Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади, колико су вам важни духовни циљеви?

Млади, колико су вам важни духовни циљеви?

Повери дела своја Јехови и планови ће твоји успети (ПОСЛ. 16:3, фуснота)

ПЕСМЕ: 135, 144

1-3. (а) На основу примера објасни у којој се ситуацији налазе млади. (Видети слику на почетку чланка.) (б) У чему ће овај чланак помоћи младима?

ЗАМИСЛИ да планираш да отпутујеш на неки важан догађај који ће се одржати у једном далеком граду. Док чекаш на аутобуској станици, можда се осећаш изгубљено јер има много људи и аутобуса. Међутим, ти имаш јасан циљ пред собом, а то је да уђеш у аутобус који ће те одвести до жељеног града. Уколико би ушао у било који други аутобус, не би стигао тамо где си планирао.

2 Млади, и ви се можда налазите у сличној ситуацији на свом животном путу. Понекад живот нуди толико могућности и избора да се можда осећате изгубљено. Међутим, биће вам лакше уколико знате шта желите од живота.

3 Овај чланак ће вам помоћи да видите шта је најбоље за вас и подстаћи ће вас да свој живот посветите Јехови. То значи да ћете га укључити у све одлуке, било да је реч о школи, послу или о томе да ли ћете ступити у брак и имати децу. Надаље, то значи и да ћете се трудити да остварите своје духовне циљеве. Уколико то будете чинили, Јехова ће вас благословити и бићете успешни у животу. (Прочитати Пословице 16:3.)

МЛАДИ, ПОСТАВЉАЈТЕ ДУХОВНЕ ЦИЉЕВЕ

4. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

4 Постављати духовне циљеве у раној младости је веома важно. Зашто? Размотрићемо три разлога. Прва два показују да остваривање духовних циљева јача наш однос с Јеховом, а трећи да нам то много користи.

5. Који је први разлог зашто млади треба да постављају духовне циљеве?

5 Први разлог зашто ви, млади, треба да постављате духовне циљеве јесте да бисте показали Јехови да сте захвални за његову љубав и све што чини за вас. О томе је псалмиста писао: „Добро је захваљивати теби, Јехова [...] Јер ме ти, о Јехова, развесељаваш делима својим, због дела руку твојих радосно кличем“ (Пс. 92:1, 4). Размислите о томе шта све имате захваљујући Јехови: живот, истину, Библију, скупштину и предивну наду. Захвалност за све то треба да вас подстакне да духовне циљеве ставите испред свега другог, а то ће вас још више приближити њему.

6. (а) Како ће постављање духовних циљева утицати на наш однос с Јеховом? (б) Које циљеве млади могу себи поставити?

6 Други разлог зашто је важно да постављате духовне циљеве јесте тај да Јехова неће заборавити труд који улажете да бисте их остварили. То ће сигурно продубити ваш однос с њим. О томе је апостол Павле написао: „Бог није неправедан па да заборави ваш труд и љубав коју сте показали према његовом имену“ (Јевр. 6:10). Немојте мислити да сте премлади да бисте поставили циљеве који ће вас приближити Јехови. Осмотримо неке примере који то потврђују. Када је имала 10 година, Кристина је одлучила да ће редовно читати животне приче верних Јеховиних слугу. Тоби је са 12 година поставио циљ да пре крштења прочита целу Библију. Максим је имао 11, а његова сестра, Ноеми, 10 година када су се крстили. Обоје су поставили циљ да једног дана служе у Бетелу. Да би увек имали тај циљ пред собом, на један зид у свом дому су окачили молбу за Бетел. Зашто и ти не би размислио које циљеве можеш поставити, а затим почео да радиш на томе да их оствариш? (Прочитати Филипљанима 1:10, 11.)

7, 8. (а) Зашто је важно да знамо шта желимо од живота? (б) Зашто је једна сестра одлучила да не иде на факултет?

7 Трећи разлог због ког је важно у раној младости постављати духовне циљеве повезан је с доношењем одлука. Ви, млади, у животу се суочавате с многим изборима, на пример, коју ћете школу изабрати, којим ћете се послом бавити и слично. Када треба да донесете тако важну одлуку, то је као да се налазите на некој раскрсници и треба да одаберете којим ћете путем ићи. Све док знате где желите да стигнете, неће вам бити проблем да изаберете прави пут. Слично томе, уколико знате шта желите од живота, биће вам лакше да доносите добре одлуке. У Библији пише: „Планови марљивог човека сигурно доносе корист“ (Посл. 21:5, фуснота). Што пре направите добар план да остварите своје циљеве, пре ћете постићи успех. То је искусила и једна сестра по имену Дамарис када је као тинејџерка морала да донесе једну важну одлуку.

