Пређи на садржај

Пређи на садржај

32. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 44 Молитва у тескоби

Јехова жели да се сви покају

Јехова жели да се сви покају

Јехова не жели да ико погине, него да се сви покају (2. ПЕТР. 3:9)

СРЖ

Шта значи покајати се, зашто је то неопходно и како Јехова помаже људима да се покају за своје грехе.

1. Шта се подразумева под покајањем?

 КАДА згрешимо, неопходно је да се покајемо. Према Библији, човек који се каје мења свој став према ономе што је радио, престаје с тим и решен је да то више не понови. (Видети у Библији Речник појмова, „Покајање“.)

2. Зашто сви треба да знамо шта је покајање? (Немија 8:9-11).

2 Сваки човек треба да зна шта је покајање. Зашто? Зато што сви свакодневно грешимо. Као потомци Адама и Еве, сви смо наследили грех и смрт (Римљ. 3:23; 5:12). Нико од нас није изузетак. Чак и они који су имали изузетну веру, као што је апостол Павле, борили су се против греха (Римљ. 7:21-24). Да ли то значи да због својих греха стално треба да се осећамо јадно и бедно? Не. Јехова је милосрдан и он жели да будемо срећни. Погледајмо шта се дешавало с Јудејцима у Немијино време. (Прочитати Немију 8:9-11.) Јехова није желео да тугују због грехова које су раније починили већ да му радосно служе. Он добро зна да покајање води до тога да човек поново буде срећан. Зато и жели да научимо шта значи покајање. Ако се покајемо за своје грехе, можемо бити сигурни да ће нам наш милосрдни Отац опростити.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 У овом чланку ћемо размотрити три ствари у вези са покајањем. Као прво, видећемо шта је Јехова рекао Израелцима о покајању. Као друго, сазнаћемо како је Јехова помагао људима да се покају. И као треће, видећемо шта је Исус говорио својим ученицима о покајању.

ШТА ЈЕ ЈЕХОВА РЕКАО ИЗРАЕЛЦИМА О ПОКАЈАЊУ

4. Шта је Јехова рекао израелском народу о покајању?

4 Када је од Израелаца створио народ, Јехова је с њима склопио савез. Ако би се држали његових закона, он би их штитио и дао би им свој благослов. О тим законима им је рекао: „Ова заповест коју вам данас дајем није претешка за вас нити је ван вашег домашаја“ (Пон. зак. 30:11, 16). Али ако би се окренули од њега, рецимо тако што би се клањали другим боговима, више их не би штитио и сигурно би трпели последице. Међутим, чак и у том случају, могли су поново да стекну Божју наклоност (Пон. зак. 30:1-3, 17-20). Могли су се вратити свом Богу Јехови и покорити му се. Другим речима, могли су да се покају. Тада би им се Јехова поново приближио и дао им свој благослов.

5. По чему се видело да Јехова није дигао руке од свог народа? (2. Краљевима 17:13, 14).

5 Јеховин изабрани народ је стално кршио његове заповести. Не само што су се клањали идолима већ су радили и друге одвратне ствари. Због тога су трпели последице. Али Јехова је и даље покушавао да помогне свом тврдоглавом народу. Увек изнова им је слао пророке како би их подстакао да се покају и да му се врате. (Прочитати 2. Краљевима 17:13, 14.)

6. Како је Јехова преко својих пророка објаснио свом народу колико је важно да се покају? (Видети и слику.)

6 Јехова је преко пророка често упозоравао свој народ шта ће се десити ако се не промене. На пример, преко пророка Јеремије им је рекао: „Врати се, одметнице, Израеле! [. . .] Нећу се гневити на тебе, јер сам ја веран [. . .] Нећу се довека гневити. Само признај кривицу, јер си се побунила против Јехове“ (Јер. 3:12, 13). Преко пророка Јоила их је позвао: „Вратите се мени свим својим срцем“ (Јоило 2:12, 13). Преко Исаије је рекао: „Очистите се, престаните пред мојим очима чинити зла дела. Немојте више чинити зло“ (Ис. 1:16-19). А преко пророка Језекиља их је питао: „Зар је мени драго да умре онај ко је зао? [. . .] Зар не желим да престане да греши и остане жив? Није ми нимало драго да било ко умре [. . .] Зато престаните да грешите и живећете!“ (Језек. 18:23, 32). Јехова жели да људи живе, и то вечно, и зато је срећан кад види да се кају за своје грехе. Дакле, Јехова не помаже људима тек кад се покају. Хајде да видимо још неке примере.

