служи Јехови са својим супругом. Обоје су пионири, а Вејн служи и као старешина.

10. Зашто треба да будемо стрпљиви?

10 Буди стрпљив. Када смо одлучили да свој живот доведемо у склад с Божјим начелима, морали смо да променимо неке ствари. Члановима наше породице је то можда тешко пало. Често прво запазе да више не славимо празнике и да се не бавимо политиком. Неки су можда у почетку љути на нас (Мат. 10:35, 36). Али немојмо дићи руке од њих. Ако више ништа не бисмо чинили да им приближимо наша веровања, било би као да сматрамо да нису достојни вечног живота. Јехова нам није дао задатак да судимо – он је то поверио Исусу (Јов. 5:22). Уколико смо стрпљиви, неко из наше породице ће можда у неком тренутку позитивно реаговати на нашу поруку. (Видети оквир „ Добро искористи наш веб-сајт“.)

11-13. Шта учимо из тога како се Алис опходила према својим родитељима?

11 Буди одлучан, али и тактичан (Посл. 15:2). Погледајмо пример наше сестре Алис. Упознала је истину док је живела далеко од својих родитеља, који су се бавили политиком и нису веровали у Бога. Схватила је да што пре треба да им исприча шта је сазнала. Она каже: „Што више одуговлачиш да им кажеш да си прихватио нова веровања и обичаје, то ће им бити теже.“ Бирала је теме за које се надала да ће занимати њене родитеље. На пример, писала им је шта Библија каже о љубави и питала их шта они о томе мисле (1. Кор. 13:1-13). Говорила им је колико је захвална што су је подигли и бринули о њој и слала им је поклоне. Када је одлазила кући, трудила се на све начине да мајци помогне у кућним пословима. Родитељи у почетку нису позитивно реаговали када им је рекла за своја нова веровања.

12 Док је Алис била код родитеља, држала се свог плана за читање Библије. Она каже да је то помогло њеној мајци да схвати колико цени ту књигу. С друге стране, њен отац је одлучио да боље упозна Библију како би разумео у шта његова ћерка сада верује и како би пронашао нешто што би критиковао. „Поклонила сам му Библију“, каже Алис, „и написала сам му посвету.“ До чега је то довело? Отац не само што није нашао нешто што би критиковао него је био и импресиониран оним што је прочитао.

13 Треба да будемо одлучни, али и тактични, чак и ако то значи да морамо подносити потешкоће (1. Кор. 4:12б). На пример, Алис се суочила са противљењем мајке. „Кад сам се крстила, мајка ми је рекла да сам је осрамотила.“ Како је Алис реаговала? „Нисам избегавала разговор, него сам с поштовањем објаснила да сам одлучила да будем Јеховин сведок и да остајем при томе. Покушала сам да је умирим и да јој ставим до знања да је заиста волим. Обе смо се исплакале, а онда сам јој спремила нешто лепо за јело. Мајка је тада почела да схвата да сам захваљујући Библији постала боља особа.“

14. Зашто никад не смемо попустити под притиском?

14 Можда ће твојој породици требати неко време да у потпуности схвати колико ти значи што служиш Јехови. Примера ради, кад је Алис одлучила да буде пионир, а не да гради каријеру, како су желели њени родитељи, њена мајка је опет плакала. Међутим, Алис је била одлучна. Она каже: „Ако им у једној ствари попустиш, вероватно ће и у некој другој покушати да те наведу да опет попустиш. Али ако си љубазан и у исто време одлучан, можда ће неки од њих хтети да те слушају.“ Тако је било код Алис. Њени родитељи су сада пионири, а отац служи као старешина.

КАКО ЧЛАНОВИ СКУПШТИНЕ МОГУ ПОМОЋИ?

Како скупштина може помоћи члановима наше породице који нису у истини? (Видети 15. и 16. одломак) *

15. Према Матеју 5:14-16 и 1. Петровој 2:12, како „добра дела“ других чланова скупштине могу помоћи нашој породици?

15 Јеховине слуге чине многа добра дела и управо таквим делима Јехова привлачи људе себи. (Прочитати Матеја 5:14-16 и 1. Петрову 2:12.) Уколико твој брачни друг не служи Јехови, да ли је упознао браћу и сестре из твоје скупштине? Полин, о којој смо раније говорили, позивала је сувернике у свој дом како би њен супруг Вејн могао да их упозна. Вејн се сећа како му је један брат помогао да разбије предрасуде о Јеховиним сведоцима: „Узео је слободан дан само да бисмо гледали утакмицу. Помислио сам: ’Па овај човек је нормалан!‘“

16. Зашто чланове своје породице треба да позовемо на састанке?

16 Изврстан начин да помогнемо члановима наше породице јесте да их позовемо на наше састанке (1. Кор. 14:24, 25). Први састанак на који је Вејн отишао била је Спомен-свечаност, јер се одржавала увече кад није радио и није тако дуго трајала. „Нисам сасвим разумео говор“, каже он, „али људи су ме одушевили. Прилазили су ми и срдачно се руковали са мном. Видео сам да су били искрени.“ Један брачни пар се већ одраније трудио око Полин и њеног сина на састанцима и у служби проповедања. Када је Вејн одлучио да више сазна о новим веровањима своје супруге, питао је брата да с њим проучава Библију.

17. За шта не треба себе да кривимо, али зашто не треба да дигнемо руке од своје породице?

17 Надамо се да ће нам се сви чланови породице придружити у служењу Јехови. Међутим, можда и поред свих наших настојања ипак неће прихватити истину. Не треба да себе кривимо за то. На крају крајева, не можемо никога присилити да прихвати наша веровања. Па ипак, на чланове твоје породице може снажно утицати то што виде колико си срећан јер служиш Јехови. Моли се за њих и тактично разговарај с њима. Немој дићи руке од њих! (Дела 20:20). Не заборави да ће Јехова благословити твој труд. Уколико чланови твоје породице прихвате истину, биће спасени!

ПЕСМА 57 Проповедајмо свим људима

^ одл. 5 Сви бисмо ми волели да чланови наше уже и шире породице упознају Јехову, али они сами морају одлучити да ли ће му служити или неће. У овом чланку ћемо размотрити шта можемо учинити како бисмо им приближили истину.

^ одл. 1 Нека имена су промењена.

^ одл. 53 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат помаже око аутомобила оцу који није у истини. У прикладном тренутку, показује му кратак филм са веб-сајта jw.org®.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра пажљиво слуша свог супруга који није у истини док јој прича како му је било на послу. Касније проводи време са својом породицом.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра је у свој дом позвала сувернике из скупштине. Они искрено желе да упознају њеног мужа. Он након неког времена са својом супругом присуствује Спомен-свечаности.