Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служимо Јехови, Богу који нам даје слободу

Служимо Јехови, Богу који нам даје слободу

Где је Јеховин дух, тамо је слобода (2. КОР. 3:17)

ПЕСМЕ: 49, 73

1, 2. (а) Због чега су у Павлово доба ропство и слобода биле важне теме? (б) За кога је Павле рекао да може дати праву слободу?

ПРВИ хришћани су живели на подручју Римског царства — међу људима који су били веома поносни на своје законе, правосуђе и слободу. Међутим, ово царство је у великој мери своју моћ и славу стекло на рачун робова. У једном периоду су робови сачињавали чак 30 посто становништва. Није чудо што су важне теме биле ропство и слобода.

2 Апостол Павле је у својим посланицама често писао о слободи. Међутим, он се није залагао за друштвене или политичке реформе, за којима су људи толико чезнули. Он се са својим суверницима залагао да другим људима пренесе добру вест о Божјем Краљевству и указивао је на непроцењиву вредност Христове откупне жртве. Говорио је о томе ко може дати праву слободу, као што се види у другој посланици Коринћанима: „Јехова је Дух, а где је Јеховин дух, тамо је слобода“ (2. Кор. 3:17).

3, 4. (а) Како је Павле повезао слободу с једним догађајем из израелске историје? (б) Шта неко треба да ради да би добио слободу коју Јехова даје?

3 Пре него што је Павле рекао ко је извор праве слободе, описао је један догађај из историје израелског народа. Наиме, када се Мојсије вратио са горе Синај, где му се Јехова обратио, његово лице је зрачило светлошћу. Видевши то, народ се уплашио, па је Мојсије преко свог лица морао да стави копрену (Изл. 34:29, 30, 33; 2. Кор. 3:7, 13). Након што је Павле описао овај догађај, објаснио је: „Али кад се неко обрати Јехови, копрена се уклања“ (2. Кор. 3:16). Шта значе ове његове речи?

4 Као што смо видели у претходном чланку, само Јехова, Створитељ свега, има апсолутну, то јест неограничену слободу. Зато је сасвим разумљиво што се каже: „Где је Јеховин дух, тамо је слобода.“ Да би неко добио ту слободу, мора да се „обрати Јехови“, то јест да буде близак с њим. Израелци у пустињи нису гледали на слободу из духовног угла. Било је то као да су им срце и ум отврднули и били покривени копреном, јер су на своје ослобођење из Египта гледали телесним очима (Јевр. 3:8-10).

5. (а) Чега нас Јеховин дух може ослободити? (б) Који примери потврђују да нас ништа не може лишити слободе коју нам Јехова даје? (в) Која питања ћемо сада размотрити?

5 Слобода коју Јеховин дух даје обухвата много више од физичке слободе, и то је нешто што нам ниједан човек не може пружити. Наиме, Јеховин дух нас може ослободити греха и смрти, што је најтежи облик ропства, као и окова лажне религије и њених обичаја (Римљ. 6:23; 8:2). Таква слобода је заиста непроцењива! У њој могу уживати чак и робови и затвореници (Пост. 39:20-23). То нам потврђују примери сестре Ненси Јуен и брата Харолда Кинга, који су годинама били затворени због своје вере. Њихове животне приче могу се пронаћи на нашој телевизији JW Broadcasting, у делу ИНТЕРВЈУИ И ЖИВОТНЕ ПРИЧЕ > ИСТРАЈНОСТ У КУШЊАМА. Али како можемо показати да ценимо своју слободу? Како је можемо мудро користити? Погледајмо одговоре на ова питања.

ЦЕНИМО СЛОБОДУ КОЈУ НАМ ДАЈЕ БОГ

6. По чему видимо да Израелци нису ценили слободу коју им је Јехова дао?

6 Када од некога добијемо нешто вредно и драгоцено, желимо да му покажемо захвалност. Такву захвалност требало је да покажу Израелци када их је Јехова ослободио из Египта. Међутим, они то нису учинили. Само неколико месеци након ослобођења, почели су да чезну за храном и пићем из Египта. Поред тога, жалили су се на ману коју им је Јехова давао и чак су желели да се врате у Египат. Сећали су се „риба [...] краставаца, лубеница, празилука, црног и белог лука“ и за њих је то било вредније од слободе коју им је Јехова дао да би га обожавали. Нимало нас не изненађује што се Јехова жестоко разгневио на њих (Бр. 11:5, 6, 10; 14:3, 4). То је важно упозорење и за нас данас.

