Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ће Божје Краљевство уклонити?

Шта ће Божје Краљевство уклонити?

Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек (1. ЈОВ. 2:17)

ПЕСМЕ: 134, 24

1, 2. (а) Како је овај свет попут осуђеника на смрт? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Како ће сви на небу и на земљи реаговати када овај свет буде уништен?

ЗАМИСЛИМО следећу сцену. Окорели криминалац пролази затворским ходником, док чувари који га воде узвикују: „Мртав човек хода!“ Зашто то вичу? Тај човек је жив и здрав, али пошто је осуђен на смртну казну и воде га на погубљење, може се рећи као да је већ мртав. *

2 Слично томе, данашњи свет је попут овог осуђеника. Одавно је осуђен и ускоро му предстоји извршење казне. Нема сумње да ће се то и десити, јер Библија каже: „Свет пролази“ (1. Јов. 2:17). Међутим, постоји битна разлика између извршења казне над овим светом и над затвореником осуђеним на смрт. У случају затвореника, неко може довести у питање пресуду или се надати да ће се пресуда у задњи минут променити. Али у случају овог света, пресуду је донео Јехова, праведни судија (Пон. зак. 32:4). Извршење те пресуде неће бити одложено, нити ће ико посумњати у то да је она била праведна. Након што буде извршена, сви на земљи и на небу сложиће се да је правда задовољена. Биће то право олакшање!

3. Шта ће Краљевство све променити?

3 Шта значи то да „свет пролази“? То значи да ће нестати многа обележја данашњег друштва, која људи сматрају непролазним. Да ли то треба да нас растужи? Никако! То је део добре вести о Краљевству коју објављујемо (Мат. 24:14). У овом чланку ћемо осмотрити шта ће Божје Краљевство учинити кад је реч о злим људима, исквареном друштвеном систему, исквареним поступцима и тешком стању у свету. За свако од ових подручја, осмотрићемо (1) како оно утиче на нас, (2) шта ће Јехова учинити и (3) чиме ће га Јехова заменити.

ЗЛИ ЉУДИ

4. Како на нас утичу поступци злих људи?

4 Како на нас утичу поступци злих људи? Након што је апостол Павле под Божјим надахнућем прорекао да ће у последњим данима настати „нарочито тешка времена“, додао је: „Зли људи и варалице напредоваће од зла на горе“ (2. Тим. 3:1-5, 13). Да ли си то лично осетио? Многи од нас су можда били жртве насилника, расиста или криминалаца. Неки од њих уопште не крију лоше ствари које чине. Други се представљају као добротвори, али су у суштини варалице. Чак и ако нисмо директно били жртве таквих људи, њихови поступци нас и те како погађају. Шокирани смо када чујемо како се неко окрутно понаша према деци, старијима и немоћнима. Понашају се попут звери и испољавају демонски дух (Јак. 3:15). Међутим, Божја Реч нам улива наду да ће се то променити.

5. (а) Коју прилику зли људи још увек имају? (б) Шта ће се десити с онима који одбијају да се промене?

5 Шта ће Јехова учинити? Јехова сада пружа прилику злим људима да се промене (Ис. 55:7). Иако ће он уништити овај свет, он злима још увек није изрекао пресуду као појединцима. Међутим, шта ће се десити с онима који одбијају да се промене, који ће остати на страни овог света све до почетка велике невоље? Божја Реч нам каже да је Јехова обећао да ће заувек очистити земљу од злих људи. (Прочитати Псалам 37:10.) Они можда мисле да могу избећи ту пресуду. Многи од њих крију оно што раде и често изгледа да успевају да измакну правди (Јов 21:7, 9). Па ипак, Библија даје упозорење: „Очи [Божје су] управљене на путеве човечје, све кораке његове он види. Нема мрака ни густе таме где би се могли сакрити они који зло чине“ (Јов 34:21, 22). Нико се не може сакрити од Јехове Бога и нико га не може преварити. Ни мрак ни густа тама не могу га спречити да види зла дела која људи чине. Након Армагедона, злих људи више неће бити. Нестаће заувек! (Пс. 37:12-15).

