Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Слушај браћу, упознај их и покажи саосећање

Слушај браћу, упознај их и покажи саосећање

Не судите по спољашњости, него судите праведним судом (ЈОВ. 7:24)

ПЕСМА 101 Сарађујмо у јединству

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта Библија открива о Јехови?

ДА ЛИ би волео да те људи процењују на основу боје коже, црта лица или грађе тела? Сигурно да не би! Заиста је утешно што нас Јехова не процењује на основу спољашњости. На пример, када је Самуило посматрао Јесејеве синове, он није видео исто што и Јехова. Јехова му је рекао да ће један од Јесејевих синова постати краљ Израела. Али који? Када је Самуило видео Јесејевог најстаријег сина Елијава, рекао је: „Сигурно је пред Јеховом његов помазаник.“ Елијав је личио на краља. „Али Јехова рече Самуилу: ’Не гледај на његову спољашњост нити на његов високи стас, јер сам га одбацио.‘“ Коју поуку извлачимо? Јехова је затим рекао: „Човек гледа оно што се очима види, а Јехова гледа оно што је у срцу“ (1. Сам. 16:1, 6, 7).

2. Према Јовану 7:24, зашто не треба да судимо другима на основу спољашњости? Наведи пример.

2 Пошто смо несавршени, сви смо склони томе да судимо другима на основу спољашњости. (Прочитати Јована 7:24.) Међутим, не можемо пуно сазнати о некоме само на основу изгледа. Навешћемо један пример: Чак ни веома добар и искусан лекар не може сазнати много о пацијенту ако га само посматра. Ако жели да сазна нешто о његовом здравственом и емоционалном стању, као и симптомима које има, мора га пажљиво слушати. Можда ће га чак послати и на рендген како би видео унутрашњост организма. У супротном би лекар могао поставити погрешну дијагнозу. Слично томе, не можемо у потпуности разумети браћу и сестре само на основу изгледа. Морамо се трудити да гледамо испод површине, то јест да разумемо какви су заиста. Наравно, ми не можемо читати срца и зато никада нећемо разумети друге као Јехова. Али можемо дати све од себе да будемо попут њега. Како?

3. Како ће нам библијски примери помоћи да се угледамо на Јехову?

3 Како се Јехова опходи са својим слугама? Он их слуша. Осим тога, узима у обзир њихово порекло и околности и показује саосећање према њима. Док будемо осматрали како је Јехова поступао с Јоном, Илијом, Агаром и Лотом, запазимо како се можемо угледати на њега у опхођењу с браћом и сестрама.

ПАЖЉИВО СЛУШАЈ

4. Зашто бисмо могли имати лоше мишљење о Јони?

4 Гледано из људског угла, за Јону би се могло рећи да је непоуздан, па чак и непослушан. Јехова му је јасно заповедио да објави поруку осуде у Ниниви. Али уместо да га послуша, Јона се укрцао на брод који је пловио у супротном смеру, „далеко од Јехове“ (Јона 1:1-3). Да ли би ти пружио Јони другу шансу? Можда не би. Међутим, Јехова је сматрао да Јона то заслужује (Јона 3:1, 2).

5. Према Јони 2:1, 2, 9, шта сазнајемо о пророку Јони?

5 Из Јонине молитве се види какав је он заиста био. (Прочитати Јону 2:1, 2, 9.) Та молитва, вероватно само једна од многих које је упутио, помаже нам да у њему не видимо само човека који је побегао од свог задатка. Његове речи откривају да је био понизан, захвалан и решен да буде послушан Јехови. Зато не изненађује што се Јехова није усредсредио на његову грешку, већ му је одговорио на молитву и допустио му да и даље служи као пророк.

Ако знамо све чињенице, лакше нам је да покажемо саосећање (Видети 6. одломак) *

6. Зашто је вредно труда пажљиво слушати друге?

6 Да бисмо пажљиво слушали друге, морамо бити понизни и стрпљиви. То је вредно труда из најмање три разлога. Као прво, мања је вероватноћа да ћемо доносити погрешне закључке о другима. Као друго, разумећемо туђа осећања и мотиве и то ће нам помоћи да будемо саосећајнији. И као треће, можда ћемо помоћи особи да научи нешто о себи. Понекад и сопствена осећања разумемо тек када их преточимо у речи (Посл. 20:5). Један старешина из Азије каже: „Сећам се како сам једном направио огромну грешку јер сам дао савет пре него што сам саслушао. Рекао сам једној сестри да мора да побољша своје коментаре на састанцима. Касније сам сазнао да она веома тешко чита и да јој уопште није лако да коментарише.“ Колико је само важно да један старешина саслуша некога пре него што му да савет! (Посл. 18:13).

7. Шта можеш научити из Јеховиног опхођења са Илијом?