7. Како и ми попут Павла можемо поступати у складу с оним што стоји у 2. Коринћанима 6:1?

7 Апостол Павле је упозорио све хришћане да не гледају олако на слободу коју им је Јехова пружио преко свог Сина, Исуса Христа. (Прочитати 2. Коринћанима 6:1.) Павле је много патио и гризла га је савест због тога што је био роб греха и смрти. Ипак, захвално је изјавио: „Нека је хвала Богу преко Исуса Христа, нашег Господа!“ Зашто је био захвалан Богу? Он је објаснио: „Закон тог духа који даје живот у јединству са Христом Исусом ослободио [нас] је закона греха и смрти“ (Римљ. 7:24, 25; 8:2). Попут Павла, ни ми никада не треба да узимамо здраво за готово то што нас Јехова ослобађа окова греха и смрти. Захваљујући откупнини, можемо да уживамо док му чисте савести служимо (Пс. 40:8).

Да ли своју слободу користиш како би више служио Јехови или како би удовољавао себи? (Видети одломке 8-10)

8, 9. (а) На шта нас је Петар упозорио када се ради о коришћењу наше слободе? (б) С којим се притисцима данас суочавамо?

8 Док се трудимо да покажемо захвалност Јехови, треба да пазимо да никада не злоупотребимо своју драгоцену слободу. Апостол Петар нас је упозорио да слободу коју имамо никада не смемо користити као изговор за удовољавање жељама тела. (Прочитати 1. Петрову 2:16.) Зар нас то упозорење не подсећа на оно што се десило Израелцима у пустињи? Оно је важно и за нас данас, можда чак и важније. Сатана и његов свет нуде све више када се ради о одећи, храни и пићу, рекреацији и забави, као и многим другим стварима. Није нимало лако одолети свему томе. Рекламна индустрија често користи привлачне људе како би производе који нам нису потребни представила као нешто без чега не можемо. Како се само лако може десити да постанемо жртве таквих превара и да злоупотребимо своју слободу!

9 Савет који је Петар дао односи се и на важнија подручја живота, као што су школовање, посао и каријера. На пример, млади су под великим притиском да се упишу на престижне универзитете. Многи им говоре да ће им такво образовање засигурати угледан и добро плаћен посао и често им показују податке у којима се види колико већу плату имају они који су завршили факултет од оних који имају само средњу школу. Док доносе одлуке које могу утицати на цео њихов живот, младима такве могућности делују врло привлачно. Шта они и њихови родитељи треба да задрже на уму?

10. Шта треба да задржимо на уму када доносимо одлуке?

10 Неки мисле да, све док их савест не узнемирава, могу да изаберу шта желе јер је у питању одлука личне природе. Можда размишљају: „Зашто да узимам у обзир туђу савест?“ Истина је да имамо слободу да одаберемо образовање или запослење које желимо, али наша слобода има границе и свака наша одлука ће имати или добар или лош исход. Зато је Павле рекао: „Све је дозвољено, али није све корисно. Све је дозвољено, али није све изграђујуће“ (1. Кор. 10:23). То нам показује да у животу постоје много важније ствари од тога да ли нам се нешто свиђа или не.

МУДРО КОРИСТИМО СВОЈУ СЛОБОДУ

11. Због чега нас Бог ослобађа греха и смрти?

11 Петар је рекао да пазимо да не злоупотребимо своју слободу, већ да је мудро користимо, као „Божји робови“. Дакле, Бог нас преко Исуса ослобађа греха и смрти како бисмо му служили.

12. Какав су нам пример пружили Ноје и његова породица?

