Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 16

Заступајмо истину о стању мртвих

Заступајмо истину о стању мртвих

Препознајемо да ли је нека изјава надахнута истином или заблудом (1. ЈОВ. 4:6)

ПЕСМА 73 Дај нам одважности

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Премда нећеш учествовати у обичајима које Бог не одобрава, можеш утешити своје рођаке који су некога изгубили (Видети 1. и 2. одломак) *

1-2. (а) Како Сатана обмањује људе? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

САТАНА, за ког Библија каже да је „отац лажи“, обмањује људе од почетка људске историје (Јов. 8:44). Неке од његових обмана су лажна учења о смрти и загробном животу. Таква учења су основ за многе општеприхваћене обичаје и сујеверја. Због тога многа наша браћа и сестре морају да се снажно боре за своју веру кад нека њима блиска особа умре (Јуд. 3).

2 Ако се нађеш у таквој ситуацији, шта ће ти помоћи да чврсто заступаш библијско учење о стању мртвих? (Еф. 6:11). Како можеш утешити и охрабрити суверника који је под притиском да учествује у обичајима које Бог не одобрава? У овом чланку ћемо осмотрити неке савете из Божје Речи. Најпре погледајмо шта Библија каже о стању мртвих.

ИСТИНА О СТАЊУ МРТВИХ

3. Које су последице прве лажи?

3 Бог није имао намеру да људи умиру. Али да би живели вечно, Адам и Ева су морали бити послушни Јехови, који им је дао једноставну заповест: „С дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер оног дана када будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети“ (Пост. 2:16, 17). Онда је Сатана ступио на сцену. Говорећи преко змије, Еви је рекао: „Сигурно нећете умрети.“ Нажалост, Ева је поверовала у ту лаж. Узела је тај плод, а после је и Адам урадио исто (Пост. 3:4, 6). Тако су грех и смрт постали део нашег живота (Римљ. 5:12).

4-5. Како је Сатана наставио да заводи људе?

4 Адам и Ева су умрли, као што је Бог и рекао. Али Сатана се ту није зауставио. С временом је смислио и друге лажи о смрти. Једна од њих је учење да након што физичко тело умре, душа наставља да живи, можда у неком духовном подручју. Различитим верзијама те лажи обмањује људе широм света и дан-данас (1. Тим. 4:1).

5 Зашто толико људи верује у то? Сатана зна каква осећања смрт проузрокује у људима и игра на ту карту. Пошто смо створени да живимо вечно, сасвим је нормално што се плашимо смрти (Проп. 3:11). Смрт је наш највећи непријатељ (1. Кор. 15:26).

6-7. (а) Да ли је Сатана успео да сакрије истину о смрти? Објасни. (б) Како нас истина из Библије ослобађа непотребног страха од смрти?

6 Упркос Сатаниним покушајима, истина о смрти није остала сакривена. Заправо све је више оних који знају и објављују шта Библија каже о стању умрлих и о нади за умрле (Проп. 9:5, 10; Дела 24:15). Та истина нам пружа утеху и ослобађа нас страха и неизвесности. На пример, не страхујемо да нам мртви могу наудити нити страхујемо да се њима нешто може десити. Знамо да они никоме не могу наудити. Њихово стање се може упоредити са дубоким сном (Јов. 11:11-14). Поред тога, мртви немају појам о времену. Кад дође ускрсење, чак и они који су вековима били мртви имаће осећај као да је прошао само трен.

7 Зар се не слажеш да је истина о умрлима јасна, једноставна и логична? То је сушта супротност Сатаниним збуњујућим лажима! Поред тога што заводи људе, Сатана је својим лажима оклеветао нашег Створитеља. Да бисмо боље разумели колику је штету Сатана тиме нанео, осмотрићемо следећа питања: Како је Сатана оклеветао Јехову? Како његове лажи поткопавају веровање у Христову откупну жртву? Како те лажи проузрокују још већу тугу и патњу?

ПОСЛЕДИЦЕ САТАНИНИХ ЛАЖИ

8. Као што показују речи из Јеремије 19:5, како Сатанине лажи о смрти наносе срамоту Јехови?

8 Сатанине лажи о мртвима наносе срамоту Јехови. Једна од тих лажи је да се мртви муче у паклу. Таква веровања наносе срамоту Богу! У ком смислу? Приказују Бога, који је оличење љубави, као окрутну особу – што је заправо опис Сатане (1. Јов. 4:8). Да ли те то погађа? Што је још важније, како се Јехова осећа? Он мрзи кад је неко окрутан. (Прочитати Јеремију 19:5.)

