Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Настави да цениш откупнину

Настави да цениш откупнину

Син човечји је дошао да свој живот да као откупнину за многе (МАР. 10:45)

ПЕСМА 18 Захвалност за откупну жртву

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Шта је откупнина и зашто је неопходна?

КАДА је савршени човек Адам згрешио, изгубио је могућност да вечно живи, али не само он него и сва његова деца. Није постојало оправдање за оно што је учинио јер је намерно згрешио. Али шта рећи за његову децу? Она нису имала никакве везе с његовим грехом (Римљ. 5:12, 14). Адам је заслужио да умре за оно што је урадио. Али да ли је Јехова могао да нешто уради како би његова деца могла да живе вечно? Убрзо након Адамовог греха, Јехова је почео да открива како ће многе његове потомке ослободити од греха и смрти (Пост. 3:15). У време које је одредио, Јехова је послао свог Сина с неба да „свој живот да као откупнину за многе“ (Мар. 10:45; Јов. 6:51).

2 Шта је откупнина? У грчком делу Светог писма о откупнини се говори као о цени коју је Исус платио да би надокнадио оно што је Адам изгубио (1. Кор. 15:22). Зашто је откупнина била неопходна? Према Јеховиним мерилима за правду која су изложена у његовом Закону, за живот је морао да буде положен живот (Изл. 21:23, 24). Адам је изгубио савршен људски живот. Да би се задовољила Божја правда, Исус је жртвовао свој савршени људски живот (Римљ. 5:17). Тако је постао „Вечни Отац“ свима који верују у откупнину (Ис. 9:6; Римљ. 3:23, 24).

3. Према Јовану 14:31 и 15:13, зашто је Исус био спреман да жртвује свој савршени људски живот?

3 Исус је био спреман да жртвује свој живот зато што много воли свог небеског Оца и нас. (Прочитати Јована 14:31; 15:13.) Захваљујући тој љубави, био је одлучан да остане веран Богу до краја и да изврши оно што је он од њега очекивао. Зато Јехова може да оствари своју првобитну намеру да савршени људи живе у рају на земљи. У овом чланку ћемо видети зашто је Бог дозволио да Исус умре на тако тежак начин. Видећемо како је један библијски писац показао да много цени откупнину. Такође ћемо видети како ми можемо показати захвалност за откупнину и како можемо још више ценити жртву коју су Јехова и Исус поднели за нас.

ЗАШТО ЈЕ ИСУС МОРАО ДА ПАТИ?

Размишљај о томе шта је све Исус претрпео да би нас откупио (Видети 4. одломак)

4. Опиши како је Исус умро.

4 Размисли како је изгледао Исусов последњи дан живота на земљи. Исус је могао да дозове легије анђела да га заштите, али није. Дозволио је римским војницима да га ухапсе и да га после немилосрдно туку (Мат. 26:52-54; Јов. 18:3; 19:1). Користили су бич који му је кидао месо. Касније су га натерали да на тако израњаваним леђима носи тежак стуб. Исус је покушао да га носи до места где ће бити погубљен, али издала га је снага па је морао да га преузме један човек који се ту затекао (Мат. 27:32). На месту погубљења, римски војници су му приковали руке и ноге за тај стуб. Кад су подигли стуб, ране од клинова су почеле да се цепају под тежином Исусовог тела. Док су његови пријатељи туговали и мајка плакала, јудејске старешине су му се ругале (Лука 23:32-38; Јов. 19:25). Та агонија је сатима трајала. Срце и плућа су му били под великим оптерећењем и све је теже дисао. Свестан да је остао веран Богу до краја, упутио је последњу молитву. Након тога је спустио главу и издахнуо је (Мар. 15:37; Лука 23:46; Јов. 10:17, 18; 19:30). Његова смрт је била спора, болна и понижавајућа.

5. Шта је за Исуса било горе од начина на који ће бити погубљен?

5 Исусу није најтеже пао начин на који ће бити погубљен, већ разлог због ког ће се то десити. Био је лажно оптужен за хулу, да не поштује Бога или Божје име (Мат. 26:64-66). То га је толико мучило да се надао да ће га његов Отац поштедети тог понижења (Мат. 26:38, 39, 42). Зашто је Јехова дозволио да његов вољени Син пати и умре? Осмотримо три разлога.

6. Зашто је Исус морао да буде обешен на мученички стуб?

