Пређи на садржај

Пређи на садржај

31. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли стрпљиво чекаш на Јехову?

Да ли стрпљиво чекаш на Јехову?

Стрпљиво ћу чекати (МИХ. 7:7)

ПЕСМА 128 Истрајмо до краја

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. О чему ће бити речи у овом чланку?

КАКО се осећаш када нека важна пошиљка коју очекујеш касни? Да ли си забринут због тога? У Пословицама 13:12 пише: „Од предугог ишчекивања разболи се срце.“ Али шта се дешава када сазнаш да постоји добар разлог што пакет касни? У том случају, вероватно би ти било лакше да чекаш.

2 У овом чланку ће бити речи о неколико библијских начела која нам могу помоћи да будемо стрпљиви (Мих. 7:7). Затим ћемо осмотрити две ситуације у којима је посебно важно да чекамо на Јехову. На крају ћемо се подсетити многих лепих ствари које је Јехова обећао онима који истрају до краја.

БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА КОЈА НАС УЧЕ СТРПЉЕЊУ

3. Шта учимо из Пословица 13:11?

3 У Пословицама 13:11 налазимо начело из ког се види зашто је добро да будемо стрпљиви. Ту пише: „Брзо стечено богатство истопиће се, а богатство које се мало по мало стиче биће све веће“. Шта учимо из ових речи? Мудар човек све ради стрпљиво, корак по корак. Тако постиже најбоље резултате.

4. Шта учимо из Пословица 4:18?

4 У Пословицама 4:18 пише: „Стаза праведних је као блистава јутарња светлост која све јаче светли док се потпуно не раздани.“ Овај стих показује да Јехова постепено открива људима своју намеру. Међутим, у ширем смислу се те речи могу односити и на духовни напредак једног хришћанина. Потребно је време да би неко постао духовно зрео. Ако дубоко проучавамо Божју Реч и примењујемо савете које налазимо у њој или добијамо од Јеховине организације, с временом ћемо бити све сличнији Христу. Осим тога, још боље ћемо упознати Јехову. Погледајмо како је Исус то објаснио помоћу једног поређења.

Као што је потребно време да би биљка никла и порасла, тако је потребно и време да човек који је прихватио поруку о Краљевству духовно напредује (Видети 5. одломак)

5. Са чим је Исус упоредио духовни напредак?

5 Исус је упоредио поруку о Краљевству са сићушним семеном да би објаснио како се семе истине полако развија у нечијем срцу. Он је рекао: „Семе ниче и расте, а да [сејач] и не зна како. Земља сама од себе доноси плод – прво стабљику, затим клас и на крају пуно зрно у класу“ (Мар. 4:27, 28). Шта је Исус тиме хтео да каже? Као што је потребно време да би биљка никла и порасла, тако је потребно и време да човек који је прихватио поруку о Краљевству духовно напредује. На пример, док се неко ко проучава Библију полако приближава Јехови, промене у његовом животу постају све очигледније (Еф. 4:22-24). За све то је заслужан Јехова (1. Кор. 3:7).

6-7. Шта учимо из начина на који је Јехова стварао земљу?

6 Шта год да ради, Јехова за то издваја довољно времена. На тај начин он доноси славу свом имену и чини добро другима. На пример, када је припремао земљу за људе, чинио је то у етапама.

7 Када описује како је Јехова стварао земљу, Библија каже да јој је он одредио мере, поставио темеље и положио угаони камен (Јов 38:5, 6). Чак је издвајао време да би размислио о ономе што је урадио (Пост. 1:10, 12). Замисли само како су се анђели осећали док су посматрали како Јехова ствара. Били су толико одушевљени да су у неким тренуцима „узвикивали од радости“ (Јов 38:7). Јехова је хиљадама година стварао земљу и све на њој и када је погледао све што је створио, могао је да каже да је „веома добро“ (Пост. 1:31).

8. Шта ћемо осматрати у наставку чланка?

8 У претходним одломцима смо размотрили само нека од многих библијских начела која показују зашто је добро бити стрпљив. У наставку чланка ћемо осмотрити две ситуације у којима је посебно важно да стрпљиво чекамо на Јехову.

КАДА ТРЕБА ДА ЧЕКАМО НА ЈЕХОВУ?

9. У којој ситуацији треба да будемо стрпљиви?

9 Понекад треба да чекамо да Јехова услиши наше молитве. Када се молимо за снагу да поднесемо неку кушњу или за помоћ да савладамо неку слабост, можда нам се чини да предуго чекамо да нам Јехова одговори на молитве. Зашто он не одговара одмах на све наше молитве?

