Пређи на садржај

Пређи на садржај

17. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Називам вас пријатељима“

„Називам вас пријатељима“

Називам вас пријатељима, јер сам вам обзнанио све што сам чуо од свог Оца (ЈОВ. 15:15)

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта је потребно за добро пријатељство?

ДА БИ ти неко постао добар пријатељ, треба да проводиш време с њим. Док разговарате о својим мислима и осећањима, постајете блиски. Међутим, када је реч о пријатељству са Исусом, суочавамо се с неким препрекама. Које су неке од њих?

2. Која је прва препрека с којом се суочавамо?

2 Прва препрека је то што нисмо лично упознали Исуса. Исто је било с многим хришћанима у првом веку. Па ипак, апостол Петар је рекао: „Иако га никада нисте видели, ви га волите. Иако га ни сада не видите, ипак исказујете веру у њега“ (1. Петр. 1:8). Према томе, могуће је изградити чврсто пријатељство са Исусом иако га никад нисмо срели.

3. Која је друга препрека с којом се суочавамо?

3 Друга препрека је то што не можемо да разговарамо са Исусом. Када се молимо, ми се обраћамо Јехови. Иако се молимо у Исусово име, не обраћамо се њему. Заправо, Исус не жели да се молимо њему. Због чега? Молитва је део наше свете службе Јехови и само њему треба да се молимо (Мат. 4:10). Без обзира на то, можемо показати да волимо Исуса.

4. Шта је трећа препрека и о чему ће бити речи у овом чланку?

4 Трећа препрека је то што Исус живи на небу, па не можемо дословно да проводимо време с њим. Упркос томе, можемо сазнати много о њему. Осмотрићемо четири ствари које ће нам помоћи да ојачамо пријатељство са Исусом. Али пре тога ћемо видети зашто је толико важно да изградимо чврсто пријатељство с њим.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО БИТИ ИСУСОВ ПРИЈАТЕЉ?

5. Зашто треба да будемо Исусови пријатељи? (Видети и оквире „ Пријатељство са Исусом води до пријатељства са Јеховом“ и „ Исправно гледиште о Исусовој улози“.)

5 Важно је да будемо Исусови пријатељи ако желимо да будемо Јеховини пријатељи. Зашто Јехова то очекује од нас? Погледајмо два разлога. Као прво, Исус је рекао својим ученицима: „Отац вас воли јер сте ви волели мене“ (Јов. 16:27). Такође је рекао: „Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јов. 14:6). Не можемо очекивати да будемо Јеховини пријатељи ако нисмо изградили пријатељство са Исусом, јер би то било као када бисмо хтели да уђемо у кућу не користећи врата. Исус је употребио слично поређење када је себе описао као „врата овцама“ (Јов. 10:7). Као друго, Исус је савршено одражавао Јеховине особине. Својим ученицима је рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:9). Према томе, да бисмо упознали Јехову, неопходно је да се упознамо са оним што је Исус говорио и радио. Што више знамо о Исусу, више ћемо га волети. Док наше пријатељство с њим буде јачало, продубљиваће се наша љубав према његовом Оцу.

6. Који је додатни разлог да будемо блиски са Исусом? Објасни.

6 Важно је да будемо Исусови пријатељи да би нам молитве биле услишене. То значи више од формалног изговарања речи „у Исусово име“ на крају молитве. Морамо разумети коју улогу је Јехова поверио Исусу када је реч о нашим молитвама. Исус је рекао апостолима: „Што год замолите у моје име, учинићу то“ (Јов. 14:13). Премда је Јехова тај који слуша наше молитве и одговара на њих, Исусу је поверио да спроводи његове одлуке у дело (Мат. 28:18). Осим тога, пре него што одговори на наше молитве, Бог узима у обзир да ли примењујемо Исусове савете. На пример, Исус је рекао: „Ако ви опростите људима њихове преступе, и ваш ће небески Отац опростити вама. Али ако ви не опростите људима њихове преступе, ни ваш Отац неће вама опростити ваше преступе“ (Мат. 6:14, 15). Колико је само важно да будемо добри према другима као што су Јехова и Исус добри према нама!

