Пређи на садржај

Пређи на садржај

34. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Увери се у Јеховину доброту

Увери се у Јеховину доброту

Испитајте Јехову и уверите се да је добар. Срећан је човек коме је он уточиште (ПС. 34:8)

ПЕСМА 117 Божја доброта

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Према Псалму 34:8, како се можемо уверити у Јеховину доброту?

ЗАМИСЛИ да ти је неко понудио јело које никада раније ниси пробао. Како ћеш знати да ли ти се свиђа? Да ли тако што ћеш га гледати, мирисати, питати домаћицу које састојке је користила или питати друге како се њима свиђа? Не. Једини начин да се увериш да ли ти се свиђа јесте да га сам пробаш.

2 Како учимо о Јеховиној доброти? Нешто можемо сазнати тако што читамо Библију и наше публикације, а нешто док слушамо како други говоре о добрим стварима које је Јехова учинио за њих. Али Јеховину доброту ћемо у потпуности разумети тек када сами испитамо колико је он добар, то јест када у свом животу осетимо његову доброту. (Прочитати Псалам 34:8.) То можемо објаснити једним примером. Рецимо да желимо да започнемо с пуновременом службом, али да бисмо остварили тај циљ најпре треба да поједноставимо свој живот. Вероватно смо много пута прочитали Исусово обећање да ће нам Јехова пружити све што нам је потребно ако нам је Краљевство на првом месту, али никад нисмо били у ситуацији да Јехова учини тако нешто за нас (Мат. 6:33). Па ипак, с вером у Исусово обећање, одлучујемо да нешто предузмемо. Трудимо се да мање трошимо, да нађемо посао с краћим радним временом и да више учествујемо у служби. Док то чинимо, видимо како се Јехова брине да увек имамо оно што нам је потребно и на тај начин се путем личног искуства уверавамо у његову доброту.

3. У складу са Псалмом 16:1, 2, према коме је Јехова посебно добар?

3 Јехова је „добар према свима“, чак и према онима који га не познају (Пс. 145:9; Мат. 5:45). Међутим, он је посебно добар према онима који га воле и служе му целом душом. (Прочитати Псалам 16:1, 2.) Погледајмо које све добре ствари Јехова чини за нас.

4. Шта Јехова чини за оне који желе да му се приближе?

4 Кад год смо применили нешто што смо научили од Јехове, видели смо како то добро утиче на наш живот. Примера ради, док смо га упознавали и развијали љубав према њему, он нам је помагао да се ослободимо штетних ставова и навика (Кол. 1:21). Кад смо му предали свој живот и крстили се, у још већој мери смо осетили његову доброту јер нам је дао чисту савест и омогућио нам да му се приближимо (1. Петр. 3:21).

5. Како у служби осећамо Јеховину доброту?

5 Док учествујемо у служби проповедања, имамо прилику да осетимо колико је Јехова добар. Да ли си по природи стидљив? Многа браћа и сестре јесу. Пре него што си постао Јеховин сведок, вероватно ниси ни сањао да ћеш једног дана куцати на врата потпуним странцима и преносити им поруку која баш и није популарна. Па ипак, сада је то део твоје свакодневице. И не само то, уз Јеховину помоћ научио си да уживаш у томе. Јехова ти пружа подршку на још много начина. Помаже ти да останеш смирен кад се суочиш с противљењем у служби. Кад разговараш с неким ко је заинтересован, помаже ти да се сетиш стиха који би значио тој особи. Осим тога, даје ти снагу да истрајно проповедаш чак и када већину људи не занима добра вест (Јер. 20:7-9).

6. Како Јеховина доброта долази до изражаја када нас поучава?

6 Јеховина доброта долази до изражаја и када нас поучава како да проповедамо (Јов. 6:45). На састанку радним даном гледамо добро осмишљене видео-презентације које нам могу дати идеју како да започињемо и водимо разговоре. У почетку се можда прибојавамо да пробамо нешто ново, али кад се ипак одважимо на то, често увидимо да управо те нове идеје дају добре резултате. Осим тога, на састанцима и конгресима добијамо подстицаје да учествујемо и у оним видовима службе који су за нас нови. Можда нам тако нешто тешко пада, али ако то ипак урадимо, Јехова ће нас благословити. Погледајмо шта можемо очекивати ако се поуздамо у Јехову и тражимо нове начине да му још боље служимо, без обзира на то какве су нам околности. Затим ћемо видети како можемо остварити своје циљеве у служби.

