Пређи на садржај

Пређи на садржај

Останимо неутрални у разједињеном свету

Останимо неутрални у разједињеном свету

„Дајте [...] Богу Божје“ (МАТ. 22:21)

ПЕСМЕ: 33, 137

1. Како можемо бити подложни и Богу и властима?

У БОЖЈОЈ РЕЧИ пише да треба да будемо послушни властима, али у њој стоји и да морамо слушати Бога више него људе (Дела 5:29; Титу 3:1). Иако се може чинити да је то донекле контрадикторно, ту нема ни говора о томе. Да бисмо то исправно разумели и спровели у дело, неопходно је да уважимо начело релативне подложности. Исус је језгровито изразио то начело рекавши: „Дајте, дакле, цару царево, а Богу Божје“ [1] (Мат. 22:21). У складу са овим Исусовим речима, ми смо подложни властима тако што слушамо њихове законе, поштујемо њихове представнике и плаћамо порезе (Римљ. 13:7). С друге стране, када власти траже од нас да урадимо нешто што није у складу с Божјом вољом, и даље их поштујемо, али их нећемо послушати.

2. По чему је очигледно да смо неутрални што се тиче политике?

2 Богу дајемо оно што му припада и тако што се не мешамо у политику (Ис. 2:4). Према томе, ми се не противимо властима, које постоје зато што им Јехова то допушта, нити учествујемо у патриотским и националистичким активностима (Римљ. 13:1, 2). Не бавимо се лобирањем, не гласамо на изборима, не кандидујемо се за политичке функције нити покушавамо да мењамо власт.

3. Зашто морамо остати неутрални?

3 У Библији се наводи неколико разлога због којих Бог очекује да будемо неутрални. Примера ради, ми следимо пример Божјег Сина, Исуса Христа, и послушни смо његовим учењима. То значи да нисмо „део света“, то јест да се не мешамо у политику и не учествујемо у ратовима (Јов. 6:15; 17:16). Осим тога, морамо остати неутрални да бисмо били верни поданици Божјег Краљевства. Да ли бисмо иначе чисте савести могли проповедати добру вест да једино Божје Краљевство може решити све проблеме човечанства? Поред тога, за разлику од религија које се мешају у политику и тако уносе раздор међу своје чланове, права религија нам помаже да останемо неутрални и сачувамо јединство наше међународне организације (1. Петр. 2:17).

4. (а) Зашто можемо очекивати да се наша неутралност све више доводи у питање? (б) Зашто је важно да сада јачамо своју решеност да будемо неутрални?

4 Можда је у нашој средини политичка клима таква да можемо слободно служити Богу. Па ипак, пошто се Сатанин свет ближи свом крају, треба да будемо спремни на то да ће се наша неутралност све више доводити у питање. Свет врви од људи који су „неспремни за било какав договор“ и „тврдоглави“ тако да можемо очекивати да ће бити све више подела и сукоба (2. Тим. 3:3, 4). У неким земљама су се наша браћа услед изненадних политичких промена такорећи преко ноћи нашла у ситуацијама које су биле испит њихове неутралности. Према томе, веома је важно да сада јачамо своју решеност да будемо неутрални. Ако не бисмо били спремни за кушње, могло би нам се десити да поклекнемо под притиском. Дакле, шта можемо предузети како бисмо остали неутрални у разједињеном свету? Размотрићемо четири ствари које ће нам помоћи у томе.

ГЛЕДАЈМО НА ВЛАСТИ ПОПУТ ЈЕХОВЕ

5. Како Јехова гледа на власти?

5 Прво што нам може помоћи да останемо неутрални јесте да усвојимо Јеховино гледиште о властима. Премда нам се може чинити да неке власти поступају праведно, не смемо заборавити да Јехова никада није намеравао да људи владају једни над другима (Јер. 10:23). Власти често распирују национализам, који уноси раздор међу људе. Чак и најбоље политичке вође не могу решити све проблеме. Осим тога, од 1914. године људске власти се својим деловањем такорећи супротстављају Божјем Краљевству, које ће их ускоро уништити. (Прочитати Псалам 2:2, 7-9.)

6. На шта нас Божја Реч подстиче што се тиче нашег односа према властима?

6 Бог дозвољава да људи владају зато што то људском друштву пружа одређену меру стабилности, а то уједно и нама омогућује да проповедамо добру вест о Краљевству (Римљ. 13:3, 4). Он нам чак каже да се молимо за оне који су на власти, нарочито када треба да донесу одлуке које могу утицати на нашу службу Богу (1. Тим. 2:1, 2). По узору на апостола Павла, обраћамо се властима када је то потребно да би се уважила права која нам закон гарантује (Дела 25:11). Премда у Библији пише да Сатана, Божји непријатељ, има власт над политичким уређењем овог света, нигде у њој не пише да он директно утиче на политичке вође (Лука 4:5, 6). Зато не би било на месту да својим изјавама наведемо друге да помисле како верујемо у то да Ђаво контролише поступке неког конкретног политичара. У Библији пише да Божје слуге не треба да „ни о коме говоре лоше“ (Титу 3:1, 2).

