Пређи на садржај

Пређи на садржај

16. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Радуј се док служиш Јехови најбоље што можеш

Радуј се док служиш Јехови најбоље што можеш

Нека свако испита своје поступке (ГАЛ. 6:4)

ПЕСМА 37 Служимо Јехови свом душом

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта нам причињава велико задовољство?

 ЈЕХОВА жели да будемо срећни. То знамо јер је радост један од плодова његовог светог духа (Гал. 5:22). Пошто више усрећује давање него примање, веома смо радосни када марљиво служимо Богу и помажемо својој браћи и сестрама на различите начине (Дела 20:35).

2-3. (а) Према Галатима 6:4, шта ће нам помоћи да радосно служимо Јехови? (б) Шта ћемо размотрити у овом чланку?

2 Апостол Павле у Галатима 6:4 наводи две ствари које ће нам помоћи да радосно служимо Јехови. (Прочитати.) Као прво, треба да нам буде циљ да му служимо најбоље што можемо у оквиру својих могућности. Све док тако чинимо, можемо бити срећни (Мат. 22:36-38). Као друго, не треба да се упоређујемо с другима. Будимо захвални Јехови за све што можемо да постигнемо захваљујући свом здрављу, способностима или обуци коју смо добили. Не заборавимо да је све то дар од њега. С друге стране, ако други постижу више у неким видовима службе, будимо срећни што своје способности користе да би славили Јехову, а не да би скретали пажњу на себе или ради неке личне користи. Ако тако размишљамо, нећемо се надметати с њима, него ћемо учити од њих.

3 У овом чланку ћемо видети шта ће нам помоћи уколико нам је тешко што због околности не можемо пружити у служби онолико колико бисмо желели. Такође ћемо размотрити како на најбољи начин можемо користити своје способности и шта можемо научити од других.

КАД НАС ОКОЛНОСТИ ОГРАНИЧАВАЈУ

Јехова је радостан кад се целог живота трудимо да му служимо најбоље што можемо (Видети одломке 4-6) b

4. Шта би нас могло обесхрабрити? Наведи пример.

4 Некима од нас је тешко што због поодмаклих година или слабог здравља више не могу да чине колико и раније. Тако је било с нашом сестром Керол. Она је некад служила на подручју где је било потребно више објавитеља. Водила је 35 библијских курсева и помогла је некима да предају свој живот Јехови и да се крсте. Керол је постизала веома лепе резултате у служби. Онда се озбиљно разболела и од тада је углавном везана за кућу. Она каже: „Свесна сам да због своје болести не могу да пружим исто колико и други. Па ипак, мислим да нисам тако добар пример као они. Понекад сам тужна јер се моје жеље и могућности не поклапају.“ Керол жели да пружи Јехови највише што може. То је заиста за сваку похвалу! Можемо бити сигурни да наш саосећајни Бог цени све што она чини за њега.

5. (а) Шта треба да имамо на уму ако нам је тешко због наших околности? (б) Као што је приказано на сликама, како је брат целог живота давао Јехови најбоље?

5 Ако ти тешко пада што те околности ограничавају, питај се: „Шта Јехова очекује од мене?“ Једноставно речено, најбоље што можеш да му пружиш у тренутним околностима. Размисли о овом примеру: Сестра која има 80 година обесхрабрена је јер не може да иде у службу као кад је имала 40 година. Иако даје све од себе, она мисли да Јехова није задовољан њеном службом. Али да ли је заиста тако? Погледајмо то из другог угла. Ако је та сестра давала све од себе када је имала 40 година и то чини и сада са 80, она никад није престала да пружа најбоље Јехови. Ако помислимо да Јехова није задовољан оним што му дајемо, треба да имамо на уму да он поставља мерила шта је за њега довољно добро. Јехова је срећан кад чинимо све што можемо. (Упоредити с Матејем 25:20-23.)

6. Шта можемо научити од Марије?

6 Бићемо срећни ако се усредсредимо на оно што можемо да учинимо, а не на оно што не можемо. Погледајмо шта учимо од Марије, наше сестре која због болести не може да учествује у служби онолико колико би желела. Она је у почетку била потиштена и осећала се бескорисно. Али онда је размишљала о једној сестри која је била везана за постељу и одлучила је да јој помогне. „Договориле смо се да сведочимо телефоном и да пишемо писма“, каже Марија. „Сваки пут када смо заједно биле у служби, кући бих се вратила срећна и задовољна јер сам могла да помогнем својој сестри.“ И ми ћемо бити срећнији ако размишљамо о ономе што можемо да радимо и не враћамо се на оно што не можемо. Али шта ако можемо да учинимо више или смо нарочито добри у неким видовима наше службе?

КОРИСТИ СВОЈ ДАР!

7. Који савет је апостол Петар дао хришћанима?

7 Апостол Петар је у својој првој посланици подстакао хришћане да своје дарове и способности користе да храбре и јачају сувернике. Он је написао: „Служите једни другима у складу с даром који је свако од вас примио, као добри настојници Божје незаслужене доброте“ (1. Петр. 4:10). Не треба да се устежемо да своје способности користимо у пуној мери из страха да ће други постати љубоморни или се обесхрабрити. Ако бисмо тако поступали, онда Јехови не бисмо давали оно најбоље што можемо.

8. Према 1. Коринћанима 4:6, 7, зашто нема разлога да се хвалимо због својих способности?