7 Некој нашој браћи и сестрама није лако да говоре о својом осећањима због свог васпитања, културе или карактера. Како им можемо помоћи да нам се отворе? Сетимо се како је Јехова поступао са Илијом ког је прогонила Језавеља. Илији је требало доста времена да се потпуно отвори свом небеском Оцу и каже му како се осећа. Јехова га је пажљиво слушао. Затим га је охрабрио и дао му важан задатак (1. Краљ. 19:1-18). Можда ће бити потребно да прође доста времена да би се неко осетио слободним да разговара с нама. Али тада ћемо моћи да разумемо како се та особа заиста осећа. Ако будемо стрпљиви попут Јехове, заслужићемо њено поверење. Када она буде спремна да говори о својим осећањима, пажљиво ћемо је слушати.

УПОЗНАЈ БРАЋУ И СЕСТРЕ

8. Према Постанку 16:7-13, како је Јехова помогао Агари?

8 Сарајина слушкиња Агара почела је лоше да се понаша према својој господарици након што је постала Аврахамова жена. Агара је затруднела и зато је понижавала Сарају, која није имала деце. Ситуација се отела контроли и на крају је Сараја отерала Агару (Пост. 16:4-6). Несавршени човек би могао помислити да је Агара била злобна жена која је добила оно што заслужује. Али Јехова је другачије гледао на Агару. Послао је свог анђела да је пронађе. Он јој је помогао да промени став и благословио је. Агара је схватила да ју је Јехова све време посматрао и да је знао шта се дешава. Зато је била покренута да за њега каже да је „Бог који види“. (Прочитати Постанак 16:7-13.)

9. Зашто је Јехова показао разумевање према Агари?

9 Како је Јехова гледао на Агару? Знао је све о њој и о ономе кроз шта је прошла (Посл. 15:3). Агара је била Египћанка и живела је у домаћинству једног Јеврејина. Да ли се понекад осећала као да не припада тамо? Да ли су јој недостајали породица и завичај? Она Аврахаму није била једина жена. Једно време су чак и неки мушкарци који су служили Богу имали више жена. Али Јехова није тако замислио брак (Мат. 19:4-6). Зато не изненађује што је у таквим породицама често било љубоморе и озлојеђености. Јехова није оправдавао Агарино понашање према Сараји, али је узео у обзир њена осећања и околности.

Потруди се да боље упознаш браћу и сестре (Видети одломке 10-12) *

10. Како можемо боље упознати браћу и сестре?

10 Можемо се угледати на Јехову тако што ћемо се трудити да разумемо једни друге. Боље упознај своју браћу и сестре. Разговарај с њима пре и после састанка, сарађуј с њима у служби и, ако је могуће, позови их у госте. Кад то будеш урадио, можда ћеш увидети да је сестра која делује резервисано заправо стидљива, да брат који је богат није материјалиста, већ је гостољубив или да они који касне на састанак трпе противљење у породици (Јов 6:29). Наравно, нећемо се мешати „у туђе ствари“ (1. Тим. 5:13). Међутим, добро је да упознамо браћу и сестре и да разумемо шта је обликовало њихову личност.

11. Зашто је важно да старешине добро познају браћу и сестре?

11 Посебно је важно да старешине добро познају браћу и сестре о којима брину. Погледајмо пример брата Артура који служи као покрајински надгледник. Он је заједно са још једним старешином посетио сестру која је била стидљива и повучена. „Сазнали смо да јој је муж умро неколико година након што су се венчали“, каже Артур. „Упркос проблемима, васпитала је своје две ћерке да воле Јехову и да му верно служе. Међутим, сада је вид почео да јој слаби и патила је од депресије. Па ипак, и даље је много волела Јехову и имала јаку веру. Увидели смо да можемо много научити од те сестре“ (Фил. 2:3). Овај покрајински надгледник је следио Јеховин пример. Јехова познаје своје верне слуге и зна кроз шта пролазе (Изл. 3:7). Старешине које добро познају браћу и сестре у бољој су позицији да им помогну.

12. Како је сестри Ип Је користило што је боље упознала сестру из своје скупштине?

12 Када боље упознаш суверника који ти иде на живце, вероватно ћеш имати више разумевања за њега. Погледајмо један пример. Сестра по имену Ип Је из Азије каже: „Једна сестра из моје скупштине говорила је веома гласно. Сматрала сам да је некултурна. Али кад смо биле у служби, сазнала сам да је раније заједно са родитељима продавала рибу на пијаци. Морала је да виче да би привукла купце.“ Ип Је додаје: „Схватила сам да треба боље да упознам браћу и сестре да бих могла да их разумем.“ Потребан је труд да би боље упознао браћу и сестре. Па ипак, кад следиш библијски савет и широм отвориш своје срце, бићеш попут Јехове који воли „све врсте људи“ (1. Тим. 2:3, 4; 2. Кор. 6:11-13).