12 Када смо заокупљени службом Јехови, то нам помаже да се не заробимо светским циљевима и постанемо робови својих жеља, чиме бисмо злоупотребили своју слободу (Гал. 5:16). Осмотримо пример Ноја и његове породице. Премда су живели међу насилним и неморалним људима, нису чинили исто што и они. Шта им је помогло у томе? Били су усредсређени на задатак који им је Јехова дао, а то је да граде арку, сакупљају храну за себе и животиње и упозоравају људе на предстојећи Потоп. У Библији стоји: „Ноје је учинио све онако како му је Бог заповедио. Учинио је управо тако“ (Пост. 6:22). Захваљујући свему томе, Ноје и његова породица су преживели уништење тадашњег света (Јевр. 11:7).

13. Шта Јехова очекује од нас?

13 Јехова је Исусу поверио задатак да проповеда и поучава друге, а Исус је касније тај задатак пренео на своје ученике. Зато Јехова очекује да и ми то чинимо. (Прочитати Луку 4:18, 19.) Данас већина људи робује лажној религији, материјалним стварима и државном систему, будући да им је „бог овог света заслепио невернички ум“ (2. Кор. 4:4). С друге стране, ми смо срећни што попут Исуса можемо да помажемо људима да упознају Јехову, Бога који нам даје слободу, и да почну да му служе (Мат. 28:19, 20). Тај задатак који имамо није нимало лак. На пример, у неким земљама су људи равнодушни према нашој поруци, а неки су чак и непријатељски настројени. Без обзира на то, ми желимо да будемо послушни Јеховиној заповести да проповедамо. Зато је на месту да се питамо: „Да ли слободу коју ми Јехова даје користим да бих му још више служио?“

14, 15. Шта су многи објавитељи учинили? (Видети слику на почетку чланка.)

14 Многи су увидели колико је хитно да се проповеда. Зато су одлучили да живе скромније како би могли пуновремено да служе Јехови (1. Кор. 9:19, 23). Неки од њих служе у својим матичним скупштинама, док су се други преселили на подручје на ком је потребно више објавитеља. У претходних пет година, више од 250 000 објавитеља започело је с општом пионирском службом, и сада у свету има више од 1 100 000 општих пионира. За сваку је похвалу што су одлучили да своју слободу користе да би пуновремено служили Јехови (Пс. 110:3).

15 Сигурно су се притом суочили с неким потешкоћама. Погледајмо пример Џона и Џудит, који су у протеклих 30 година служили у више земаља. Они кажу да су 1977, када је основана Школа за пионире, они који су је похађали били подстакнути да се преселе на подручје на ком је било мало објавитеља. Да би Џон и Џудит остварили тај циљ, одлучили су да живе скромније, тако да је Џон морао да промени неколико послова. Када су се преселили у страну земљу, није им било лако да науче нов језик, да се прилагоде новој култури и другачијој клими. Шта им је помогло у томе? То што су се молили Јехови и потпуно се ослањали на њега. Како се они осећају када се осврну на све те године службе? Џон каже: „То је било нешто најбоље што сам могао да учиним. Јехова ми је постао још стварнији, као прави отац пун љубави. Још боље сам разумео речи из Јаковљеве 4:8, где стоји: ’Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.‘ Пронашао сам оно за чиме сам трагао — прави смисао живота.“

16. Како многи на мудар начин користе своју слободу?

16 За разлику од Џона и Џудит, неки могу само краћи период да служе пуновремено. Па ипак, многи међу њима радо учествују у изградњи наших објеката широм света. На пример, око 27 000 њих дошло је да помогне у изградњи нашег главног седишта у Ворвику. Неки су дошли на две седмице, неки на неколико месеци, а неки на годину или више. Многи од њих су из корена променили свој живот како би могли да дођу. Они пружају заиста изврстан пример како можемо користити слободу коју Јехова даје да бисмо га славили.

17. Шта је Јехова обећао онима који сада мудро користе своју слободу?

17 Веома смо захвални за то што смо упознали Јехову и што нас истина о њему ослобађа. Покажимо да ценимо ту слободу тако што ћемо доносити добре одлуке у животу. Немојмо је злоупотребити, већ је користимо како бисмо у још већој мери служили Јехови. Ако тако будемо чинили, можемо ишчекивати испуњење онога што је Јехова обећао, наиме, да ће „и само стварство бити ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ (Римљ. 8:21).