8 Добро је да у што већој мери користимо дарове које имамо, али морамо пазити да не почнемо да се хвалимо због њих. (Прочитати 1. Коринћанима 4:6, 7.) Примера ради, можда лако започињеш библијске курсеве. То је леп дар и треба да га користиш. Али једно је користити свој дар, а сасвим друго хвалити се због њега. Замисли да си имао занимљив разговор у служби и да си почео библијски курс. Једва чекаш да то испричаш својој групи за службу проповедања. Али када се нађеш с групом, једна сестра прича како је уручила часопис. Она је уручила часопис, ти си започео курс. Шта ћеш урадити? Иако знаш да ће осталима значити да чују оно што ти се десило, можда ћеш сачекати неку другу прилику да им то испричаш да не би умањио радост сестре која је уручила часопис. То би било обзирно. Али у сваком случају, немој престати да нудиш библијске курсеве. Користи дар који имаш!

9. Како треба да користимо своје дарове?

9 Имајмо на уму да су све наше способности дарови од Бога. Треба да их користимо да храбримо и јачамо друге у скупштини, а не да истичемо себе (Фил. 2:3). Трудимо се да своју снагу и вештине користимо да бисмо чинили оно што је по Јеховиној вољи. То ће нам донети велику радост, не зато што постижемо више од других или што смо бољи од њих, већ зато што тако славимо свог небеског Оца.

10. Зашто није добро да се упоређујемо с другима?

10 Ако не пазимо, могли бисмо почети да упоређујемо оно у чему смо добри са оним што другима баш и не иде од руке. На пример, неки брат држи одличне говоре и то му добро иде. Међутим, могао би почети да с висине гледа на брата који у томе баш и није добар. Али можда тај други брат пружа изврстан пример кад је реч о гостољубивости, поучавању своје деце или ревности у служби проповедања. Срећни смо што међу нама има много браће и сестара који своје способности и дарове користе да би служили Јехови и помагали другима.

УЧИ ОД ДРУГИХ

11. Зашто треба да се угледамо на Исуса?

11 Као што смо рекли, не треба да се упоређујемо с другима, али то не значи да не можемо учити од њих. Добро је да размишљамо о примеру верних Божјих слугу, међу којима се посебно истиче Исус. Иако нисмо савршени као што је он био, можемо пуно научити размишљајући о његовим предивним особинама и о свему што је радио (1. Петр. 2:21). Када се трудимо да се што боље угледамо на Исуса, наша служба је квалитетнија и више постижемо у њој.

12-13. Шта учимо од краља Давида?

12 У Библији се налазе многи примери верних Божјих слугу на које се можемо угледати иако нису били савршени (Јевр. 6:12). Један од њих је краљ Давид, за кога је Јехова рекао да је човек по његовом срцу (Дела 13:22). Давид није био савршен. Штавише, починио је озбиљне грехе. Зашто и поред свега тога кажемо да је он добар пример за нас? Није тражио изговоре за своје грешке. Спремно је прихватио укор и искрено се покајао за оно што је учинио. Зато му је Јехова опростио (Пс. 51:3, 4, 10-12).

13 Док размишљамо о Давидовом примеру, могли бисмо да се питамо: „Како ја реагујем на савет? Да ли сам спреман да признам своје грешке или тражим изговоре? Да ли пребацујем кривицу на друге? Да ли се трудим да не понављам грешке?“ Слично можеш да се питаш и док читаш о другим Божјим верним слугама. Да ли су они имали сличне проблеме као и ти? Које лепе особине си запазио код њих? Док размишљаш о њима, питај се: „Како бих могао да им будем још сличнији?“

14. Зашто је добро да учимо од наше браће и сестара?

14 Много тога можемо научити и од наших суверника, како младих тако и старих. На пример, да ли неко у твојој скупштини истрајно служи Јехови упркос притиску вршњака, противљењу у породици или слабом здрављу? Да ли си код тог брата или сестре запазио неку особину коју би још више желео да развијеш? Из њиховог примера можеш научити како да се још боље носиш са својим проблемима. Радосни смо што међу нама има браће и сестара који нам пружају диван пример вере! (Јевр. 13:7; Јак. 1:2, 3).

РАДОСНО СЛУЖИ ЈЕХОВИ

15. Који Павлов савет ће нам помоћи да и даље радосно служимо Јехови?

15 Свако од нас треба свесрдно да се труди да у скупштини владају мир и јединство. Погледајмо пример првих хришћана. Они су имали различите дарове и задужења (1. Кор. 12:4, 7-11). Али то није био разлог за надметање и поделе. У својој посланици Ефешанима, Павле их је подстакао да ураде све што је до њих како би „изграђивали Христово тело“. Још им је написао: „Кад сваки део извршава своју улогу, то доприноси расту тела, које само себе изграђује у љубави“ (Еф. 4:1-3, 11, 12, 16). Они који су поступали у складу с тим саветом доприносили су миру и јединству, који и данас владају у нашим скупштинама.

16. Шта и даље треба да нам буде циљ? (Јеврејима 6:10).

16 Пази да се не упоређујеш с другима. Учи од Исуса и труди се да развијаш особине попут његових. Угледај се на верне Божје слуге, како из библијског тако и из савременог доба. И даље пружај Јехови своје најбоље и буди сигуран да он „није неправедан па да заборави [твоја] дела“. (Прочитати Јеврејима 6:10.) Настави да му радосно служиш и знај да је он срећан када види да се свим срцем трудиш да му угодиш.

ПЕСМА 65 Напред!

a Сви можемо да учимо из примера других. Али притом морамо пазити да се не упоређујемо с њима. Овај чланак ће нам помоћи да будемо радосни и да не постанемо поносни нити да се обесхрабримо кад видимо шта други чине за Јехову.

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат је у младости служио у Бетелу. Касније се оженио и са својом супругом је служио као пионир. Кад је постао отац, ишао је с децом у службу и учио их како да проповедају. Сада је у позним годинама, али и даље служи Јехови најбоље што може тако што сведочи путем писама.