Пређи на садржај

Пређи на садржај

36. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јеховин народ воли праведност

Јеховин народ воли праведност

Срећни су они који су гладни и жедни праведности (МАТ. 5:6)

ПЕСМА 9 Јехова је наш Краљ

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. У каквој кушњи се Јосиф нашао и како је реаговао?

 ЈАКОВЉЕВ син Јосиф се нашао у озбиљној кушњи. Жена његовог господара Петефрија упорно га је наговарала да спава с њом, али Јосиф то нипошто није хтео да уради. Неко би могао да се пита: „Због чега ју је одбио?“ Петефрије није био ту. Осим тога, Јосиф је био роб у тој кући и она је могла да му загорча живот. Али он није подлегао њеном притиску. Због чега? Рекао је: „Како бих [...] могао да учиним тако велико зло и да згрешим Богу?“ (Пост. 39:7-12).

2. На основу чега је Јосиф закључио да је прељуба грех против Бога?

2 Како је Јосиф знао да је прељуба у Божјим очима „велико зло“? Мојсијев закон, који је укључивао јасну заповест: „Не учини прељубу“, био је написан тек 200 година након овог догађаја (Изл. 20:14). Па ипак, довољно добро је познавао Јехову да разуме како он гледа на прељубу. Примера ради, сигурно је знао да је Јехова осмислио брак као заједницу једног мушкарца и једне жене. Вероватно је чуо и како је Јехова у две ситуације заштитио његову прабаку Сару да би могла да остане верна свом мужу. На сличан начин, Бог је заштитио и Исакову жену Ребеку (Пост. 2:24; 12:14-20; 20:2-7; 26:6-11). Док је Јосиф размишљао о свему томе, разумео је шта Бог сматра исправним, а шта погрешним. Пошто је волео Бога, волео је и његова мерила праведности и зато је чврсто решио да их се држи.

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Нема сумње да и ти волиш праведност. Али сви смо несавршени и ако не пазимо, на нас би лако могло утицати гледиште овог света о томе шта је исправно, а шта не (Ис. 5:20; Римљ. 12:2). Зато ћемо у наставку видети шта је праведност и како љубав према овој особини утиче на наш живот. Затим ћемо осмотрити три корака која ће нам помоћи да ојачамо своју љубав према Јеховиним мерилима.

ШТА ЈЕ ПРАВЕДНОСТ?

4. Коју погрешну представу многи имају о праведности?

4 Верске вође у Исусово време сматрале су себе праведнима. Па ипак, Исус их је осудио зато што су критиковали друге и постављали своја мерила за исправно и погрешно. Неки људи данас поступају на сличан начин. Они тврде да не раде ништа лоше, али то просуђују на основу својих мерила. Обично су пуни себе, склони томе да осуђују друге људе и мисле да су бољи од њих (Проп. 7:16; Лука 16:15). Такве особине немају никакве везе с праведношћу и Јехова их не воли.

5. Шта је према Библији праведност? Наведи примере.

5 Праведност је дивна особина. Једноставно речено, бити праведан значи радити оно што Јехова сматра исправним. Речи које се у Библији користе за праведност преносе мисао о томе да се живи по Јеховиним мерилима која су најузвишенија. На пример, Јехова је рекао да трговци треба да користе „исправан тег“ (Пон. зак. 25:15). Према томе, хришћанин који жели да га Бог сматра праведним биће увек поштен у свом послу. Поред тога, праведан човек воли правду и тешко му је кад види да се с неким неправедно поступа. Надаље, неко ко искрено жели да потпуно угоди Јехови узима у обзир његово гледиште када доноси одлуке (Кол. 1:10).

6. Зашто можемо бити сигурни у то да су Јеховина мерила најбоља за нас? (Исаија 55:8, 9).

