Пређи на садржај

Пређи на садржај

30. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли цениш што си део Јеховине породице?

Да ли цениш што си део Јеховине породице?

Учинио си га мало мањим од анђела, крунисао си га славом и чашћу (ПС. 8:5)

ПЕСМА 123 Верно се подложимо теократском реду

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта нам можда пролази кроз мисли кад размишљамо о свему што је Јехова створио?

КАД размишљамо о огромном свемиру који је Јехова створио, можда се осећамо као Давид, који је у молитви рекао: „Кад гледам небеса, дело твојих руку, месец и звезде које си створио, помислим: Шта је смртни човек да на њега мислиш, син човечји да се о њему бринеш?“ (Пс. 8:3, 4). Кад узмемо у обзир колико смо мали и незнатни у поређењу са читавим свемиром, можда смо и ми попут Давида задивљени што Јехова уопште обраћа пажњу на нас. Али, као што ћемо видети, Јехова не само што је бринуо о првим људима, Адаму и Еви, него их је сматрао члановима своје породице.

2. Шта је Јехова очекивао од Адама и Еве?

2 Адам и Ева су били прва Јеховина деца на земљи. Њихов небески Отац их је много волео. Рекао им је шта очекује од њих: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и подложите је себи“ (Пост. 1:28). Требало је да имају децу и да добро брину о земљи. Да су Адам и Ева били послушни Јехови, они и њихови потомци би заувек били део његове породице.

3. Зашто можемо рећи да су Адам и Ева имали важно место у Јеховиној породици?

3 Адам и Ева су имали важно место у Јеховиној породици. Говорећи о томе како је Јехова створио човека, Давид је у Псалму 8:5 рекао: „Учинио си га мало мањим од анђела, крунисао си га славом и чашћу.“ Чињеница је да Јехова људима није дао исту моћ, интелигенцију и способности као анђелима (Пс. 103:20). Али Библија каже да су они само мало мањи од тих духовних створења. Живот који је Јехова дао Адаму и Еви био је заиста предиван.

4. Шта се десило Адаму и Еви због непослушности и о чему ће бити речи у овом чланку?

 4 Нажалост, Адам и Ева су били непослушни Јехови и због тога више нису могли остати у његовој породици. Као што ћемо видети у овом чланку, то је погубно утицало и на њихове потомке. Али Јеховина намера се није променила. Он и даље жели да послушни људи заувек буду део његове породице. У наставку чланка ћемо најпре видети како знамо да смо важни Јехови. Затим ће бити речи о томе по чему се види да желимо да будемо чланови његове породице. И на крају ћемо сазнати каква будућност чека све оне који припадају Јеховиној породици на земљи.

КАКО ЗНАМО ДА СМО ВАЖНИ ЈЕХОВИ

По чему видимо да смо важни Јехови? (Видети одломке 5-11) *

5. Како можемо показати да смо захвални што смо створени по Божјој слици?

5 Јехова нас је створио по својој слици (Пост. 1:26, 27). Захваљујући томе, можемо да развијамо и испољавамо многе његове предивне особине, као што су љубав, самилост, верност и праведност (Пс. 86:15; 145:17). Кад развијамо такве особине, исказујемо част Јехови и показујемо захвалност (1. Петр. 1:14-16). Осим тога, срећни смо и задовољни кад поступамо по Јеховиној вољи. Пошто нас је створио по својој слици, можемо постати управо онакве особе какве он жели у својој породици.

6. Како из начина на који је Јехова створио земљу видимо да му је стало до нас?

6 Јехова нам је обезбедио прелепо место за живот. Много пре него што је створио људе, припремио је земљу за њих (Јов 38:4-6; Јер. 10:12). Јехова је добар и великодушан и пружио нам је много тога у чему можемо уживати (Пс. 104:14, 15, 24). Док је стварао, с времена на време би се осврнуо на оно што је урадио и сваки пут би видео да је било добро (Пост. 1:10, 12, 31). Он је указао част људима тиме што им је дао да владају над свим његовим предивним делима на земљи (Пс. 8:6). Јеховина намера је да савршени људи у сву вечност брину о свему што је створио. Да ли му редовно захваљујеш за то?

7. Како речи из Исуса Навина 24:15 откривају да човек има слободну вољу?

7 Јехова нам је дао слободну вољу. Свако од нас може изабрати свој животни пут. (Прочитати Исуса Навина 24:15.) Имамо слободу да сами доносимо одлуке и наш Бог се радује кад изаберемо да му служимо (Пс. 84:11; Посл. 27:11). Своју слободну вољу можемо добро користити на многим подручјима у животу. Погледајмо какав нам је пример Исус пружио.

8. Како је Исус користио своју слободну вољу? Наведи пример.