6 Као прво, Исус је морао да буде обешен на стуб да би ослободио Јевреје од једног посебног проклетства (Гал. 3:10, 13). Они су дошли под то проклетство зато што су обећали да ће се држати Божјег закона али то нису радили. То је био додатан терет, поред смрти коју су наследили од грешног Адама (Римљ. 5:12). Према Закону који је Бог дао Израелцима, човек који је починио грех за који је следила смртна казна морао је да буде погубљен. У неким случајевима, тело би након тога било обешено на стуб * (Пон. зак. 21:22, 23; 27:26). Исус, који се савршено држао Закона, преузео је на себе проклетство свих који су били под тим Законом. Тиме што је био прибијен на стуб, омогућио је да Јевреји, народ који га је одбацио, буду ослобођени проклетства.

7. Који је други разлог због ког је Бог дозволио да његов Син пати?

7 Погледајмо други разлог зашто је Бог дозволио да његов Син пати. Тако је припремио Исуса за улогу првосвештеника. Исус је осетио колико је тешко бити послушан Богу под великим притиском. Био је под толиким притиском да се молио „са силним вапајима и сузама“. Он је доживео велику душевну патњу и зато нас разуме и „може нам притећи у помоћ“ када смо у кушњама. Стварно смо захвални Јехови што нам је дао милосрдног првосвештеника који може да „саосећа с нама због тога што смо слаби“! (Јевр. 2:17, 18; 4:14-16; 5:7-10).

8. Који је трећи разлог због ког је Бог дозволио да Исус толико пати?

8 Као треће, Јехова је дозволио да Исус толико пати да би се добио одговор на важно питање: Да ли људи могу остати верни Богу чак и ако се нађу у великим кушњама? Сатана каже да не могу. Он тврди да људи служе Богу из себичних мотива и верује да га не воле, као што га ни Адам није волео (Јов 1:9-11; 2:4, 5). Јехова је био уверен да ће му његов Син остати веран и зато је дозволио да као човек буде искушан до крајњих граница. Исус је остао веран Богу и доказао је да је Сатана лажов.

БИБЛИЈСКИ ПИСАЦ КОЈИ ЈЕ МНОГО ЦЕНИО ОТКУПНИНУ

9. Какав пример нам је пружио апостол Јован?

9 Учење о откупнини је снажно утицало на веру многих хришћана. Они су наставили да проповедају и поред противљења и остали су верни Богу упркос кушњама које су доживљавали читавог живота. Примера ради, апостол Јован је вероватно више од 60 година верно проповедао о Христу и откупнини. У време када је имао близу 100 година, римске власти су сматрале да он представља толику опасност да су га прогнале на острво Патмос. Шта је толико лоше урадио? „Говорио [је] о Богу и сведочио о Исусу“ (Откр. 1:9). Јован је стварно одличан пример вере и истрајности.

10. Како се из онога што је Јован написао види да је ценио откупнину?

10 У библијским књигама које је написао, види се да је Јован много волео Исуса и да је ценио откупнину. У њима се преко 100 пута указује на откупнину и на оно што она омогућава. На пример, Јован је написао: „Ако неко и почини грех, код Оца имамо помоћника – Исуса Христа, праведника“ (1. Јов. 2:1, 2). Јован је такође наглашавао колико је важно да прави хришћани „сведоче о Исусу“ (Откр. 19:10). Очигледно је да је Јован веома ценио откупнину. Како и ми можемо показати да је ценимо?

КАКО МОЖЕШ ПОКАЗАТИ ДА СИ ЗАХВАЛАН ЗА ОТКУПНИНУ?

Ако стварно ценимо откупнину, одупрећемо се искушењу да починимо грех (Видети 11. одломак) *

11. Шта ће нам помоћи да се одупремо искушењу?

11 Одупири се искушењу да починиш грех. Ако стварно ценимо откупнину, нећемо се водити размишљањем: „Нема потребе да толико пазим да не подлегнем искушењу. Могу да починим грех, а после ћу се молити за опроштај.“ Када смо у искушењу да учинимо нешто лоше, боље је да кажемо: „После свега што су Јехова и Исус учинили за мене, никад не бих могао да учиним тако нешто!“ Можемо да молимо Јехову да нам помогне и да кажемо: „Не дај да подлегнемо искушењу“ (Мат. 6:13).

12. Како можемо применити савет из 1. Јованове 3:16-18?