7. Ко ће добити благослове које омогућава Исусова откупна жртва?

7 Само ће они који су развили пријатељство са Исусом добити благослове које омогућава његова откупна жртва. Како то знамо? Исус је рекао да ће положити „свој живот за своје пријатеље“ (Јов. 15:13). И верне Божје слуге које су живеле пре него што је Исус дошао на земљу мораће да уче о њему и да га заволе. Да би добили вечни живот, чак ће и за праведне Јеховине слуге као што су Аврахам, Сара, Мојсије и Рава бити од пресудне важности да након ускрсења развију пријатељство са Исусом (Јов. 17:3; Дела 24:15; Јевр. 11:8-12, 24-26, 31).

8-9. Према Јовану 15:4, 5, шта нам пријатељство са Исусом омогућава и зашто је важно да будемо у јединству с њим?

8 Радосни смо што сарађујемо са Исусом у проповедању добре вести и поучавању људи. Када је био на земљи, Исус је био познат као учитељ. Након што се вратио на небо, он је као поглавар хришћанске скупштине наставио да води проповедање и поучавање. Он запажа и цени твој труд да што већем броју људи помогнеш да упознају њега и његовог Оца. У ствари, без Јеховине и Исусове помоћи, ми не бисмо успели да обављамо ту службу. (Прочитати Јована 15:4, 5.)

9 Божја Реч јасно каже да не можемо угодити Јехови ако не волимо Исуса. Осмотримо зато четири ствари које ће нам помоћи да постанемо Исусови пријатељи.

КАКО ИЗГРАДИТИ ПРИЈАТЕЉСТВО СА ИСУСОМ

Можеш постати Исусови пријатељ (1) тако што ћеш га боље упознати, (2) тако што ћеш се угледати на њега у размишљању и поступању, (3) тако што ћеш сарађивати са Христовом браћом и (4) тако што ћеш подупирати одлуке унутар организације (Видети одломке 10-14) *

10. Који је први корак ка пријатељству са Исусом?

10 (1) Упознај Исуса. У томе нам помаже читање библијских књига Матеј, Марко, Лука и Јован. Док размишљамо о ономе што у Библији пише о Исусовом животу и видимо с колико доброте се Исус опходио с људима, у нама се јављају љубав и поштовање према њему. На пример, иако је био њихов Господар, према својим ученицима се није опходио као према робовима. Поверавао им је своје мисли и осећања (Јов. 15:15). Исус је саосећао с њима и плакао је с њима (Јов. 11:32-36). Чак су и његови противници видели да сматра својим пријатељима оне који су прихватили његову поруку (Мат. 11:19). Када се с другима опходимо као што се Исус опходио са својим ученицима, боље ћемо се слагати с њима, бићемо задовољнији и срећнији и још више ћемо ценити Христа.

11. Који је други корак ка пријатељству са Исусом и зашто је важан?

11 (2) Угледај се на Исуса у размишљању и поступању. Што боље упознамо Исусов начин размишљања и што се више трудимо да поступамо попут њега, наше пријатељство с њим биће чвршће (1. Кор. 2:16). Како се можемо угледати на Исуса? Размисли о једном примеру. Исусу је било важније да помаже другима него да угађа себи (Мат. 20:28; Римљ. 15:1-3). Пошто је имао такав став, био је самопожртвован и спреман да опрости. Није се вређао због онога што су људи говорили о њему (Јов. 1:46, 47). На његов став према другима нису утицале грешке које су они направили у прошлости (1. Тим. 1:12-14). Рекао је: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:35). Питај се: „Да ли по узору на Исуса чиним све што је у мојој моћи да будем у миру с браћом и сестрама?“

12. Који је трећи корак ка пријатељству са Исусом и шта он подразумева?