8 Исус је добробит других стављао испред своје и у томе се можемо угледати на њега. Једном приликом су он и његови апостоли били много уморни, па су пошли чамцем на једно пусто место. Међутим, нису успели да се одморе. Мноштво људи које је желело да чује Исуса дошло је код њих. Али њему то није сметало, већ се сажалио на њих. Шта је урадио? „Почео је да их поучава много чему“ (Мар. 6:30-34). Кад по узору на Исуса трошимо своје време и снагу на друге, славимо свог небеског Оца (Мат. 5:14-16). Уједно му показујемо да желимо да будемо део његове породице.

9. Који посебан дар је Јехова дао људима?

9 Јехова је створио људе тако да могу имати децу и поверио им је одговорност да у њих усађују љубав према њему, као и жељу да му служе. Родитељи, да ли сте захвални за тај посебан дар? Јехова је анђеле обдарио многим изузетним способностима, али они не могу да имају децу. Зато, родитељи, будите захвални што вам је поверен тако важан задатак као што је одгајање деце. Имате озбиљну одговорност да своју децу васпитавате и усмеравате у складу с Јеховином вољом (Еф. 6:4; Пон. зак. 6:5-7; Пс. 127:3). Да би помогла родитељима, Божја организација је обезбедила многе библијске публикације, видео-материјал, музичке садржаје и чланке на интернету. Јасно је да и Јехова и Исус воле младе (Лука 18:15-17). Јехова је срећан кад се родитељи ослањају на њега и дају све од себе да брину о својој деци најбоље што могу. Они тако пружају деци могућност да у сву вечност буду део Јеховине породице.

10-11. Шта нам је Јехова омогућио посредством откупне жртве?

10 Јехова је дао свог најдражег Сина да бисмо поново могли да будемо део његове породице. Као што смо видели у  четвртом одломку, кад су Адам и Ева погрешили, ни они ни њихови потомци више нису могли да припадају Јеховиној породици (Римљ. 5:12). Изгубили су то право јер су намерно прекршили његову заповест. Али шта ће бити с њиховим потомцима? Пошто воли људе, Јехова се побринуо за то да њихови потомци који му буду послушни могу такорећи бити усвојени. Учинио је то тако што је жртвовао свог јединорођеног Сина, Исуса Христа (Јов. 3:16; Римљ. 5:19). Захваљујући томе, могао је да усвоји 144 000 људи који су му били верни као своју децу (Римљ. 8:15-17; Откр. 14:1).

11 Осим њих, постоје још милиони људи који су верни Богу. Они имају могућност да постану део Божје породице након завршне кушње на крају Христове хиљадугодишње владавине (Пс. 25:14; Римљ. 8:20, 21). Због тога већ данас могу да се обраћају Јехови, свом Створитељу, као Оцу (Мат. 6:9). И људи који ускрсну добиће прилику да сазнају шта Јехова очекује од њих. Ако му буду послушни, и они ће моћи да постану део његове породице.

12. На која питања ћемо сада добити одговор?

12 Као што смо видели, Јехова је већ учинио много тога за људе, из чега се види да смо му важни. Већ је усвојио помазане хришћане као своје синове и пружио је могућност великом мноштву да у новом свету постану његова деца (Откр. 7:9). Шта данас треба да радимо да бисмо заувек били део Јеховине породице?

ДАЈ СВЕ ОД СЕБЕ ДА БУДЕШ ДЕО ЈЕХОВИНЕ ПОРОДИЦЕ

13. Шта треба да радимо да бисмо били део Јеховине породице? (Марко 12:30).

13 Служи Јехови свим срцем из љубави према њему. (Прочитати Марка 12:30.) Један од највећих дарова које нам је Бог дао јесте могућност да му служимо. Наша љубав према Јехови огледа се у томе што се држимо његових заповести (1. Јов. 5:3). Исус је својим ученицима рекао да његов Отац очекује од њих да стварају ученике и да их крсте (Мат. 28:19). Заповедио им је и да воле један другога (Јов. 13:35). Јехова ће радо прихватити оне који су му послушни у своју велику породицу на земљи (Пс. 15:1, 2).

14. По чему ће се видети да волимо друге? (Матеј 9:36-38; Римљанима 12:10).

14 Покажи другима да их волиш. Љубав је Јеховина најизраженија особина (1. Јов. 4:8). Она га је покренула да много тога учини за нас и пре него што смо га упознали (1. Јов. 4:9, 10). Кад из љубави чинимо нешто за друге, ми заправо поступамо попут њега (Еф. 5:1). Једна од најбољих ствари коју можемо да учинимо за некога јесте да му помогнемо да упозна Јехову док за то још има времена. (Прочитати Матеја 9:36-38.) На тај начин му помажемо да научи шта треба да ради да би постао део Јеховине породице. Кад се неко крсти, наставићемо да га волимо и поштујемо исто као и пре (1. Јов. 4:20, 21). На пример, ако не разумемо зашто је нешто урадио, нећемо му одмах приписати лоше мотиве већ ћемо имати поверења у њега. На тај начин показујемо да поштујемо своју браћу и да их сматрамо већима од себе. (Прочитати Римљанима 12:10; Фил. 2:3.)