ЈЕХОВА БЛАГОСИЉА ОНЕ КОЈИ СЕ УЗДАЈУ У ЊЕГА

7. Који благослов ћемо добити ако се потрудимо да учинимо више у служби?

7 Постајемо још ближи Јехови. Погледајмо шта је испричао Самјуел *, старешина који са својом женом служи у Колумбији. Њих двоје су већ служили као пионири, али желели су да учине више тако што би прешли у скупштину у којој је била потребна помоћ у проповедању. То је подразумевало одређена одрицања. Самјуел каже: „Трудили смо се да живимо у складу с начелом из Матеја 6:33 и пазили смо да не купујемо непотребне ствари. Најтеже од свега нам је било да се иселимо из свог стана. Био је као створен за нас и већ смо га отплатили.“ Кад су се преселили на ново подручје, за живот им је била довољна само шестина онога што су некад зарађивали. „У свему томе, видели смо Јеховину руку и како он одговора на наше молитве“, каже Самјуел. „Осећамо Јеховину подршку и љубав као никада раније.“ Да ли и ти на неки начин можеш учинити више у служби? Ако можеш, буди уверен да ћеш се тако приближити Јехови и да ће ти он пружити све што ти је потребно (Пс. 18:25).

8. Шта си научио из онога што су доживели Иван и Викторија?

8 Имамо још више радости у служби. Запази шта су рекли Иван и Викторија, брачни пар пионира из Киргизије. Они су се трудили да скромно живе како би могли да се ставе на располагање за рад на различитим пројектима, као што је изградња наших објеката. Иван каже: „У потпуности смо се посветили сваком пројекту на ком смо радили. На крају дана смо били уморни, али осећали смо мир и радост, јер смо знали да смо све то радили за Јехову. Срећни смо и што смо склопили многа нова пријатељства и што имамо лепе успомене“ (Мар. 10:29, 30).

9. Шта једна сестра постиже у служби упркос тешким околностима?

9 Служење Јехови нам доноси радост чак и кад имамо тешке околности. Примера ради, Миреј, удовица из западне Африке, некада је радила као лекар, а након одласка у пензију, почела је с пионирском службом. Пошто има тежи облик артритиса, у служби од врата до врата може да издржи само сат времена. Али више времена може да проведе у служби на јавним местима. Она има много накнадних посета и библијских курсева, а с некима од њих контактира путем телефона. Због чега се Миреј толико труди да учини више у служби? „Неизмерно волим Јехову и Христа Исуса. Често молим Јехову да ми помогне да му што више пружим у служби“ (Мат. 22:36, 37).

10. Према 1. Петровој 5:10, шта ће Јехова учинити за оне који се труде да пруже више у служби?

10 Добијамо додатну обуку од Јеховине организације. Кени, пионир који служи на Маурицијусу, добио је такву обуку. Кад је упознао истину, прекинуо је студије на факултету, крстио се и почео да служи као стални пионир. Он каже: „Трудим се да живим у складу с речима пророка Исаије: ’Ево мене, мене пошаљи!‘“ (Ис. 6:8). Кени је радио на више грађевинских пројеката и учествовао је у превођењу наших публикација на свој матерњи језик. Он каже: „Добио сам обуку која ми је била потребна да бих добро обављао своја задужења.“ Али није научио само техничке ствари које су се тицале посла. „Научио сам и да препознам своје границе и схватио сам на којим особинама треба да радим да бих боље служио Јехови и браћи.“ (Прочитати 1. Петрову 5:10.) Ако размислиш о својим околностима, можда ћеш и ти доћи до закључка да би могао да се ставиш на располагање и добијеш додатну обуку од Јеховине организације.

