Пређи на садржај

Пређи на садржај

33. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова бди над својим народом

Јехова бди над својим народом

Јеховине очи бдију над онима који га се боје (ПС. 33:18)

ПЕСМА 4 Јехова је мој Пастир

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто је Исус молио Јехову да чува његове следбенике?

 У НОЋИ пре своје смрти, Исус је упутио једну посебну молитву свом небеском Оцу. Молио га је да чува његове следбенике (Јов. 17:15, 20). Наравно, Јехова је увек бринуо о свом народу и штитио га. Међутим, Исус је знао да ће Сатана окрутно прогонити његове ученике. Такође је знао да ће им бити потребна Јеховина помоћ да би се одупрли Сатаниним опаким нападима.

2. Према Псалму 33:18-20, зашто не треба да се плашимо тешкоћа?

2 Свет, који је у Сатаниној власти, врши огроман притисак на Христове следбенике. Суочавамо се с тешкоћама које нас могу обесхрабрити и чак испитати нашу оданост Јехови. Али као што ћемо видети у овом чланку, нема разлога за страх. Јехова бди над нама. Он је свестан свега што нас мучи и увек је спреман да нам помогне. Погледајмо два библијска примера из којих се види како Јехова бди над онима који га се боје. (Прочитати Псалам 33:18-20.)

КАД СЕ ОСЕЋАМО УСАМЉЕНО

3. Због чега бисмо се могли осећати усамљено?

3 Иако припадамо великој породици коју чини мноштво браће и сестара, повремено бисмо се могли осећати усамљено. На пример, млади могу имати осећај да су препуштени сами себи док објашњавају своја веровања пред школским друговима. Може их мучити усамљеност кад се преселе у другу скупштину. Неки од нас су тужни или се боре с негативним емоцијама, мислећи да све то морају да носе сами. Можда оклевамо да поверимо своја осећања другима из страха да нас неће разумети. Понекад се можда питамо да ли је икоме уопште стало до нас. Када се осећамо усамљено, без обзира на разлог, могле би нас обузети и беспомоћност и тескоба. Јехова не жели да се тако осећамо. Како то знамо?

4. Зашто је пророк Илија рекао: „Само сам ја остао“?

4 Размотримо пример Божјег пророка Илије. Након што се Језавеља заклела да ће га убити, он је 40 дана бежао да би спасао свој живот (1. Краљ. 19:1-9). Док се скривао у једној пећини, рекао је Јехови: „Само сам ја остао [од пророка]“ (1. Краљ. 19:10). Али није било тако. Авдија, управитељ краљевог двора, спасао је 100 пророка које је Језавеља хтела да убије (1. Краљ. 18:7, 13). Зашто се онда Илија осећао толико усамљено? Да ли је мислио да су сви пророци које је Авдија спасао побијени? Да ли је био усамљен зато што нико из народа није почео да служи Јехови након што се на гори Кармил показало ко је прави Бог? Можда је мислио да нико не зна да му живот виси о концу или да никоме није стало до њега. Библија не открива зашто се тако осећао. Али оно што сигурно знамо јесте да га је Јехова разумео и знао је како да му помогне.

Када смо усамљени, како нас може утешити размишљање о ономе што је Јехова учинио за Илију? (Видети 5. и 6. одломак)

5. Како је Јехова уверио Илију да није сам?

5 Јехова је помогао Илији на неколико начина. Подстакао га је да каже шта га мучи. Двапут га је питао: „Шта радиш ту?“ (1. Краљ. 19:9, 13). Док му је Илија говорио о својим бригама, пажљиво га је слушао. Затим га је уверио да је уз њега и показао му своју моћ. Такође му је рекао да има још много оних који се не клањају Валу (1. Краљ. 19:11, 12, 18). Нема сумње да је Илији било лакше када је рекао Јехови све што му је било на срцу и када је чуо његов одговор. Јехова му је затим дао неколико важних задатака. Рекао му је да помаже Азаила за краља над Сиријом, Јуја за краља над Израелом и Јелисеја за пророка (1. Краљ. 19:15, 16). На тај начин му је помогао да се усредсреди на позитивне ствари. Такође му је дао блиског сарадника Јелисеја. Како теби Јехова може помоћи када си усамљен?

6. Шта би могао да кажеш Јехови када се осећаш усамљено? (Псалам 62:8).

6 Јехова те позива да му се молиш. Он види какав терет носиш и уверава те да ће те слушати кад год му се обратиш (1. Сол. 5:17). Он воли да слуша молитве својих слугу (Посл. 15:8). Шта би могао да кажеш Јехови када се осећаш усамљено? Попут Илије, излиј му своје срце. (Прочитати Псалам 62:8.) Реци му шта те брине и како се осећаш због тога. Замоли га да ти помогне да пронађеш начин да се избориш са својим осећањима. На пример, ако си уплашен и имаш осећај да си потпуно сам кад треба да сведочиш у школи, замоли Јехову да ти да храброст. Можеш га молити и за мудрост да тактично објасниш своја веровања (Лука 21:14, 15). Ако се бориш с негативним осећањима, замоли га да ти помогне да се повериш неком зрелом брату или сестри. Моли га и да тој особи помогне да те разуме. Реци Јехови све што ти је на срцу, запажај како он одговара на твоје молитве и прихвати помоћ других. Ако то будеш радио, нећеш се осећати тако усамљено.