Јехова је преко пророка често подстицао свој тврдоглави народ да се покаје (Видети 6. и 7. одломак)


7. Чему је Јехова поучио свој народ на примеру пророка Осије и његове жене?

7 Погледајмо чему је Јехова поучио свој народ на основу примера из стварног живота. Ради се о Гомери, жени пророка Осије. Она је починила прељубу и оставила Осију због другог мушкарца. Да ли то значи да за њу више није било никакве наде? Јехова, који добро зна шта је у срцу сваког човека, рекао је Осији: „Иди и поново воли жену коју други воли и која прељубу чини, као што и Јехова воли израелски народ, иако се они окрећу другим боговима“ (Ос. 3:1; Посл. 16:2). Запазимо да је Осијина жена тада још увек чинила озбиљан грех. Па ипак, Јехова је рекао Осији да јој опрости и врати је кући. a Слично томе, Јехова није дигао руке од свог својеглавог народа. Иако су чинили страшне грехе, он их је и даље волео и помагао им да се покају и промене. Да ли на основу овог примера можемо закључити да ће Јехова, који испитује свачије срце, помоћи некоме ко чини озбиљан грех да се покаје? (Посл. 17:3). Хајде да видимо.

КАКО ЈЕХОВА ПОМАЖЕ ЉУДИМА ДА СЕ ПОКАЈУ

8. Како је Јехова покушао да помогне Каину да се покаје? (Постанак 4:3-7; видети и слику).

8 Каин је био Адамов и Евин првенац. Од родитеља је наследио склоност да ради оно што је лоше. Штавише, Библија каже да су му „дела била зла“ (1. Јов. 3:12). Можда баш због тога Јехова „на Каина и на његов принос није погледао с наклоношћу“. Уместо да се промени, „Каин се због тога жестоко разгневио и постао је озлојеђен“. Шта је онда Јехова урадио? Разговарао је с њим. (Прочитати Постанак 4:3-7.) Запази да је Јехова био благ кад је покушао да резонује с Каином. Рекао је да ће га благословити ако буде добро поступио, али га је и упозорио да ће га грех савладати ако се и даље буде гневио. Нажалост, он га није послушао. Није дозволио Јехови да му помогне да се покаје. Да ли је због такве Каинове реакције Јехова одлучио да више никоме не помогне да се покаје? Далеко од тога!

Јехова је био благ кад је покушао да резонује с Каином. Рекао је да ће га благословити ако буде добро поступио, али га је и упозорио да ће га грех савладати ако се и даље буде гневио (Видети 8. одломак)


9. Како је Јехова помогао Давиду да се покаје?

9 Јехова је много волео краља Давида. Чак је за њега рекао да је човек по његовом срцу (Дела 13:22). Али Давид је починио неке озбиљне грехе, као што су прељуба и убиство. Због тога је, према Мојсијевом закону, заслужио смрт (Лев. 20:10; Бр. 35:31). Али тада се Јехова умешао. b Послао му је пророка Натана, иако код њега још није било ни назнака о томе да се каје за оно што је урадио. Прича коју му је Натан испричао погодила га је право у срце и подстакла га да се покаје (2. Сам. 12:1-14). Написао је један дирљив псалам који открива колико му је било жао због онога што је урадио (Пс. 51, увод). Тај псалам је пружио утеху многима који су чинили грехе и подстакао их да се покају. Зар нам није драго што је Јехова помогао Давиду да се покаје?

10. Шта мислиш о Јеховином стрпљењу и опраштању?

10 Јехова мрзи сваку врсту греха (Пс. 5:4, 5). Али пошто нас воли, жели да нам помогне када погрешимо. Јехова жели да чак и онима који су починили најтеже грехе помогне да се покају и да му се приближе. То је стварно утешно знати. Размишљање о Јеховином стрпљењу и опраштању подстиче нас да му будемо верни и да се брзо покајемо када згрешимо. Хајде сада да видимо шта је Исус рекао својим ученицима о покајању.

ШТА ЈЕ ИСУС РЕКАО СВОЈИМ УЧЕНИЦИМА О ПОКАЈАЊУ

11-12. Како је Исус показао колико је Јехова спреман да нам опрости? (Видети слику.)

11 У првом веку је дошло време да се појави Месија. Као што смо споменули у претходном чланку, Јехова је и преко Јована Крститеља и преко Исуса Христа поучио људе колико је важно да се покају (Мат. 3:1, 2; 4:17).