12 Воли браћу и сестре. Кад волимо браћу и сестре, показујемо да ценимо откупнину. Зашто то можемо рећи? Исус није дао живот само за нас већ и за нашу браћу и сестре. Ако је био спреман да умре за њих, јасно је да их много воли. (Прочитати 1. Јованову 3:16-18.) Колико волимо нашу браћу и сестре види се по томе како се опходимо према њима (Еф. 4:29, 31–5:2). На пример, помажемо им када су болесни или кад доживе неке озбиљне потешкоће, као што су природне катастрофе. Међутим, шта треба да урадимо кад неко у скупштини каже или уради нешто чиме нас повреди?

13. Зашто треба да опраштамо?

13 Да ли ти је понекад тешко да опростиш брату или сестри? (Лев. 19:18). У том случају примени следећи савет: „Подносите једни друге и од срца опраштајте једни другима, чак и ако имате оправдане притужбе. Као што је Јехова великодушно опростио вама, тако чините и ви“ (Кол. 3:13). Сваки пут кад опростимо брату или сестри ми доказујемо свом небеском Оцу да стварно ценимо откупнину. Шта ће нам помоћи да још више ценимо тај дар од Бога?

ШТА ЋЕ ТИ ПОМОЋИ ДА ЈОШ ВИШЕ ЦЕНИШ ОТКУПНИНУ?

14. Шта можемо радити да бисмо још више ценили откупнину?

14 Захваљуј Јехови за откупнину. Џоана, 83-годишња сестра из Индије, каже: „Мислим да је важно да сваког дана споменем откупнину у молитвама и да захвалим Јехови за њу.“ Сваког дана када се молиш реци Јехови у чему си погрешио и затим га моли да ти опрости. Наравно, ако си починио озбиљан грех, биће ти потребна помоћ старешина. Они ће те саслушати и пружиће ти савет из Божје Речи. Молиће се с тобом и затражиће од Јехове да ти опрости како би обновио своје пријатељство с њим (Јак. 5:14-16).

15. Зашто треба да издвојимо време да читамо и дубоко размишљамо о откупнини?

15 Дубоко размишљај о откупнини. Наша 73-годишња сестра Раџамани каже: „Сваки пут кад читам о томе колико је Исус пропатио, очи ми се напуне сузама.“ Можда је и теби тешко кад размишљаш о патњама које је доживео Божји Син. Али што више размишљаш о жртви коју је Исус поднео, више ћеш волети њега и његовог Оца. Зашто не би издвојио материјал који говори о тој теми и темељно га проучио?

Исус је помоћу једноставног оброка показао својим ученицима на који начин треба да се присећају његове жртве (Видети 16. одломак)

16. Како на нас делује када друге поучавамо о откупнини? (Видети слику на насловној страни.)

16 Поучавај друге о откупнини. Сваки пут кад разговарамо о откупнини, ми продубљујемо своје цењење за њу. Имамо одлична средства помоћу којих можемо поучити друге о томе зашто је Исус морао да умре за нас. На пример, можемо користити четврту лекцију из брошуре Добре вести из Светог писма. Наслов те лекције је „Ко је Исус Христ?“ Могли бисмо и да укажемо на пето поглавље књиге Шта Библија заиста научава? Наслов поглавља је „Исусова откупна жртва – највреднији дар од Бога“. Такође, сваке године продубљујемо своју захвалност за откупнину када присуствујемо Спомен-свечаности и када ревно позивамо друге да и они дођу. Стварно је велика част што нам је Јехова дозволио да поучавамо друге о његовом Сину!

17. Зашто је откупнина највећи дар који је Бог дао људима?

17 Стварно имамо добре разлоге да продубљујемо цењење за откупнину и да га никада не изгубимо. Захваљујући откупнини, можемо бити блиски с Јеховом иако смо несавршени. Захваљујући откупнини, Ђаволова дела ће бити потпуно уништена (1. Јов. 3:8). Захваљујући откупнини, оствариће се Јеховина првобитна намера да земља буде рај. Тада ће сви око нас волети Јехову и служиће му. Зато сваког дана показујмо да ценимо откупнину – највећи дар који је Бог дао људима!

ПЕСМА 20 Божји драгоцени Син

^ одл. 5 Зашто је Исус морао да пати и умре? Овај чланак ће пружити одговор на то питање. Такође ће нам помоћи да још више ценимо откупнину.

^ одл. 6 Римљани су имали обичај да прибију или вежу осуђенике на стуб док су још били живи. Јехова је дозволио да његов Син буде убијен на тај начин.

^ одл. 55 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Браћа се одупиру искушењу – први не жели да гледа неприкладне слике, други одбија цигарету, а трећи одбија мито.