ПОКАЖИ САОСЕЋАЊЕ

13. Према Постанку 19:15, 16, шта су анђели урадили када је Лот одуговлачио и зашто?

13 У једном важном тренутку у животу, Лот је оклевао да послуша Јехову. Два анђела су га посетила и рекла му да изведе породицу из Содома. Зашто? „Јер ћемо уништити ово место“, рекли су му (Пост. 19:12, 13). Следећег јутра, Лот и његова породица су још били код куће. Зато су га анђели још једном упозорили. Али он је одуговлачио. Можда бисмо рекли да је Лот био равнодушан, па чак и непослушан. Међутим, Јехова није дигао руке од њега. Анђели су га „извели и оставили изван града“, „јер се Јехова смиловао на њега“. (Прочитати Постанак 19:15, 16.)

14. Зашто се можда Јехова смиловао на Лота?

14 Јехова је имао више разлога да се смилује на Лота. Можда је Лот оклевао да напусти свој дом јер се плашио људи ван града. Осим тога, било је и других опасности. У оближњој долини је било пуно јама с битуменом и Лот је вероватно знао да су једном приликом два краља упала у њих (Пост. 14:8-12). Као муж и отац, био је забринут за своју породицу. Поред тога, био је богат и сигурно је у Содому имао лепу кућу (Пост. 13:5, 6). Ништа од тога није оправдање што Лот није одмах послушао Јехову. Међутим, Јехова се није усредсредио на Лотову грешку и сматрао га је праведним (2. Петр. 2:7, 8).

Кад пажљиво слушамо неког, разумећемо како да покажемо саосећање (Видети 15. и 16. одломак) *

15. Како треба да гледамо на туђе поступке?

15 Не треба да критикујемо друге, већ да се потрудимо да их разумемо. Вероника, једна сестра из Европе, урадила је управо то. Она каже: „Једна сестра ми је увек деловала нерасположено. Увек се изоловала. Понекад ме је било страх да јој приђем. Али помислила сам: ’Кад бих ја била у таквој ситуацији, значио би ми пријатељ.‘ Зато сам одлучила да је питам како се осећа. Током разговора, она је почела да ми се поверава. Сада је много боље разумем.“

16. Зашто треба да се молимо за помоћ да будемо саосећајни?

16 Јехова је једини који нас у потпуности разуме (Посл. 15:11). Зато га моли да ти помогне да у другима видиш оно што он види и да разумеш како им можеш показати саосећање. Молитва је помогла сестри по имену Анжела да покаже више разумевања. Она се није добро слагала с једном сестром у својој скупштини. Анжела каже: „Лако сам могла упасти у замку да критикујем ту сестру и да је заобилазим у широком луку. Али молила сам се Јехови да ми помогне да је разумем.“ Да ли је Јехова услишио њену молитву? Она каже: „Биле смо у служби и затим сатима разговарале. Саосећајно сам је слушала. Сада је још више волим и желим да јој будем пријатељица.“

17. Шта треба да радимо?

17 Не можеш да бираш према ком брату или сестри ћеш бити саосећајан. Попут Јоне, Илије, Агаре и Лота, сви наши суверници суочавају се с неким проблемима. Често су сами криви за тешке ситуације кроз које пролазе. Али реално гледано, сви смо некад упали у проблеме својом кривицом. Зато је разумно што Јехова очекује од нас да будемо саосећајни једни према другима (1. Петр. 3:8). Када смо послушни Јехови, доприносимо јединству наше дивне, разнолике међународне породице. Зато будимо одлучни да слушамо једни друге, боље се упознамо и да показујемо саосећање.

ПЕСМА 87 Састанци нас крепе

^ одл. 5 Пошто смо несавршени, склони смо томе да исхитрено доносимо закључке о људима и њиховим мотивима. С друге стране, Јехова „гледа оно што је у срцу“ (1. Сам. 16:7). У овом чланку ћемо говорити о томе како је с пуно љубави помогао Јони, Илији, Агари и Лоту. То ће нам помоћи да се угледамо на њега у опхођењу с браћом и сестрама.

^ одл. 52 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старијем брату се не допада што млађи брат касни на састанак, али касније сазнаје да је млађи брат имао удес.

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Надгледник групе за проповедање је прво мислио да је сестра резервисана и хладна, али касније је схватио да је само стидљива и да јој је нелагодно у друштву људи које не познаје добро.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Када је једна сестра боље упознала другу сестру, схватила је да она није мрзовољна и незаинтересована за друге као што јој се учинило кад ју је први пут упознала у Дворани Краљевства.