12 (3) Сарађуј са Христовом браћом. Оно што чинимо за његову помазану браћу Исус доживљава као да чинимо њему лично (Мат. 25:34-40). Најважнији начин да сарађујемо с помазаницима јесте да у што већој мери учествујемо у проповедању о Краљевству и стварању ученика, што је задатак који је Исус поверио својим следбеницима (Мат. 28:19, 20; Дела 10:42). Без помоћи „других оваца“, Христова браћа не би успела да обаве тако обиман задатак као што је проповедање добре вести по целом свету (Јов. 10:16). Ако припадаш „другим овцама“, сваки пут када проповедаш ти показујеш да волиш не само помазанике већ и Исуса.

13. Како можемо поступати у складу са Исусовим саветом из Луке 16:9?

13 Пријатељство с Јеховом и Исусом градимо и тако што дајемо добровољне прилоге да бисмо подупирали организацију коју они воде. (Прочитати Луку 16:9.) Примера ради, можемо давати прилоге за наше међународно дело. Они се користе за проповедање добре вести у удаљеним подручјима, за изградњу и одржавање Дворана Краљевства и других објеката, као и за пружање помоћи онима које је задесила природна катастрофа или нека друга несрећа. Осим тога, можемо давати прилоге како би се подмирили трошкови наше скупштине, а можемо и финансијски помоћи неком сувернику (Посл. 19:17). Све су то начини да сарађујемо са Христовом браћом.

14. Према Ефешанима 4:15, 16, који је четврти корак ка пријатељству са Исусом?

14 (4) Подупири одлуке које се доносе унутар организације. Пријатељство са Исусом као поглаварем скупштине јачамо када сарађујемо с наименованом браћом, којој је поверено да брину о нама. (Прочитати Ефешанима 4:15, 16.) Примера ради, циљ наше организације је да се Дворане Краљевства користе на најбољи начин. Да би се то постигло, неке скупштине су спојене и њихова подручја су измењена у складу с тим. Тиме је организација уштедела много приложеног новца. Међутим, то је у исто време значило и промену за неке објавитеље. Можда су та верна браћа и сестре годинама били у једној скупштини и постали су веома блиски с другим објавитељима. Али онда су били замољени да пређу у другу скупштину. Њихова спремност да прихвате ту промену сигурно много радује Исуса!

ИСУСОВИ ПРИЈАТЕЉИ У СВУ ВЕЧНОСТ

15. Како ће наше пријатељство са Исусом постати још јаче у будућности?

15 Они који су помазани светим духом надају се да ће вечно бити са Исусом и да ће владати с њим у Божјем Краљевству. Они ће дословно бити са Исусом – видеће га, разговараће с њим и проводиће време с њим (Јов. 14:2, 3). Они који ће вечно живети на земљи такође ће осетити колико их Исус воли и брине о њима. Иако неће моћи да виде Исуса, њихово пријатељство с њим ће бити све јаче док буду уживали у животу који су им Јехова и он омогућили (Ис. 9:6, 7).

16. Које благослове имају Исусови пријатељи?

16 Када прихватимо Исусов позив да будемо његови пријатељи, добијамо многе благослове. На пример, већ сада осећамо његову љубав и подршку. Имамо могућност да живимо вечно. Што је најважније, пријатељство са Исусом отвориће нам пут ка нечем највреднијем – присном пријатељству с његовим Оцем Јеховом. Заиста је велика част бити назван Исусовим пријатељем!

ПЕСМА 17 „Хоћу“

^ одл. 5 Апостоли су провели неколико година са Исусом и за то време су разговарали, сарађивали и постали добри пријатељи с њим. Исус жели да и ми будемо његови пријатељи, али ми се суочавамо с препрекама које апостоли нису имали. У овом чланку ће бити речи о неким од тих препрека, као и о томе шта конкретно можемо урадити да бисмо изградили и сачували чврсто пријатељство са Исусом.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: (1) Током породичног проучавања можемо учити о Исусовом животу и служби. (2) У скупштини дајемо све од себе да будемо у миру с другима. (3) Сарађујемо са Христовом браћом тиме што учествујемо у служби проповедања. (4) Када се скупштине споје, подупиремо одлуке старешина.