Да ли се трудиш да више учествујеш у служби и сарађујеш с различитом браћом и сестрама? (Видети 7. одломак)

7. Шта си научио од Маурисија?

7 Јехова нам је поверио леп и важан задатак. Буди уверен да он запажа и цени све што радиш у скупштини и у служби (Пс. 110:3). Како ти оно што радиш за Јехову може помоћи када се осећаш усамљено? Размисли о ономе што је испричао млади брат Маурисио *. Кратко након што се он крстио, један његов добар пријатељ је почео духовно да слаби и напустио је истину. Маурисио каже: „Када сам видео како се полако удаљава од Јехове, почео сам да сумњам у себе. Питао сам се да ли ћу успети да испуним завет да служим Јехови и да останем део његове породице. Осећао сам се усамљено и мислио сам да ме нико неће разумети.“ Шта је помогло Маурисију? Он каже: „Ишао сам више у службу. То ми је помогло да не размишљам само о себи и томе како се осећам. Док сам сарађивао с другима у служби, био сам срећан и нисам био толико усамљен.“ Чак и када не можемо ићи у службу на уобичајен начин, много нам значи када с нашом браћом учествујемо у активностима као што су писање писама и сведочење телефоном. Шта је још помогло Маурисију? Он додаје: „Више сам се залагао и у скупштини. Трудио сам се да што боље припремам и износим ученичке задатке. То ме је уверило да ме Јехова и браћа и сестре цене.“

КАДА НАС ПРИТИСНУ ОЗБИЉНИ ПРОБЛЕМИ

8. Како озбиљни проблеми могу утицати на нас?

8 Током ових последњих дана, није необично што имамо проблеме (2. Тим. 3:1). Па ипак, понекад се сасвим неочекивано јави проблем који нас затекне потпуно неспремне. То би могао бити новчани проблем, нека болест или губитак вољене особе. Кад се то деси, могли бисмо бити под таквим притиском да се питамо да ли ћемо издржати, нарочито ако се проблеми нижу један за другим или се суочавамо с више њих истовремено. Тада је важно да имамо на уму да је Јехова свестан свега кроз шта пролазимо и да уз његову помоћ можемо пребродити све тешкоће.

9. Опиши неке кушње с којима се Јов суочио.

9 Погледајмо шта се десило верном Божјем слуги Јову. За кратко време, суочио се с неколико тешких кушњи. У једном дану је сазнао да му је сва стока страдала или је отета, да су му слуге побијене и, што је најгоре, да су му сва деца погинула (Јов 1:13-19). Убрзо након тога, док се још борио с неизмерном тугом, задесила га је мучна болест (Јов 2:7). Било му је толико тешко да је узвикнуо: „Згадио ми се живот! Не желим више да живим“ (Јов 7:16).

Да би уверио Јова у то да га воли и да ће увек бринути о њему, Јехова му говори о томе колико брине о свим својим створењима на земљи (Видети 10. одломак)

10. Како је Јехова помогао Јову да истраје у кушњама? (Видети слику на насловној страни.)

10 Јехова је све време био уз Јова. Он га је много волео и зато му је помогао да издржи све што га је снашло. Разговарао је с Јовом и подсетио га је на своју бескрајну мудрост и на то с колико љубави брине о свим својим створењима на земљи. Говорио је о многим животињама које уливају страхопоштовање (Јов 38:1, 2; 39:9, 13, 19, 27; 40:15; 41:1, 2). Јехова је ојачао и утешио Јова и преко свог слуге Елијуја. Он је уверио Јова да Јехова увек награђује оне који му истрајно служе. Али рекао му је и да греши што мисли само на своје проблеме и да треба да има на уму колико су људи незнатни у поређењу с Јеховом, Створитељем свемира (Јов 37:14). Јехова је Јову поверио и један задатак. Требало је да се моли за своја три посетиоца која су згрешила (Јов 42:8-10). Како Јехова брине о нама када пролазимо кроз тешке ситуације?

11. Какву нам утеху Библија пружа када доживљавамо невоље?

11 Јехова се нама данас не обраћа као Јову, али нам говори путем своје Речи, Библије (Римљ. 15:4). Теши нас тако што нам даје предивну наду за будућност. Погледајмо само неколико мисли из Библије које нас могу утешити када имамо озбиљне проблеме. Примера ради, Јехова нас уверава да нас ништа „не може раставити од [његове] љубави“, па чак ни тешке кушње (Римљ. 8:38, 39). Такође нам каже да је „близу свих који га призивају“ у молитви (Пс. 145:18). Позива нас да се ослонимо на њега јер ћемо тако моћи да пребродимо сваку кушњу и чак да будемо срећни упркос патњи (1. Кор. 10:13; Јак. 1:2, 12). Божја Реч нас подсећа и на то да су наше невоље привремене и кратке у поређењу с вечном наградом коју нам Јехова даје (2. Кор. 4:16-18). Можемо у потпуности веровати његовом обећању да ће уклонити узрочнике свих наших проблема – Сатану Ђавола и оне који попут њега воле и чине зло (Пс. 37:10). Да ли си већ запамтио неке утешне библијске стихове који ће ти помоћи у будућим кушњама?

