Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 17

Јехова нам помаже да се одупремо злим духовним силама

Јехова нам помаже да се одупремо злим духовним силама

Боримо [се] против злих духовних сила на небесима (ЕФ. 6:12)

ПЕСМА 55 Не плашите се!

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Као што је објашњено у Ефешанима 6:10-13, на који начин Јехова показује да му је стало до нас? Објасни.

ЈЕХОВА показује да му је стало до нас тако што нам помаже да се одупремо нашим непријатељима. Наши највећи непријатељи су Сатана и демони. Јехова нас упозорава на њих и пружа нам оно што нам је потребно да бисмо им се одупрли. (Прочитати Ефешанима 6:10-13.) Ако прихватимо Јеховину помоћ и у потпуности се ослонимо на њега, имаћемо снаге да се супротставимо Ђаволу. С пуним поуздањем моћи ћемо да кажемо исто што и апостол Павле: „Ако је Бог за нас, ко ће бити против нас?“ (Римљ. 8:31).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Као прави хришћани, ми не придајемо превелику важност Сатани и демонима. Ми смо усредсређени на то да учимо о Јехови и служимо му (Пс. 25:5). Ипак, морамо знати методе које Сатана користи. Због чега? Библија даје одговор: „Да нас Сатана не би преварио“ (2. Кор. 2:11). У овом чланку ћемо осмотрити главни начин на који Сатана и демони обмањују људе. Биће речи и о томе како им се можемо успешно супротставити.

КАКО ЗЛЕ ДУХОВНЕ СИЛЕ ЗАВОДЕ ЉУДЕ

3-4. (а) Шта је спиритизам? (б) Колико је раширено веровање у моћ спиритизма?

3 Један од главних начина на који Сатана и демони обмањују људе јесте спиритизам. Они који се баве спиритизмом тврде да познају и контролишу ствари које други људи не могу. Рецимо, неки тврде да могу гатањем или астрологијом предвидети будућност. Други успевају да људе наведу на закључак да могу да разговарају с мртвима. Неки се баве врачањем или магијом, као и бацањем чини. *

4 Колико људи верују у моћ спиритизма? Једна анкета спроведена у 18 земаља у Латинској Америци и на Карибима показује да отприлике трећина испитаника верује у магију и врачање, а скоро исто толико људи верује да је могуће комуницирати са духовима. У 18 афричких земаља такође је спроведена анкета. Тамо у просеку више од половине испитаника кажу да верују у врачање. Наравно, где год да живимо, морамо се чувати спиритизма. На крају крајева, Сатана „заводи цео свет“ (Откр. 12:9).

5. Шта Јехова мисли о спиритизму?

5 Јехова је Бог истине (Пс. 31:5). Шта он мисли о спиритизму? Мрзи га! Јехова је Израелцима рекао: „Нека се код тебе не нађе нико ко би свог сина или своју кћер спаљивао у ватри, ни који гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Пон. зак. 18:10-12). Хришћани нису под законом који је Јехова дао Израелцима. Али ми знамо да се његово мишљење о спиритизму није променило (Мал. 3:6).

6. (а) Како Сатана користи спиритизам да нашкоди људима? (б) Према речима из Проповедника 9:5, шта је истина о стању мртвих?

6 Јехова нас упозорава на спиритизам јер зна да га Сатана користи да нашкоди људима. Сатана преко спиритизма шири лажи – у шта спада лаж да мртви настављају да живе у неком подручју. (Прочитати Проповедника 9:5.) Путем спиритизма Сатана држи људе у страху и одвраћа их од Јехове. Његов циљ је да се људи уздају у зле духовне силе а не у Јехову.

КАКО СЕ МОЖЕМО ОДУПРЕТИ ЗЛИМ ДУХОВНИМ СИЛАМА

7. Шта нам Јехова открива?

7 Као што смо већ споменули, Јехова нам открива оно што треба да знамо да нас Сатана и демони не би завели. Осмотримо неке практичне кораке које можемо предузети у нашој борби против Сатане и демона.

8. (а) Који је најважнији начин да се одупремо злим духовним силама? (б) Како Псалам 146:4 разоткрива Сатанину лаж о стању мртвих?