10. Зашто треба да стрпљиво чекамо да Јехова услиши наше молитве?

10 Јехова пажљиво слуша наше молитве (Пс. 65:2). За њега су оне доказ наше вере (Јевр. 11:6). Он жели да види колики труд смо спремни да уложимо да бисмо поступали у складу са својим молитвама и по његовој вољи (1. Јов. 3:22). Према томе, када молимо Јехову за помоћ да савладамо неку лошу навику или слабост, треба да будемо стрпљиви и да дамо све од себе да се променимо. Исус је указао на то да Јехова неће одмах одговорити на сваку нашу молитву. Рекао је: „Молите и даће вам се. Тражите и наћи ћете. Куцајте и отвориће вам се. Јер свако ко моли, добија. Свако ко тражи, налази. Свакоме ко куца, отвориће се“ (Мат. 7:7, 8). Када поступамо у складу са овим речима и истрајемо у молитви, можемо бити сигурни да ће наш небески Отац чути и услишити наше молитве (Кол. 4:2).

Док чекамо на Јехову, ми му се молимо, уверени да ће нас он услишити (Видети 11. одломак) *

11. Према 1. Петровој 5:6, 7, шта треба да имамо на уму ако нам се чини да предуго чекамо одговор на своје молитве?

11 Можда нам се понекад чини да предуго чекамо одговор на неку молитву, али треба да имамо на уму да је Јехова обећао да ће услишити наше молитве „кад буде време“. (Прочитати 1. Петрову 5:6, 7.) Зато не треба да га кривимо ако се нешто не деси онда када бисмо ми то желели. Примера ради, неки се већ годинама моле да Божје Краљевство оконча овај зли свет. Сам Исус нас је подстакао да се молимо за то (Мат. 6:10). Колико би само било неразумно да нам вера у Бога ослаби јер крај није дошао онда када смо ми то очекивали! (Авак. 2:3; Мат. 24:44). Много је мудрије да будемо стрпљиви и да се молимо Јехови, уверени да ће нас он услишити. Крај ће доћи у право време јер је Јехова већ одредио „дан и час“ за то. Када тај дан дође, биће јасно да је изабрао најбоље време (Мат. 24:36; 2. Петр. 3:15).

Шта од Јосифа учимо о стрпљењу? (Видети одломке 12-14)

12. Када нам је нарочито тешко да будемо стрпљиви?

12 Морамо бити стрпљиви док чекамо да Јехова исправи сваку неправду. У данашњем свету, многи трпе дискриминацију због свог пола, расе, културе или народа из ког потичу. Други су жртве неправде због физичких недостатака или менталних сметњи. Многи Јеховини сведоци трпе неправду због својих веровања. Ако и ми доживљавамо нешто слично, добро је да имамо на уму Исусове речи: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Мат. 24:13). А шта ако сазнаш да је неко у скупштини починио озбиљан грех? Након што су старешине обавештене о томе, да ли ћеш имати поверења у њих и стрпљиво чекати да они то реше на Јеховин начин? Шта ће старешине тада предузети?

13. Шта старешине треба да раде када неко почини озбиљан грех?

13 Када старешине сазнају да је неко у скупштини починио озбиљан грех, они се моле Јехови и траже „мудрост одозго“ да би могли да сагледају ситуацију из његовог угла (Јак. 3:17). Њихов циљ је да помогну преступнику да се врати „с погрешног пута“ (Јак. 5:19, 20). Такође чине све што је у њиховој моћи да би заштитили скупштину и утешили оне који су повређени (2. Кор. 1:3, 4). Када неко почини озбиљан грех, старешине најпре морају да испитају све чињенице, а за то је потребно време. Затим се моле, пружају преступнику савет из Библије и предузимају одређене дисциплинске мере (Јер. 30:11). Старешине не одуговлаче, али не доносе одлуке ни пребрзо. Целој скупштини користи када се старешине држе Јеховиних смерница. Међутим, чак и када они све ураде на прави начин, можда је неко и даље повређен због онога што је преступник урадио. Ако си ти доживео тако нешто, шта ти може ублажити бол?

14. Који библијски пример нам може помоћи када нас озбиљно повреди неки брат или сестра?