Брачни пар проповеда на подручју где је потребно више објавитеља; млада сестра учествује у изградњи Дворане Краљевства; старији брачни пар сведочи телефоном. Сви они уживају у служби (Видети 11. одломак)

11. Шта су неке сестре из Јужне Кореје урадиле да би више учествовале у служби и до чега је то довело? (Видети слику на насловној страни.)

11 Чак је и искусним објавитељима потребна обука кад почињу с неким новим видом службе. Током пандемије коронавируса, старешине из једне скупштине у Јужној Кореји су написале: „Неки који су због слабог здравља раније ретко ишли у службу проповедања сада то редовно чине путем видео-везе. Три сестре које имају преко 80 година научиле су да користе електронске уређаје и сада скоро сваког дана учествују у служби“ (Пс. 92:14, 15). Можеш ли и ти да учиниш нешто више у служби и осетиш Јеховину доброту у још већој мери? Погледајмо шта можеш учинити да би остварио тај циљ.

КОРАЦИ КОЈИ ВОДЕ КА ОСТВАРЕЊУ ЦИЉА

12. Шта Јехова обећава онима који се уздају у њега?

12 Научи да се ослањаш на Јехову. Он обећава да ће нас обилно благословити ако се уздамо у њега и дајемо му најбоље (Мал. 3:10). Фабиола из Колумбије се лично уверила у истинитост тог обећања. Чим се крстила, желела је да почне да служи као стални пионир. Међутим, имала је мужа и троје деце и морала је да ради јер без њене плате не би успели да подмире све потребе. Али чим је испунила услове за пензију, молила се Јехови да јој помогне да оствари свој циљ. Она каже: „Обично је потребно доста времена да се неком одобри захтев за пензију, али ја сам почела да примам пензију само месец дана након што сам поднела захтев. То је било равно чуду!“ После два месеца је уписала сталну пионирску службу. Сада има преко 70 година и више од 20 година је пионир. За то време је помогла да осам особа дође до крштења. Она каже: „Премда понекад осећам да немам снаге, Јехова ми сваког дана помаже да наставим са својом службом.“

Из чега се види да су се Аврахам, Сара, Јаков и свештеници који су прелазили Јордан уздали у Јехову? (Видети 13. одломак)

13-14. Наведи неке примере који нам могу помоћи да се уздамо у Јехову и више учинимо у служби.

13 Учи од оних који су се уздали у Јехову. Библија говори о многима који су свим срцем служили Јехови. У многим ситуацијама Јеховин благослов је уследио тек након што су направили први корак. Примера ради, Јехова је благословио Аврахама тек након што је он напустио свој дом „иако није знао куда иде“ (Јевр. 11:8). Јаков је добио посебан благослов тек након што се рвао са анђелом (Пост. 32:24-30). Кад се израелски народ спремао да пређе у Обећану земљу, река Јордан се зауставила тек након што су свештеници загазили у њене набујале воде (Ис. Нав. 3:14-16).

14 И у данашње време многи који служе Јехови ослањају се на њега и траже начине да учине више у служби. Пејтон и његова супруга Дајана волели су да читају о браћи и сестрама који су то урадили, попут оних о којима се говори у серији чланака „Они спремно служе“. * Пејтон каже: „Док смо читали њихове приче, имали смо осећај да посматрамо некога ко ужива у укусном оброку. Што смо више читали о њима, то смо више желели да и ми пробамо тако нешто и уверимо се колико је Јехова добар.“ Пејтон и Дајана су се на крају преселили на подручје где је било потребно више објавитеља. Можда су се и теби свидели ти чланци. Можда се сећаш и видеа Проповедање на удаљеном подручју – Аустралија и Проповедање на удаљеном подручју – Ирска. Они се налазе на сајту jw.org. Такав материјал ти може дати идеју како да и ти обогатиш своју службу.

15. Зашто је добро друштво важно?

15 Бирај добро друштво. Већа је вероватноћа да ћемо пробати неко ново јело ако смо често у друштву оних који уживају у њему. Слично томе, ако се дружимо са онима којима је служење Јехови важније од свега, већа је вероватноћа да ћемо и ми тражити нове начине да учинимо више у служби. Тако нешто су доживели Кент и Вероника. „Пријатељи и породица су нас подстицали да се опробамо у новим видовима службе“, каже Кент. „Захваљујући томе што смо се дружили са онима којима је Краљевство на првом месту, одважили смо се да испробамо нешто ново.“ Кент и Вероника сада служе као специјални пионири у Србији.

