Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 15

Сачувајмо унутрашњи мир по угледу на Исуса

Сачувајмо унутрашњи мир по угледу на Исуса

Божји мир који превазилази сваки ум чуваће ваша срца (ФИЛ. 4:7)

ПЕСМА 113 Наш драгоцени мир

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Зашто је Исус био под великим стресом?

ПОСЛЕДЊЕГ дана свог живота на земљи, Исус је био под великим стресом. Зли људи ће га ускоро погубити на најсуровији начин. Смрт која му је предстојала није била једина Исусова брига. Он је искрено волео свог Оца и желео је да поступа по његовој вољи. Ако му остане веран у овој најтежој ситуацији, Исус ће посветити Божје име. Исус је волео и људе и знао је да ће они имати наду у вечни живот само ако он остане веран до смрти.

2 Иако је Исус био под великим стресом, сачувао је унутрашњи мир. Он је својим апостолима рекао: „Мир свој дајем вам“ (Јов. 14:27). Имао је „Божји мир“, то јест смиреност и спокој који су резултат блиског односа с Јеховом. Захваљујући том миру, Исуса нису савладале бриге (Фил. 4:6, 7).

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Нико од нас се неће наћи у ситуацији у каквој се Исус нашао, али као његови следбеници суочићемо се с разним проблемима (Мат. 16:24, 25; Јов. 15:20). Као и он, понекад ћемо бити под великим стресом. Како можемо спречити да нас савладају бриге и одузму нам унутрашњи мир? Осмотримо које су три ствари помогле Исусу током његове службе и како се можемо угледати на њега када се суочавамо с тешкоћама.

ИСУС СЕ НЕПРЕСТАНО МОЛИО

Молитва нам помаже да сачувамо мир (Видети одломке 4-7)

4. У складу с речима из 1. Солуњанима 5:17, који примери показују да се Исус често молио последњег дана свог живота?

4 Прочитати 1. Солуњанима 5:17. Последњег дана свог живота на земљи Исус се молио у више наврата. Када је својим ученицима показао како ће обележавати спомен на његову смрт, помолио се за хлеб и вино (1. Кор. 11:23-25). Пре него што је напустио место где су прославили Пасху, помолио се са својим ученицима (Јов. 17:1-26). Када је с њима стигао на Маслинску гору, више пута се молио (Мат. 26:36-39, 42, 44). Његове последње речи биле су изговорене у молитви (Лука 23:46). Исус се молио Јехови у вези са свим што се дешавало тог пресудног дана.

5. Зашто апостоли нису имали довољно храбрости?

5 Исус се уздао у свог Оца и то је показао тако што му се често молио. Управо то му је дало снаге да истраје. За разлику од њега, апостоли нису истрајали у молитви те ноћи. Зато нису имали довољно храбрости у пресудним тренуцима (Мат. 26:40, 41, 43, 45, 56). Када се суочавамо с проблемима, остаћемо верни само ако се угледамо на Исуса и непрестано се молимо. За шта се можемо молити?

6. Како ће нам вера помоћи да сачувамо унутрашњи мир?

6 Јехову можемо молити да нам да „више вере“ (Лука 17:5; Јов. 14:1). Вера нам је потребна јер ће Сатана искушати све Исусове следбенике (Лука 22:31). Како нам вера помаже да сачувамо мир чак и када се проблеми нижу један за другим? Када у разумној мери учинимо све што је у нашој моћи да бисмо решили проблем, вера ће нас подстаћи да препустимо ствари у Јеховине руке. Пошто смо уверени да он може решити проблем боље него што бисмо ми то могли, задржаћемо мир у мислима и срцу (1. Петр. 5:6, 7).

7. Шта можемо научити од Роберта?