9. Како Сатанине лажи поткопавају веровање у Христову откупну жртву о којој се говори у Јовану 3:16 и 15:13?

9 Сатанине лажи о мртвима поткопавају веровање у Христову откупну жртву (Мат. 20:28). Још једна Сатанина лаж јесте да људи имају бесмртну душу. Ако би то било тачно, сви би живели вечно. У том случају, Христ није морао да свој живот да као откуп за нас да бисмо добили вечни живот. Немој изгубити из вида да је Христова жртва највећи израз љубави према човечанству. (Прочитати Јована 3:16; 15:13.) Замисли шта Јехова и његов Син мисле о таквим учењима која обезвређују овакав непроцењив дар!

10. Како Сатанине лажи проузрокују још већу тугу и патњу међу људима?

10 Сатанине лажи проузрокују још већу тугу и патњу. Понекад родитељима који изгубе дете кажу да га је Бог узео, можда зато што му треба један анђео на небу. Да ли ова лаж умањује њихов бол или га повећава? Учење о паклу се користило као оправдање за мучење, као што је спаљивање на ломачи оних који су се противили црквеним учењима. Према једној књизи о шпанској инквизицији, неки од инквизитора су сматрали да јеретицима пружају прилику да „окусе вечне муке у паклу“, због чега ће се можда покајати пре смрти и тиме избећи пакао. У многим земљама људи сматрају да морају обожавати своје покојне претке, одати им част и тражити од њих благослов. Други желе да умире своје претке како им не би наудили. Нажалост, веровања која се темеље на Сатаниним лажима не пружају људима утеху. Напротив, стварају непотребну бригу и страх.

КАКО МОЖЕМО ЗАСТУПАТИ БИБЛИЈСКУ ИСТИНУ

11. Како би рођаци и пријатељи могли вршити притисак на нас да занемаримо Божју Реч?

11 Љубав према Богу и његовој Речи даје нам снагу да му будемо послушни чак и кад добронамерни рођаци и пријатељи врше притисак на нас да учествујемо у небиблијским обичајима. Неки покушавају да код нас створе осећај кривице, можда тако што тврде да не волимо и не поштујемо покојника. Можда сматрају да ће због нашег понашања мртви нашкодити живима. Како можемо заступати оно што Библија каже? Размотримо нека библијска начела која нам могу помоћи.

12. Који су неки од небиблијских обичаја у вези са мртвима?

12 Буди одлучан да не учествујеш у небиблијским обичајима (2. Кор. 6:17). У једном народу на Карибима, многи верују да након што особа умре њен дух наставља да живи како би казнио оне који су били лоши према њој. Дух ће можда „задавати муке свим људима у тој средини“, пише у једној књизи. У Африци је обичај да се покривају огледала у кући преминулог и да се његове слике окрену ка зиду. Због чега? Неки сматрају да мртви не смеју да виде себе! Јеховине слуге сигурно не би учествовале у било каквим обичајима који се заснивају на Сатаниним лажима! (1. Кор. 10:21, 22).

Проблеми се могу избећи ако темељно проучавамо Библију и имамо добру комуникацију са члановима породице који нису Сведоци (Видети 13. и 14. одломак) *

13. Према Јаковљевој 1:5, шта можеш урадити ако имаш недоумице у вези с неким обичајем?

13 Ако имаш недоумице у вези с неким обичајем, обрати се Јехови у молитви и тражи од њега мудрост. (Прочитати Јаковљеву 1:5.) Након тога истражи наше публикације. Ако је потребно, разговарај са старешинама у својој скупштини. Они ти неће рећи шта да урадиш, али ти могу указати на нека библијска начела, као што су ова која разматрамо у чланку. Тако вежбаш своју „моћ запажања“ која ће ти помоћи да разликујеш добро од зла (Јевр. 5:14).

14. Како можемо спречити да се неко спотакне због нас?

14 „Све на Божју славу чините. Не будите на спотицање“ (1. Кор. 10:31, 32). Када одлучујемо да ли да учествујемо у неком обичају, треба да узмемо у обзир и како ће наша одлука утицати на савест других, нарочито наших суверника. Свакако не бисмо желели да се неко спотакне због нас! (Мар. 9:42). Такође, не бисмо волели да увредимо оне који не служе Јехови. Љубав ће нас подстаћи да им се обраћамо с поштовањем, чиме исказујемо част Јехови. Не би било мудро да се расправљамо с њима нити да исмевамо њихове обичаје. Не заборави да љубав има велику снагу! Ако смо увиђавни и пуни поштовања, можда ћемо смекшати срце оних који се противе.

15-16. (а) Зашто је мудро рећи другима у шта верујеш? Наведи пример. (б) Како можемо применити Павлове речи из Римљанима 1:16?