8 Она је завршила средњу школу с најбољим оценама. Зато јој је понуђена стипендија за правни факултет, што је она одбила. Одлучила се за мање плаћен посао. Због чега? Она каже: „Кад сам била веома млада, поставила сам себи циљ да будем пионир. То је подразумевало да треба да нађем посао на ком бих радила краће. Иако бих са факултетском дипломом могла добро да зарађујем, тешко да бих нашла посао на ком не бих радила пуно радно време.“ Дамарис већ 20 година служи као пионир. Да ли је зажалила што је поставила такав циљ и одлучила да не иде на факултет? Она каже: „На свом послу се често срећем са адвокатима. Они раде оно што бих ја радила да сам студирала право. Међутим, многи од њих нису задовољни својим послом. То што сам изабрала да будем пионир, поштедело ме је многих брига које каријера носи са собом. Такође ми је током свих ових година донело много радости у служби Јехови.“

9. Зашто млади заслужују нашу искрену похвалу?

9 У скупштинама широм света има на хиљаде младих који заслужују нашу искрену похвалу. Њима су Јехова и духовни циљеви најважнији у животу. Они не губе ништа од живота, већ су срећни. Уче да у свему буду послушни Јеховиним смерницама, на пример, када је реч о школовању, послу и породици. Колико је то важно види се из Соломонових речи: „Уздај се у Јехову свим срцем својим [...] На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје“ (Посл. 3:5, 6). Драги млади, Јехова вас много воли! Он вас сматра драгоценима и зато ће вас штитити, водити и благословити!

ВАЖНОСТ ДОБРЕ ПРИПРЕМЕ

10. (а) Зашто служба треба да нам буде једна од најважнијих ствари у животу? (б) Како се ти можеш побољшати у служби?

10 Ако нам је најважније да угодимо Јехови, служба ће заузимати посебно место у нашем животу. Колико је она важна види се из онога што је Исус Христ рекао: „Најпре мора да се проповеда добра вест“ (Мар. 13:10). Дакле, пошто је дело проповедања толико хитно, оно треба да нам буде једна од најважнијих ствари у животу. Да ли би и ти могао да поставиш циљ да чешће учествујеш у служби или чак да постанеш пионир? Али шта ако баш не волиш да проповедаш или ти није лако да другима објасниш своја веровања? Шта би могао да учиниш? Добро се припреми и немој се повући када ти је тешко да сведочиш. Можда ћеш се изненадити колико ћеш тада уживати у служби.

Како се ти припремаш да сведочиш? (Видети 11. и 12. одломак)

11, 12. (а) Како се млади могу припремити да сведоче? (б) Како је један млади брат сведочио у школи?

11 Млади, да бисте били сигурнији у служби, можда се можете припремити да одговорите на питања која обично постављају ваши школски другови. Једно од тих питања је: „Зашто верујеш у Бога?“ На нашем сајту jw.org налазе се чланци који вам могу помоћи да одговорите на то питање. Потражите их у делу БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > ТИНЕЈЏЕРИ. Ту ћете наћи један радни лист под насловом „Зашто верујем у Бога?“ Он је тако обликован да вам помогне да своја веровања објасните сопственим речима. Можете користити три стиха која су у њему наведена: Јеврејима 3:4, Римљанима 1:20 и Псалам 139:14. Помоћу оваквих радних листова можете се припремити да одговорите и на многа друга питања. (Прочитати 1. Петрову 3:15.)

12 Кад год вам се укаже прилика, подстакните своје другове да сами погледају сајт jw.org. Тако нешто је урадио наш млади брат Лука. Када се на часу говорило о различитим религијама, Лука је приметио да школски уџбеник садржи неке погрешне информације о Јеховиним сведоцима. Иако му није било лако, замолио је професорку да му дозволи да пред разредом објасни зашто су те тврдње нетачне. Она му је дозволила, и не само што је Лука објаснио своја веровања већ је и показао наш сајт целом разреду. Професорка је затражила од свих ученика да за домаћи погледају поучну анимацију Како без песница победити насилника. Лука је био пресрећан што је могао да да̂ добро сведочанство.

13. Зашто не треба да одустанемо од свог циља ако се појаве неки проблеми?