7 Молитва нам помаже да задржимо унутрашњи мир без обзира на то с каквим се тешкоћама суочавамо. Роберт има око 80 година и служи као старешина. Он каже: „Савет из Филипљанима 4:6, 7 помогао ми је у многим животним ситуацијама. Имао сам финансијских проблема, а неко време нисам служио као скупштински старешина.“ Шта је помогло Роберту да сачува унутрашњи мир? „Чим бих осетио да ме обузимају бриге, помолио бих се“, каже он. „Што сам се чешће и усрдније молио, осећао сам већи мир.“

ИСУС ЈЕ РЕВНО ПРОПОВЕДАО

Проповедање нам помаже да сачувамо мир (Видети одломке 8-10)

8. Према Јовану 8:29, шта је још помогло Исусу да сачува унутрашњи мир?

8 Прочитати Јована 8:29Исус је имао унутрашњи мир чак и када су га прогонили, јер је знао да ће својим поступцима обрадовати свог Оца. Био је послушан и када му то није било лако. Волео је свог Оца и цео свој живот је посветио служби Јехови. Пре него што је дошао на земљу, сарађивао је с Богом као „вешт градитељ“ (Посл. 8:30). А док је био на земљи, ревно је поучавао друге о свом Оцу (Мат. 6:9; Јов. 5:17). То је Исусу причињавало велику радост (Јов. 4:34-36).

9. Како нам служба проповедања помаже да сачувамо унутрашњи мир?

9 По угледу на Исуса и ми можемо бити послушни Јехови и увек „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58). Када смо потпуно посвећени проповедању, тада можемо исправно сагледати своју ситуацију (Дела 18:5). На пример, људи које срећемо у служби често имају много веће проблеме од нас. Па ипак, када упознају и заволе Јехову и примењују његове савете, њихова ситуација се поправља и постају срећнији. Сваки пут када се то деси, још смо сигурнији да ће се Јехова побринути и за нас. А то уверење нам помаже да задржимо унутрашњи мир. У то се уверила и једна наша сестра која се целог живота бори са осећањем безвредности и депресијом. Она каже: „Када сам заокупљена службом, емотивно сам стабилнија и срећнија. Мислим да је то зато што у служби осећам највећу блискост с Јеховом.“

10. Шта можемо научити од Бренде?

10 Погледајмо и пример наше сестре Бренде. Она и њена ћерка болују од мултипле-склерозе. Бренда је везана за инвалидска колица и доста је слаба. Она проповеда од врата до врата кад год то може, али углавном сведочи путем писама. Она каже: „Када сам ментално и емотивно прихватила чињеницу да се моје здравствено стање неће поправити у овом свету, могла сам да се посветим служби. Док сведочим, нисам заокупљена својим бригама. Тада размишљам о томе како да помогнем људима којима проповедам на свом подручју, а у мислима увек имам наду у будућност.“

ИСУС ЈЕ ПРИХВАТИО ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА

Добри пријатељи нам помажу да сачувамо мир (Видети одломке 11-15)

11-13. (а) Како су апостоли и други показали Исусу да су му прави пријатељи? (б) Како су Исусови пријатељи утицали на њега?

11 Током Исусове службе на земљи, верни апостоли су показали да су прави пријатељи. Они су потврдили речи из пословице која каже: „Има и пријатеља приврженијих од брата“ (Посл. 18:24). Исус је ценио такве пријатеље. Током његове службе, нико од његове браће није исказао веру у њега (Јов. 7:3-5). У једном тренутку, његова родбина је чак мислила да је полудео (Мар. 3:21). С друге стране, у ноћи пре своје смрти Исус је за своје верне апостоле могао да каже: „Ви сте остали са мном у мојим кушњама“ (Лука 22:28).

12 Иако су апостоли у неким приликама разочарали Исуса, он се није задржавао на њиховим грешкама већ је видео њихову веру (Мат. 26:40; Мар. 10:13, 14; Јов. 6:66-69). Последње ноћи пре него што је погубљен, Исус је овим верним људима рекао: „Називам вас пријатељима, јер сам вам обзнанио све што сам чуо од свог Оца“ (Јов. 15:15). Нема сумње да су они били велики извор охрабрења за њега. Док су му помагали у служби проповедања, Исусово срце се преливало радошћу (Лука 10:17, 21).