8 Читај Божју Реч и дубоко размишљај о томе. Ово је основни начин да одбацимо лажи иза којих стоје зле духовне силе. Божја Реч је попут оштрог мача помоћу ког можемо такорећи пресећи Сатанине лажи (Еф. 6:17). На пример, Божја Реч разоткрива лаж да мртви могу комуницирати са живима. (Прочитати Псалам 146:4.) Такође нас подсећа на то да само Јехова може поуздано предвидети будућност (Ис. 45:21; 46:10). Ако редовно читамо Божју Реч и размишљамо о њој, с гнушањем ћемо одбацити лажи које пласирају зле духовне силе.

9. У шта не желимо да се упуштамо?

9 Не упуштај се ни у шта што има везе са спиритизмом. Као прави хришћани, ми не желимо да имамо икакве везе са спиритизмом. На пример, не одлазимо код особа које призивају духове нити на било који други начин покушавамо да комуницирамо с мртвима. Као што смо осмотрили у претходном чланку, ми не учествујемо у погребним обичајима који се темеље на веровању у загробни живот. Не покушавамо да помоћу астрологије и прорицања судбине сазнамо будућност (Ис. 8:19). Ми знамо да су такве ствари опасне и да нас могу довести у директну везу са Сатаном и демонима.

По узору на ране хришћане, реши се свега што је повезано са окултизмом и бирај забаву у којој нема спиритизма (Видети одломке 10-12)

10-11. (а) Шта су урадили неки у првом веку кад су упознали истину? (б) Према 1. Коринћанима 10:21, зашто треба да се угледамо на прве хришћане и како то можемо учинити?

10 Реши се свих предмета који су повезани са окултизмом. Неки од оних који су живели у Ефесу у првом веку бавили су се спиритизмом. Кад су упознали истину, предузели су драстичне мере. У Библији пише: „Многи који су се бавили магијом сакупили су своје књиге и спалили их пред свима“ (Дела 19:19). Они су озбиљно схватили колико је важно одупрети се злим духовним силама. Те књиге су биле веома скупе, али они их нису поклонили нити продали већ су их уништили. Више су размишљали о томе како да угоде Јехови него о томе колика је вредност тих књига.

11 Како се можемо угледати на ове хришћане? Било би добро да се решимо свега што је повезано са окултизмом. У то спадају амајлије, ствари против урока и било шта друго што људи носе или поседују с циљем да се заштите од злих духова. (Прочитати 1. Коринћанима 10:21.)

12. Шта треба да се питамо кад је реч о забави?

12 Буди избирљив када је реч о забави. Питај се: „Да ли читам књиге, часописе или чланке на интернету који говоре о окултизму? Каква је музика коју слушам, филмови и серије које гледам и видео-игре које играм? Да ли у томе има спиритизма? Да ли се спомињу вампири, зомбији или натприродне ствари? Да ли се магија, бацање чини и клетве приказују као безазлена забава?“ Наравно, није све што спада у фантазију и бајке обавезно повезано са спиритизмом. Кад бираш забаву, буди одлучан да се држиш што даље од било чега што Јехова мрзи. Желимо да увек имамо чисту савест пред нашим Богом (Дела 24:16). *

13. Шта не желимо да радимо?

13 Немој препричавати приче о демонима. И у овоме желимо да се угледамо на Исуса (1. Петр. 2:21). Пре него што је дошао на земљу, Исус је живео на небу и знао је доста тога о Сатани и демонима. Али он није причао приче о томе шта су они радили. Исус је желео да сведочи за Јехову, а не да рекламира Сатану. На њега се можемо угледати ако не ширимо приче о демонима. Својим речима покажимо да из нашег срца „навире реч добра“, то јест истина (Пс. 45:1).

Немамо разлога да се плашимо злих духовних сила. Јехова, Исус и анђели су много моћнији (Видети 14. и 15. одломак) *

14-15. (а) Зашто не треба да се плашимо злих духовних сила? (б) Шта доказује да Јехова данас штити свој народ?