15 Кажи другима да си Јеховин сведок (Ис. 43:10). У ситуацијама када су емоције под набојем, биће много лакше ако твоји рођаци и комшије знају да служиш Јехови Богу. Франсиско, који живи у Мозамбику, написао је: „Кад смо моја супруга Каролина и ја упознали истину, рекли смо породици да више нећемо обожавати мртве. Наша одлука је била на испиту кад је умрла Каролинина сестра. Локални обичај је да се тело покојника церемонијално окупа. Након тога најближи члан породице треба да три дана спава на месту где је проливена вода која се користила за то купање. Тим обичајем се наводно умирује дух покојника. Каролинина породица је очекивала да она испоштује тај обичај.“

16 Шта су Франсиско и његова супруга урадили? Он каже: „Пошто волимо Јехову и желимо да му угодимо, нисмо хтели да учествујемо у томе. Њена породица се веома наљутила. Оптужили су нас да не поштујемо преминуле и рекли су да нас више неће посећивати нити нам помагати. Пошто смо им већ објаснили наша веровања, нисмо улазили у расправу док су били љути. Неки рођаци су нас бранили, говорећи да смо наш став већ објаснили. С временом се родбина смирила и изгладили смо односе. Чак су неки дошли код нас да траже библијску литературу.“ Никада не треба да се стидимо онога у шта верујемо и да се устручавамо да заступамо истину о стању мртвих. (Прочитати Римљанима 1:16.)

ПРУЖИМО УТЕХУ И ПОДРШКУ ОНИМА КОЈИ ТУГУЈУ

Прави пријатељи пружају утеху и подршку онима који су у жалости (Видети одломке 17-19) *

17. Шта ће нам помоћи да будемо прави пријатељ сувернику који је у жалости?

17 Кад наш суверник изгуби некога, дајмо све од себе да будемо „прави пријатељ [који] у невољи брат постаје“ (Посл. 17:17). Како у таквој ситуацији можемо бити прави пријатељ, нарочито ако је наш суверник под притиском да учествује у небиблијским обичајима? Осмотримо два библијска начела која треба да имамо на уму кад тешимо ожалошћене.

18. Због чега је Исус заплакао и шта учимо од њега?

18 „Плачите с онима који плачу“ (Римљ. 12:15). Можда је тешко наћи праве речи кад неко изгуби вољену особу. Понекад наше сузе говоре више од речи. Када је Исусов пријатељ Лазар умро, Марија, Марта и други туговали су за својим вољеним братом и пријатељем. Четири дана касније, када је Исус стигао, и он је заплакао иако је знао да ће ускрснути Лазара (Јов. 11:17, 33-35). Исусова реакција је одражавала осећања његовог Оца. Из тога се такође видело колико је Исус волео Лазареве најближе, што је без сумње утешило Марију и Марту. Слично томе, кад неки брат или сестра осети нашу љубав и бригу, зна да није сам већ да је окружен брижним пријатељима.

19. Како можемо применити начело из Проповедника 3:7 кад тешимо суверника?

19 „Време кад се ћути и време кад се говори“ (Проп. 3:7). Још један начин да утешимо суверника јесте да имамо уво за слушање. Дозволи му да излије своје срце и немој се вређати ако каже нешто непромишљено (Јов 6:2, 3). Можда је под додатним стресом због притиска од стране родбине која не служи Јехови. Молите се заједно. Од онога „који слуша молитве“ тражите снагу и присебност (Пс. 65:2). Ако околности дозвољавају, читајте Библију заједно или прочитајте чланак из наших публикација, као што је нека охрабрујућа животна прича.

20. Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

20 Заиста смо у предности због тога што знамо истину о мртвима и о предивној будућности која очекује све оне који су у гробовима! (Јов. 5:28, 29). Зато речима и делима заступајмо библијску истину и делимо то с другима кад год се укаже прилика. У следећем чланку ћемо говорити о спиритизму као о још једном начину на који Сатана држи људе у духовној тами. Такође ће бити речи о томе зашто морамо избегавати обичаје и забаву која је повезана с том Сатанином замком.

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

^ одл. 5 Сатана и његови демони успешно обмањују људе лажима о стању мртвих. Од тих лажи су потекли многи обичаји који се не темеље на Светом писму. Овај чланак ће ти помоћи да останеш веран Јехови када други врше притисак на тебе да учествујеш у таквим обичајима.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брачни пар Јеховиних сведока теши рођаку која оплакује вољену особу.

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Након што је истражио наше публикације, наш брат љубазно објашњава родбини свој став према локалним обичајима.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старешине теше суверника који је изгубио вољену особу.