Пређи на садржај

Пређи на садржај

Драга браћо, будите попут Тимотеја

Драга браћо, будите попут Тимотеја

ТОКОМ протекле године је широм света више хиљада браће наименовано за слуге помоћнике и старешине. Ако си и ти међу њима, сигурно се радујеш што ти је поверена та служба.

Међутим, можда се осећаш несигурно, и то је сасвим разумљиво. Један млади старешина по имену Џејсон каже: „Када сам постао старешина, чинило ми се да никако не могу постићи све што се очекује од мене.“ Слично томе, и Мојсије и Јеремија су мислили да не могу да ураде оно што Бог тражи од њих (Изл. 4:10; Јер. 1:6). Уколико и тебе муче слична осећања, како их можеш савладати и наставити да напредујеш? У томе ти може помоћи Тимотејев пример (Дела 16:1-3).

УГЛЕДАЈ СЕ НА ТИМОТЕЈА

Тимотеј је највероватније имао око 20 година када га је апостол Павле позвао да сарађује с њим у мисионарској служби. Пошто је био млад и неискусан, могуће је да је имао мањак самопоуздања и можда се осећао несигурно у својој новој улози (1. Тим. 4:11, 12; 2. Тим. 1:1, 2, 7). Међутим, отприлике деценију касније, Павле је браћи у Филипима о њему написао: „Надам се, ако буде воља Господа Исуса, да ћу вам ускоро послати Тимотеја [...] Јер немам никог другог попут њега“ (Фил. 2:19, 20).

Због чега је Тимотеј био изузетан старешина? Погледај шест ствари које можеш научити од њега.

1. Искрено се бринуо за друге. Павле је о Тимотеју рекао Филипљанима: „Немам никог другог попут њега ко би се истински бринуо за вашу добробит“ (Фил. 2:20). Тимотеј се бринуо за друге. Свим срцем се трудио да им помогне да духовно напредују и био је спреман да пуно тога учини за њих.

Драги брате, избегавај да будеш попут возача аутобуса ком је важније да на сваку станицу стигне на време него да покупи путнике. Брат по имену Вилијам већ 20 година служи као старешина и о њему браћа имају само речи хвале. Онима који однедавно служе као слуге помоћници и старешине он саветује: „Волите браћу. Њихове потребе су много важније од тога да све буде добро организовано.“

2. Проповедање му је било на првом месту. Апостол Павле је рекао по чему се Тимотеј разликовао од других: „Сви се други брину само о себи, а не о ономе што припада Христу Исусу“ (Фил. 2:21). Павле је запазио да су браћа у Риму, где је писао своју посланицу, била заокупљена приватним стварима. Може се рећи да су се штедели у служби за Јехову. Али то није био случај с Тимотејем. Кад му се указала прилика да учини нешто више за Јехову, показао је да има став какав је имао и пророк Исаија, који је рекао: „Ево мене, мене пошаљи“ (Ис. 6:8).

Како и ти можеш пронаћи равнотежу између приватних и скупштинских обавеза? Као прво, одреди приоритете. Павле је рекао да је неопходно просудити „шта је најважније“ (Фил. 1:10). Када просуђујеш шта је важније, узми у обзир шта је Јеховина воља. Као друго, буди једноставан. Не дозволи да ти мање важне ствари краду време и снагу. Послушај савет који је Павле дао Тимотеју: „Бежи од младалачких жеља, а тежи за праведношћу, вером, љубављу, миром“ (2. Тим. 2:22).

3. Марљиво се залагао у служби за Јехову. Апостол Павле је подсетио браћу у Филипима: „Али ви знате каквим се [Тимотеј] доказао, да је као дете с оцем робовао са мном у ширењу добре вести“ (Фил. 2:22). Тимотеј није био лењ. Заједно с Павлом је неуморно служио другима и то је њих двојицу још више зближило.

У Јеховиној организацији има посла напретек. Али тај посао доноси задовољство и зближава нас с браћом и сестрама. Зашто и ти не би поставио циљ да будеш попут многих који су „увек заокупљени Господовим делом“? (1. Кор. 15:58).

4. Примењивао је оно што је научио. Павле је написао Тимотеју: „Ти си добро упознао моје учење, мој начин живота, мој животни циљ, моју веру, моју дуготрпљивост, моју љубав, моју истрајност“ (2. Тим. 3:10). Тимотеј је примењивао оно чему га је Павле поучио и зато су му биле поверене веће одговорности (1. Кор. 4:17).

Имаш ли ти некога од кога можеш учити? Брат Том, који већ годинама служи као старешина, каже: „Један искусан старешина ми се посветио и пружао ми потребну обуку. Увек сам му се обраћао за савет и слушао сам га. То ми је помогло да брзо стекнем самопоуздање.“

5. Радио је на себи. Павле је Тимотеју дао следећи савет: „Вежбај се у оданости Богу“ (1. Тим. 4:7). Размисли о следећем: Један спортиста можда има тренера, али мора и сам да тренира. Зато је Павле подстакао Тимотеја: „Посвети се јавном читању, подстицању, поучавању [...] Размишљај о томе, сав се томе посвети, да твој напредак свима буде очигледан“ (1. Тим. 4:13-15).

Ни ти немој престати да радиш на себи. Немој дозволити да у духовном погледу тапкаш у месту и да радиш по старом, не узимајући у обзир најновија упутства организације. Поред тога, пази да не постанеш самоуверен и почнеш да мислиш како имаш толико искуства да и без дубоког проучавања можеш решити неки проблем. Попут Тимотеја, „добро пази како живиш и како поучаваш“ (1. Тим. 4:16).

6. Ослањао се на Јеховин свети дух. Павле је рекао Тимотеју: „Ово благо које ти је поверено [службу] чувај помоћу светог духа“ (2. Тим. 1:14). Да би и даље ценио своју службу и истрајао у њој, Тимотеј је морао да се ослања на свети дух.

Брат Доналд, који већ деценијама служи као старешина, каже о томе: „Браћа којој је поверена служба надгледника морају чувати свој однос с Јеховом. Они који тако чине ’обнављају снагу своју‘. Ако се моле за свети дух и развијају његове плодове, биће права окрепа за друге“ (Пс. 84:7; 1. Петр. 4:11).

ЧУВАЈ ОНО ШТО ТИ ЈЕ ПОВЕРЕНО

Заиста је дивно видети како ви, браћо, који сте недавно постали слуге помоћници или старешине, напредујете у духовном погледу. Џејсон, ког смо споменули на почетку, каже: „Откако служим као старешина, много тога сам научио и имам више самопоуздања. Сада стварно уживам у служби коју обављам и то је за мене велика част.“

Да ли ћеш и ти даље напредовати? Зашто се не би угледао на Тимотеја? Тада ћеш бити права окрепа за браћу и сестре у својој скупштини.