6 Библија описује Јехову као извор праведности (Јер. 50:7). С обзиром на то да је Створитељ, он једини има право да одреди шта је исправно, а шта погрешно. Будући да је савршен, његово гледиште о томе шта је исправно, а шта погрешно далеко је узвишеније од нашег гледишта, које је често искривљено због несавршености и греха (Посл. 14:12; прочитати Исаију 55:8, 9). Међутим, ми смо створени по Божјој слици и зато можемо да живимо у складу с његовим мерилима праведности (Пост. 1:27). И не само то, ми волимо да живимо тако. Љубав према нашем Оцу покреће нас да се угледамо на њега најбоље што можемо (Еф. 5:1).

7. Зашто су нам потребна поуздана мерила? Наведи пример.

7 Живот нам је много бољи када се држимо Јеховиних мерила за исправно и погрешно. Да ли разумеш због чега је тако? Замисли шта би се десило ако би свака банка засебно одређивала вредност валута или ако би свака грађевинска компанија користила своје мерне јединице за одређивање димензија зграда. Настао би хаос. Исто би било и ако се медицинско особље не би држало утврђених стандарда за лечење пацијената. То би могло имати фаталан исход. Сасвим је јасно да нас поуздана мерила штите. Слично томе, и Божја мерила за исправно и погрешно су заштита за нас.

8. Какав живот чека оне који воле праведност?

8 Јехова благосиља оне који се труде да живе у складу с његовим мерилима. Он обећава: „Праведници ће поседовати земљу и заувек ће живети на њој“ (Пс. 37:29). Можеш ли да замислиш какво ће јединство, мир и радост владати међу људима када се сви буду држали Јеховиних мерила? Јехова жели да и ти живиш у таквом свету. Свако од нас има добре разлоге да воли праведност. Како да још више волимо ту особину? Осмотрићемо три корака која нам могу помоћи у томе.

ОЈАЧАЈ СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИНИМ МЕРИЛИМА

9. Шта ће нам помоћи да волимо праведност?

9 Први корак: Воли Јехову јер он поставља мерила праведности. Да бисмо волели праведност, треба да јачамо своју љубав према Јехови, који одлучује шта је исправно а шта погрешно. Што га више волимо, више ћемо желети да живимо по његовим мерилима. Да су Адам и Ева волели Јехову, никада не би прекршили његову заповест (Пост. 3:1-6, 16-19).

10. Шта је Аврахам урадио да би боље разумео како Јехова размишља?

10 Ми не желимо да направимо исту грешку као Адам и Ева. Да бисмо то избегли, треба да наставимо да учимо о Јехови, да ценимо његове особине и да се трудимо да разумемо како он размишља. Док то радимо, наша љубав према њему сигурно ће бити све већа. Размисли о Аврахаму. Он је истински волео Јехову. Чак и када му је било тешко да разуме његове одлуке, он се није бунио. Уместо тога, трудио се да га боље упозна. Примера ради, када је сазнао да је Јехова одлучио да уништи Содом и Гомору, Аврахам се бојао да ће „Судија целе земље“ погубити праведника заједно са злим. Аврахам то није могао ни да замисли, па је зато с пуно поштовања поставио Јехови нека питања. Он му је стрпљиво одговарао на њих. На крају је Аврахам разумео да Јехова испитује срце сваког човека и да никада не кажњава недужне заједно са онима који чине зло (Пост. 18:20-32).

11. Из чега се види да је Аврахам волео Јехову и имао поверења у њега?

11 На Аврахама је дубоко утицао разговор с Јеховом о градовима Содому и Гомори. Нема сумње да је после тога још више волео и поштовао свог небеског Оца. Али након више година, Аврахамово поуздање у Јехову је поново било на испиту. Јехова је тражио од њега да принесе свог вољеног сина Исака као жртву. Али Аврахам је сада већ боље познавао Јехову и зато га овог пута није ништа питао. Почео је да се припрема да уради оно што је Јехова тражио од њега. Па ипак, иако је без поговора послушао Јехову, замисли само колико му се срце цепало. Мора да је дубоко размишљао о ономе што је током живота научио о Јехови. Знао је да он никада не би поступио неправедно и безосећајно. Из онога што је апостол Павле написао у посланици Јеврејима види се да је Аврахам био уверен у то да Јехова може ускрснути Исака из мртвих (Јевр. 11:17-19). На крају крајева, он је обећао Аврахаму да ће од Исака настати велики народ, а у то време Исак није имао децу. Аврахам је волео Јехову и зато се уздао у то да ће он праведно поступити. Иако му је било веома тешко, вера га је покренула да послуша свог Оца (Пост. 22:1-12).

