Пређи на садржај

Пређи на садржај

14. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„У свему [идите] његовим стопама“

„У свему [идите] његовим стопама“

Христ je пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама (1. ПЕТР. 2:21)

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

Исус нам је оставио пример који треба да следимо (Видети 1. и 2. одломак)

1-2. Које поређење нам помаже да разумемо оно што је речено у 1. Петровој 2:21?

ЗАМИСЛИ да се налазиш у групи која пешачи кроз опасно подручје покривено снегом. Испред вас иде искусан водич. Док хода, у снегу остају трагови његових стопа. У једном тренутку схваташ да више не видиш водича, али не паничиш због тога. Ти и твоји сапутници једноставно настављате да следите његове стопе најбоље што можете.

2 У извесном смислу и прави хришћани се крећу кроз опасно подручје – овај свет. Захвални смо Јехови што нам је обезбедио најбољег водича – свог Сина Исуса Христа, чије стопе можемо да следимо (1. Петр. 2:21). Према једном библијском приручнику, Петар је упоредио Исуса с водичем. Као што планинари следе водича, тако и ми следимо Исуса. У овом чланку ћемо одговорити на три питања: Шта значи следити Исусове стопе? Зашто то треба да радимо? И како то можемо радити?

ШТА ЗНАЧИ ИЋИ ИСУСОВИМ СТОПАМА?

3. Шта значи ићи нечијим стопама?

3 Шта значи ићи нечијим стопама? У Библији се речима „стопе“ и „ићи“ понекад указује на нечији начин живота (Јов 23:11; Посл. 4:26). Пример који нам неко пружа може се упоредити с траговима његових стопа. Према томе, ићи нечијим стопама значи угледати се на њега.

4. Шта значи ићи Исусовим стопама?

4 Шта онда значи ићи Исусовим стопама? Једноставно речено, то значи поступати попут њега. У стиху на ком се темељи овај чланак апостол Петар је рекао да нам је Исус оставио добар пример јер је истрајао упркос патњама. Али постоји још много тога у чему се можемо угледати на Исуса (1. Петр. 2:18-25). Заправо, све што је он говорио и радио током свог живота, служи нам као пример на који треба да се угледамо.

5. Да ли несавршени људи могу у свему ићи Исусовим стопама? Објасни.

5 Пошто смо несавршени, да ли можемо да „у свему [идемо] Исусовим стопама“? Можемо. Иако нећемо у свакој ситуацији успети да поступимо баш као Исус, можемо дати све од себе да му будемо што сличнији. На тај начин ћемо поступати у складу с речима апостола Јована, који је написао да смо дужни да живимо као што је Исус живео (1. Јов. 2:6).

ЗАШТО ТРЕБА ДА ИДЕМО ИСУСОВИМ СТОПАМА?

6-7. Како нас то што идемо Исусовим стопама приближава Јехови?

6 Ако идемо Исусовим стопама, још више ћемо се приближити Јехови. Зашто то можемо рећи? Као прво, Исус је најбољи пример тога шта значи живети по Божјој вољи (Јов. 8:29). Према томе, ако се угледамо на њега, ми радујемо Јехову. И можемо бити сигурни да ће се наш небески Отац приближити онима који се свим срцем труде да буду његови пријатељи (Јак. 4:8).

7 Као друго, Исус је увек и у свему поступао попут свог Оца. Зато је могао да каже: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:9). Примера ради, Исус се сажалио на једног губавца, саосећао је са женом која је патила од тешке болести и туговао је са ожалошћенима. Када се угледамо на Исуса тако што развијамо особине попут његових и поступамо с другима као он, ми се угледамо и на Јехову (Мар. 1:40, 41; 5:25-34; Јов. 11:33-35). Што смо сличнији Јехови, то је наше пријатељство с њим јаче.

8. Како ће нам то што идемо Исусовим стопама помоћи да победимо свет?

8 Ако идемо Исусовим стопама, овај зли свет нас неће одвратити од служења Јехови. Током последње ноћи свог живота на земљи, Исус је рекао: „Ја сам победио свет“ (Јов. 16:33). То је значило да није дозволио да на њега утичу ставови, циљеви и поступци који су уобичајени у свету у ком је живео. Исус никада није изгубио из вида да је послат на земљу да прослави Јеховино име. У овом свету има много тога што би нас могло одвратити од служења Јехови. Али ако нам, као и Исусу, Јеховина воља буде испред свега, и ми ћемо „победити свет“ (1. Јов. 5:5).

