Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 14

Да ли потпуно извршаваш своју службу?

Да ли потпуно извршаваш своју службу?

Проповедај добру вест, потпуно изврши своју службу (2. ТИМ. 4:5)

ПЕСМА 57 Проповедајмо свим људима

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Исус се након ускрсења појавио својим ученицима и заповедио им да иду и стварају ученике (Видети 1. одломак)

1. Шта сваки Божји слуга жели и зашто? (Видети слику на насловној страни.)

ХРИСТ ИСУС је својим следбеницима рекао: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Мат. 28:19). Сви ми, као Божје верне слуге, желимо да сазнамо како можемо потпуно извршити службу која нам је поверена (2. Тим. 4:5). На крају крајева, то дело је важније, вредније и хитније од било чега другог што бисмо могли радити. Али понекад је прави изазов посветити се служби онолико колико бисмо желели.

2. С којим се проблемима суочавамо док извршавамо своју службу?

2 Има и других важних ствари које изискују наше време и снагу. Можда свакодневно морамо проводити доста времена на послу да бисмо обезбедили оно што је потребно нама и нашој породици. Можда имамо и других породичних одговорности, можда смо болесни, можда се боримо са депресијом или са проблемима које доноси старост. Како можемо потпуно извршити своју службу чак и у таквим околностима?

3. Шта можемо закључити из Исусових речи које се налазе у Матеју 13:23?

3 Не треба да будемо обесхрабрени ако нам околности не дозвољавају да се посветимо служби онолико колико бисмо хтели. Исус је знао да не можемо сви доносити исти плод. (Прочитати Матеја 13:23.) Јехова веома цени оно што чинимо за њега све док је то оно најбоље што му можемо дати (Јевр. 6:10-12). С друге стране, можда сматрамо да нам околности дозвољавају да учинимо нешто више. Зато ћемо у овом чланку видети како да нам служба буде приоритет у животу, како да водимо једноставан живот и како да будемо још вештији у проповедању и поучавању. Али погледајмо најпре шта у ствари значи потпуно извршити службу.

4. Шта значи потпуно извршити службу?

4 Једноставно речено, потпуно извршити службу значи учествовати у њој колико је год то могуће. Али ту се не ради само о времену које проводимо у служби. Јехови је важно из којих мотива то радимо. Ми смо ревни у нашој служби * зато што волимо Јехову и ближње (Мар. 12:30, 31; Кол. 3:23). Служити Јехови свом душом значи уложити сву своју снагу и користити све своје способности у служби коју вршимо за њега. Ако ценимо службу која нам је поверена, трудићемо се да што већем броју људи пренесемо добру вест.

5-6. Помоћу примера објасни како служба може бити приоритет чак и некоме ко има много обавеза.

5 Замислимо једног младића који воли да свира гитару и то чини кад год му се пружи прилика. Коначно добија посао у једном локалном кафеу, где наступа викендима. Али пошто са тим приходима не може да подмири своје трошкове, од понедељка до петка ради на каси у једној продавници. Иако у тој продавници проводи већину свог времена, музика је његова највећа љубав. Он жарко жели да још боље свира гитару и да му то буде једино занимање. Зато ужива у свакој прилици у којој може да свира, макар и накратко.

6 Слично томе, можда ни ми не можемо да будемо у служби проповедања онолико колико бисмо желели. Али ми то волимо да радимо. Зато се трудимо да будемо још вештији и да са добром вешћу допремо до срца људи. Можда се питаш како онда упркос многобројним обавезама служба ипак може бити приоритет у твом животу.

КАКО ДА НАМ СЛУЖБА БУДЕ ПРИОРИТЕТ

7-8. Како можемо гледати на службу попут Исуса?

7 Исус нам је оставио изузетан пример када је реч о ставу према служби проповедања. За њега је то била најважнија ствар у животу (Јов. 4:34, 35). Прелазио је стотине километара да би проповедао што већем броју људи. Користио је сваку прилику да разговара с људима, и у њиховим кућама и на јавним местима. Читав његов живот се вртео око службе проповедања.

