Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Истрајност нека доврши своје дело“

„Истрајност нека доврши своје дело“

„Истрајност нека доврши своје дело, да будете савршени и потпуни, без икаквог недостатка“ (ЈАК. 1:4)

ПЕСМЕ: 135, 139

1, 2. (а) Шта учимо од Гедеона и његових 300 људи? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто је према речима из Луке 21:19 истрајност веома важна?

ИЗРАЕЛСКИ војници су били скоро на измаку снаге након што су целу ноћ под вођством судије Гедеона гонили своје непријатеље — Мадијанце и њихове савезнике. Прешли су више од 30 километара. У Библији пише да су Гедеон и његових 300 војника били исцрпљени када су прешли реку Јордан. Међутим, још увек нису добили битку јер је остало око 15 000 непријатељских војника. Израелци су знали да не смеју одустати јер им се указала прилика да се ослободе непријатеља који их је годинама тлачио. Зато су наставили с потером и на крају покорили Мадијанце (Суд. 7:22; 8:4, 10, 28).

2 Ми такође учествујемо у једној исцрпљујућој борби. Наши непријатељи су Сатана, његов свет, као и наша сопствена несавршеност. Неки од нас се тако боре деценијама и уз Јеховину помоћ већ су однели неке победе. Међутим, понекад смо уморни од те борбе, као и од ишчекивања краја овог поретка. Још увек нисмо однели коначну победу. Исус је напоменуо да ћемо се у овим последњим данима суочавати са разним потешкоћама, као и са жестоким прогонством, али је такође рекао да ћемо те препреке моћи да савладамо ако будемо истрајни. (Прочитати Луку 21:19.) Шта се заправо подразумева под истрајношћу? Шта ће нам помоћи да будемо истрајни? Шта учимо од оних који су истрајали под тешким околностима? И шта се подразумева под тим да наша истрајност треба да „доврши своје дело“? (Јак. 1:4).

ШТА ЈЕ ИСТРАЈНОСТ?

3. Шта је истрајност?

3 Када се у Библији говори о истрајности, не мисли се само на подношење потешкоћа или неприлика. Ту је укључен став особе према тешкоћама које доживљава. Истрајна особа је храбра, постојана и стрпљива. У једном речнику се истрајност описује као „унутрашња снага која омогућава човеку да подноси проблеме, али не тако што се једноставно мири са њима већ тако што гаји живу наду да ће се ствари променити набоље“. Даље се каже: „Истрајност му помаже да не поклекне ни под најтежим околностима. Човек који поседује ову врлину може и највеће страдање претворити у велику победу, јер иза патње види остварење циља.“

4. Зашто можемо рећи да се истрајност Божјих слугу заснива на љубави?

4 Истрајност Божјих слугу заснива се на љубави. (Прочитати 1. Коринћанима 13:4, 7.) Љубав према Јехови мотивише нас да поднесемо оно што он дозвољава (Лука 22:41, 42). Љубав према браћи нам помаже да подносимо њихове мане (1. Петр. 4:8). Љубав према брачном другу ће нас навести да тражимо начине да ојачамо брак и да истрајемо кад наиђу проблеми с којима се суочавају чак и они који имају добар брак (1. Кор. 7:28).

ШТА ЋЕ ТИ ПОМОЋИ ДА БУДЕШ ИСТРАЈАН?

5. Зашто је Јехова у најбољем положају да нам помогне да будемо истрајни?

5 Моли се Јехови да ти да потребну снагу. Јехова је „Бог који даје истрајност и утеху“ (Римљ. 15:5). Једино он у потпуности разуме не само проблеме с којима се суочавамо већ и како на нас утичу наше окружење, емоције, па чак и наш генетски склоп. Дакле, он је у најбољем положају да нам помогне да будемо истрајни. У Библији пише: „Испуњава жељу онима који га се боје, чује вапај њихов и спасава их“ (Пс. 145:19). Међутим, како Бог услишава наше молитве?

6. Како ће Јехова „створити излаз“, као што то пише у Библији?

6 Прочитати 1. Коринћанима 10:13. Када се молимо Јехови да нам помогне да се изборимо с неким проблемом, он ће „створити излаз“. Да ли ће Јехова водити догађаје тако да уклони проблем? Можда. У већини случајева, он ће створити излаз тако што ће нам помоћи да издржимо. Јехова нам даје снагу како бисмо могли истрајавати и бити дуготрпљиви с радошћу (Кол. 1:11). Будући да он добро зна где су наше физичке, менталне и емоционалне границе, никада неће дозволити да нека ситуација постане толико тешка да му не можемо остати верни.

7. Објасни зашто нам је духовна храна неопходна да бисмо били истрајни.