6. Ко ће остати на земљи након уништења злих људи?

6 Ко ће остати на земљи након уништења злих људи? Јехова је обећао: „Кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира.“ У наставку читамо: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Пс. 37:11, 29). Ко су „кротки“ и ко су „праведници“? Кротке особе су оне које понизно прихватају Јеховину поуку и његово вођство. Праведници су они који уживају да чине оно што је исправно у очима Јехове Бога. У данашњем свету, праведни људи су у мањини у односу на зле. Али у новом свету, кротки и праведни неће бити ни у мањини ни у већини. Они ће бити једини који ће живети на земљи и претворити је у рај!

ИСКВАРЕН ДРУШТВЕНИ СИСТЕМ

7. Како искварен друштвени систем утиче на људе?

7 Како искварен друштвени систем утиче на нас? Иза многих лоших дела у овом свету не стоје појединци, већ разне организације. Узмимо за пример религију. Она обмањује милионе људи, тако што сакрива истину о Богу, доводи у питање веродостојност Библије и говори лажи о будућности наше планете. Шта се може рећи о властима које подстичу на рат и етничко насиље, које тлаче сиромашне и немоћне и неправедно згрћу новац? Шта да кажемо о похлепним корпорацијама које загађују околину, уништавају природне ресурсе и богате се науштрб милиона сиромашних? Сасвим је очигледно да је овај друштвени систем искварен и да је одговоран за патњу многих.

8. Шта ће се десити с друштвеним системом и његовим организацијама?

8 Шта ће Јехова учинити? Велика невоља ће започети нападом политичких сила на лажну религију, Вавилон Велики, која је у Библији представљена блудницом (Откр. 17:1, 2, 16; 18:1-4). Тако ће лажна религија бити уништена. Међутим, шта ће се десити с осталим организацијама које не подржавају Божју власт? Иако Библија користи горе и острва да би приказала многе организације и институције које човечанству изгледају стабилно и моћно, ускоро ће им се уздрмати тло под ногама. (Прочитати Откривење 6:14.) Врхунац велике невоље биће уништење свих власти и организација које не подупиру Божје Краљевство (Јер. 25:31-33). Након тога, искварен друштвени систем више неће постојати!

9. Како знамо да ће ново људско друштво бити савршено организовано?

9 Чиме ће искварен друштвени систем бити замењен? Да ли ће након Армагедона на земљи постојати нека организација? Библија нам даје одговор: „По његовом обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петр. 3:13). Стара небеса и земља, односно корумпирана власт и комплетан друштвени систем нестаће заувек. Чиме ће бити замењени? Новим небесима и новом земљом. Нова небеса представљају нову власт, то јест Краљевство на челу с Исусом Христом и његовим сувладарима. Нову земљу представља ново људско друштво под том влашћу. Пошто ће Исус у потпуности одражавати личност Јехове Бога, који је Бог реда, људско друштво ће бити савршено организовано, тако што ће неки на земљи предводити у служењу Јехови (1. Кор. 14:33; Пс. 45:16). Њих ће водити Христ заједно са својих 144 000 сувладара. Замисли само то време када ће целокупан искварен друштвени систем бити замењен једном уједињеном организацијом коју ништа не може искварити!

ИСКВАРЕНИ ПОСТУПЦИ

10. (а) Који искварени поступци су уобичајени у твојој средини? (б) Како то утиче на тебе и твоју породицу?

10 Како искварени поступци утичу на нас? Живимо у свету који је прожет неморалом, непоштењем и бруталношћу. У свету забаве се искварени поступци приказују као нешто привлачно, док се Јеховина начела ниподаштавају (Ис. 5:20). Родитељи посебно морају уложити напор како би своју децу и себе заштитили од таквих лоших утицаја. Заправо, сви се морамо трудити да сачувамо своју беспрекорност у свету у ком се отворено показује непоштовање према Јеховиним начелима.

11. Шта учимо из онога што је Јехова учинио са Содомом и Гомором?