8 Христа можемо опонашати тако што стварамо прилике да преносимо другима добру вест где год и кад год то можемо. Спремни смо да жртвујемо своју удобност да бисмо учествовали у служби проповедања (Мар. 6:31-34; 1. Петр. 2:21). Неки у скупштини имају могућности да служе као специјални, општи или помоћни пионири. Други су научили страни језик или су се преселили на подручје где има мало објавитеља. Међутим, највећи део службе проповедања обављају управо они који нису у неком виду пуновремене службе. У каквој год да смо ситуацији, Јехова од нас не тражи више него што му можемо дати. Он жели да свако од нас ужива у светој служби док објављује славну добру вест „срећног Бога“ (1. Тим. 1:11; Пон. зак. 30:11).

9. (а) Како је апостол Павле давао приоритет служби иако је морао да ради? (б) Шта нам Дела апостолска 28:16, 30, 31 говоре о Павловом ставу према служби?

9 Апостол Павле је добар пример особе која је служби проповедања давала приоритет у животу. Док је био у Коринту током свог другог мисионарског путовања, није имао довољно средстава, тако да је једно време зарађивао правећи шаторе. Али није био првенствено заокупљен тиме. То је радио да би се издржавао у служби и да би могао да Коринћанима објави добру вест „без икакве наплате“ (2. Кор. 11:7). Иако је имао посао, служба је и даље била његов приоритет и зато је проповедао сваког сабата. Када су му се околности поправиле, још више је учествовао у служби. Он се „потпуно посветио проповедању речи, сведочећи Јудејцима да је Исус заиста Христ“ (Дела 18:3-5; 2. Кор. 11:9). Касније, док је у Риму две године био у кућном притвору, сведочио је онима који су му долазили у посету и писао је посланице. (Прочитати Дела апостолска 28:16, 30, 31.) Није дозволио да га ишта омета у служби. Написао је: „Будући да ову службу имамо, [...] не посустајемо“ (2. Кор. 4:1). Иако и нама доста времена одлази на посао, служба проповедања ипак може бити нешто најважније у нашем животу.

Има много начина на које можемо потпуно извршити своју службу (Видети 10. и 11. одломак)

10-11. Како можемо потпуно извршити службу упркос здравственим проблемима?

10 Иако можда због старости или здравствених проблема не можемо толико ићи у службу од врата до врата, можемо уживати у другим видовима службе. Први хришћани су свуда проповедали. Користили су сваку прилику да говоре о истини – од куће до куће, на јавним местима и у неформалним приликама – једноставно речено, где год је било људи (Дела 17:17; 20:20). Ако не можемо много да пешачимо, можда можемо сести негде где ћемо сведочити пролазницима. Или можемо неформално сведочити, писати писма или сведочити преко телефона. Многи објавитељи који због озбиљних проблема не могу ићи у службу од врата до врата искусили су велику радост и задовољство у оваквим видовима службе.

11 Чак и ако имамо здравствене проблеме, можемо потпуно извршити своју службу. Осврнимо се још једном на пример апостола Павла. Он је рекао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13). Таква снага му је требала када се разболео на једном од својих мисионарских путовања. Суверницима у Галатији је написао: „Знате да сам вам први пут услед болести објавио добру вест“ (Гал. 4:13). Слично томе, због здравствених проблема вероватно си у контакту са лекарима, медицинским сестрама и другима и можда ћеш имати прилику да им пренесеш добру вест. Многи од њих нису код куће када им други објавитељи покуцају на врата.

КАКО ДА ВОДИМО ЈЕДНОСТАВАН ЖИВОТ

12. Шта значи имати једноставно око?

12 Исус је рекао: „Светиљка тела је око. Дакле, ако је твоје око бистро [или „једноставно“, фусн.], цело ће твоје тело бити светло“ (Мат. 6:22). Шта је тиме хтео да каже? Да наш живот треба да буде једноставан, то јест усмерен само на један циљ и да нас ништа не одвраћа од тога. Сам Исус је оставио добар пример тиме што је био усредсређен на службу и поучио је своје ученике да и они буду усредсређени на службу Јехови и на његово Краљевство. И ми ћемо бити попут Исуса ако служба проповедања буде приоритет у нашем животу и ако најпре тражимо краљевство и Божју праведност (Мат. 6:33).

13. Шта нам може помоћи да се усредсредимо на нашу службу?