7 Јачај своју веру тако што ћеш редовно узимати духовну храну. Планинари који се пењу на Монт Еверест, највиши планински врх на свету, у току дана потроше око 6 000 калорија, што је много више него што је просечној особи потребно у нормалним условима. Да би истрајали у пењању и стигли до свог циља, планинари морају уносити довољно калорија. Слично томе, да бисмо остали на свом хришћанском путу и стигли до свог циља, морамо редовно узимати довољно духовне хране. Потребна нам је самодисциплина да бисмо имали довољно времена за читање и проучавање Библије и библијске литературе, као и за наше састанке. Тако јачамо своју веру храном „која остаје за вечни живот“ (Јов. 6:27).

8, 9. (а) Према речима записаним у Јову 2:4, 5, шта треба да задржимо у мислима када се нађемо у кушњи? (б) Када се следећи пут нађемо у кушњи, о чему би било добро да размишљамо?

8 Имај на уму да се ради о нашој беспрекорности пред Богом. Када се неки Јеховин слуга нађе у некој кушњи, сигурно му није нимало лако. Међутим, постоји нешто далеко важније од наше патње. Начин на који се будемо суочили с кушњом показаће да ли је Јехова за нас Врховни Владар. Сатана, који је довео у питање његово право да буде Врховни Владар, ругао се Јехови следећим речима: „Све што човек има даће за душу своју. Али, молим те, пружи руку и дотакни се његових костију и његовог меса, и видећеш да ће те у лице проклети“ (Јов 2:4, 5). Према Сатаниним речима, ниједан човек не служи Богу из искрене љубави. Сатана отада сигурно није променио своје мишљење. Вековима касније, када је био збачен с неба, и даље је био на гласу као тужитељ верних Божјих слугу, који их је дан и ноћ оптуживао пред Богом (Откр. 12:10). Он још увек доводи у питање нашу беспрекорност. Силно би желео да устукнемо пред кушњама и да престанемо да подржавамо Божју врховну власт.

9 Када се следећи пут будемо нашли у некој кушњи, могли бисмо замислити следећу сцену. На једној страни су Сатана и демони који тврде да ћемо поклекнути под притиском и престати да служимо Јехови. На другој страни су Јехова, његов Син који сада влада, ускрснули помазаници и безброј анђела. Они силно желе да успемо у својој борби и радује их када виде како и поред проблема сваки дан истрајавамо у својој верности Јехови као Врховном Владару. Јехова својим слугама каже: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга“ (Посл. 27:11). Добро је да на те речи гледамо као да их Јехова упућује лично нама.

10. Како се можемо угледати на Исуса што се тиче истрајности?

10 Размишљај о благословима које ће ти донети истрајност. Замисли да током једног дугог путовања станеш усред неког дугачког тунела. Свуда око тебе је само мрак. Међутим, ти знаш да уколико наставиш да идеш тим тунелом, на крају ћеш угледати светло. Исто тако, можда ти се понекад чини да се твоје невоље само нижу једна за другом. Могуће је да се чак и Исус тако осећао. Он је поднео противљење, понижење, па чак и „мученички стуб“, што је без сумње био најмрачнији период његовог живота на земљи. Па ипак, он је све то поднео „због радости која је стајала пред њим“ (Јевр. 12:2, 3). Размишљао је о благословима које ће добити за своју истрајност, а посебно о свом доприносу томе да се посвети Божје име и потврди Божје право да буде Врховни Владар. Исусове кушње су биле привремене, али ће зато његова величанствена награда трајати вечно. Кушње нам могу донети много боли и разочарања, али добро је да задржимо на уму да су оне само привремене.

МНОГИ СУ ИСТРАЈАЛИ

11. Зашто је добро да разматрамо примере оних који су истрајали?

11 Док истрајавамо у некој кушњи, добро је да задржимо на уму да нисмо сами. Да би помогао сухришћанима да истрају под теретом проблема које је проузроковао Сатана, апостол Петар им је написао: „Ви му се одуприте, чврсти у вери, знајући да исте патње подносе и ваша браћа по свету“ (1. Петр. 5:9). Из искуства оних који су истрајали под тешким околностима учимо како да останемо постојани. Њихова искуства нас такође уверавају да можемо успети у томе и да ће наша верност бити награђена (Јак. 5:11). Сада ћемо размотрити неколико примера. [1]

12. Шта учимо од херувима који су стајали на улазу у еденски врт?

12 Херувими. Нека од првих духовних створења која су се појавила људима оставила су одличан пример у томе како истрајати у обављању неког тежег задатка. Јехова је „на источној страни еденског врта поставио херувиме и пламени мач који се стално окретао, да би чували пут ка дрвету живота“ [2] (Пост. 3:24). Јасно је да херувими нису били створени зато да би обављали такав задатак. На крају крајева, грех и побуна нису били део Јеховине намере за човечанство. Па ипак, нигде у Библији не пише да су се ти херувими као духовна створења високог ранга жалили да је тај задатак исувише једноставан за њих. Није им било досадно нити су одустали од свог задатка. Послушно су стајали на свом месту док год је то било потребно, вероватно до времена Потопа, више од 1 600 година касније.

13. Шта је Јову дало снаге да истраје?