12 Током своје службе на земљи, Исус је говорио о томе колико је његов Отац спреман да нам опрости. Испричавши причу о изгубљеном сину, Исус је на упечатљив начин показао какав је његов Отац. Наиме, један младић је одлучио да оде од куће и живи раскалашно, али на крају се уразумио и вратио кући. Како је реаговао његов отац? Исус је рекао: „Док је [син] још био далеко, отац га је угледао и сажалио се на њега, па је потрчао, загрлио га и изљубио.“ Тај син је хтео да замоли оца да му допусти да му буде слуга. Али отац га је назвао својим сином, примио га назад и за њега рекао: „Био је изгубљен и нађен је“ (Лука 15:11-32). Пре него што је дошао на земљу, Исус је небројено пута видео како његов Отац исказује милосрђе грешницима који су се кајали. Исус је овом причом на упечатљив начин дочарао колико је милосрдан наш Отац Јехова.

Отац из Исусове приче о изгубљеном сину жури да загрли свог сина, који се вратио кући (Видети 11. и 12. одломак)


13-14. Шта је апостол Петар научио о покајању и како је то преносио другима? (Видети и слику.)

13 Апостол Петар је од Исуса научио много тога о покајању и опраштању. Често је правио грешке, али му је Исус великодушно опраштао. На пример, након што се три пута одрекао свог Господа, сигурно га је раздирао осећај кривице (Мат. 26:34, 35, 69-75). Али Исус му се након свог ускрсења појавио и то по свему судећи насамо (Лука 24:33, 34; 1. Кор. 15:3-5). Он је знао да се Петар покајао и желео је да га увери да му је опростио (Мар. 16:7).

14 Будући да је имао такво искуство, Петар је могао да поучи друге о томе шта значи покајати се и добити опроштај. Неко време након празника Педесетнице, одржао је говор пред мноштвом Јудејаца који нису веровали у Исуса и отворено им је рекао да су они убили Месију. У исто време их је подстакао да нешто предузму, рекавши: „Покајте се дакле и вратите се Богу да би вам греси били избрисани, да би вам од Јехове дошла окрепа“ (Дела 3:14, 15, 17, 19). Петар је заправо рекао да покајање подстиче грешника да промени начин размишљања и поступања и да почне да ради оно што се допада Богу. Још је рекао да ће им Јехова избрисати грехе, као да их никад није ни било. А деценијама касније, својим суверницима је написао: „Јехова [. . .] је стрпљив с вама јер не жели да ико погине, него да се сви покају“ (2. Петр. 3:9). То сазнање је веома утешно за све нас кад починимо неке грехе – чак и оне веома озбиљне!

Исус је знао да се Петар покајао и желео је да га увери да му је опростио (Видети 13. и 14. одломак)


15-16. (а) Како је апостол Павле научио колико је важно опраштати? (1. Тимотеју 1:12-15). (б) Шта ћемо размотрити у наредном чланку?

15 Савле из Тарса је био познат по томе што је чинио многе лоше ствари. Био је острашћени прогонитељ Христових следбеника. Вероватно је већина хришћана сматрала да је непоправљив и да нема шансе да се покаје. Али Исусов начин размишљања је био далеко изнад људског. Он и његов Отац су видели да Савле има јако добре особине. Исус је рекао да је он „изабрао тог човека“ (Дела 9:15). Чак је помоћу једног чуда помогао Савлу да се покаје (Дела 7:58–8:3; 9:1-9, 17-20). Кад је постао хришћанин, Савле, касније познат као апостол Павле, често је говорио колико је захвалан Јехови и Исусу за доброту и милосрђе које су му указали. (Прочитати 1. Тимотеју 1:12-15.) Подстакнут захвалношћу, својој браћи и сестрама је пренео једну важну истину, наиме: „Бог у својој доброти жели да те доведе до покајања“ (Римљ. 2:4).

16 Једном приликом је Павле чуо за скандалозну ситуацију у скупштини у Коринту. На основу тога како је приступио том проблему учимо много о томе како нас Јехова с пуно љубави укорава и колико је важно бити милосрдан. Тиме ћемо се детаљније позабавити у наредном чланку.

ПЕСМА 33 Баци своје бреме на Јехову

a Ово је био специфичан случај. Јехова у данашње време ни од кога не тражи да остане у браку са прељубником. Заправо, он је преко свог Сина објаснио да се преварени брачни друг може развести уколико то жели (Мат. 5:32; 19:9).

b Видети чланак „Колико нам значи Јеховина спремност да опрашта?“ у Стражарској кули од 15. новембра 2012, стр. 21-23, одл. 3-10.