Пређи на садржај

Пређи на садржај

15. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли си узор у говору?

Да ли си узор у говору?

Буди узор вернима у говору (1. ТИМ. 4:12)

ПЕСМА 90 Храбримо једни друге

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Одакле људима способност говора?

 СПОСОБНОСТ говора је дар од нашег Бога који нас много воли. Чим је створен, први човек Адам је могао да разговара са својим небеским Оцем. Осим тога, могао је да проширује свој речник смишљајући нове речи. Управо то је радио када је давао имена животињама (Пост. 2:19). А можемо само да замислимо колико је био одушевљен када је први пут разговарао с другим људским бићем – са својом прелепом женом Евом! (Пост. 2:22, 23).

2. Како људи од давнина погрешно користе дар говора?

2 Људи су врло брзо почели да дар говора користе на погрешан начин. Сатана Ђаво је слагао Еву, а та лаж је водила до греха и несавршености (Пост. 3:1-4). Надаље, Адам је за своје грешке окривио Еву, па чак и Јехову (Пост. 3:12). Каин је слагао Јехову након што је убио свог брата Авеља (Пост. 4:9). Касније је Каинов потомак Ламех саставио песму из које се види колико је тадашњи свет био прожет насиљем (Пост. 4:23, 24). Ни данас није ништа боље. Примера ради, неки политичари се нимало не устручавају да се непристојно изражавају у јавности. Тешко је наћи филм у ком нема псовки. Ружне речи се могу чути свуда – ђаци их слушају у школи, а одрасли на радном месту. Нажалост, такво непристојно изражавање је само одраз слома моралних вредности у свету.

3. На шта треба да пазимо и шта ћемо размотрити у овом чланку?

3 Ако не пазимо, могли бисмо се толико навићи на непристојан говор да и сами почнемо да користимо ружне речи. Пошто смо хришћани, важно нам је да угодимо Јехови, што подразумева више од тога да само избегавамо непристојно изражавање. Говор је изузетан дар и желимо да га користимо на прави начин – да хвалимо Бога. У овом чланку видећемо како то можемо радити (1) у служби проповедања, (2) на скупштинским састанцима и (3) у свакодневним разговорима. Али прво ћемо размотрити зашто је Јехови важно како користимо дар говора.

НАШ ГОВОР ЈЕ ВАЖАН ЈЕХОВИ

Шта твоје речи откривају о ономе што ти је у срцу? (Видети 4. и 5. одломак) d

4. Према Малахији 3:16, зашто је наш говор важан Јехови?

4 Прочитати Малахију 3:16. Шта мислиш, због чега Јехова бележи у своју „књигу сећања“ имена оних чији говор показује да га се боје и да размишљају о његовом имену? Наше речи откривају шта нам је у срцу. Исус је рекао: „Уста говоре оно чега је срце пуно“ (Мат. 12:34). Оно о чему говоримо открива колико волимо Јехову. А Јехова жели да људи који га воле вечно живе у новом свету.

5. (а) У каквој су вези наш говор и служба Богу? (б) На основу слике, шта треба да избегавамо ако желимо да угодимо Јехови?

5 Наш говор утиче на то да ли ће Јехова прихватити нашу службу (Јак. 1:26). У речима неких који не воле Бога долазе до изражаја бес, грубост и понос (2. Тим. 3:1-5). Сигурно не желимо да будемо попут њих. Стало нам је до тога да својим говором угодимо Јехови. Али да ли ће он бити задовољан ако је наш говор на састанцима и у служби љубазан и благ, а код куће смо према члановима породице груби и вређамо их? (1. Петр. 3:7).

6. Какав је утисак Кимберли оставила својим говором и до чега је то довело?

6 Кад својим говором пружамо добар пример, показујемо другима да је Јехова наш Бог. На основу тога, они могу да запазе разлику „између онога ко служи Богу и онога ко му не служи“ (Мал. 3:18). То се лепо види из примера наше сестре Кимберли b. Док је ишла у средњу школу, она и њена другарица из разреда радиле су заједно на једном пројекту. Та другарица је приметила да је Кимберли другачија од осталих ученика. Није оговарала друге, била је љубазна и није користила ружне речи. То је на њену другарицу оставило тако леп утисак да је касније почела да проучава Библију с Кимберли. Јехова је сигурно срећан кад због нашег говора други пожеле да га упознају!

7. На шта те подстиче сазнање да је говор дар од Бога?

7 Сви желимо да наш говор буде на част Јехови и да нас зближи с браћом и сестрама. Хајде да погледамо неке корисне савете који ће нам помоћи да и даље будемо „узор [...] у говору“.