9. Шта морамо да радимо да бисмо остали на путу који води у вечни живот?

9 Ако идемо Исусовим стопама, вечно ћемо живети. Када је један богати младић питао Исуса шта треба да ради да би добио вечни живот, он му је одговорио: „Пођи за мном“ (Мат. 19:16-21). Неким Јудејцима који нису веровали да је он Христ, Исус је рекао: „Моје овце [...] иду за мном. Ја ћу им дати вечни живот“ (Јов. 10:24-29). Кад је разговарао с Никодимом, чланом Синедриона који је желео да зна више о његовим учењима, Исус је рекао да ће они који верују у њега добити „вечни живот“ (Јов. 3:16). Своју веру у Исуса показујемо тако што живимо по његовим учењима и угледамо се на пример који нам је пружио. Ако то будемо радили, остаћемо на путу који води у вечни живот (Мат. 7:14).

КАКО ДА У СВЕМУ ИДЕМО ИСУСОВИМ СТОПАМА?

10. Шта треба да радимо да бисмо добро упознали Исуса? (Јован 17:3).

10 Да бисмо у свему могли да идемо Исусовим стопама, морамо га добро упознати. (Прочитати Јована 17:3.) То је трајан процес. Морамо се трудити да још боље упознамо његове особине, његов начин размишљања и мерила по којима је живео. Без обзира на то колико дуго смо у истини, морамо наставити да упознајемо Јехову и његовог Сина.

11. О чему говоре јеванђеља?

11 Јехова нам је у својој Речи дао четири јеванђеља да би нам помогао да упознамо његовог Сина. У њима су описани Исусов живот и служба. Из њих сазнајемо шта је Исус говорио, како је поступао и како је размишљао. Те четири књиге нам помажу да дубоко размишљамо о његовом примеру (Јевр. 12:3). Фигуративно говорећи, у њима се налазе трагови Исусових стопа. Проучавајући јеванђеља, боље упознајемо Исуса и захваљујући томе можемо у свему да идемо његовим стопама.

12. Шта треба да радимо да бисмо извукли важне поуке из јеванђеља?

12 Да бисмо извукли важне поуке из јеванђеља, није довољно да их само читамо. Треба да издвојимо време да их темељно проучавамо и да дубоко размишљамо о њима. (Упоредити са Исусом Навином 1:8, фуснота.) У наставку ћемо осмотрити два предлога који ће нам помоћи да се још више удубимо у јеванђеља и да разумемо како можемо применити оно што читамо у њима.

13. Како можеш дочарати себи оно што читаш у јеванђељима?

13 Као прво, оживи у мислима оно што читаш. Користи машту да би видео, чуо и осетио оно што се дешава. У томе ће ти помоћи публикације које је издала Јеховина организација. Осмотри контекст, то јест шта се догодило пре или након онога о чему читаш. Потражи више информација о људима и местима која се спомињу. Упореди оно што читаш с паралелним извештајем у другом јеванђељу. Можда је неки писац навео важну појединост коју је други изоставио.

14-15. Шта ће нам помоћи да применимо оно што смо научили о Исусу?

14 Као друго, примени оно што си сазнао из јеванђеља (Јов. 13:17). Након што проучиш неки догађај из јеванђеља, размисли о следећим питањима: „Како бих ово могао да применим у свом животу? Како бих то могао да користим да помогнем неком другом?“ Размисли коме би то значило, а затим у одговарајуће време ненаметљиво испричај шта си научио.

15 Хајде да осмотримо један догађај из јеванђеља да бисмо видели како да применимо ова два предлога. Анализираћемо стихове који говоре о сиромашној удовици коју је Исус видео у храму.

СИРОМАШНА УДОВИЦА У ХРАМУ

16. Опиши призор из Марка 12:41.

16 Оживи у мислима оно што читаш. (Прочитати Марка 12:41.) Замисли оно што се догодило 11. нисана 33. године, мање од недељу дана пре Исусове смрти. Исус је већи део тог дана поучавао у храму. Верске вође су му се противиле. Пре тога су га неки од њих питали ко га је овластио да обавља своју службу. Други су му постављали питања на која су мислили да неће моћи да одговори (Мар. 11:27-33; 12:13-34). Исус сада прелази у други део храма, највероватније у двориште за жене, где се уз зидове налазе касице за прилоге. Ту седи и посматра људе који долазе и убацују своје прилоге. Види богаташе који убацују много новца. Можда је довољно близу да чује звецкање новца који пада у касице.