16. Како се из Исусовог поређења у Луки 12:16-21 види да треба да будемо спремни на одрицања?

16 Буди спреман на одрицања. Да бисмо угодили Јехови, не морамо да се одрекнемо свега у чему уживамо (Проп. 5:19, 20). Међутим, уколико се устежемо да урадимо више у служби само да бисмо избегли свако одрицање, могли бисмо направити исту грешку као човек из једног Исусовог поређења. Он је напорно радио да би себи створио удобан живот и притом се није обазирао на Бога. (Прочитати Луку 12:16-21.) Кристијан, који живи у Француској, каже: „Јехови и својој породици давао сам само остатке свог времена и снаге.“ Онда су он и његова супруга одлучили да почну с пионирском службом. Али да би остварили тај циљ, морали су да промене посао. Основали су малу фирму за чишћење и научили су да буду задовољни с мањим приходима. Да ли су зажалили због тога? Кристијан каже: „Сада више уживамо у служби и драго нам је кад видимо како људи с којима проучавамо Библију или их посећујемо уче о Јехови.“

17. Зашто се понекад устручавамо да учествујемо у неком виду службе?

17 Опробај се у новим видовима службе (Дела 17:16, 17; 20:20, 21). Кад је почела пандемија коронавируса, Ширли, пионирка из Сједињених Држава, схватила је да ће морати да проповеда људима на другачији начин. У почетку је оклевала да почне да сведочи телефоном. А онда је током посете покрајинског надгледника чула неке практичне савете о томе како сведочити телефоном и од тада редовно учествује у том виду службе. Она каже: „У почетку сам се плашила да сведочим телефоном, али сада стварно уживам у томе. Разговарамо са више људе него када смо ишли у службу од врата до врата!“

18. Шта ће нам помоћи да савладамо препреке на путу до остварења својих циљева у служби?

18 Направи план и држи га се. Кад наиђемо на препреке, обично се молимо за помоћ и размишљамо о томе како да их савладамо (Посл. 3:21). Соња, која служи као стални пионир у једној групи на ромском језику у Европи, каже: „Волим да запишем своје циљеве на папир који држим негде где га лако могу видети. На својој комоди држим цртеж раскрснице. Када треба да донесем неку одлуку, погледам ту раскрсницу и размишљам у ком смеру ће ме моја одлука одвести.“ Кад наиђе на неку препреку, Соња се труди да сачува позитиван став. Она каже: „Свака нова ситуација може бити као зид који ми блокира пут или као мост који ми помаже да стигнем до циља. Све зависи од мог става.“

19. По чему ће се видети да смо захвални за све што нам Јехова даје?

19 Јехова нам даје многе благослове за које смо сигурно захвални. Та захвалност долази до изражаја када дајемо све од себе да га славимо (Јевр. 13:15). То може значити да ћемо размишљати о новим начинима да учинимо више у служби, што ће Јехова сигурно благословити. На сваки нови дан гледај као на прилику да се још једном увериш колико је Јехова добар. С таквим ставом бићеш сличнији Исусу, који је рекао: „Моја је храна да чиним оно што је по вољи онога који ме је послао и да довршим дело које ми је поверио“ (Јов. 4:34).

ПЕСМА 80 „Испитајте и видите да је Јехова добар“

^ одл. 5 Све добре ствари долазе од Јехове. Он их даје свима, чак и злим људима. Али посебно воли да чини добро за оне који му одано служе. У овом чланку ћемо видети како он то чини. Такође ћемо сазнати како они који су предузели кораке да учине више у служби доживљавају Јеховину доброту на посебан начин.

^ одл. 7 Нека имена су промењена.

^ одл. 14 Ови чланци су раније излазили у Стражарској кули, а сада се могу наћи на веб-сајту jw.org. Иди на О НАМА > ИЗ ЖИВОТА ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА > ОСТВАРИВАЊЕ ДУХОВНИХ ЦИЉЕВА.