14 Немој се плашити злих духовних сила. У данашњем свету се свакоме могу десити лоше ствари. Несрећни случајеви, болест и смрт могу нас задесити без икаквог упозорења. Али то не значи да иза тих ствари стоје невидљиве силе. Библија објашњава да „време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проп. 9:11). Што се тиче демона, Јехова је доказао да је далеко моћнији од њих. Примера ради, он није дозволио Сатани да Јову одузме живот (Јов 2:6). У време Мојсија, Јехова је показао да је моћнији од египатских свештеника који су се бавили магијом (Изл. 8:18; 9:11). Прослављени Исус је показао колику моћ је добио од Јехове када је Сатану и демоне збацио са неба на земљу. У блиској будућности, они ће бити бачени у бездан, где неће моћи никоме да нашкоде (Откр. 12:9; 20:2, 3).

15 Данас видимо бројне доказе да Јехова штити свој народ. Размисли о следећем: Ми проповедамо и поучавамо људе истини по целом свету (Мат. 28:19, 20). Тако разоткривамо Ђаволова зла дела. Кад би могао, Сатана би нас зауставио. Али не може. Зато немамо разлога да се плашимо злих духовних сила. Ми знамо да „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Лет. 16:9). Ако смо верни Јехови, демони нам не могу трајно наудити.

БЛАГОСЛОВИ ЗА ОНЕ КОЈИ ПРИХВАТЕ ЈЕХОВИНУ ПОМОЋ

16-17. Наведи пример који показује да је потребна храброст да би се неко одупро злим духовним силама.

16 Треба нам доста храбрости да бисмо се одупрли злим духовним силама, нарочито ако добронамерни пријатељи и чланови породице врше притисак на нас. Али Јехова благосиља оне који су храбри. Размотримо пример наше сестре Ерике, која живи у Гани. Кад је имала 21 годину, почела је да проучава Библију. Пошто је њен отац био свештеник који се бавио магијом, од ње се очекивало да учествује у локалном обичају који је подразумевао да се једе месо које се као обредна жртва приноси у част предака. Ерика је то одбила, што је њена породица сматрала увредом за богове. Они су мислили да ће их због тога богови казнити психичким и физичким болестима.

17 Чланови породице су покушавали да је натерају да се предомисли, али Ерика није попустила, иако је то значило да ће морати да се одсели. Неки Сведоци су је примили у своју кућу. Тако ју је Јехова благословио новом породицом – суверницима који су јој постали као браћа и сестре (Мар. 10:29, 30). Породица се одрекла Ерике и спалила њене ствари, али она је упркос томе остала верна Јехови, крстила се и сада служи као општи пионир. Не плаши се демона. О својој породици она каже: „Сваки дан се молим да искусе колики је благослов познавати Јехову и имати слободу коју имају сви они који му служе.“

18. Које благослове имамо ако се уздамо у Јехову?

18 Нећемо се сви суочити са тако озбиљним испитима вере. Али сви морамо да се одупремо злим духовним силама и да се уздамо у Јехову. Због тога ћемо доживети многе благослове и нећемо бити заведени Сатаниним лажима. Поред тога, неће нас паралисати страх од демона. Изнад свега, ојачаћемо своје пријатељство с Јеховом. У Јаковљевој посланици пише: „Подложите се, дакле, Богу, а супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јак. 4:7, 8).

ПЕСМА 150 Бог је наш Избавитељ

^ одл. 5 Пошто нас воли, Јехова нас упозорава да нам зле духовне силе могу нашкодити. На који начин те силе заводе људе? Како им се можемо одупрети? У овом чланку ћемо осмотрити како нам Јехова помаже у тој борби.

^ одл. 3 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Спиритизам се односи на веровања и поступке који су повезани са демонима. У то спада веровање у загробни живот умрлих и могућност комуникације с њима, првенствено преко особе која служи као медијум. У спиритизам спадају врачање и гатање. У овом чланку, магија се односи на поступке повезане са окултизмом и натприродним моћима. У то спадају клетве као и бацање и скидање чини. Не односи се на мађионичарске трикове, које неки изводе из пуке забаве.

^ одл. 12 Старешине немају право да постављају правила када је у питању забава. Сваки хришћанин мора на основу своје савести обликоване на темељу Библије донети одлуку шта ће читати, гледати или играти. Мудри поглавари се труде да забава у породици буде у складу са библијским начелима. (Видети чланак „Да ли су код Јеховиних сведока забрањени одређени филмови, књиге и музика?“ на сајту jw.org®. Идите на О НАМА > УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА.)

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ Исуса као моћног краља који влада с неба и предводи војску анђела. Изнад њих се налази Јеховин престо.