7. Каквог размишљања се морамо чувати?

7 Будући да смо послушни Богу, нећемо фаворизовати ниједног политичара нити странку, без обзира на то да ли нам њихова уверења иду у прилог или не. Како би се наша неутралност у том погледу могла наћи на испиту? Рецимо да су организовани протести против неког репресивног режима под којим пате и Божје слуге. Иако нећемо учествовати у протестима, да ли би нам се могло десити да на њих гледамо са одобравањем? (Еф. 2:2). Веома је важно да останемо неутрални не само што се тиче нашег говора и наших поступака већ и што се тиче нашег размишљања.

БУДИМО „ОПРЕЗНИ“, А „БЕЗАЗЛЕНИ“

8. Како можемо бити „опрезни“ а „безазлени“ када се наша неутралност нађе на испиту?

8 Још нешто нам може помоћи да останемо неутрални. Наиме, када се нађемо у кушњи, важно је да будемо опрезни „као змије, а безазлени као голубови“. (Прочитати Матеја 10:16, 17.) Опрезност ће нам помоћи да благовремено уочимо опасне ситуације. Осим тога, остаћемо безазлени ако не дозволимо таквим ситуацијама да нас наведу да прекршимо библијска начела. Размотримо неке могуће кушње и како их можемо савладати.

9. На шта треба да пазимо када другима преносимо добру вест?

9 Разговори. Неопходно је да будемо опрезни када се у разговору начну теме које се тичу политике. Примера ради, када другима преносимо добру вест, немојмо хвалити нити критиковати идеје неких странака и политичара. Добро је да покушамо да нађемо нешто што је заједничко нама и саговорнику тако што ћемо се усредсредити на неки актуелни проблем, а не на решења која политичари заговарају. Затим можемо помоћу Божје Речи показати како ће Бог једном заувек то решити. Ако у разговору искрсну осетљиве теме попут истополних бракова и абортуса, веома је важно да заступамо Божја мерила и да објаснимо другима како нам она користе у животу. Неопходно је да будемо строго неутрални када је реч о политичким аспектима таквих тема. Ми смо неутрални када је реч о усвајању, укидању и промени неких закона. Осим тога, не инсистирамо на томе да други прихвате наша гледишта.

10. Шта можемо учинити како средства информисања не би обликовала наше размишљање?

10 Средства информисања. Информације у вестима се често износе на пристран начин. Средства информисања понекад представљају оруђе у рукама политичара. У земљама у којима држава контролише медије могу се пласирати информације које су очигледно искривљене. Међутим, чак и у државама које важе за демократске земље Божје слуге морају бити опрезне како на њих не би утицали ставови оних који раде у медијима. На месту је да се питамо: „Да ли уживам у томе да слушам неку медијску личност зато што се слажем с њеним политичким ставовима?“ Ако је одговор потврдан, можда би било добро да потражимо објективнији извор информација. У сваком случају, мудро је да ограничимо меру до које ћемо бити изложени средствима информисања која се боре за неки политички циљ и да оно што чујемо испитујемо на основу здравих речи које се налазе у Библији (2. Тим. 1:13).

11. Зашто материјализам може бити претња нашој неутралности?

11 Материјализам. Ако нам је јако стало до онога што имамо, постоји опасност да у кушњи нећемо остати верни Богу. Рут, једна сестра из Малавија, видела је да се то догодило неким Сведоцима током великог прогонства 1970-их. Испричала је: „Они нису били спремни да се одрекну неких материјалних ствари. Неки су у почетку били спремни да напусте свој дом, али су касније приступили политичкој партији и вратили се кући, јер су им услови у избегличком логору били претешки.“ С друге стране, већина Божјих слугу у тој земљи остала је верна Богу упркос финансијским тешкоћама и томе што су неки од њих све изгубили (Јевр. 10:34).

12, 13. (а) Како Јехова гледа на људе? (б) Како можемо утврдити да ли смо постали прекомерно поносни на своје порекло?

12 Прекомеран понос. Људи су често склони томе да уздижу своју расу, културу, град и народ. Међутим, Јехова не гледа тако на људе. Наравно, он не жели да се одрекнемо свог порекла. Шаренило култура је очигледан показатељ разноликости која постоји међу људима. Па ипак, не смемо заборавити да смо пред Богом сви ми једнаки (Римљ. 10:12).

13 Ако је неко претерано поносан на своје порекло, може се рећи да је у суштини постао националиста, а то је први корак ка томе да се прекрши начело хришћанске неутралности. Божје слуге нису имуне на прекомеран понос. У првом веку су неки хришћани постали неправедни према својој браћи другог порекла (Дела 6:1). Како можемо утврдити да ли такав понос хвата корен у нашем срцу? Рецимо да нам суверник који долази из неке друге земље да неки савет. Да ли ћемо одмах одбацити тај предлог и помислити: „То за нас овде не важи“? Таква реакција свакако не би била на месту. Много је боље да применимо следећи савет из Божје Речи: „У понизности сматрајте друге већима од себе“ (Фил. 2:3).