15. Према коме треба да будемо милосрдни и добри?

15 Буди милосрдан и добар према свим људима. Ако желимо да заувек будемо Јеховина деца, треба да примењујемо савете из његове Речи. На пример, Исус нас је поучио да будемо милосрдни и добри према свим људима, чак и према својим непријатељима (Лука 6:32-36). То ће нам понекад бити врло тешко, али ипак можемо успети ако научимо да размишљамо и поступамо попут Исуса. Када дајемо све од себе да будемо послушни Јехови и угледамо се на Исуса, биће очигледно да желимо да заувек припадамо Јеховиној породици.

16. На шта треба да пазимо када је реч о угледу Јеховине породице?

16 Чувај углед Јеховине породице. Често се дешава да је млађем брату старији брат узор. Ако старији брат живи по библијским начелима, пружиће му добар пример. Али ако он почне да ради лоше ствари, може се десити да се млађи брат поведе за њим. Слично је и у Јеховиној породици. Ако би неки хришћанин постао отпадник, искварио се или почео неморално да живи, други би могли доћи у искушење да се поведу за њим. Они који тако поступају доводе Јеховину породицу на лош глас (1. Сол. 4:3-8). Морамо пазити да се не поведемо за таквим лошим примерима и да не дозволимо ничему да нас удаљи од нашег вољеног небеског Оца.

17. На шта треба да пазимо и зашто?

17 Уздај се у Јехову, а не у материјалне ствари. Јехова је обећао да ће нам обезбедити храну, одећу и кров над главом ако тражимо најпре Краљевство и живимо по његовим праведним мерилима (Пс. 55:22; Мат. 6:33). Пошто верујемо том обећању, ми не тражимо сигурност и срећу у материјалним стварима које овај свет нуди. Свесни смо да ћемо прави мир имати само ако поступамо по Јеховиној вољи (Фил. 4:6, 7). Чак и ако много тога можемо приуштити себи, добро је да се питамо да ли стварно имамо времена и енергије да користимо и одржавамо све те ствари. Да ли смо можда превише везани за оно што поседујемо? Треба да имамо на уму да нам је Бог поверио важан задатак и очекује да га извршавамо. Зато не смемо дозволити да нам ишта одвраћа пажњу. Сигурно не желимо да будемо попут човека који је био толико везан за свој иметак да је пропустио прилику да служи Јехови и да постане један од његових синова (Мар. 10:17-22).

КОЈУ ЧАСТ ЋЕ ЈЕХОВИНА ДЕЦА ИМАТИ У СВУ ВЕЧНОСТ

18. Коју изузетну част ће имати послушни људи и чему ће се радовати у сву вечност?

18 Послушни људи ће добити највећу част коју неко може имати – да у сву вечност служе Јехови зато што га воле. Они који имају наду да ће живети на земљи моћи ће да брину о прелепој планети коју је Јехова створио да буде њихов дом. Ускоро ће под влашћу Божјег Краљевства земља и све на њој бити предивно као некад. Исус ће решити све проблеме који су настали због тога што су Адам и Ева напустили Јеховину породицу. Јехова ће ускрснути милионе људи, даће им савршено здравље и могућност да вечно живе у рају на земљи (Лука 23:42, 43). Кад сви који буду служили Јехови на земљи постану савршени, имаће славу и част о којој је Давид писао (Пс. 8:5).

19. Шта никада не смемо заборавити?

19 Уколико припадаш великом мноштву, чека те прелепа будућност. Бог те воли. Он жели да будеш део његове породице. Зато дај све од себе да он буде задовољан тобом. Немој никада изгубити из вида Јеховина обећања. Цени што имаш част да служиш нашем драгом небеском Оцу и да га славиш у сву вечност.

ПЕСМА 107 Божји пут је љубав

^ одл. 5 У срећним породицама, које складно функционишу, свако зна шта се од њега очекује. Отац је поглавар и с љубављу брине о породици, мајка му пружа подршку, а деца су послушна родитељима. Слично је и у Јеховиној породици. Треба да знамо шта он очекује од нас и да поступамо у складу с тим. Ако тако будемо радили, заувек ћемо бити део његове породице.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јехова је људе створио са способношћу да развијају особине попут његових. По узору на њега, муж и жена се с љубављу опходе једно према другом и према својим синовима. Они воле Јехову и захвални су му што имају децу и зато у њих усађују љубав према Јехови и жељу да му служе. Показују им видео у ком је објашњено зашто је Јехова дао Исуса као откупну жртву за нас. Причају им и да ћемо у рају бринути о земљи и животињама у сву вечност.