13 Јов. Уколико су те пријатељи или чланови породице повредили својим речима, ако болујеш од озбиљне болести или патиш због смрти неког ко ти је био близак, Јовово искуство ти може пружити утеху (Јов 1:18, 19; 2:7, 9; 19:1-3). Премда није знао зашто га је задесило толико трагедија у животу, није се препустио очају. Зашто? Пре свега „бојао се Бога“ (Јов 1:1). Јов је чврсто одлучио у свом срцу да буде веран Богу и у добру и у злу. Бог га је подстакао да размишља о неким предивним делима стварања. То га је уверило да ће Јехова у право време прекинути његову патњу (Јов 42:1, 2). Управо то се и десило. „Јехова га је избавио из невоље у којој је био заробљен. Тако је Јехова дао Јову двоструко више од свега што је раније имао. Јов је умро стар, науживавши се живота“ (Јов 42:10, 17).

14. Према 2. Коринћанима 1:6, како је Павлов пример користио другима?

14 Апостол Павле. Да ли се суочаваш са противљењем или чак прогонством? Да ли као скупштински старешина или покрајински надгледник имаш много одговорности? Можда ће ти користити дубље размишљање о примеру апостола Павла. Осим бројних „спољашњих невоља“ које су му стварали противници, сваки дан га је притискала и брига за скупштине (2. Кор. 11:23-29). Па ипак, никада се није предао и својим примером је многима ојачао веру. (Прочитати 2. Коринћанима 1:6.) Уколико истрајаваш под тешким околностима, имај на уму да твој пример може подстаћи друге да буду истрајни.

ДА ЛИ ЋЕ ИСТРАЈНОСТ ДОВРШИТИ СВОЈЕ ДЕЛО У ТВОМ СЛУЧАЈУ?

15, 16. (а) Какво дело истрајност довршава? (б) Наведи примере како истрајност довршава своје дело.

15 Исусов ученик Јаков је под Божјим надахнућем написао: „Истрајност нека доврши своје дело.“ Какво је то дело које истрајност треба да доврши? У стиху се даље каже да истрајност помаже хришћанима да буду „савршени и потпуни, без икаквог недостатка“ (Јак. 1:4). У кушњама обично откривамо какве слабости имамо и у чему треба да се поправимо. Међутим, тиме што истрајавамо ми усавршавамо нашу хришћанску личност, то јест постајемо бољи хришћани. Примера ради, можемо постати стрпљивији, захвалнији и саосећајнији.

Истрајност усавршава нашу хришћанску личност (Видети 15. и 16. одломак)

16 Будући да истрајност довршава тако важно дело као што је обликовање хришћанске личности, немојмо погазити библијска начела само зато да бисмо што пре окончали неку кушњу. Примера ради, шта ако ти се појаве неке нечисте мисли? Немој попустити пред искушењем, већ се моли за снагу да одбациш такве мисли. То ће ти помоћи у развијању самосавладавања. Да ли ти се неки члан породице противи због твоје вере? Дај све од себе да не попустиш под притиском већ да останеш веран Јехови. Тако ћеш јачати своју веру у Јехову. Увек имај на уму следеће: Да бисмо имали Божју наклоност, морамо бити истрајни (Римљ. 5:3-5; Јак. 1:12).

17, 18. (а) Објасни зашто је важно да будемо истрајни до краја. (б) У шта смо потпуно уверени?

17 Морамо истрајавати под притиском, и то не неко време, него до краја овог поретка. Да то илуструјемо једним примером. Замисли да се један брод преврнуо. Да би преживели, путници морају да пливају до обале. Они који би посустали само неколико метара од обале доживели би исту судбину као и они који би посустали много раније. Уколико желимо да живимо у новом свету, морамо истрајавати под тешким околностима. Наш живот зависи од наше истрајности. Ми имамо став попут апостола Павла, који је двапут рекао: „Не посустајемо“ (2. Кор. 4:1, 16).

18 Можемо бити потпуно уверени да ће нам Јехова помоћи да истрајемо до краја. И ми чврсто верујемо у оно што је апостол Павле написао у Римљанима 8:37-39: „У свему томе надмоћно побеђујемо посредством онога који нас је волео. Јер уверен сам да нас ни смрт, ни живот, ни анђели, ни власти, ни ово што је сада, ни оно што ће доћи, ни силе, ни висина, ни дубина, ни било шта друго што је створено, не може раставити од Божје љубави која је у Христу Исусу, нашем Господу.“ Наравно, понекад ћемо се уморити. Међутим, ако будемо истрајали до краја и ми ћемо попут Гедеона и његове војске победити у борби коју водимо (Суд. 8:4).

^ [1] (11. одломак) Разматрање материјала који говори о истрајности Божјих слугу у савремено доба такође може ојачати твоју веру. Примера ради, Годишњаци из 1992, 1999. и 2008, говоре о томе како су наша браћа и сестре у Етиопији, Малавију и Русији истрајали под тешким околностима.

^ [2] (12. одломак) У Библији не пише колико је херувима добило тај задатак.