БУДИ УЗОР У СЛУЖБИ

Јехови је драго када у служби разговараш љубазно и с поштовањем (Видети 8. и 9. одломак)

8. Како нам је Исус својим говором пружио леп пример у служби?

8 Говори љубазно и с поштовањем, чак и кад ти се неко љутито обраћа. Током своје службе на земљи, Исус је био лажно оптужен да је пијаница и изелица, да служи Сатани, да не поштује сабат, па чак и да хули на Бога (Мат. 11:19; 26:65; Лука 11:15; Јов. 9:16). Међутим, Исус није љутито реаговао на такве оптужбе. По узору на њега, ни ми не треба да узвраћамо истом мером, чак ни кад је неко груб према нама (1. Петр. 2:21-23). Наравно, то уопште није лако (Јак. 3:2). Шта нам може помоћи да останемо смирени?

9. Шта ће нам помоћи да у служби проповедања останемо смирени?

9 Када у служби проповедања наиђеш на некога ко је груб или нељубазан, труди се да останеш смирен. Брат по имену Сем каже: „Размишљам о томе колико је том човеку потребно да чује истину и увек имам у виду да он може да се промени.“ Понекад је станар груб према нама само због тога што смо дошли у погрешно време. Кад наиђемо на некога ко је љут, можемо да поступимо као наша сестра Лусија. Можемо се кратко помолити Јехови и замолити га да нам помогне да останемо смирени и да и даље говоримо љубазно и с поштовањем.

10. Према 1. Тимотеју 4:13, шта треба да нам буде циљ?

10 Труди се да боље поучаваш друге. Тимотеј је био искусан проповедник, али је и даље требало да се побољшава у поучавању. (Прочитати 1. Тимотеју 4:13.) Шта ће нама помоћи да будемо бољи учитељи? Важно је да се добро припремамо. Од велике помоћи су нам разноврсне алатке које имамо на располагању. Корисни савети налазе се у брошури Посвети се читању и поучавању и у делу „Припрема за службу проповедања“ у Радној свесци. Да ли користиш ове публикације? Када се добро припремимо, имамо мању трему и сигурнији смо у себе.

11. Шта некој браћи и сестрама помаже да буду бољи учитељи?

11 Да бисмо постали бољи учитељи, добро је и да учимо од друге браће и сестара у скупштини. Сем размишља о томе зашто су неки добри учитељи. Он помно прати док поучавају и труди се да се угледа на њих. А шта помаже нашој сестри Талији? Она пажљиво слуша искусне говорнике док износе јавна предавања и тако учи да одговара на честа питања и приговоре у служби.

БУДИ УЗОР НА САСТАНЦИМА

Ми славимо Јехову када свим срцем певамо на састанцима (Видети 12. и 13. одломак)

12. Шта некима тешко пада?

12 Сви можемо допринети лепој атмосфери на састанцима тако што певамо и дајемо промишљене коментаре (Пс. 22:22). Али некима је тешко да певају или да коментаришу пред другима. Ако је тако и с тобом, значиће ти оно што су други рекли о томе шта им је помогло да савладају своје страхове.

13. Шта ће ти помоћи да на састанцима певаш од срца?

13 Певај од срца. Када певамо на састанцима, најважније треба да нам буде да прославимо Јехову. Наша сестра Сара мисли да не пева баш добро. Али она жели да песмом слави Јехову. Зато се код куће припрема за песме као што се припрема за сваки други део састанка. Она вежба песме и покушава да нађе везу између текста и онога о чему ће бити речи на састанку. Сара каже: „То ми помаже да се усредсредим на речи, а не на то како певам.“

14. Шта ће ти помоћи да коментаришеш на састанцима и ако имаш велику трему?

14 Редовно коментариши. Мора се признати да је то некима веома тешко. „Имам огромну трему кад треба да говорим пред другима, иако се то у мом гласу углавном не примећује“, каже Талија. „Зато ми је веома тешко кад треба да дам коментар.“ Али она не одустаје. Док се припрема за састанак, има на уму да први коментар о некој теми треба да буде кратак и директан одговор на питање. Она каже: „То значи да је сасвим у реду ако је мој одговор кратак, једноставан и директан зато што управо такав одговор водитељ очекује.“

15. Шта треба да имамо на уму када је реч о нашим коментарима?

15 Чак и неки који обично немају трему и нису нарочито стидљиви ретко дају коментаре. Због чега? Џулијет каже: „Понекад оклевам да коментаришем зато што се плашим да је мој коментар сувише једноставан и да нећу рећи ништа посебно.“ Међутим, важно је да имамо на уму да Јехова жели да свако од нас коментарише најбоље што може. c Њему је веома драго кад види да се трудимо да га хвалимо на састанцима иако имамо трему.