ОСЛОНИМО СЕ НА ЈЕХОВУ

14. Како нам молитва може помоћи? Наведи пример.

14 Следеће што нам може помоћи да останемо неутрални јесте поуздање у Јехову. Неопходно је да се молимо за свети дух, јер нам он може помоћи да будемо стрпљиви и да имамо самосавладавање, што нам је потребно уколико су власти корумпиране и неправедне. Веома је важно и да се молимо за мудрост да бисмо препознали ситуације које су претња нашој неутралности, као и да бисмо исправно поступали (Јак. 1:5). Ако будемо бачени у затвор или на неки други начин кажњени зато што служимо Богу, добро је да се молимо за снагу како бисмо могли одважно бранити своју веру и издржати све што би нам се могло десити. (Прочитати Дела апостолска 4:27-31.)

15. Како нам Библија може помоћи да останемо неутрални? (Видети и оквир „Божја Реч им је помогла да буду непоколебљиви“.)

15 Јехова нам даје снагу и путем своје Речи. Размишљајмо о стиховима који ће нам помоћи да у кушњи останемо неутрални. Потрудимо се да их упамтимо тако да можемо црпсти снагу из њих уколико касније не будемо имали Библију. Божја Реч нам може помоћи да с још више наде очекујемо благослове које ће донети Божје Краљевство. Та нада је изузетно важна да бисмо остали верни упркос прогонству (Римљ. 8:25). Усредсредимо се на библијске стихове који говоре о благословима које посебно очекујемо и трудимо се да замислимо како у рају већ уживамо у њима.

УГЛЕДАЈМО СЕ НА ВЕРНЕ БОЖЈЕ СЛУГЕ

16, 17. Шта можемо научити од Божјих слугу које су остале неутралне? (Видети слику на почетку чланка.)

16 Примери Јеховиних верних слугу такође нам могу помоћи да останемо неутрални. Размишљање о њима ће нам дати мудрост и снагу које су нам потребне да истрајемо. На пример, Седрах, Мисах и Авденаго нису хтели да се поклоне кипу који је представљао вавилонско царство. (Прочитати Данила 3:16-18.) Читање записа који говори о њима дало је храбрости многим Сведоцима да не учествују у патриотским церемонијама. Узмимо у обзир и то да се Исус није нимало мешао у политичке и друштвене сукобе свог времена. Он је желео да се његови ученици угледају на њега и зато им је рекао: „Будите храбри, ја сам победио свет“ (Јов. 16:33).

17 У савремено доба су многе Божје слуге остале неутралне упркос притисцима. Неки су због своје вере били малтретирани, затворени, а на крају су чак изгубили живот. Њихов пример може позитивно утицати на нас, као што је утицао на брата Бариша из Турске који је рекао: „Брат Франц Рајтер је био веома млад када је погубљен зато што није хтео да ступи у Хитлерову армију. Ноћ уочи погубљења написао је својој мајци писмо које показује колико је имао јаку веру и поуздање у Јехову. Хтео сам да и ја будем тако храбар ако се нађем у сличној ситуацији.“ [2][16]

18, 19. (а) Како нам браћа и сестре у скупштини могу помоћи да останемо неутрални? (б) Шта треба да нам буде посебно важно?

18 Браћа и сестре у скупштини нам такође могу помоћи. Ако смо под притиском да прекршимо начело хришћанске неутралности, било би мудро да замолимо старешине да нам помогну својим саветима, који се темеље на Библији. Уколико и други чланови скупштине знају за нашу кушњу, сигурно ћемо добити и њихову подршку. Можемо их замолити да се моле за нас. Наравно, немојмо заборавити да и ми чинимо то исто за њих (Мат. 7:12). На нашем сајту се налази чланак „Јеховини сведоци затворени због својих веровања — разне земље“, који можемо наћи на картици ВЕСТИ, у делу ПРАВНА ПИТАЊА. Тај чланак нам може помоћи да будемо конкретни у својим молитвама. Користећи линкове у том чланку, можемо доћи до имена Сведока који су тренутно у затвору због своје вере. Молимо се поименце за сваког од те браће и сестара (Еф. 6:18-20).

19 Пошто се људске власти ближе свом крају, логично је очекивати да ће све мање уважавати нашу жељу да будемо верни искључиво Јехови и његовом Краљевству. Зато је посебно важно да сада учинимо све што можемо како бисмо остали неутрални у разједињеном свету.

^ [1] (1. одломак) Исус је навео цара, то јест цезара, најмоћнијег владара свог времена, као симбол власти, то јест државе.

^ [2] (17. одломак) Видети књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, страна 662 и оквир „Својом смрћу је прославио Бога“, у 14. поглављу књиге Божје Краљевство влада!