13 Осим апостола, Исус је имао и друге пријатеље, мушкарце и жене, који су му помагали у проповедању и на друге практичне начине. Неки су му отворили врата свог дома и угостили га (Лука 10:38-42; Јов. 12:1, 2). Други су га пратили на његовим путовањима и користили своју имовину да би му помагали (Лука 8:3). Исус је имао добре пријатеље јер је и он сам био добар пријатељ. Чинио је добре ствари за њих и имао разумна очекивања од њих. Иако је био савршен, ценио је подршку својих несавршених пријатеља. Можемо бити сигурни да су му они помогли да сачува свој унутрашњи мир.

14-15. Како можемо стећи добре пријатеље и како нам они могу помоћи?

14 Добри пријатељи ће нам помоћи да останемо верни Јехови. Најбољи начин да стекнемо добре пријатеље јесте да и сами будемо добри пријатељи (Мат. 7:12). На пример, Библија нас подстиче да трошимо своје време и снагу у корист других, нарочито оних који су у оскудици (Еф. 4:28). Да ли је у скупштини некоме потребна помоћ? Можеш ли обавити куповину за некога ко је везан за кућу? Можеш ли припремити оброк за породицу која је у оскудици? Ако знаш како се користе веб-сајт jw.org® и апликација JW Library®, можеш ли помоћи другима у скупштини да науче како да их користе? Када смо заокупљени помагањем другима, бићемо срећнији (Дела 20:35).

15 Пријатељи ће нам бити подршка када се суочавамо с разним проблемима, јер ће нам помоћи да сачувамо унутрашњи мир. Као што је Елијуј слушао Јова док је говорио о својим проблемима, наши пријатељи ће бити спремни да нас стрпљиво саслушају док им износимо своје бриге (Јов 32:4). Не треба да очекујемо да ће они доносити одлуке уместо нас, али ћемо мудро поступити ако послушамо њихове савете темељене на Библији (Посл. 15:22). Баш као што је краљ Давид понизно прихватио помоћ својих пријатеља, понос не треба да нас спречи да прихватимо помоћ наших пријатеља (2. Сам. 17:27-29). Прави пријатељи су заиста дар од Бога (Јак. 1:17).

КАКО САЧУВАТИ МИР

16. Према Филипљанима 4:6, 7, преко кога једино можемо добити мир? Објасни.

16 Прочитати Филипљанима 4:6, 7. Зашто Јехова каже да можемо добити његов мир „преко Исуса Христа“? Зато што унутрашњи мир можемо добити и сачувати само ако разумемо коју улогу у остварењу Божје намере има Исус и ако исказујемо веру у њега. На пример, путем Исусове откупне жртве, сви наши греси ће бити опроштени (1. Јов. 2:12). То сазнање је веома утешно! Као Краљ Божјег Краљевства, Исус ће поправити сваку штету коју су нам нанели Сатана и његов свет (Ис. 65:17; 1. Јов. 3:8; Откр. 21:3, 4). То нам пружа дивну наду! Иако нам је Исус поверио одговоран задатак, он је с нама и подупире нас током последњих дана овог света (Мат. 28:19, 20). То нам улива храброст! Утеха, нада и храброст – то су темељи на којима почива наш унутрашњи мир.

17. (а) Како хришћани могу сачувати унутрашњи мир? (б) Према Јовану 16:33, шта ћемо моћи да учинимо?

17 Како онда можемо сачувати унутрашњи мир када имамо озбиљне проблеме? Тако што ћемо се угледати на Исуса. Као прво, молимо се и истрајмо у молитви. Друго, будимо послушни Јехови и ревно проповедајмо, чак и када то није лако. И треће, ослонимо се на помоћ пријатеља када смо у невољи. Тада ће Божји мир чувати наш ум и наше срце. Као што је Исус издржао све кушње, тако ћемо и ми успети да се изборимо са свим проблемима. (Прочитати Јована 16:33.)

ПЕСМА 41 Чуј молитву моју

^ одл. 5 Сви се суочавамо с проблемима који нам могу одузети мир. У овом чланку ћемо осмотрити три ствари које су Исусу помогле да сачува мир, а које могу помоћи и нама чак и када пролазимо кроз тешке ситуације.