ПРУЖИ ДОБАР ПРИМЕР У СВАКОДНЕВНИМ РАЗГОВОРИМА

16. Какав говор морамо избегавати?

16 Немој користити „погрдан говор“ (Еф. 4:31). Као што смо споменули раније, недопустиво је да неко ко служи Богу користи ружне речи. Али постоје и мање очигледни облици погрдног изражавања, којих се такође морамо клонити. На пример, не треба да говоримо лоше о људима из других култура и народа. Исто тако, не желимо да повредимо друге заједљивим коментарима. Један брат каже: „Мислио сам да је оно што говорим духовито и безазлено, а заправо је било заједљиво и саркастично. Дешавало се да тако повредим нечија осећања. Током година, супруга ми је много помогла тако што ми је насамо скретала пажњу на то кад бих рекао нешто непримерено, чиме сам повредио њу или друге.“

17. У складу са Ефешанима 4:29, како можемо јачати и храбрити друге?

17 Јачај и храбри друге својим речима. Немој критиковати друге и немој им приговарати већ буди спреман да их похвалиш. (Прочитати Ефешанима 4:29.) Иако су Израелци имали много разлога да буду захвални, стално су се жалили због нечега. Приговарање може навести друге да се и они тако понашају. Као што знамо, када је десет ухода лоше говорило о земљи коју су извиђали, „сви Израелци су почели да гунђају против Мојсија“ (Бр. 13:31–14:4). С друге стране, похвала позитивно утиче на све. Нема сумње да су Јефтајевој ћерки много значиле похвале њених другарица и да је захваљујући њима истрајала у својој служби (Суд. 11:40). Сара, коју смо раније споменули, каже: „Када похваљујемо друге, они осећају да их Јехова и њихова браћа и сестре воле.“ Зато користи сваку прилику да од срца похвалиш друге.

18. На основу Псалма 15:1, 2, зашто увек треба да говоримо истину и шта се под тим подразумева?

18 Говори истину. Ми не можемо бити Јеховини пријатељи ако не говоримо истину. Он мрзи сваку врсту лажи (Посл. 6:16, 17). Премда многи људи мисле да је сасвим нормално понекад слагати, ми то не радимо јер желимо да будемо послушни Јехови. (Прочитати Псалам 15:1, 2.) Наравно, никада нећемо отворено лагати, али морамо пазити и на то да не наведемо друге на погрешан закључак тако што ћемо им прећутати нешто што треба да знају.

Јехова се радује када негативан разговор преусмеримо на нешто позитивно (Видети 19. одломак)

19. На шта још треба да обратимо пажњу?

19 Немој оговарати друге (Посл. 25:23; 2. Сол. 3:11). Џулијет, коју смо раније цитирали, објашњава како се осећа кад чује оговарање: „Растужим се кад чујем да неко оговара друге и почињем да губим поверење у њега. На крају крајева, откуд знам да неће и мене оговарати пред другима?“ Ако приметиш да разговор прелази у оговарање, тактично га преусмери на нешто позитивно (Кол. 4:6).

20. На шта те је овај чланак подстакао?

20 Будући да смо окружени људима који често користе ружне речи, морамо се много трудити да својим говором угодимо Јехови. Имајмо на уму да је говор дар од Јехове и да је њему важно како га користимо. Он ће нас наградити што се трудимо да га својим речима хвалимо у служби, на састанцима и у свакодневним разговорима. Када овај зли свет нестане, биће нам много лакше да својим говором одајемо част Јехови (Јуд. 15). У међувремену, дајмо све од себе да му наше речи буду угодне (Пс. 19:14).

ПЕСМА 121 Показујмо самосавладавање

a Наш говор је предиван дар од Јехове. Нажалост, већина људи не користи тај дар као што би Јехова желео. Шта ће нам помоћи да се одупремо утицају овог злог света и да оно што говоримо увек буде позитивно и на част Јехови? Како својим начином изражавања можемо угодити Јехови када смо у служби проповедања, на скупштинским састанцима или разговарамо с другима? У овом чланку добићемо одговоре на та питања.

b Нека имена су промењена.

c Више информација о коментарисању на састанцима може се наћи у чланку „Хвалимо Јехову на састанцима“, у Стражарској кули од јануара 2019.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат грубо одговара станару који је љут; брат се устручава да пева на састанку; сестра слуша оговарање.