12. Како можемо поступати по узору на Аврахама? (Псалам 73:28).

12 По узору на Аврахама, и ми треба да наставимо да учимо о Јехови. Док то радимо, бићемо му све ближи и наша љубав према њему биће све већа. (Прочитати Псалам 73:28.) Увежбаћемо своју савест и моћи ћемо да доносимо одлуке које су у складу с његовим мерилима (Јевр. 5:14). Захваљујући томе, нећемо никоме дозволити да нас наведе да урадимо нешто лоше. Биће нам одбојна и сама помисао да урадимо било шта што би нанело бол нашем небеском Оцу и нарушило наше пријатељство с њим. Како још можемо показати да волимо праведност?

13. Како можемо „ићи за праведношћу“? (Пословице 15:9).

13 Други корак: Из дана у дан развијај љубав према праведности. Да бисмо ојачали своју љубав према Јеховиним мерилима праведности, потребни су труд и стрпљење, исто као када желимо да ојачамо неки мишић. То је нешто на чему треба свакодневно да радимо. Јехова је разуман и никад не очекује од нас више од онога што можемо (Пс. 103:14). У његовој Речи пише да он „воли онога ко иде за праведношћу“. (Прочитати Пословице 15:9.) Ако смо поставили неки циљ у Јеховиној служби, ми се трудимо да га остваримо. Исто важи и за циљ да чинимо оно што је исправно, а он ће нам стрпљиво помагати да напредујемо и да се с временом побољшавамо (Пс. 84:5, 7).

14. Шта је „оклоп праведности“ и зашто нам је потребан?

14 Јехова нас с љубављу подсећа да није тешко држати се његових заповести (1. Јов. 5:3). Сасвим супротно, оне нам пружају заштиту која нам је потребна сваког дана. Сети се духовне ратне опреме коју је апостол Павле описао (Еф. 6:14-18). Који део те опреме штити наше срце? То је „оклоп праведности“, који представља Јеховина праведна мерила. Баш као што оклоп штити дословно срце, та мерила штите наше симболично срце, то јест наше жеље, осећања и мисли. Зато је јако важно да „оклоп праведности“ буде део наше духовне ратне опреме (Посл. 4:23).

15. По чему ће се видети да ли носиш „оклоп праведности“?

15 По чему ће се видети да носиш „оклоп праведности“? По томе што у свакодневним одлукама узимаш у обзир Божја мерила. Када бираш о чему ћеш разговарати, коју музику ћеш слушати, шта ћеш гледати или које књиге ћеш читати, најпре се питај: „Чиме ћу хранити своје срце? Да ли је то у складу с Јеховиним мерилима или истиче неморал, насиље, похлепу и себичност, све оно што Јехова сматра неправедним?“ (Фил. 4:8). Ако су твоје одлуке у складу с Јеховином вољом, његова праведна мерила ће штитити твоје срце.

Твоја праведност може бити „као морски таласи“ (Видети 16. и 17. одломак)

16-17. Како нас речи из Исаије 48:18 уверавају да можемо заувек живети у складу с Јеховиним мерилима?

16 Да ли те икада брине помисао да нећеш успети да живиш у складу с Јеховиним праведним мерилима дан за даном, годину за годином? Размисли о једном поређењу које је Јехова користио. Оно је записано у Исаији 48:18. (Прочитати.) Јехова обећава да ће наша праведност бити „као морски таласи“. Замисли да стојиш на обали мора и гледаш таласе како један за другим запљускују обалу. Док посматраш тај призор који одише спокојством, да ли бринеш да тих таласа једног дана неће бити? Тако нешто ти сигурно не пада на памет. Ти знаш да они већ хиљадама година запљускују обалу и то се сигурно неће променити.