13 Један од начина да се усредсредимо на нашу службу јесте да поједноставимо живот како бисмо више времена проводили помажући другима да упознају и заволе Јехову. * На пример, да ли бисмо могли да смањимо време које проводимо на послу како бисмо радним данима више времена проводили у служби проповедања? Да ли бисмо могли да смањимо време које трошимо на разоноду?

14. Шта је један брачни пар урадио да би више учествовао у служби?

14 Управо то су урадили један старешина, који се зове Елајас, и његова супруга. Он каже: „У то време нисмо могли да будемо пионири, али од нечег смо морали почети. Зато смо предузели неке мале кораке ка остварењу нашег циља да више учествујемо у служби. На пример, смањили смо трошкове, мање времена смо трошили на разоноду и замолили смо послодавце да нам омогуће флексибилније радно време. Тако смо могли да идемо у службу у вечерњим сатима, да водимо више библијских курсева и да чак два пута месечно учествујемо у служби на подручју радним данима. То је било право освежење!“

КАКО ДА ЈОШ БОЉЕ ПРОПОВЕДАМО И ПОУЧАВАМО

Примењивање онога што учимо на састанку радним даном помоћи ће нам да стално напредујемо у својој служби (Видети 15. и 16. одломак) *

15-16. У складу са 1. Тимотеју 4:13, 15, како можемо бити још вештији у служби проповедања? (Видети и оквир „ Шта ће ти помоћи да потпуно извршиш своју службу“.)

15 Још један начин да потпуно извршимо нашу службу јесте да будемо још вештији у служби проповедања. Неке професије захтевају стално обучавање и усавршавање у циљу стицања додатног знања и вештина. Тако је и са нама. И ми се морамо стално учити да бисмо били вештији у нашој служби (Посл. 1:5; прочитати 1. Тимотеју 4:13, 15).

16 Како онда можемо и даље напредовати у нашој служби? Тако што ћемо обратити помну пажњу на савете које добијамо на састанку Хришћански живот и служба проповедања. На том састанку добијамо корисне савете који нам могу помоћи да будемо још вештији у служби. На пример, када председавајући даје савет онима који су имали ученичке задатке, можемо научити нешто што ће нам помоћи да се побољшамо у служби. Те савете можемо практично применити када следећи пут некоме будемо сведочили. Надгледника групе за службу проповедања могли бисмо замолити да нам помогне или да с нама иде у службу проповедања. Или бисмо могли ићи с неким другим искуснијим објавитељем, пиониром или покрајинским надгледником. Сигурно ћемо више уживати у служби и у поучавању ако се будемо потрудили да још боље користимо наше основне публикације за службу проповедања.

17. Шта можеш очекивати ако потпуно извршаваш своју службу?

17 Јехова нам је исказао велику част тиме што нам је допустио да будемо његови „сарадници“ (1. Кор. 3:9). Када просудимо „шта је најважније“ и када се усредсредимо на нашу службу, служићемо „Јехови радосно“ (Фил. 1:10; Пс. 100:2). Будући да служиш правом Богу, можеш бити сигуран да ће ти он дати снагу која ти је неопходна да упркос свим проблемима потпуно извршиш своју службу (2. Кор. 4:1, 7; 6:4). Без обзира на то колико времена можеш провести у служби проповедања, имаћеш „разлог за задовољство“ уколико то чиниш свим срцем (Гал. 6:4). Када потпуно извршаваш своју службу, показујеш да волиш Јехову и своје ближње. „Чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тим. 4:16).

ПЕСМА 58 Тражимо пријатеље мира

^ одл. 5 Исус нам је заповедио да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству и да стварамо ученике. У овом чланку ћемо видети како можемо потпуно извршити нашу службу, чак и ако у свом животу имамо много проблема. Видећемо и како у служби проповедања можемо бити ефикаснији и срећнији.

^ одл. 4 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Наша служба Јехови обухвата различите видове проповедања и поучавања, изградњу и одржавање наших објеката, као и пружање хуманитарне помоћи (2. Кор. 5:18, 19; 8:4).

^ одл. 13 Погледај седам корака наведених у оквиру „Како поједноставити живот“ у Стражарској кули од јула 2016, на 10. страни.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра на састанку показује како извршити накнадну посету. Након тога у брошури Посвети се читању и поучавању записује савет који јој даје председавајући. Касније током викенда примењује у служби оно што је научила на састанку.