13 Чак и онда када се појаве неки проблеми, немојте одустати од својих циљева (2. Тим. 4:2). Пример сестре по имену Катарина показује до којих резултата то може довести. Она је имала 17 година када је поставила циљ да сведочи свим својим колегама на послу. Иако ју је један колега више пута извређао, није дозволила да је то спречи у остварењу њеног циља. Њено лепо понашање док је трпела увреде снажно је деловало на једног другог колегу по имену Ханс. Тако је он почео да чита наше публикације и проучава Библију, а затим се и крстио. Све то Катарина није знала јер се преселила. Замисли њену радост када је 13 година касније, док је с породицом била у Дворани Краљевства, Ханс најављен као предавач из друге скупштине! Како је само Катарина била срећна што није одустала од свог циља да сведочи колегама!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ВАМ ИШТА ОДВУЧЕ ПАЖЊУ ОД ЦИЉА

14, 15. (а) Шта млади не треба да дозволе када се нађу под притиском? (б) Како се млади могу одупрети притиску других?

14 Овај чланак вас је до сада подстакао да размишљате о томе како да свој живот посветите служењу Јехови. То ћете постићи уколико имате духовне циљеве. Међутим, то није лако. Вероватно видите младе којима је у животу најважнији добар провод. И не само то, можда и вас позивају да им се придружите. Не заборавите, пре или касније ћете морати да покажете колико вам је стало до ваших циљева. Зато немојте дозволити да због других одустанете од њих. Присетите се примера са аутобусом, који смо поменули на почетку овог чланка. Сигурно нећете ући у било који само зато што вам се чини да се путници у њему добро забављају.

15 Како се онда можете одупрети притиску других? На пример, избегавајте ситуације у којима вам може бити тешко да останете чврсти (Посл. 22:3). Размишљајте до којих би болних последица дошло уколико бисте радили лоше ствари (Гал. 6:7). Поред тога, признајте да вам је понекад потребан савет. Када сте понизни, онда сте и отворени за предлоге својих родитеља и духовно зрелих особа из скупштине. (Прочитати 1. Петрову 5:5, 6.)

16. Како се из наведеног примера види колико је важно бити понизан?

16 Погледајмо како је понизност помогла једном брату по имену Кристоф да прихвати савет. Кратко након што се крстио, Кристоф је почео редовно да иде у теретану. Неки млади који су такође тамо тренирали позвали су га да се учлани у њихов спортски клуб. Он је о томе поразговарао с једним старешином, који га је замолио да пре него што донесе одлуку размисли о могућим опасностима, као што је развијање такмичарског духа. Кристоф се ипак учланио у тај клуб. Међутим, с временом је увидео да је тај спорт изразито насилан, па чак и опасан. Поново је разговарао са старешинама који су га посаветовали на темељу Библије. Он је на крају рекао: „Јехова ми је послао добре саветнике и ја сам их послушао, иако ми је требало неко време.“ Да ли и ти понизно прихваташ мудре савете?

17, 18. (а) Какав живот Јехова жели да млади имају? (б) Како млади могу избећи да се кају кад одрасту?

17 У Библији пише: „Радуј се, младићу [девојко], у младости својој, и нека те весели срце твоје у данима младалаштва твог“ (Проп. 11:9). Јехова жели да се ви млади радујете. У овом чланку смо видели да ћете бити заиста срећни уколико никада не изгубите из вида своје духовне циљеве. То ћете успети ако у све своје планове и одлуке укључите Јехову. Што пре почнете с тим, пре ћете увидети како вас Јехова води, чува и благосиља. Такође, размислите о свим добрим саветима из Божје Речи и примите к срцу следећи подстрек: „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“ (Проп. 12:1).

18 Младост не траје дуго. Нажалост, када одрасту, неки се кају зато што су у младости поставили погрешне циљеве или, што је исто толико лоше, што уопште нису имали циљеве. Али уколико ви, млади, већ сада постављате духовне циљеве и не дозвољавате да вам ишта одвуче пажњу од њих, бићете задовољни својим животом и нећете се кајати кад одрастете. У то нас уверава и пример сестре која се зове Мирјана. Као тинејџерка је била веома добар спортиста и чак је добила позив да учествује на зимским олимпијским играма. Међутим, она је то одбила како би могла да започне с пуновременом службом. Више од 30 година касније, она је и даље у пуновременој служби, заједно са својим супругом. Она каже: „Слава, част, моћ и богатство су пролазни и безвредни циљеви. Али служење Богу и помагање другима да га упознају јесу племенити циљеви непролазне вредности.“

19. Шта млади постижу тиме што имају духовне циљеве?

19 Драги млади, заиста заслужујете сваку похвалу јер се успешно суочавате с разним проблемима и не дозвољавате да вам ишта одвуче пажњу од служења Јехови. Све то постижете захваљујући томе што имате духовне циљеве и што вам је служба проповедања заиста важна у животу. Поред тога, не дозвољавате овом свету да вас омета у остваривању ваших циљева. Будите уверени да ваш труд није узалудан. Поред тога, имате духовну браћу и сестре који вас воле и пружају вам подршку. Немојте заборавити да уколико свој живот посветите Јехови, ваши планови ће бити успешни!