17 Како твоја праведност може бити „као морски таласи“? Када треба да донесеш неку одлуку, најпре размисли о томе шта би Јехова желео да урадиш. Затим поступи тако. Колико год тешка била нека одлука, твој брижни Отац ће увек бити ту да ти помогне да исправно поступиш и да из дана у дан живиш по његовим праведним мерилима (Ис. 40:29-31).

18. Зашто не треба да судимо другима по нашим мерилима?

18 Трећи корак: Препусти суд Јехови. Док се трудимо да живимо у складу с Јеховиним праведним мерилима, морамо пазити да не судимо другима и да не мислимо да смо бољи од њих. Ми немамо право да им судимо према својим мерилима, већ треба да задржимо на уму да је Јехова „Судија целе земље“ (Пост. 18:25). Он то није поверио нама. У суштини, Исус је заповедио: „Немојте судити, да вам се не би судило“ (Мат. 7:1). *

19. Из чега се види да је Јосиф препустио суд Јехови?

19 Размисли поново о Јосифу. Он није судио другима, чак ни онима који су му нанели огромну неправду. Његова браћа су га напала, продала га као роба и рекла оцу да је мртав. Након више година, он се поново срео са својом браћом. Пошто је тада имао висок положај у Египту и велику моћ, могао је да им се освети и да их строго казни. Његова браћа су се плашила да ће он управо тако поступити, иако су се искрено покајала за оно што су му урадила. Али Јосиф им је рекао: „Не бојте се. Зар сам ја Бог да вам судим?“ (Пост. 37:18-20, 27, 28, 31-35; 50:15-21). Он је био понизан и свестан тога да једино Јехова има право да суди.

20-21. Шта нам може помоћи да не сматрамо себе праведнијима од других?

20 По узору на Јосифа, и ми препуштамо суд Јехови. Примера ради, не мислимо да знамо зашто наша браћа и сестре поступају на одређени начин. Ми не можемо да читамо срца – само „Јехова просуђује [...] мотиве“ (Посл. 16:2). Он воли све људе, без обзира на њихово порекло и културу. Подстиче нас да „широм [отворимо] своје срце“ (2. Кор. 6:13). Ми се трудимо да волимо сву нашу браћу и сестре, а не да им судимо.

21 Треба да пазимо и на то да не судимо људима који не деле наша веровања (1. Тим. 2:3, 4). Да ли би икада рекао за неког свог рођака: „Он никада неће прихватити истину“? Сигурно да не би. То би значило да смо поносни и да смо узели за право да судимо другима. Јехова још увек „свим људима“ даје прилику да се покају (Дела 17:30). Увек имај на уму следеће: Оне који мисле да су праведнији од других, Јехова сматра неправеднима.

22. Шта ти је циљ и зашто?

22 Ако волимо Јеховина мерила праведности и живимо по њима, бићемо срећнији и пружићемо добар пример другима. Захваљујући томе, још више ћемо се зближити једни с другима и с Јеховом. Увек будимо „гладни и жедни праведности“ (Мат. 5:6). Сигурни смо да ће Јехова запазити наш труд и бити задовољан нашим напретком. Иако у овом свету има неправде на сваком кораку, не губи наду! Увек имај на уму да „Јехова воли праведне“ (Пс. 146:8).

ПЕСМА 139 Живот у новом свету

^ У овом злом свету је тешко пронаћи праведне људе. Ипак, милиони се труде да исправно поступају. Без сумње си и ти један од њих. Ти живиш тако зато што волиш Јехову, а он воли праведност. Како можемо још више волети ову дивну особину? У овом чланку ћемо осмотрити шта је праведност и како нам живот постаје бољи када радимо оно што је исправно. Биће речи и о неким корацима који ће нам помоћи да још више волимо ову особину.

^ Скупштинске старешине понекад морају да суде у случајевима који укључују озбиљан грех и покајање (1. Кор. 5:11; 6:5; Јак. 5:14, 15). Међутим, они су понизни, свесни су тога да не могу да читају срца других и увек имају на уму да суде у Јеховино име. (Упоредити с 2. Летописа 19:6.) Зато се труде да по узору на Бога буду разумни, милосрдни и праведни.