11 Шта ће Јехова учинити? Размислимо о ономе што се дешавало у Содому и Гомори. (Прочитати 2. Петрову 2:6-8.) Један праведни човек по имену Лот и његова породица веома су патили због злих дела у њиховом окружењу. У то време је зло попримило такве размере да је Јехова уништио те градове. Тиме није само ставио тачку на искварене поступке, већ је „поставио пример онога што треба да дође“. Баш као што је тада искоренио сваки траг неморала, Јехова ће то поново учинити када буде уништио овај свет.

12. Шта једва чекаш да радиш у новом свету?

12 Чиме ће искварени поступци бити замењени? У новом свету на рајској земљи биће пуно лепих активности. На пример, замисли само како ће бити узбудљиво претварати нашу планету у предиван рај и градити куће за нас и нашу породицу. Размисли о времену када ћемо дочекивати милионе оних који су умрли и поучавати их о Јехови и о томе шта је све учинио за људе (Ис. 65:21, 22; Дела 24:15). Заиста ћемо бити заокупљени активностима које ће нас чинити срећнима и које ће доносити славу Јехови!

ТЕШКО СТАЊЕ У СВЕТУ

13. До чега је довела побуна у Едену?

13 Како тешко стање у свету утиче на нас? Зли људи, искварен друштвени систем и искварени поступци одговорни су за тешко стање у свету. Ко може рећи да га не погађају последице ратова, сиромаштва, расизма, болести или смрти? Сигурно нас барем нешто од тога погађа. Све је то плод Сатанине, Адамове и Евине побуне против Јехове. Нико од нас то не може избећи.

14. Шта ће Јехова учинити поводом тешког стања у свету?

14 Шта ће Јехова учинити? Погледајмо неколико примера. Јехова ће окончати све ратове. (Прочитати Псалам 46:8, 9.) Искорениће све болести (Ис. 33:24). Заувек ће уништити смрт (Ис. 25:8). Сиромаштву ће такође стати на крај (Пс. 72:12-16). Јехова ће уклонити све узроке тешког стања у свету и све што нам отежава живот. Уклониће лош утицај Сатане и његових демона (Еф. 2:2).

Замислимо свет без ратова, болести и смрти (Видети 15. одломак)

15. Чега више неће бити након Армагедона?

15 Да ли можеш да замислиш свет у ком нема ратова, болести и смрти? У том свету нема војске, оружја, ни споменика страдалима у рату. Нема болница, доктора, медицинског особља, ни потребе за здравственим осигурањем. Више нема мртвачница, капела, погребних предузећа, ни гробља! Нема ни криминала, а самим тим ни полиције, безбедносних система, а можда чак ни брава и кључева! Никакве бриге нам више не задају бол.

16, 17. (а) Како ћемо се осећати након Армагедона? (б) Шта треба да радиш да би преживео крај овог злог света?

16 Како ће изгледати живот кад се стање у свету промени набоље? Није нам баш лако да то замислимо. Зашто? Зато што толико дуго живимо у лошим условима да нисмо ни свесни колико смо под стресом. Да то илуструјемо. Људи који живе у близини железничке станице можда су навикли на буку. Они који живе у близини депоније можда више не осећају смрад. Тако смо се и ми навикли на лоше ствари. Какво ћемо само олакшање осетити кад их Јехова буде уклонио.

17 Чиме ће стрес бити замењен? У Псалму 37:11 се за оне који ће преживети уништење овог злог света каже: „Уживаће у изобиљу мира.“ Зар то није охрабрујуће? То је живот какав Јехова жели да имаш. Зато се свим силама труди да у овим стресним, последњим данима останеш близу Јехове Бога и његове организације. Размишљај о драгоценој нади коју имаш, не дозволи да она избледи у твом срцу, већ често разговарај о њој с другима (1. Тим. 4:15, 16; 1. Петр. 3:15). Ако то будеш радио, можеш бити сигуран да ћеш преживети крај овог злог света. И не само то, заувек ћеш срећно живети!

^ одл. 1 Овде је описано оно што је пре много година био обичај у затворима у неким деловима Сједињених Држава.