14 Да ли ти се некада десило да те неко страшно повреди? Можда је то чак био неки брат или сестра. У Божјој Речи налазимо добре примере из којих учимо шта значи чекати да Јехова исправи ствари. Примера ради, иако су Јосифова браћа била неправедна према њему, он није дозволио да због њихових грешака постане огорчен. Напротив, наставио је да служи Јехови најбоље што може и Јехова је наградио његово стрпљење и истрајност (Пост. 39:21). Јосиф је с временом оставио иза себе све што је доживео, опростио је својој браћи и уживао је у благословима које му је Јехова дао (Пост. 45:5). Биће нам лакше ако се попут Јосифа приближимо Јехови и препустимо да он реши оно што нам наноси бол (Пс. 7:17; 73:28).

15. Шта је једној сестри помогло да поднесе неправду и сачува мир?

15 Наравно, није свака неправда толико озбиљна као она коју је доживео Јосиф. Али никоме није свеједно када се неко лоше опходи према њему. Када имамо проблем с неким, без обзира на то да ли служи Јехови или не, добро је да примењујемо библијска начела (Фил. 2:3, 4). Навешћемо пример једне сестре. Њу је дубоко повредило када је чула да једна колегиница шири на послу негативне и нетачне приче о њој. Али није исхитрено реаговала, већ је размишљала о Исусовом примеру. Када су га вређали, он није узвраћао увредом (1. Петр. 2:21, 23). Зато је одлучила да не прави питање око онога што се десило. Касније је сазнала да се та колегиница бори са озбиљним здравственим проблемом и да је због тога под великим стресом. Наша сестра је дошла до закључка да она вероватно није стварно мислила оно што је говорила. Када је сазнала све чињенице, било јој је драго што је била стрпљива. Захваљујући томе, имала је унутрашњи мир.

16. Које утешне мисли нам могу помоћи када се суочавамо с неправдом? (1. Петрова 3:12).

16 Ако трпиш неправду или те нешто друго мучи, имај на уму да је Јехова „близу оних који су сломљеног срца“ (Пс. 34:18). Он те воли и цени то што си стрпљив и што бацаш своје бреме на њега (Пс. 55:22). Он је Судија целе земље и ништа не промиче његовој пажњи. (Прочитати 1. Петрову 3:12.) Зато када доживљавамо неке проблеме које не можемо сами да решимо, добро је да чекамо на Јехову.

ВЕЧНИ БЛАГОСЛОВИ ЗА ОНЕ КОЈИ ЧЕКАЈУ НА ЈЕХОВУ

17. Према Исаији 30:18, шта нам је Јехова обећао?

17 Ускоро ће нас наш небески Отац обилно благословити путем свог Краљевства. У Исаији 30:18 пише: „Јехова стрпљиво чека да вам покаже милост, он ће вам се смиловати. Јер је Јехова праведан Бог. Срећни су сви који чекају на њега.“ Они који чекају на Јехову већ сада имају много благослова, а у новом свету биће их још више.

18. Које лепе ствари нас очекују?

18 У новом свету људи више никада неће имати бриге и проблеме које данас имају. Неправда и бол ће бити ствар прошлости (Откр. 21:4). Нећемо морати да бринемо да ли ћемо имати оно што нам је потребно јер ће свега бити у изобиљу (Пс. 72:16; Ис. 54:13). Зар то није дивно?

19. За шта нас Јехова већ сада припрема?

19 Јехова нас већ сада припрема за живот у новом свету тако што нам помаже да савладамо лоше навике и да развијамо лепе особине. Зато се немој предати и немој клонути духом. Најбоље тек долази! Стрпљиво чекај на Јехову јер ће он сигурно испунити све што је обећао.

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

^ одл. 5 Вероватно си већ чуо како неки дугогодишњи Јеховин слуга каже: „Нисам се надао да ће овај свет потрајати толико и да ћу у њему дочекати старост.“ Сви се боримо с неким проблемима и зато једва чекамо да Јехова оконча овај зли свет. Међутим, морамо научити да будемо стрпљиви. У овом чланку ћемо осмотрити библијска начела која ће нам помоћи да стрпљиво чекамо на Јехову. Такође ћемо видети у које две ситуације је посебно важно да будемо стрпљиви. На крају ћемо се подсетити шта је Јехова обећао онима који су спремни да чекају на њега.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Једна сестра се одмалена редовно моли Јехови, као што су је родитељи научили. У тинејџерским годинама је постала пионир и често је тражила да јој Јехова помогне у служби. Годинама касније, када јој се супруг тешко разболео, преклињала је Јехову за снагу да поднесе ту кушњу. И сада се као удовица редовно моли Јехови, уверена да ће је он услишити, баш као што је то чинио током читавог њеног живота.