17. Шта је урадила сиромашна удовица која се спомиње у Марку 12:42?

17 Прочитати Марка 12:42. После извесног времена, Исус примећује једну сиромашну удовицу (Лука 21:2). Она веома тешко живи. Вероватно једва саставља крај с крајем. Па ипак, и она прилази једној од касица и дискретно ставља у њу два новчића веома мале вредности. Вероватно се није ни чуло кад су упали у касицу. Исус је знао да је она убацила две лепте, што је у то време био најмањи новац у оптицају. С тиме није могао да се купи ни један једини врабац, једна од најјефтинијих птица које су коришћене у исхрани.

18. Према Марку 12:43, 44, шта је Исус рекао о прилогу који је дала удовица?

18 Прочитати Марка 12:43, 44. Исуса је дубоко дирнуло то што је удовица учинила. Зато је позвао своје ученике и рекао им: „Ова сиромашна удовица ставила је више од свих.“ Затим је објаснио да су сви они, нарочито богаташи, „дали од свог вишка, а она је од своје сиротиње дала све што је имала за живот.“ Када је та верна удовица дала све што је имала, она је такорећи ставила свој живот у Јеховине брижне руке, уверена да ће он бринути о њој (Пс. 26:3).

Попут Исуса, похвали друге који чине за Јехову све што је у њиховој моћи (Видети 19. и 20. одломак) *

19. Шта учимо из онога што је Исус рекао о сиромашној удовици?

19 Примени оно што си научио. Питај се: „Шта учим из онога што је Исус рекао о сиромашној удовици?“ Размисли о њој. Нема сумње да је желела и више да пружи Јехови. Па ипак, урадила је оно што је могла. Дала је Јехови најбоље што је имала. Исус је знао да њен прилог има велику вредност у очима његовог Оца. То је важна поука за нас. Јехова је задовољан кад му дајемо најбоље што имамо, то јест када му служимо свим срцем и свом душом (Мат. 22:37; Кол. 3:23). Он се радује кад види да чинимо све што можемо. То начело се примењује на време и снагу које улажемо у свету службу, укључујући службу проповедања и састанке.

20. Како можеш применити оно што си научио из записа о сиромашној удовици? Наведи пример.

20 Како можеш применити оно што си научио из записа о сиромашној удовици? Размишљај кога би могао охрабрити тако што би га подсетио да Јехова цени његов труд. На пример, да ли познајеш неку старију сестру која можда осећа кривицу и мисли да је бескорисна јер јој је здравље ослабило и више нема снаге да иде у службу као раније? Познајеш ли неког брата ком је тешко зато што због хроничне болести и болова не може да дође на сваки састанак у Дворани Краљевства? Реци нешто што ће им помоћи да се боље осећају (Еф. 4:29). Испричај им оно што си научио из записа о сиромашној удовици. То ће им значити и подсетиће их да је Јехова задовољан када му дајемо најбоље што имамо (Посл. 15:23; 1. Сол. 5:11). Кад похвалиш друге зато што чине за Јехову све што је у њиховој моћи, чак и кад изгледа да је то мало, ти идеш Исусовим стопама.

21. На шта те је овај чланак подстакао?

21 Веома смо захвални што из јеванђеља можемо много сазнати о Исусовом животу, јер нам она помажу да се угледамо на њега, да у свему идемо његовим стопама. Да ли би у неком наредном периоду могао да се током личног или породичног проучавања усредсредиш на јеванђеља? Као што је већ речено, да бисмо извукли важне поуке из проучавања, треба да у мислима оживимо оно што читамо и да то применимо. Осим што радимо оно што је Исус радио, треба и да слушамо оно што је говорио. У следећем чланку ћемо видети шта можемо научити из онога што је Исус рекао непосредно пре своје смрти.

ПЕСМА 15 Част дајмо Јеховином првенцу!

^ одл. 5 Прави хришћани треба да у свему иду Исусовим стопама. У овом чланку ћемо добити одговор на питање: Шта значи ићи Исусовим стопама? Такође ћемо видети зашто треба да га следимо и како то можемо чинити.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра размишља о ономе што је Исус рекао о сиромашној удовици и затим похваљује старију сестру што даје све од себе у служби.