Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како користиш своју машту?

Како користиш своју машту?

Људски мозак је у просеку тежак свега 1,4 килограма, али многи сматрају да је он „најсложенија ствар у свемиру за коју људи знају“. Наш мозак је заиста дивно створен. Што више будемо учили о њему, то ћемо више ценити Јеховина дивна дела (Пс. 139:14). Размотримо само једну од многих способности нашег мозга — машту.

Према једном речнику, машта је способност да „замислимо оно што је за нас ново и занимљиво, то јест оно што још нисмо видели или доживели“. Имајући у виду ову дефиницију, јасно је да често користимо машту. На пример, можда смо чули за неко лепо место, али то што никада нисмо били тамо није нас спречило да замишљамо како оно изгледа. Сваки пут када размишљамо о нечему што је тренутно ван домашаја наших чула, ми користимо машту.

У Библији пише да је Бог створио људе по својој слици (Пост. 1:26, 27). На основу тога можемо закључити да Јехова има способност која се може упоредити с маштом. Будући да нас је створио са способношћу да маштамо, логично је закључити да он очекује од нас да је користимо тако да боље разумемо његову вољу (Проп. 3:11). Зато је на месту да размотримо како нам машта може помоћи у томе и како нас с друге стране може изложити неким опасностима.

КАДА НАС МАШТА ИЗЛАЖЕ ОПАСНОСТИ

(1) Сањарење у неприкладно време или о неприкладним стварима.

Само по себи сањарење није нешто неисправно. Заправо неке чињенице говоре у прилог томе да оно може бити корисно. Међутим, у Проповеднику 3:1 пише да „све има своје време“, што значи да се може десити да неко ради нешто у време које за то није прикладно. Примера ради, можда нам мисли лутају током скупштинског састанка или личног проучавања Библије. Да ли нам је у тој ситуацији машта помоћ или сметња? Надаље, Исус је рекао колико је опасно препустити се неморалним фантазијама (Мат. 5:28). Можда смо дозволили себи да маштамо о нечему што је Јехови крајње неприхватљиво. Препуштање неморалним фантазијама може бити корак ка томе да се почини грех. Никада немојмо дозволити машти да нас удаљи од Јехове.

(2) Веровање да богатство води до трајне сигурности.

Материјалне ствари су неопходне и имају своју сврху. Међутим, ако почнемо да размишљамо о томе да оне воде до праве среће и сигурности, неминовно је да ћемо се на крају разочарати. Мудри краљ Соломон је написао: „Благо је богатом човеку утврђен град, и као висок зид у машти његовој“ (Посл. 18:11). Примера ради, узмимо у обзир какве су биле последице када су у септембру 2009. године велике кише поплавиле скоро целу Манилу на Филипинима. Како су прошли они који су били богати? Један имућан човек који је изгубио доста тога рекао је да та непогода никога није поштедела и да је нанела „патњу и богатима и сиромашнима“. Лако би нам се могло десити да поверујемо да су материјалне ствари извор сигурности, али то је далеко од истине.

(3) Брига око нечега што се вероватно никада неће десити.

Исус нам је дао савет да не будемо претерано забринути (Мат. 6:34). Особе које су склоне прекомерној бризи имају бујну машту. Лако се може десити да нас брига о нечему што се можда никада неће десити лиши снаге која нам је потребна за друге ствари. У Светом писму стоји да таква брига може водити до обесхрабрења, па чак и депресије (Посл. 12:25). Веома је важно да у складу са Исусовим саветом не бринемо превише унапред, већ да настојимо да изађемо на крај с проблемима које тренутно имамо.

КАКО НАМ МАШТА МОЖЕ БИТИ ОД КОРИСТИ

(1) Предвиђање и избегавање опасних ситуација.

У Светом писму се истиче колико је важно бити мудар и размишљати о могућем исходу својих одлука (Посл. 22:3). У том погледу нам машта може бити од велике користи. Како нам она помаже да донесемо добру одлуку када смо рецимо позвани на неко дружење? Након што узмемо у обзир ко ће све бити тамо, колико је особа позвано, као и место и време тог скупа, можемо се питати: „Како ће то дружење изгледати?“ Да ли заиста има основа да верујеш да ће се тамо сви држати библијских начела? То ти може помоћи да замислиш како ће то дружење изгледати. Дакле, машта нас може покренути да донесемо одлуке које ће нас сачувати ситуација које су опасне за нашу духовност.

(2) Размишљање о могућим решењима неког проблема.

Машта нам може помоћи и у решавању проблема. Замислимо да имамо неспоразум с неким суверником. На који начин бисмо пришли тој особи да бисмо изгладили нарушене односе? Треба узети у обзир много тога. На који начин та особа комуницира с другима? Када би било најбоље разговарати о насталом проблему? Које речи и какав тон гласа би били најприкладнији? Машта нам може помоћи да такорећи испробамо више приступа и да изаберемо онај за који мислимо да је најделотворнији (Посл. 15:28). Када дубоко размишљамо о томе како можемо решити деликатне ситуације, доприносимо миру у својој скупштини. Тада се ван сваке сумње може рећи да нам је машта од изузетне користи.

(3) Квалитетније читање и проучавање Библије.

Свакодневно читање Библије јесте изузетно важно, али сама по себи редовност није довољна. Неопходно је да схватимо како нам оно што читамо може користити у животу и да затим у складу с тим и поступамо. Читање Библије треба да нам помогне да још више ценимо Јеховина мерила. Машта нам може помоћи и у томе. Рецимо, читање књиге Примери вере може нам пробудити машту и помоћи нам да замислимо околности и порекло библијских личности о којима се говори у тој публикацији. Можемо дочарати ситуације у којима су се ти људи нашли тако што ћемо замислити оно што су они видели и чули, као и како су се тада осећали. То нам може отворити очи за драгоцене поуке и дивне мисли у стиховима које смо већ много пута читали. Према томе, нема сумње да машта може обогатити наше читање и проучавање Библије.

(4) Развијање и показивање саосећања.

Саосећање је нешто предивно. Оно се дефинише као способност да осетимо туђи бол у свом срцу. Јехова и Исус саосећају с другима и добро је да се угледамо на њих (Изл. 3:7; Пс. 72:13). Како можемо имати више саосећања? Једно од најефикаснијих средстава које нам може помоћи у томе јесте наша машта. Можда никада нисмо били у околностима у којима се налази неки наш суверник. Па ипак, можемо да се питамо: „Да сам ја на његовом месту, како бих се осећао? Шта би ми било потребно?“ Машта нам може помоћи да одговоримо на ова питања и да будемо саосећајнији. Ако будемо саосећали с другима, имаћемо благослове на сваком подручју живота, што се односи и на службу проповедања, као и на наш однос с браћом и сестрама.

(5) Замишљање живота у новом свету.

У Светом писму се на живописан начин говори о томе како ће изгледати живот у Божјем новом свету (Ис. 35:5-7; 65:21-25; Откр. 21:3, 4). Поред тога, у нашим публикацијама се налазе многе предивне илустрације које могу покренути нашу машту и помоћи нам да замислимо себе у новом свету. Јехова нам је подарио машту и зна да она може дубоко утицати на нас. Размишљање о испуњењу Јеховиних обећања јача нашу веру и помаже нам да останемо верни Јехови упркос проблемима.

Машта је изузетно драгоцен дар који смо добили од Јехове, Бога који нас веома воли. Она нам помаже да му служимо свим срцем. Покажимо да смо захвални Јехови за ту дивну способност тако што ћемо је користити онако како је он то замислио.