12. Шта треба да радимо да би нас Јеховина Реч ојачала?

12 Јехова од нас очекује да одвајамо време да редовно проучавамо Библију и да дубоко размишљамо о ономе што читамо. Када примењујемо оно што учимо, наша вера је јача и ближи смо свом небеском Оцу. Све то нам улива снагу и помаже да се изборимо с кушњама. Јехова такође даје свој свети дух онима који се уздају у његову Реч. Тај дух нам може дати изузетну снагу да се изборимо са свим потешкоћама (2. Кор. 4:7-10).

13. Како нам духовна храна коју нам обезбеђује „верни и разборити роб“ помаже кад имамо озбиљне проблеме?

13 „Верни и разборити роб“ нам уз Јеховину помоћ обезбеђује мноштво чланака и разноврстан видео-материјал, као и музику и песме. Све то нам помаже да изградимо јаку веру и останемо духовно будни (Мат. 24:45). Важно је да користимо све што нам Јехова даје. Једна сестра из Сједињених Држава веома је захвална за сву ту духовну храну. Она је рекла: „Већ 40 година служим Јехови и за то време је моја оданост њему много пута била испитана.“ Она је доживела тешке трагедије. Њен деда је погинуо када је пијани возач налетео на његов ауто, родитељи су јој умрли од тешке болести, а она је два пута имала рак. Шта јој је помогло да преживи све то? Она каже: „Јехова је увек бринуо о мени. Духовна храна коју нам он даје преко верног и разборитог роба улива ми снагу. Захваљујући њој, могу рећи исто што је рекао и Јов: Док сам жива, ’нећу се одрећи своје оданости Богу‘“ (Јов 27:5).

Шта би могао да учиниш за своју браћу и сестре? (Видети 14. одломак)

14. Како нам Јехова у тешким периодима помаже преко браће и сестара? (1. Солуњанима 4:9).

14 Јехова поучава своје слуге да теше и воле једни друге током тешких времена (2. Кор. 1:3, 4; прочитати 1. Солуњанима 4:9). По узору на Елијуја, браћа и сестре су уз нас и помажу нам да останемо верни када доживљавамо проблеме (Дела 14:22). Примера ради, погледајмо како је нашу сестру Дајану скупштина охрабрила и помогла јој да остане духовно јака након што се њен муж озбиљно разболео. Она је испричала: „Није било нимало лако. Али током тих тешких месеци, осећали смо како нас Јехова штити и води с љубављу. Наша скупштина је урадила много тога за нас. Посете, телефонски позиви и загрљаји браће и сестара помогли су нам да прођемо кроз тај тежак период. Пошто ја не возим, други су долазили по мене и возили ме у службу и на састанке.“ Стварно смо срећни што смо део породице у којој влада таква љубав!

ЗАХВАЛНОСТ ЗА ЈЕХОВИНУ ЉУБАВ И БРИГУ

15. Зашто можемо бити сигурни да ћемо се изборити с кушњама?

15 Пре или касније, сви ћемо се суочити с неком кушњом. Међутим, као што смо видели, не морамо сами да се боримо с проблемима. Као отац који неизмерно воли своју децу, Јехова увек бди над нама. Он је уз нас, слуша наше молитве и спреман је да нам прискочи у помоћ (Ис. 43:2). Уверени смо да можемо изаћи на крај са сваком кушњом зато што нам Јехова великодушно даје све што нам је потребно. Дао нам је молитву, Библију, обиље духовне хране и браћу и сестре, који су ту за нас када нам је тешко.

16. Шта треба да радимо ако желимо да Јехова и даље брине о нама?

16 Много смо захвални нашем небеском Оцу који бди над нама. „Срце нам се радује због њега“ (Пс. 33:21). Захвалност за његову бригу можемо показати тако што користимо све што нам даје. Да бисмо остали у његовом окриљу, и ми треба да урадимо нешто. Ако смо му од срца послушни и живимо у складу с његовом вољом, он ће заувек бдети над нама! (1. Петр. 3:12).

ПЕСМА 30 Мој Отац, Бог, Пријатељ

^ Без Јеховине помоћи не бисмо могли да се изборимо са свим потешкоћама с којима се данас суочавамо. Као што ћемо видети у овом чланку, можемо бити сигурни да Јехова брине за свој народ. Он је свестан тога с каквим проблемима се свако од нас бори и пружа нам оно што нам је потребно да бисмо изашли на крај с њима.

^ Нека имена су промењена.